Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zbarvení Fw -190 od JG 54

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Zbarvení Fw -190 od JG 54

Příspěvekod Filip Tomči » 23 pro 2009, 02:29

Pro lepší představu vzorník barev sovětského letectva(samozřejmě orientační). Barvy označené AII jsou ze začátku války, AMT jsou pozdější, některé jsou základovky a laky. http://vvs.hobbyvista.com/Research/colour-samples.php
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 23 pro 2009, 07:36

flyingrabbit píše:
Fighter píše:A co když to vůbec nejsou LW barvy, ani ruské barvy, ale barvy Wehrmachtu. Co když si JG 54 vypůjčila v rámci experimentů barvy někde ze skladů WH, nebo přímo objednala z Německa. Ta tmavě hnědá a písková použitá na Ratzově A-5 silně připomíná DAK odstíny RAL 8012 (Rotbraun) a RAL 8020 (Braun). Bylo léto 1943, válka v Africe skončila, ve skladech spousta barvy pro DAK, která neměla další použití, tak proč si s ní nezaexperimentovat. V tu dobu byly tyhle barvy určitě velmi dostupná surovina. Ještě jeden zajímavý detail k aplikaci těchto barev, který myslím nikde nezazněl. Jak tmavě hnědá, tak písková barva nebyly na Ratzovu "Bílou A" nastříkány, ale natřeny štětcem, viz důkaz dole.

Good point. Thinking out of the box. Tohle je asi možné. V roce 1943 a s aplikací štětcem by to vysvětlovalo jak tu pískovou, tak i tmavě hnědou. Jagdgruppe měla kolem sebe spoustu vlastní pozemní techniky a Flaku, takže k těmto "tankovým" barvám nebyl problém se dostat. A pozemáci byli často letcům vděční za podporu, tak proč se nepodělit o barvy? A máme tu čtvrtou teorii =D>
Takže by mohla být i nějaká pátá?
Jsem rád, že vás tu nikdo za vyslovení této myšlenky nekamenoval. Jsou lidi, kteří by to klidně nazvali třeba "paskvilem", když to nesedí s teorií, o které jsou přesvědčení.

Tahle teorie mi také připadá velmi zajímavá, ale ještě se podívám, zda je něco takovýho možný, jestli se o něčem nezmiňujou ty knihy...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 23 pro 2009, 08:12

Pouzit pozemackejch barev je zajimaci ale jak tu nekdo psal byly to pasty reditelny skoro vsim a otazka je cim to redit aby to melo zivotnost na letadle a "nespadlo" to po druhym letu. Navic podle me ty pozemni barvy meli drsnejsi povrch pri nanaseni cimkoliv krom pistole coz mi na ero pripada dost divny (vim o te stetcovane fotce na strance pred tim)... Ruska hneda se diky Lonovi vysvetlila, na tom F-ku urcite neni..Ty fokouse nevim ale jestli jsou z roku 43 to uz nemci tak moc nepostupovali prakticky od podzimu 42 byla fronta "stabilizovana" kde by najednou sebrali kyble ruske barvy a redidla...
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Tomančák » 23 pro 2009, 10:55

Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované :-k

Petr
Přílohy
Fw 190 A JG54.jpg 2.jpg
Fw 190 A JG54.jpg 1.jpg
Fw 190 A JG54.jpg
Petr Tomančák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 23 pro 2009, 10:59

Pokud by se tomu dalo věřit, tak ta zelená by mohla být barva RLM 25 na označení a zdá se, že jak to srdce, tak ty pole jsou tou samou barvou. Pokud je to tak, tak to nahrává dost do karet teorii z knihy od Michaela Ullmanna...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 23 pro 2009, 11:18

Po nahození te 4 teorie sem se koukl na bojovkové odstiny a ona ta červenohněda použivaná na bojovce by i odstinem odpovidala, Pro hnidopichy porovnaval jsem barevnou fotku proti fotce,a nikoliv barvu na modelu proti fotce :) .
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr-Pb » 23 pro 2009, 11:20

Petr Tomančák píše:Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované :-k

Petr

Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?
Nicméně Petře, je to pěknej e-bayovej úlovek !
"Lidi jsou velký svině a všechno je to na ho.vno." - V. Havel, Audience
"Optimisté by se měli popravovat." - J.Cimrman, Dobytí Severního pólu
Petr-Pb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Draken152 » 23 pro 2009, 11:30

K tej teórii s farbami Wermachtu by sa mohol vyjadriť nejaký odborník na techniku, pretože systém riedenia čímkoľvek(nafta atď...) bol použivaný u jednotiek, zaujímavejší by bol štandartný postup nanášania používaný u výrobocov(tam môžme predpokladať použitie riedidla a održanie miešacích a nanášacích postupov). Dosť by to napovedalo o vlastnostiach farby a v spojení s fotkami techniky pri preprave od výrobcu(ak nejaké sú :D ) by sa dali spraviť závery...Ak poznáte niekoho kto sa v tom vyzná, nech prispeje svojou troškou...
Fw190D-9 cockpit 1:1 - sen splnený https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=131256
Draken152

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 23 pro 2009, 11:36

Tahle tu byla?
:foto:
Přílohy
Fw190A-5 JG54 9DCD26314A4F44DFAE06FB16165144DB.jpg
rozestavěno: 7 kousků
mezi nimi: Do23 (Planet Models), Ju290A-7 (Revell), Ju88S-3 a Mistel 1 (Hasegawa)
2022: Fw190G-3 (konverze z Eduardu), Ar232A-10 (konverze z Mach2)
2023: He 219 V9, pilot W. Streib (Dragon), Bf110B-1 (Eduard + AML konverzní set)
2024: Heinkel He111H-8 (konverze z Revellu), Ar232B-05 (Mach2)
Karel Pilát

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 23 pro 2009, 11:44

Petr-Pb píše:Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?

Seš si jistej, že fotky v knize Recon for Rommel jsou kolorované? Měl jsi tu knihu v ruce a nebo jenom sken? Já jí doma mám a řekl bych, že to nebude kolorovaný... Navíc drtivá většina fotek z té knihy nebyla nikdy publikována.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr-Pb » 23 pro 2009, 11:54

Jakub Vilingr píše:
Petr-Pb píše:Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?

Seš si jistej, že fotky v knize Recon for Rommel jsou kolorované? Měl jsi tu knihu v ruce a nebo jenom sken? Já jí doma mám a řekl bych, že to nebude kolorovaný... Navíc drtivá většina fotek z té knihy nebyla nikdy publikována.

Sem si jistej jenom tím, že mám doma origoš té knihy. Jestli fotky jsou nebo nejsou kolorované si jistej samozřejmě nejsem. Nicméně podle barevnosti, přechodu barev mezi dvěma předměty na fotce, podle toho jak jsou odflákle kolorovaný některý detaily (hlavně obličeje) atd.... jsem vnitřně přesvědčený, že to původně byly všechny (nebo většina) jen čb fotky a že si někdo dal velkou velkou práci s tím je dobarvit.

Teď samozřejmě nemám knihu u sebe, ale ještě si matně vzpomínám na fotku jedné budovy, na které byl znak jednotky - tak hnusná a jedovatá modrá snad mohla vzniknout jen v nějakém grafickém studiu, a ne na dobové echt-farben fotce.

Důkazy či teorie o pravosti fotek samozřejmě jen uvítám.
"Lidi jsou velký svině a všechno je to na ho.vno." - V. Havel, Audience
"Optimisté by se měli popravovat." - J.Cimrman, Dobytí Severního pólu
Petr-Pb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SV » 23 pro 2009, 12:04

Draken152 píše:K tej teórii s farbami Wermachtu by sa mohol vyjadriť nejaký odborník na techniku, pretože systém riedenia čímkoľvek(nafta atď...) bol použivaný u jednotiek, zaujímavejší by bol štandartný postup nanášania používaný u výrobocov(tam môžme predpokladať použitie riedidla a održanie miešacích a nanášacích postupov). Dosť by to napovedalo o vlastnostiach farby a v spojení s fotkami techniky pri preprave od výrobcu(ak nejaké sú :D ) by sa dali spraviť závery...Ak poznáte niekoho kto sa v tom vyzná, nech prispeje svojou troškou...

Právě ve fabrice se nanášela jen základní Dunkelgelb. Až u jednotek se dle prostředí nanášely zbývající barvy, tj. Olivgrün a Schokoladenbraun (nebo taky Rotbraun). Toto platilo od února 1943. V případě nutnosti se daly barvy smýt benzínem!
Od léta 1944 se začalo používat také tzv. přepadové schéma, které bylo nanášeno už ve výrobních závodech. Použily se ty samé barvy.
SV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SV » 23 pro 2009, 12:15

Petr-Pb píše:
Petr Tomančák píše:Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované :-k

Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?
Nicméně Petře, je to pěknej e-bayovej úlovek !
Petr

1.jpg

SV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod flyingrabbit » 23 pro 2009, 13:01

Petr

Jestli byl prodejce "from New Zealand" tak jsou zaručeně kolorované na PC nebo jablku.
Ten záběr letících fokoušů jsem dosud znal jen černobíle.

:paint:
Jan Bobek

http://www.czechflyingrabbit.blogspot.cz/
flyingrabbit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 23 pro 2009, 13:17

Otazka je kdy pozemaci zavedli to vicebarevne schema. Neni to nahodou tak ze v dobe zacatku vychodniho tazeni bylo vsecka technika do sediva? Pokud vim tak treba prvni Tigry prisly v sedive a to byla tusim zima 42/43 de o to zda mohl bejt na tom F-ku pouzita "tankova" barva, na tech 190 asi jo :-k :-k
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse