Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Měřítka letadel

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Měřítka letadel

Příspěvekod Josef Blažek » 07 pro 2008, 12:23

Ty v tmavomrým světě byli z polystyrenu a ty dva létající byly pravý od majitelů ovšem některé zcény jsou vystřižené z filmu Bitva o Btitánii + fotomontáže.
[-o< [-o< [-o< [-o<
]
PROJECTS: Phantom,Grille,Seafire XV.,Draken XS..
Josef Blažek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 07 pro 2008, 15:20

alf píše:Hodně lidí staví 1/48 a 1/32 prostě proto, že buď blbě vidí, anebo jsou kopyta a nic menšího by nezvládli :grin: :grin: .

:lol: Zkusils někdy udělat čtvrtku? Je na ní víc práce než na dvaasedmě - je na ní vidět víc detailů, míň věcí schováš... Jde hlavně o detaily, stejný je to s dvaatřicetinou - tu udělat zajímavou je velkej kumšt :)
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lord RAHL » 07 pro 2008, 23:25

mno tak nevím, určitě jste si toho všimli ale k měřítku ....

... 1/72 a úpravy
mno tak přišel jsem k tomu když jsem začal sochat C-2 ku od KP
... kouknul jsem se na výkres ... a ...
... mno tl. vzpěr a všeho, standartně lidi používaj třeba evergreeny, mno a mě přišlo
0,2 mm olověnej drát na některý moc tlustej, pak nevim snaha o autentyčnost u takovédleho měřítka,
jo zase mě baví, je to hodinářská práce, ale tek nevím, pokud někdo chce stavět "reálné" zmenšeniny letadel tak
asi 1/48 nejen na chmelnice ...

nevim, lept taky moc neni řešení, leda ty resiny ...

ale co stavíme pro zábavu, to mi zase nejlepší přijde ta 1/72 a kovozávody :) za 30 korun na hodně dlouho co sochat :)
ale taky už mi leží na stole 1/48 eda fw-190 weekend, to než slepim tak taky uběhne nejeden měsíc
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 08 pro 2008, 16:12

Lord RAHL píše:mno tak nevím, určitě jste si toho všimli ale k měřítku ....

... 1/72 a úpravy
mno tak přišel jsem k tomu když jsem začal sochat C-2 ku od KP
... kouknul jsem se na výkres ... a ...
... mno tl. vzpěr a všeho, standartně lidi používaj třeba evergreeny, mno a mě přišlo
0,2 mm olověnej drát na některý moc tlustej, pak nevim snaha o autentyčnost u takovédleho měřítka,
jo zase mě baví, je to hodinářská práce, ale tek nevím, pokud někdo chce stavět "reálné" zmenšeniny letadel tak
asi 1/48 nejen na chmelnice ...

Hmm, tak pokud na to jdeš tímto stylem, tak po přepočtech na měřítko by bylo nejlepší stavět tak v 1/10, páč to ani u té tvé 48ky nebude o moc lepší. 8-)
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lord RAHL » 08 pro 2008, 17:49

ne tak jako tam už to de :), mě to jenom tak přišlo jako věc k zamyšlení, když tady pak u 1/72
lidi honěj mm na řezech,
každopádně mě to hodně baví,
1/72 je super měřítko na hodinařinu, jako vubec nechápu mistry co osazujou lepty do 1/144
před nima smekam
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šedivák » 08 pro 2008, 18:07

Lord RAHL píše:ne tak jako tam už to de :), mě to jenom tak přišlo jako věc k zamyšlení, když tady pak u 1/72
lidi honěj mm na řezech,
každopádně mě to hodně baví,
1/72 je super měřítko na hodinařinu, jako vubec nechápu mistry co osazujou lepty do 1/144
před nima smekam

honěj milimetry???..noo ono sem tam milimetr na 1/72 je už docela znatelná odchylka...sám občas něco dodělávám a milimetrová kalibrace je u "72"příliš veliká....tam už to chce desetiny 8-)
ObrázekMOJE DOKONČENÉ
Šedivák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kacko » 08 pro 2008, 22:23

Vážení kolegové

V posledním Modeláři a ne jen tam se říka, že 1/72 je úpadkové měřítko, ale dle mého je to věc názoru a každého co od modelařiny očekává. Když jsem byl na eday tak jsem nad modely v měřítku 1/48 žasnul, jaké jsou tam detaily a modely se mi velmi líbily. Modely v měřítku 1/48 a více jsou dle mého názoru modely na soutěže a pro fajnšmekry, kteří mají modelaření v krvi a chtějí svůj model maximálně vyšperkovat.

Já vždy budu dělat jen modely v měřítku 1/72 a to z jednoho prostého důvodu a to, že jsou skladné.
Když jsem se před asi 20 lety rozmýšlel jaké měřítko budu dělat, tak výběr byl silně omezen na KP a Směr, občas nějakej Revell a Heller a hlavně v měřítku 1/72 bylo největší zastoupení.
Po pár letech co jsem "lepil" vše co mi přišlo pod ruku jsem se omezil pouze na letadla z WWII a to jen na západní frontu (avšak ne středomoří, pouze kanál a německo), to znamená pouze Německo, GB (preferuji stroje českých pilotů) a USA.
Když si to tak člověk spočítá co tam vše létalo tak má dost práce aspoň do 100 let (aspoň při mém tempu :D :D ), dnes mám kompletních 50 letadel a v krabicích dalších 80 kousků. když si člověk uvědomí že Fw byl A (A1-A8)+D+Ta152 atd. to samé Spitfire a Mustang a tak bych mohl dále pokračovat :-D . Nedokážu si představit, že bych měl toto vše v měřítku 1/48, bo bych potřeboval na to hangár. A udělat pouze jednoho "Fokáče" a nemít další jeho varianty to by nebylo to pravé ořechové, vždyť jen těch es co bych neměl (někdy přemýšlím i nad tím koho stroj vlastně udělám když na Fw190A3/4 létalo takových západních es :grin: .
Proto budu dělat v měřítku 1/72 abych vše měl pěkně pohromadě a viděl ten rozdíl mezi B17 vs Fw190, Lancaster vs Ju88, Wellington vs Me 110 a tak bych mohl pokračovat.
Doufám, ža výrobci se tohoto trendu vyvarují a budou nám dopřávat stále kvalitnější modely v měřítku 1/72 (viz. Wellington/Trumpeter, B24/Hasegawa, Lancaster/Revell atd).
Koukám, že jsem se nějak rozepsal, ale snad pochopíte co jsem chtěl říci :P

čus

Káčko

P.S Na eday byly i modely v měřítku 1/72 nad kterýma jsem také žasnul a nechápal, že je toto možné :D :-D :grin: .
viewtopic.php?f=1044&t=143045
viewtopic.php?f=6&t=138114
viewtopic.php?f=6&t=120238
viewtopic.php?f=953&t=117525
viewtopic.php?f=6&t=133781
Kacko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 09 pro 2008, 07:32

Kacko píše:... když si člověk uvědomí že Fw byl A (A1-A8)+D+Ta152 atd...

:D A to ještě časem zjištíš, že se nad Německem proháněly i A-0 a A-9. A eFka, těch taky spousta druhů. :D

Kacko píše: Na eday byly i modely v měřítku 1/72 nad kterýma jsem také žasnul a nechápal, že je toto možné :D :-D :grin: .

Byly tam i 1/144, ale právě proto, že jsem nechápal, tak se do nich nebudu pouštět. :lol:
rozestavěno: 7 kousků
mezi nimi: Do23 (Planet Models), Ju290A-7 (Revell), Ju88S-3 a Mistel 1 (Hasegawa)
2022: Fw190G-3 (konverze z Eduardu), Ar232A-10 (konverze z Mach2)
2023: He 219 V9, pilot W. Streib (Dragon), Bf110B-1 (Eduard + AML konverzní set)
2024: Heinkel He111H-8 (konverze z Revellu), Ar232B-05 (Mach2)
Karel Pilát

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 09 pro 2008, 18:08

Kacko píše:Modely v měřítku 1/48 a více jsou dle mého názoru modely na soutěže a pro fajnšmekry, kteří mají modelaření v krvi a chtějí svůj model maximálně vyšperkovat.

Bože chlapi, to jsou řeči... :shock: :shock: :shock: Pro mě je teda větší frajer ten, kdo udělá vyšperkovanou 144ku nebo 72ku, než 48ku. Vždy je těžší pracovat na menším prostoru...
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bestie » 09 pro 2008, 19:19

Taky jsem za totáče začínal na dvaasedmdesátkách . Po převratu mě učarovali majestátní dvaatřicetiny , ale vadilo mi , že nic většího jak Me 110 nebo Mosquito neseženu . Když jsem se ptal na B-17 v tomhle měřítku , tak na mě prodavač koukal jak na mimozemšťana . Takže nakonec jsem skončil na zlaté střední cestě 1/48 , kde je největší výběr . Za týden mi začíná dovolená , jedu na chatu , zatopím v kamnech a pustím se do metrovýho drobečka B1-b od Revellu .
Bestie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 09 pro 2008, 19:49

Bestie píše: Za týden mi začíná dovolená , jedu na chatu , zatopím v kamnech a pustím se do metrovýho drobečka B1-b od Revellu .

Tak doufám, že si na chatu bereš foťák a budeš fotit progres! :P
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 09 pro 2008, 21:04

Kacko píše:V posledním Modeláři a ne jen tam se říka, že 1/72 je úpadkové měřítko, ale dle mého je to věc názoru a každého co od modelařiny očekává.

jsem mel za to, ze tohle se tu uz vysvetlilo dostatecne (hned na prvni strance diskuze)
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 09 pro 2008, 21:15

Bestie píše:Taky jsem za totáče začínal na dvaasedmdesátkách . Po převratu mě učarovali majestátní dvaatřicetiny , ale vadilo mi , že nic většího jak Me 110 nebo Mosquito neseženu . Když jsem se ptal na B-17 v tomhle měřítku , tak na mě prodavač koukal jak na mimozemšťana . Takže nakonec jsem skončil na zlaté střední cestě 1/48 , kde je největší výběr . Za týden mi začíná dovolená , jedu na chatu , zatopím v kamnech a pustím se do metrovýho drobečka B1-b od Revellu .

Moc v těch kamnech nehajcuj, ať se té krávě (B1-b) nesvěsí křídla :grin: :grin: :grin: . Taky by ti mohlo schnout lepidlo dřív, než to plácneš k sobě :) .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kacko » 10 pro 2008, 09:09

Honza Jezl píše:
Kacko píše:V posledním Modeláři a ne jen tam se říka, že 1/72 je úpadkové měřítko, ale dle mého je to věc názoru a každého co od modelařiny očekává.

jsem mel za to, ze tohle se tu uz vysvetlilo dostatecne (hned na prvni strance diskuze)

Jo to souhlasím, ale až po 5ti dnech jsem se dostal k netu (čas člověk nezastaví :P ) a napsal jsem svou úvahu (takže se omlouvám za pozdní reakci). Ale jinak mě potěšilo, že mnoho modelářů má stejný názor na toto měřítko jako já.

Čus a modelaření zdar

Káčko

P.S - začal jsem makat na P-51B od revellu 1/72 (bude to polský mustang 315 sqn.S/Ldr Horbaczewski, PK-G), a bude to první model , na kterém budu stříkat vícebarevnou kamufláž, tak až bude hotový (zda se povede) tak ho šoupnu na fórum :shock:
viewtopic.php?f=1044&t=143045
viewtopic.php?f=6&t=138114
viewtopic.php?f=6&t=120238
viewtopic.php?f=953&t=117525
viewtopic.php?f=6&t=133781
Kacko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 10 pro 2008, 09:15

Kacko píše:P.S - začal jsem makat na P-51B od revellu 1/72 (bude to polský mustang 315 sqn.S/Ldr Horbaczewski, PK-G), a bude to první model , na kterém budu stříkat vícebarevnou kamufláž, tak až bude hotový (zda se povede) tak ho šoupnu na fórum :shock:

Sem se dávají modely i v průběhu stavby - právě debaty nad tvými modely tě můžou posunout dál, hlavně se nestyď - nikdo se tu ošklíbat nebude pokud se něco nepovede. =;
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse