Pro lepší představu vzorník barev sovětského letectva(samozřejmě orientační). Barvy označené AII jsou ze začátku války, AMT jsou pozdější, některé jsou základovky a laky. http://vvs.hobbyvista.com/Research/colour-samples.php
flyingrabbit píše:Fighter píše:A co když to vůbec nejsou LW barvy, ani ruské barvy, ale barvy Wehrmachtu. Co když si JG 54 vypůjčila v rámci experimentů barvy někde ze skladů WH, nebo přímo objednala z Německa. Ta tmavě hnědá a písková použitá na Ratzově A-5 silně připomíná DAK odstíny RAL 8012 (Rotbraun) a RAL 8020 (Braun). Bylo léto 1943, válka v Africe skončila, ve skladech spousta barvy pro DAK, která neměla další použití, tak proč si s ní nezaexperimentovat. V tu dobu byly tyhle barvy určitě velmi dostupná surovina. Ještě jeden zajímavý detail k aplikaci těchto barev, který myslím nikde nezazněl. Jak tmavě hnědá, tak písková barva nebyly na Ratzovu "Bílou A" nastříkány, ale natřeny štětcem, viz důkaz dole.
Good point. Thinking out of the box. Tohle je asi možné. V roce 1943 a s aplikací štětcem by to vysvětlovalo jak tu pískovou, tak i tmavě hnědou. Jagdgruppe měla kolem sebe spoustu vlastní pozemní techniky a Flaku, takže k těmto "tankovým" barvám nebyl problém se dostat. A pozemáci byli často letcům vděční za podporu, tak proč se nepodělit o barvy? A máme tu čtvrtou teorii![]()
Takže by mohla být i nějaká pátá?
Jsem rád, že vás tu nikdo za vyslovení této myšlenky nekamenoval. Jsou lidi, kteří by to klidně nazvali třeba "paskvilem", když to nesedí s teorií, o které jsou přesvědčení.
Petr Tomančák píše:Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované![]()
Petr
Petr-Pb píše:Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?
Jakub Vilingr píše:Petr-Pb píše:Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?
Seš si jistej, že fotky v knize Recon for Rommel jsou kolorované? Měl jsi tu knihu v ruce a nebo jenom sken? Já jí doma mám a řekl bych, že to nebude kolorovaný... Navíc drtivá většina fotek z té knihy nebyla nikdy publikována.
Draken152 píše:K tej teórii s farbami Wermachtu by sa mohol vyjadriť nejaký odborník na techniku, pretože systém riedenia čímkoľvek(nafta atď...) bol použivaný u jednotiek, zaujímavejší by bol štandartný postup nanášania používaný u výrobocov(tam môžme predpokladať použitie riedidla a održanie miešacích a nanášacích postupov). Dosť by to napovedalo o vlastnostiach farby a v spojení s fotkami techniky pri preprave od výrobcu(ak nejaké sú) by sa dali spraviť závery...Ak poznáte niekoho kto sa v tom vyzná, nech prispeje svojou troškou...
Petr-Pb píše:Petr Tomančák píše:Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované![]()
Řekl bych ano, kolorované, dokonce ten styl kolorování je velmi podobný těm "takybarevným" fotkám z knihy Recon for Rommel. Že by ze stejné pc dílny ?
Nicméně Petře, je to pěknej e-bayovej úlovek !
Petr
Petr Tomančák píše:Nějaké nové úlovky z Ebaye, ikdyž mi připadají takové nějaké kolorované![]()
Petr
Uživatelé procházející toto fórum: Michael Czerny a 9 návštevníků