Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 25 z 92 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod Aleš R. » 09 srp 2015, 11:50

V ABC vyšel jednou i vzorkovník s českými názvy barev. Dodnes si pamatuju drakově-ještěrově zelenou.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 09 srp 2015, 12:10

Aleš R. píše:V ABC vyšel jednou i vzorkovník s českými názvy barev. Dodnes si pamatuju drakově-ještěrově zelenou.

Nevím, jestli v ABC, ale v jednom ze sešitů "Stavíme plastikové modely" (možná hned v tom prvním) to bylo a byly tam i další překladatelské skvosty :grin:
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 09 srp 2015, 12:41

Drakově-ještěrově zelená...nebyla to barva Soptíka? Postavičky z Večerníčků v 80.létech?? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Byl to nějaký dráček požárník,myslím.....měl takovou křiklavou zelenou barvu,pokud dnes mohu posoudit,my měli s mojí 1. ženou barevný TV TeslaColor s dálkovým ovládáním,výkřik nej čs. tv techniky... :lol: :lol: :lol: vím,že jsem ji kupoval za 16.500,-Kčs,a to byly pěkný prachy :lol:
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 09 srp 2015, 13:40

Marcel Nový píše:
Aleš R. píše:V ABC vyšel jednou i vzorkovník s českými názvy barev. Dodnes si pamatuju drakově-ještěrově zelenou.

Nevím, jestli v ABC, ale v jednom ze sešitů "Stavíme plastikové modely" (možná hned v tom prvním) to bylo a byly tam i další překladatelské skvosty :grin:
určitě ve dvojce tam jsem tenkrát objevil do té doby mě neznámé letadlo a bylo to ZERO, Lavočku jsem už znal :D v jedničce je recept na zušlechtění nitrofarby na kožu.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Háček » 09 srp 2015, 16:49

Ještě tohle vyšlo v ABC ...
Přílohy
img004.jpg
Moudrost a chytrost jsou dokonalými zbraněmi. Bohužel lidská hloupost je dokonalým brněním ...
https://www.facebook.com/miroslav.hak.566
https://www.facebook.com/Krajem-rybn%C3 ... _todo_tour
Háček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 09 srp 2015, 17:00

standaslechta píše:
Marcel Nový píše:

určitě ve dvojce tam jsem tenkrát objevil do té doby mě neznámé letadlo a bylo to ZERO, Lavočku jsem už znal :D v jedničce je recept na zušlechtění nitrofarby na kožu.[/quot

Barvy na kůži - nátěr štětcem.
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 09 srp 2015, 17:03

Marcel Nový píše:

Barvy Humbrol pro plastikové modely.
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 09 srp 2015, 17:04

2
Přílohy
11.JPG
12.JPG
13.JPG
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Háček » 09 srp 2015, 17:16

Dnes už s nostalgií a vděkem vzpomínám na předrevoluční povinnost odebírat nějaký sovětský časopis. Teda jako na škole ... Z nutnosti jsem si vybral Modelist Konstruktor. A nelitoval jsem. Získal jsem třeba výkresy, jaké v r.1985 nebyly ani v L+K natož v ABC. Třeba ta Lavočka ...
Přílohy
img005.jpg
img006.jpg
img007.jpg
img008.jpg
img009.jpg
img010.jpg
img011.jpg
img012.jpg
img013.jpg
Moudrost a chytrost jsou dokonalými zbraněmi. Bohužel lidská hloupost je dokonalým brněním ...
Háček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alexand3r » 09 srp 2015, 17:50

Nechcete, někdo z pamětníků, pospat jaký to byl pocit, když jste poprvé vešly do krámu a tam byl "dnešní" sortiment a dostupnost?
Alexand3r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 09 srp 2015, 18:51

U nás to bylo postupně naváženo co se týče modelů...já měl to štěstí, že už jsem v roce 1984 pracoval v SRN....tedy na západě...takže ten šok z plných krámů ať to byly rifle, potraviny nebo gramo desky byl pro mě tehdy strašný. :)
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alexand3r » 09 srp 2015, 18:55

Nemusí to být nutně u nás a po roce 89, ale někdy to muselo být poprvé:-)
Alexand3r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 09 srp 2015, 19:17

Pro Alexand3r: Jo,to mohu...v květnu 1990 sem se konečně dostal na Západ,do tehdejší NSR a navštívili jsme strýce,který tam žil po propuštění ze zajetí v CCCP(padl do něj u Kurska).Byl to strýc mé 1. ženy....bydlel u Bodamského jezera,v malé vesničce,ale i tam byl modelářský obchod. Já byl jak ve zjevení....obchůdek byl malý,asi jako Pecka v Praze,ale těch věcí!!Co tam bylo,no úžas!!Koupil sem si He-111 od Italerky,tehdy jsem dělal 72. Moc sem chtěl Bf-110G a Ju-88G (tehdy pouze od Revellu)dnes tyto stavebnice by asi NIKDO nekoupil,ale v té době :lol: ..bohužel je neměl,ten majitel..nabízel mi další,jiné modely Luftwaffe a zíral,když jsem mu říkal: Hab ich...pak se zeptal odkud že jsem,neboť musel poznat,že mluvím nedostatečnou němčinou :lol: :lol: :lol: když sem řekl že z Československa,zíral! Pak mi slíbil,že mi oba modely sežene do týdne....a já mu řekl,že za 2 dny odjíždím..... :lol: :lol: :lol: :lol: ale bylo tam krásně,v tom obchodě...koupil sem asi 3 další modely,ty pak tady prodal.
Naposledy upravil Petr Ladman dne 09 srp 2015, 20:14, celkově upraveno 2
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Háček » 09 srp 2015, 19:28

Tak "svůj" první západní modelářský obchod jsem viděl v r.1990 při noční přestávce v Salzburgu, během zájezdu do Itálie. Jen ten pohled do výlohy ... Museli mě od ní doslova odtrhout ... :-D Ale byla to jen organizovaná koupačka na Lido di Jesolo, takže nikam jinam jsem se nedostal. Pak to bylo pár cest do Německa, ale pracovních a časově napnutých, takže zase nic. No a pak už se to rozjelo i u nás a výpravy na západ by se už cenově nevplatily. To mě spíš dostala návštěva Budapešti s CKM někdy v r.1985. Po celodenním organizovaném courání po pamětihodnostech a posléze volném programu, kdy mi zbývalo v kapse pár poslední forintů jsem padl na hračkářství, kde byl ve výloze Hellcat od NOVA. Samozřejmě jsem tam vletěl a zůstal stát s hubou otevřenou ... Asi tak 20 modelů NOVO + pár Plastikartů a něco polských ... :shock: K mé smůle, ačkoli se jinde dal usmlouvat prodej za český, tak tady zůstala prodavačka neoblomná a tvrdě požadovala pouze forinty. Kamarádi už taky byli plonkoví a já se proklel za ty jedny džíny a pár triček ... :angry: Zbytky maďarských valut postačily právě jen na to Hellcata ... Pak jsem ještě doufal (marně) ve výměnný pobyt v NDR, v Míšni. Jenže tam byla pouze speciálka s funkční modelařinou (ale aspoň jsem koupil pád metrů Lajchtkáblu ...) a v hračkářstvích jen nějaký ty Plastikarty, pro mě už tehdy nezajímavý ... Takže asi tak ... :wink:
Háček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jozeff66 » 09 srp 2015, 19:36

Ja som nieco podobne zazil v roku 1990 pred vianocami v Kosiciach.Siel som okolo Chovoproduku,ze si popozeram papagaje alebo rybicky aked sa mi v krame zarosila optika na nose som skoro spadol na zadok co som tam uvidel cez zamlzene sklicka.Plny regal modelov Esci Academi a neviem co este.A tie ceny,ani nie 30korun,pokial dobře pamätam.Ani som sa poriadne nerozhliadol cez zahmlene okuliare a uz som smikal domov v pre peniaze.Ked som sa vratil bola tam fronta jak v Polsku na mäso :-D Chovoprodukt a modely?!Myslel som,ze sa mi sniva,tak som nakupil F-16,F-104,A-7,bol som ako vo sne,modely medzi zvieratami.Urcite to zpiskal miestny podnikavec.Potom som sa este raz vratil otocit lowe no ostali len zbytky,este som urval F-14 :) Tusim ani nie 2 dni a po modeloch ani pamiatka,uz si tam len veselo svitorili rybicky a plavali vtaciky :) Bol to neskutocny sen,ktory sa splnil.
Fw-190D-11: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83173
Ta-152E: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83080
Ta-152C: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90127
Fw-190D-9: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=98252
Fw190D-15 viewtopic.php?f=6&t=119977
Jozeff66

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 25 z 92 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 92

Zpět na Diskuse