Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

UH-60M pre Slovensko.

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 170 • Stránka 6 z 12 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12
  • Odpovědět s citací

Re: UH-60M pre Slovensko.

Příspěvekod Maroš Trusa » 02 črc 2017, 17:11

Všetkým Prešovský pilotom a technikom od UH-60 prajem veľa letových hodín a koľko štartov, toľko pristátí. Verím, že sa príchodom novej leteckej techniky končí už dlhšie trvajúca "kríza" v našom vrtuľníkovom letectve.
Maroš Trusa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 09 črc 2017, 19:50

Renda píše:Já si taky myslím, že nákup nebyl moc košer, ostatně i v Čechách tyhle "nákupy" provázejí zákulisní čachry.
Ale je mnohem více lepších strojů i od jiných výrobců.
Já tomuto říkám "Politický nákup".

Můžeš vyjmenovat pro tuto kategorii těch "mnohem více lepších strojů"? Rád se jako člověk, co se o "mixéry" zajímá, nechám poučit. Evidentně mi něco uniklo...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 10 črc 2017, 07:40

Taky se o ně zajímám, už to zaznělo od jiných výše, kteří se i zřejmě v prostředí pohybují. Dali by prostor pro evropské výrobky. Já též.
Ale to by opravdu nesměl být politický nákup, předražený. Holá bedna. Holt někdo se potřeboval Amerikánům zavrtat více do zadku.
Vést tu debaty o nákupech techniky nemá smysl, my to neovlivníme.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod abonar » 10 črc 2017, 08:10

Renda píše:.... Holá bedna. Holt někdo se potřeboval Amerikánům zavrtat více do zadku. ....

:flower:
abonar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 10 črc 2017, 11:01

Co je konkurencí pro UH-60M? Z jaké výroby šly tyto kusy? /pokud vím, tak pro Evropu se z větší části staví v Polsku?)
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 10 črc 2017, 12:02

Renda píše:Taky se o ně zajímám, už to zaznělo od jiných výše, kteří se i zřejmě v prostředí pohybují. Dali by prostor pro evropské výrobky. Já též.
Ale to by opravdu nesměl být politický nákup, předražený. Holá bedna. Holt někdo se potřeboval Amerikánům zavrtat více do zadku.
Vést tu debaty o nákupech techniky nemá smysl, my to neovlivníme.

Psal jsi že je tady mnoho lepších strojů. To je to, na co se ptám, když jsi to uvedl. Které to jsou? V první řadě jde totiž o to, jaké úkoly s těmi UH-60 chtějí Slováci plnit. A pokud chtěli víceúčelový, odolný, skutečně pro vojenské potřeby navržený stroj vhodný pro taktické výsadky včetně SOGs v rozličných podmínkách a ne jen mašiny pro přehlídky a přepravu v zápolí, pak si vybrali dobře, protože jedinou rozumnou alternativou by pak byly stárnoucí Cougary...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 10 črc 2017, 13:39

NH-90 nebo Merlin nebo Venom by tomuto zadání nevyhověli?
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 10 črc 2017, 21:34

Hummer píše:NH-90 nebo Merlin nebo Venom by tomuto zadání nevyhověli?

Merlin je zcela jiná kategorie, cena závratná, NH90 je sice o něco větší než UH-60, ale v zásadě jsou to stroje pro obdobné úkoly. Je ale jednak pekelně drahý a navíc má několik problémů a nedomyšleností, jako nízká světlost podvozku, která dělá problémy při vyklápění stupačky po přistání do nerovného terénu, což ztěžuje vlez/výlez z mašiny. Taky tam trochu poddimenzovali sedačky (max 110 kg) a podlahu (vstup v dámských lodičkách přísně zakázán a vojáci si mají opucovat před nástupem boty, aby na nich neměli kamínek. Jinak to prošlápnou...) Co je ale horší, je řešení dveří a nemožnost do nich posadit door gunnery, aniž by se tím opět zásadně nezkomplikoval vlez/výlez. Ano, má to rampu, ale její použití není v řadě situací zrovna vhodné. Má to sice okna za dveřmi, kam se dá umístit lafetovaná hlavňová výzbroj, ale jen "prskátka", pořádný minigun tam nedáš. Na to je právě UH-60 řešený takměř geniálně a Cougar to má taky vyřešené dobře. NH90 taky navzdory tomu, že váží prázdný o tunu a půl víc, má maximální hmotnost stejnou jako UH-60. Je prostě konstrukčně těžký, je to přetechnizované éro. Takový Typhoon mezi vrtulníky... Ano, velmi moderní, ale ten hi-tech vlastně za ty prachy nic moc navíc neumí. Ani kafe to neuvaří... :) A navíc ani neučunili Slovákům nabídku...

Na rozdíl od Agusty Westland. Ti nabízeli (stejně jako nám) AW 149, ale to podle mě není univerzální řešení, není to tak "rough" éro jako Blackhawk, i když je to dobrý stroj. Má třeba skvělý dolet a výdrž, takže pro SAR, patrolování vynikající. Ale do války bych na tom jet asi nechtěl... To už raději na AW 159, ale tu nenabídli. To je jako s tankama, Izraelci by nám chtěli prodat tanky, ale Merkavu ne, prý je pro nás "podle jejich odborníků" lepší Sabra. Tak to určitě... Nicméně ono vždycky záleží na zadání výběrového řízení. Podle toho se nabízí. Ovšem v případě slovenských Blackhawků ani žádný tendr nebyl...

Venom? Ano, koneckonců, za pár let budou lítat s našimi znaky, ale to je stejně jako UH-60 americká mašina a diskuzní námitka byla (kromě toho, že je tady prý sousta jiných lepších možností - chacha, chichi, chocho) taky k tomu, že se prý měl raději vybrat stroj evropské provenience...

Problém je, že, jestli to správně chápu, chtějí Slováci těmi UH-60 nahrazovat Mi-17, což jsou stroje jiné kategorie. Náhrada za Mi-17 by byl právě třeba ten Merlin, ale jak jsem uvedl, je drahý. Ať se to někomu líbí nebo ne, řada Mi-17/171 je geniální vrtulník - poměrně levný, s dobrými letovými charakteristikami včetně statického a dynamického dostupu. Má to velkou prostornou kabinu, vrata jako kráva, prostě ideální transportní vrtulník. Ideální by bylo, kdyby někdo nakoupil holý trupy a udělal mohutnou konverzi s tím, že by na to navěsil komplet hnací ústrojí včetně rotorů z Merlina, moderní avioniku a byl by transportní vrtulník vrtulník jak dělo! :-D Ale levná náhrada za Mi-17 obdobné přepravní kapacity dnes prostě neexistuje.

Ona už někdejší "Koncepce rozvoje dopravního a vrtulníkového letectva AČR", kterou prý někdo mezitím raději v tichosti spláchl do hajzlu, ukazovala, jak se ohledně vybavení armády vrtulníky a přesného popisu jejich činností aktuálně tápe. A nejen u nás. Je to dáno tím, že se poměrně rychle změnila povaha bojů a charakteristika bojišť. Pozemáci na to reagují rychleji, třeba vznikem různých MRAPů a podobně, ale s letadly je to holt běh na delší trať a stroje jako NH90 vznikaly podle jiného zadání, než by dnes bylo optimální.
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maroš Trusa » 10 črc 2017, 21:58

Richard, super napísané. Ale neverím že to pochopia.
Maroš Trusa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 10 črc 2017, 22:27

... Ideální by bylo, kdyby někdo nakoupil holý trupy a udělal mohutnou konverzi s tím, že by na to navěsil komplet hnací ústrojí včetně rotorů z Merlina, moderní avioniku a byl by transportní vrtulník vrtulník jak dělo! :-D Ale levná náhrada za Mi-17 obdobné přepravní kapacity dnes prostě neexistuje.

Tak to by už teda levná náhrada asi nebyla.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 11 črc 2017, 09:59

No jasně, nebyla, ale jinak by to byl super transportní vrtulník. Ale možná by se mohly nechat ty Ťumanský a vyměnit jen rotor a avioniku :)
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blasi » 11 črc 2017, 10:29

Richard Plos, klobuk dole pred tvojim komentarom.
Nadherne rozpisane co ako... paradna praca
blasi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 11 črc 2017, 15:29

Díky, z části jsi mi potvrdil co jsem si myslel a z větší části jsem se dozvěděl nová fakta.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marek319th » 11 črc 2017, 17:52

Richard Plos

Veľmi dobrý príspevok, vidno že máš rozhľad. =D>

Spýtal by som sa takto: o čo závratnejšia je suma za nový AW-101 oproti UH-60M? Keďže ide o stroj úplne inej veľkostnej a hlavne výkonovej kategórie je jeho výššia cena pochopiteľná. Pri tej sume a hlavne výbave v ktorej ASR Blackhawky dostala sa zamýšľam nad tým, či v pomere cena-výkon by tá AW-101 nakoniec nevychádzala lacnejšie než UH-60M.
marek319th

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andrej_Sk » 11 črc 2017, 18:20

chlapi prdte na to, urcite by ludi viac zaujimalo aka stavebnica sa najviac priblizuje k predlohe, v 72 a samo aj 48,
popripade co upravit :sculptor: :sculptor:
Sovietska technika PVO 1:35, letectvo 1:48

https://www.youtube.com/watch?v=OBkn78q_t_Q&t=5s
Andrej_Sk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 170 • Stránka 6 z 12 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12

Zpět na Diskuse