Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21 - vše o Fishbedu, nejen o Eduardu

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4006 • Stránka 268 z 268 • 1 ... 264, 265, 266, 267, 268
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-21 - vše o Fishbedu, nejen o Eduardu

Příspěvekod Milos984 » 18 črc 2025, 12:24

Vďaka za info.
--------------
http://www.acig.info/forum/viewtopic.ph ... 76#p295876
1977 - 1. cvičenie s ostrými streľbami s R-13M pre HuAF MiG-21bis (prepáčte, preklad Google):

K incidentu došlo počas cvičenia na úrovni divízie v Astrachane. Podľa Rusov je tam vždy vynikajúce počasie, ideálne podmienky na vykonávanie ostrých úloh. Ale keď prídu Maďari, počasie sa prirodzene zhorší. Toto sa stalo znova. Počas predbežnej prípravy sa doma ukázalo, že v Astrachane nebude dostatok MiG-21bis (a tieto lietadlá nám boli preletené z Kuščovskej), takže časť tímu nedostala bis, iba MiG-21MF. Mesiace pred cvičením sme dostali na leteckú základňu Taszár niekoľko MF na prípravu a keďže som tento typ už predtým lietal, prirodzene som skončil na tomto lietadle. Podľa plánu mal byť ostrý LA-17M zachytený vo formácii na dolnej hranici merania lokalizátora (1500 m). Presne v tejto výške, medzi 1200-1600, sa rozprestierala vrstva oblakov. Mala byť zostrelená infračervenými raketami, Ivan zvýšil výšku cieľa na 2000 m. Ďalšia vrstva oblakov bola niekde okolo 2600-3000 m, ale nebola úplne uzavretá. Tím viedli 2x MiG-21bis s R-13M, ďalšie dva boli MiG-21MF s R-3S (ja a môj parťák). Navedenie na cieľ bolo vykonané správne, veliteľ vyčistí, identifikuje, zameria, mieri a odpáli - raketa klesá doprava na biely oblak osvetlený Slnkom. Cieľ letí ďalej. Oddelenie, blíži sa ďalší 21bis s R-13M, jeho raketa sa tiež zamerala na osvetlený oslepujúci biely oblak. Bola veľmi malá šanca, že za ideálnych podmienok sa tretie lietadlo dostane do útočnej pozície. Ale... poďme na to. Vidím cieľ, identifikujem ho, mám povolenú vzdialenosť odpalu (aj keď nie je až taká dlhá), raketa syčí... Vzdialenosť 1100 m - paľba - pozriem hore a predo mnou, dosť blízko, vidím len tú veľkú čiernu prísavku, silné oddelenie a? a? môj parťák za mnou hovorí, že sa mi ju podarilo zostreliť, upokojil som sa, potom aj pozorovateľ hovorí, že cieľ zmizol... Počas vyhodnotenia cvičenia vedúci oznamuje výsledky, na základe údajov objektívnej kontroly bol výkon predchádzajúcej dvojice lietadiel vynikajúci, povedal mi len: „cieľ bol zničený, víťaza nebudeme súdiť“ (bezpečnostné opatrenia boli prísne dodržané - je zakázané priblížiť sa k cieľu (vraku) bližšie ako 1000 m!).

veľmi sa to zhoduje so spomienakmi Iráckych veteránov. Zásah cieľa bol ovela viac otázkou "božej vôle", pretože rakety "milovali" mraky ožiarené slnkom.
https://www.helion.co.uk/military-histo ... 87c52bda19
Milos984

Předchozí

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4006 • Stránka 268 z 268 • 1 ... 264, 265, 266, 267, 268

Zpět na Diskuse