To MrDetonator: Tá vzadu je 0109. Rok približne sedí. To Johny22: Krásna fotografia. Pohľad zo severu na juh. Ten veľký komplex kasární v popredí je dodnes stojaca Kadetka na Komenského ulici. Ak toho máš viac, sem s tým. Vďaka.
Život je rad za sebou nasledujúcich provizórnych riešení. Manfréd "Fredy" ŤUKOT
Bol som upozornený na môj fatálny omyl. Ospravedlňujem sa všetkým.
Citujem z mailu: "Povedal by som, ze je to pohlad z juhu na sever (tien komina) a je to stara nemocnica na rastislavke, dnesna budova riaditelstva nemocnice je este rozostavana. Nad nemocnicou v pozadi lomena budova, dnes stredna zdravotnicka skola na Kukucinovej. Hned vedla nej nejaka hala, ktora stoji dodnes, nad tou halou sladovna. Pravy horny roh fotografie je dnesna budova policie na rohu Sturovej a Moyzesovej. Lava strana fotky asi vtedajsia tusim tehelna. Na pravej strane vidim dnesny kulturpark."
A nie teda Kadetka, ako som tvrdil ja. Ešte raz sorry za zavádzanie. Vďaka Vlado.
Takže vďaka Vladovi vieme odpoveď aj na druhú fotografickú hádanku. Ide o Švermove kasárne (v 50. rokoch ten areál prevzala ČSTV). Dnešná ortofotografia. Krása.
Přílohy
Ďalší pekný záber hneď s tromi kasárňami. Vľavo Malinovského kasárne (koniareň), potom kasárne Slobody a Jiskrove kasárne (dnešný ústavný súd). Košice ako posádkové mesto malo dlhoročnú tradíciu. Dnes stretnúť v meste vojaka v uniforme je skôr rarita.
Stodeviatka na troch fotkách. Tá posledná je z tej iste príležitosti. Paradoxne farebnú v kamulfláži ju nemám. Skôr než sa uvoľnila možnosť fotografovania ju por. Krak odpísal pri Trebišove (ani z toho nemám fotky).
Přílohy
nádhera, tá 109 bola naisto úplne prvá v 1.GO, zatiaľ približne mar77/apr78, po nej išla 0101. Od 76 bola u nás ešte nultá séria 0003 ako technologický kus GO, v sept81 išla do VÚ9957 ako učebná pomôcka.
Ma práve zaujali tieto dva zábery 0113 a 0111, hlavne zadný okrúhly výfuk turbochladiča, taktiež absencia otvoru poistného ventilu (prevedenie do 4.výrobnej série systému klimatizácie) v súvislosti s náterom lietadla(bezfarebný lak). Dovolil by som si tvrdiť že sú to fotky pred zástavbou Ai-25TL, úpravou systému klimatizácie, ...atd, po odovzdaní VVLŠ Košice(rok prestavby cca. 74-76). Napadá ma ešte jedna "kacírska myšlienka" ktorú si momentálne ale neviem podložiť faktami, a to že mašiny v nátere bezfarebný lak mali ešte motor Ai-25W, tie ostatné prestriekané do bielo/šedej mali už zastavaný Ai-25TL(aj od výroby). čo vy na to?