Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48890 • Stránka 3134 z 3260 • 1 ... 3131, 3132, 3133, 3134, 3135, 3136, 3137 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod strycArtus » 08 pro 2024, 22:12

Al CZ píše:Jen se slušně ptám. ....

Tak proc mi zas nadavate?

Otázka není slušná, ale zní nátlakově. Po odpovědi jiné než, že během příštího roku, přichází od tazatele sdělení že firma/jedinec nedrží krok s moderními trendy a není perspektivní.
Že ty jsi zase byl na nějakém školení?
Odpovídat nemusíš
strycArtus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 08 pro 2024, 22:23

Především je potřeba vnímat, že Eduard je regulerní strojírenský podnik. Se spoustou investic a dobrým know-how. A taky svým osobitým marketingovým plánem. Dobrá polovina a spíš víc otázek je na vvýrobce after market. Prostě to je pod jejich rozlšovací schopnost, nebo out of margin jejich marketingového plánu. Netvrdím, že se trend v čase neodebere k tištěným stavebnicím, ale setrvačnost, kterou to bude mít u podniku jako je Eduard bude podstatně větší, než prekvence "nápadů" některých diskutujících. Za sebe hlasuji pro klasické plastové stavebnice a balík doplňků, jakýchkoliv, od kohokoliv. Nijak mě resin neuráží, mám ho tu stavebnicích několik kilo, ale plast je prostě plast.
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 08 pro 2024, 22:34

Artus:Já nic takového netvrdím...
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 08 pro 2024, 23:08

jenda58 píše:No, 1. série asi ne, tam by byl potřeba nový trup (jen 2 kulomety). Na 2. sérii by ten podbradek asi šel, zbytek = 3. série. Ale když to neudělali v resinu...

Ad 2.serie - nesel, je jina krivka/deleni toho podbradku vs bocni plech. Provnejte si trupy Eduardi 2. a 3. serie v inkriminovane casti. Ona ta konverze popsana v ABC byla dooost zjednodusena.

M
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 08 pro 2024, 23:44

Al CZ píše:Artus:Já nic takového netvrdím...

Postavil jsi Eduard před hotovou věc, že končí s plastikovými stavebnicemi, a už se jen ptáš, za jak dlouho to stihnou. Pokud nevnímáš grotesknost toho dotazu, není ti pomoci.
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 09 pro 2024, 01:09

Ono slepit model CA lepidlem + epoxydem asi nebude pro každého.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Bláha » 09 pro 2024, 06:45

Nehledě na produktivitu. Jak dlouho asi trvá výroba jednoho modelu vstřikovaného a tištěného?
Jirka Bláha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 09 pro 2024, 08:36

No a hlavní podstatou tu bude, že kolikrát lidi nadávaji na krupičku.. myslím že nadávky na vrstvy by byly větší a častější :lol: :lol:
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 09 pro 2024, 10:59

Tak ten Fokker nebo Komet vypadají dobře. Vrstvy už u moderních tiskáren snad nejsou problém, jak před lety ?
Krom toho, já se ptám trochu věštecky, do budoucna, kdy technologie bude zas jinde… Mě se na tisku líbí to, že co u modelu z klasické formy slepujete z X dílu, to je zde v jednom kuse. Kdyby nebyl 3D tisk budoucnost, myslíte, že by eduardi do něj dávali tolik časů a prostředků ? Můj sen je, že si u Edy zaplatím data, ty se stáhnou do AI 3D tiskárny s Barevným tiskem a za hodinu mi z tiskárny vyjede vytištěná, už kamuflovaná Hartmannova 109. Třeba i s otevřeným motorem a zbraněmi. MoD (Model na vyžádání). Sem imho spěje modelařina, do domácího tisku detailních modelů… V jednu chvíli to vytiskne bustu Marilyn Monroe 1:1, v druhou Napoleona pozorující bitvu u Slavkova a završí to Potopení Princetonu 1/700. Nebo 1/24 Kuňkadla. Nic nebude nemožné, limity bude jen naše vlastní fantazie, ni technologie. Tipuju, že do roku 2035 tu tento pokročilý, barevný domácí bezvrstvý 3D tisk máme.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 09 pro 2024, 11:02

Al CZ píše:Pane Šulci, do kolika let plánuje Eduard opustit klasickou výrobu forem a začít produkovat stavebnice jen a pouze 3D tiskem? Třeba konkurenčni GasPatch takto vydal Me 163 Komet, což je mainstream a recenzenti se předhání v ódach na nejlepší 72 vůbec.

A neuvěřitelný Fokker, či dokonce Gotha 1/32 jsou ve vláknu 1/32 a výpadají neskutečně.... Kam se hrabe WnW!

Mohl by eduard treba zkusit vytisknout Avii 534 ve dvaatricetine?

To by Eduard sice technicky uělat mohl, ale neudělá to, protože obchodně to nedává smysl. Eduard také neplánuje opustit klasickou výrobu forem a začít produkovat stavebnice pouze 3D tiskem. To by byl stejný nesmysl, jako snaha evropských automobilek zastavit výrobu aut se spalovacími motory, které jsou na světové špičce a vrcholu vývoje a které lidi chtějí a kupují je, a přejít na výrobu elektromobilů, které jiní umí lépe a chce je a kupuje je jen menšina zákazníků.

To ovšem na druhou stranu neznamená, že elekromobily nejsou revoluční záležitost a nemají žádnou perspektivu. Stejné je to u 3D tisku - je to revoluční záležitost, která náš obor mění zcela bezprecedenčním způsobem. a věřím, že výroba stavebnic 3D tiskem postupně nahradí část produkce stavebnic tradčními metodami. Věřím, že zcela nahradí odlévání epoxiďáků, a dovedu si představit, že v určitém segmentu trhu může nahradit i short-runy. Pro méně známá a méně významná letadla, různé závodní stroje, sportovní letadla, malé dopraváky nebo malosériové bojové stroje to bude technologie, která dá lepší výsledek a nebude vyžadovat tak vysoké investiční náklady, jaké vyžaduje short-runová produkce. Totéž platí pro bojovou techniku i jiné segmenty trhu. Třeba u lodí už je to rozjeté, tam už se tisknou skoro až neuvěřitelné věci ve velkém sortimentu. A cena mi přijde nižší, než u odlévaných lodí.

Zároveň už se 3D tiskem běžně dělají předlohy pro short -runy. To je postup, který celkem nenápadně vstoupil do hry a dnes už ho používá v short-runovém segmentu řada firem. Začali s tím Ukrajinci, přiali se Češi a už to jede. Za mě je to hezký příklad úspěšné adaptace nové technologie v inovaci klasického technologického postupu. Třeba tady ve vedlejším vlákně nedávno někdo pochválil pana Muzikanta za Pilatuse PC-9, a to je podle všeho tento případ.

My ovšem nejsme výrobci short-runů, naše technologie je trochu jiný příběh. Také neprodukujeme okrajové typy, alespoň obvykle ne. V segmentu trhu, ve kterém se pohybujeme, nedává náhrada lisování 3D tiskem smysl. Smysl ale dává kombinace těchto technologií. Ať už jde o přidávání 3D doplňků do stavebnic, jako je to třeba u řady Royal Class nebo Limited, nebo prodej samostatně produkovaných doplňků ke stavebnicím, tak obojí funguje skvěle a naším záměrem je tuto produkci rozšiřovat. A jsem si jistý, že se dočkáme velmi zajímavých produktů! (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 09 pro 2024, 11:37

Al CZ píše:Můj sen je, že si u Edy zaplatím data, ty se stáhnou do AI 3D tiskárny s Barevným tiskem a za hodinu mi z tiskárny vyjede vytištěná, už kamuflovaná Hartmannova 109.

Kde přesně je v tom modelařina?
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 09 pro 2024, 13:53

Pane Šulci, prosím. Vše 1:48 3D tisk.

Sedačky trenér?
Výfuky Spitfire IX?
ACMI pod?
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 09 pro 2024, 14:24

Pane Šulci,
prodává se L-410UVP natolik dobře, aby byla šance na zajímavější L-410UVP-E? V plánech představených na E-Dayi o Heavy Retro nebyla řeč, což je pochopitelné. Tak jen jestli o tom alespoň uvažujete?
Díky za odpověď.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod brabcak » 09 pro 2024, 14:31

Radek A píše:
Al CZ píše:Můj sen je, že si u Edy zaplatím data, ty se stáhnou do AI 3D tiskárny s Barevným tiskem a za hodinu mi z tiskárny vyjede vytištěná, už kamuflovaná Hartmannova 109.

Kde přesně je v tom modelařina?

To je přesně ono. Thud nepochopil, že modelařina je o tom skládání a piplání. On by chtěl hračkářskou firmu. Takže mně napadá, že je tu vlastně úplně blbě a měl by přeskočit na stránky nějakého hračkářství. Tam by mu asi pomohli lépe.
brabcak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gorby » 09 pro 2024, 14:32

Pane Šulci, jen využiju tématu. Stavím lodě, ale pro zajímavost jsem si pořídil vaše dvaasedmdesátiny Hellcatů a Mustangů.

A bez přehánění jsem u vytržení!

Jen si tak průběžně připravuju a začišťuju díly a zkouším si dry-fitting. A už nasucho vidím, že pokud to sám nezvorám, nebude potřeba ani kapka tmelu. Nikdy bych nevěřil, že třeba u Mustanga si půlky trupu sednou tak, že na spodku chladiče nebude žádná spára. No...a nebude. Žádná.

Možná je to normální, ale u lodí na něco takového fakt nejsem zvyklý.

Jo, je potřeba preciznost, ale to nevidím jako problém.

Takže klobouk dolů. Nadšení!
David K.
русский военный корабль, иди на хуй
From Ukraine with NLAW
------------
Ve stavbě: USS California (BB-44, 1945); USS Washington (BB-56; 1942); USS Massachusetts (BB-59; 1944)
Gorby

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48890 • Stránka 3134 z 3260 • 1 ... 3131, 3132, 3133, 3134, 3135, 3136, 3137 ... 3260

Zpět na Diskuse