Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vše o P-51 Mustang

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 579 • Stránka 28 z 39 • 1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39
  • Odpovědět s citací

Re: Vše o P-51 Mustang

Příspěvekod Jarda Matt » 03 pro 2019, 11:03

Je celkem málo známou skutečností že u P-51 přispíval poměrně výrazný chladič a jeho zdánlivě neaerodinamické sání k celkovému tahu.
Ač se to bude zdát jako nesmysl, měl v letu celý komplet chladiče nulový odpor,respektive v některých fázích letu přispíval zhruba 5ti % tahu .
Je to díky Meredithově efektu (něco jako náporový motor) kdy "palivem" je chladící kapalina glykol/olej ,který předá teplo stlačenému vzduchu čímž zvětší svůj objem a úzkou štěrbinou ,při správném/vhodném, tvarování proudí vysokou rychlostí ven.
Něco o Meredithově efektu zde https://en.wikipedia.org/wiki/Meredith_effect

Na ostatních mašinách typu Spit,Bf........... ač pro někoho v menším podobné, tak to takto prokazatelně (měřitelně) nefungovalo.
Přílohy
tmoe3 (1).jpg
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KuraciSen » 03 pro 2019, 11:35

Jarda Matt píše:Je celkem málo známou skutečností že u P-51 přispíval poměrně výrazný chladič a jeho zdánlivě neaerodinamické sání k celkovému tahu.
Ač se to bude zdát jako nesmysl, měl v letu celý komplet chladiče nulový odpor,respektive v některých fázích letu přispíval zhruba 5ti % tahu .
Je to díky Meredithově efektu (něco jako náporový motor) kdy "palivem" je chladící kapalina glykol/olej ,který předá teplo stlačenému vzduchu čímž zvětší svůj objem a úzkou štěrbinou ,při správném/vhodném, tvarování proudí vysokou rychlostí ven.
Něco o Meredithově efektu zde https://en.wikipedia.org/wiki/Meredith_effect

Na ostatních mašinách typu Spit,Bf........... ač pro někoho v menším podobné, tak to takto prokazatelně (měřitelně) nefungovalo.

Jarda, velice zaujímave. Chcel by som tomu veriť. Keď si zoberieš, že u turbovrtulovych lietadiel ako Wyvern tvorily výfukové plyny z turbíny asi 10 % ťahu, tak tých 5 % mi príde veľa pre mustang.
Respektíve by to mohla byť maximálna hodnota pri vysokej rýchlosti kde už je prietok vzduchu cez chladič citeľný.
KuraciSen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 03 pro 2019, 11:55

Něco podobného generovali i výfuky typu Fishtail u Spitfiru, ale hodnotu si nepamatuji, myslím že to balo kolem 1-2%.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 05 pro 2019, 14:06

Ked uz sme sa tu bavili o spravnom odtieni farieb, tak napr. Dark Olive Drab 41 mala zlozenie pigmentov doporucene, nie presne predpisane.
Viac na https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234944613-olive-drab-and-some-confusion/page/2/&tab=comments#comment-1385623

Iny priklad - tieto Mustangy a sanitky su kamuflovane dvomi roznymi farbami, alebo jednou Olive Drab z roznych dodavok, rozne olietane atd.?
01.jpg

02.jpg

Akej farby je horna plocha kridla a akej farby je tmava "machula" na boku trupu pri koreni kridla? Ako jedna/rovnaka farba mi to moc nepripada:
Lou IV.jpg

66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 07 pro 2019, 12:13

Diskusia na https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/nice-box-art-on-airfix-s-p-51d-5-t510605-s30.html je fakt celkom dobra. Inspirovala ma k tomu, aby som trochu upravil foto E2*C Lou IV zo spodu - je tam par zaujimavych detailov:
8ba1c2d58a5ee2a292947955fd3f32baXX.jpg

- stredny biely pas na kazdom kridle je vyrazne zaspineny - dymom z kanonov? Olejom? ... ten pas takmer nevidno.
- na oboch vyskovkach su na krajoch dva svetle obdlzniky - opravy? Na odtokovej hrane zasahuju do cierneho ETO pruhu. Je to farba biela, nova cista striebrenka, alebo...?
- biely pas na kryte podvozku nelicuje s bielym pasom na kridle,
- invazne pasy dole na zadnom trupe chybaju, podobne ako tu:
i1hrFHa.jpg

5LxlLB0.jpg

- na Lou IV na spodku trupu v mieste chybajucich pasov je tmavy/cierny kruh (kamera?). Tento druhy Mustang tam ziadny kruh/dekel nema,
- opat pekne vidno, ze kryt gulometov na nabeznej hrane kridla je NMF, nie je premalovany invaznymi pruhmi (na rozdiel od tohto druheho Mustanga)
Naposledy upravil 66misos dne 19 pro 2019, 08:38, celkově upraveno 1
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Prazak » 09 pro 2019, 12:16

Fotka je Low IV ještě bez celožlutého čumáku. Křídla jsou podle mě bez nátěru. Pravděpodobně je to foceno zrovna v mezidobí, kdy se sundaly invazní pruhy se shora a ještě nebyla tato část křídel přetřena čerstvým či novým odstínem zelené.
Petr Prazak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 16 pro 2019, 10:18

páni poprosím o radu , s touto firmou som sa ešte nestretol , stoja tie výlisky za to ?
Přílohy
1-48-p-51h-mustang.jpg.big.jpg
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novakow » 16 pro 2019, 11:54

Mám od nich XP-55 a nevypadá špatně-je to slušný shortrun, tohohle Mustanga už mám objednaného a je na cestě, podle fotek vypadá dobře, pak napíšu
Vojta Novák, KPM ZNOJMO
Hotovo: Spitfire Mk.Vc (Eduard 1/48), Silbervogel (Takom 1/72)
Shelf of shame: 20+
Běžte radeji lepit...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
novakow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 16 pro 2019, 12:04

Také mám objednáno a jen co dorazí pustím se do focení.
Předpokládám, že 23.12. bych mohl fotografie zveřejnit.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 pro 2019, 12:07

Mám od nich Su-7, Su-17, Mirage 4000, Mirage Balzac, Mig-21F....jsou to short runy Lubo. Stejně tak i čtvrtky P-51H a Bf-109 a Jak-9. Jsou hezky zpracované a sestavitelnost by měla být taková normální na short runy.
Háčko v minulosti dělallo HiPM a Classic Airframes, ale když vidím co má v krabici Modelsvit...jednoznačně lepší, stokrát.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 16 pro 2019, 14:06

kľucíí dík za rady [-o<
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novakow » 18 pro 2019, 19:35

Tak už mám Háčko doma a moje dojmy po otevření krabičky jsou velmi pozitivní.
Krásné jemné rytí a nýtování (v reálu tmelená křídla jsou nenýtovaná "ala Eduard"), nýtování se na "očekávaných místech" (vršek+spodek trupu apod) trochu ztrácí. Drobné povrchové vady velkých dílů vzniklé nejspíše při lisování-nic co by se nedalo přesurfovat a přebrousit, zběžně bez propadlin na velkých dílech. Drobné díly bez přesazení a otřepů, trochu výraznější dělící rovina, úroveň detailů a zpracování drobných dílů velmi dobrá. Čiré díly průhledné, bez kazů s přijatelným čočkovým efektem, zavřená a otevřená varianta kabiny má vlastní díly. Lept a vinylové stříkací masky vypadají použitelně. Obtisky s minimálním přesazením, bez rastu, barvy jsou syté. Potěší film na sklíčko zaměřovače.
Kamufážní schémata: tři stříbrné stroje Národní gardy s barevnými doplňky, jeden kamuflovaný stroj testovaný RAF.
Fotky raději nechám na povolanějším, máte se na co těšit :-D
Vojta Novák, KPM ZNOJMO
Hotovo: Spitfire Mk.Vc (Eduard 1/48), Silbervogel (Takom 1/72)
Shelf of shame: 20+
Běžte radeji lepit...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
novakow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 19 pro 2019, 08:28

Včera jsem na Eduardího Mustanga začal lepit podvozek a zase jsem to ukončil. Ostruha - BTW to lepení fakt někdo vymyslel hlavou - když jsem jí tam konečně dostal a přilepil, tak je utopená, ostruha je prostě krátká. Blbě jsem to nepřilepil, ostatní to mají taky tak, co jsem se tu koukal do galerie. Tak jí budu lámat ven a něco s tím dělat.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 19 pro 2019, 09:13

Souhlas, tahle partie je otravná. Jedině dát ostruhu před slepením trupu. Následně se špatně nandavá, není tam vidět a trefuješ se poslepu.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 20 pro 2019, 08:24

P-51D-5-NA Mustang, S/N: 44-13568

Zacal ako Sky Bouncer
P-51D E2-A 44-13568 Sky Bouncer_04.jpg

P-51D E2-A 44-13568 Sky Bouncer_03.jpg

p-51d-sky-bouncer.jpg