Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia B-534 (1/72, Eduard)

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia B-534_1/72 Eduard

Příspěvekod Olda Homola » 05 pro 2014, 15:54

děkuji ;-I
aspoň něco si pamatuju správně 8-)
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 05 pro 2014, 17:37

Petr Zatrepalek v téme Předmět: Novinky modelů letadel od všech výrobců píše:
Petr Ladman píše:Hezkej model to bude,asi se kvůli němu vrátím k 72,neb už 6 let stavím 48..už tolik nevidím :D :D .Avií v 48 mám 6,nepostavenejch, 3 rozdělané,nedokončené Temelíny.......doufám,že budou SvZ!!!!!! A Bulhar...ČSR mi neba,páč nebojovala..... :(

Malé doplnění - čs Avie bojovali - i když ne moc - v r. 1938 je evidováno několikeré použití palubních zbraní proti Freikorpsu a dokonce jedno donucení k přistání Junkersu 34 - více viz literatura o Četnických leteckých hlídkách a příslušné fondy archivu Muzea Policie v Praze. Další boje Slovensko 38-39 proti Maďarům, jak už bylo zmíněno v příspěvku výše. Nezajímavá není ani možnost postavit si Avii č. 179 J. Františka, co by našeho nejznámějšího pilota z Bitvy o Anglii... Ten čs. marking bych být Vámi tedy jen tak nezavrhoval.

V PKR č. 2 (1991!) je na farebnej vložke Avia B-534.368 letky 45, Spišská Nová Ves 03.1939, ktorá sa zúčastnila Malej vojny. Nakoľko je to hodnoverné neviem.
Přílohy
B-534.368.jpg
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod legolas » 05 pro 2014, 18:42

A všimli jste si polohy žebra na modelu oproti fotce?
Přílohy
b_534_scankopie.jpg
legolas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Pelej » 05 pro 2014, 18:45

to určitě ne, tohle mají dobře, ta Tvoje červená čára už je moc nízko
Tom Model Kits na FB

VLÁKNO O UKRAJINĚ ZAMČENO, RUSOFILNÍ ŠPÍNY DOSÁHLY SVÉHO. GRATULUJI!!!
Tomáš Pelej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 05 pro 2014, 18:47

Tomovi jde asi o ten závěs směrovky....Na fotce je nad žebrem a model to má v jedné rovině....
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Pelej » 05 pro 2014, 18:49

Mě? Nevím no, píše o žebrech, ty jsou podle mě OK, ten závěs mají kousek posunutý, to je pravda
Tom Model Kits na FB

VLÁKNO O UKRAJINĚ ZAMČENO, RUSOFILNÍ ŠPÍNY DOSÁHLY SVÉHO. GRATULUJI!!!
Tomáš Pelej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 05 pro 2014, 18:51

Ne myslel jsem legolase (taky Tomáše) :-D
Naposledy upravil petas.cz dne 05 pro 2014, 19:38, celkově upraveno 1
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod legolas » 05 pro 2014, 19:34

Jo, všiml jsem si toho a podle mě by to chtělo závěs směrovky posunout výše, v rovině s žebrem to není.
PS: Díky Petře.
Tom
legolas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 05 pro 2014, 19:37

Mám dotaz kdo má výlisky u sebe, zdá se mi to nebo to rytí je hrubší než třeba na hellcatovi?
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimeji » 05 pro 2014, 20:03

Hrubší není. Podle oka se mi zdá, že je možná trošku hlubší, ale to je spíše ku prospěchu. Srovnávám testovací výlisky B-534 a Novemberfestové výlisky F6F-5, které jsem si lisoval sám (ale to mé zmáčknutí čudlíku na nich asi nezanechalo stopy).,
Jirka Klimek
Na mé výtvory pište, co vidíte a já uvidím, jak se s tím vypořádám, ale určitě bez záště a osobních impertinencí.
hotový a nevyfocený Razorback
Boj s Hindem-DOBOJOVÁNO
klimeji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 05 pro 2014, 21:27

Pánové, dneska jsem si prohlédnul ty nové výlisky i s výlisky 1:48. Měl jsem pocit jako deja vu, jako bych to už někde viděl. K portům jenom mohu dodat, snad se tato nová móda ujme a nebo nastoupí retro dřívějších portů. V čem ale tápu je celý předek toho modelu. Dal jsem pod sebe výlisky a k nim přiložil fotky B-534 IV serie a Bk 534. Jistě, nebudu se hádat o nějakou desetinku stupně jinak natočeného objektivu, ale zdá se mě to docela srovnané. Na skutečném letadle jsou takové ty "rohy" na horní části kapotáže, které kryjí horní část motoru, které jdou od svých vrcholků rovně v ose k vrtulovému kuželu. Dále dolní část kapotáže mě přijde, jako taková baculatější, boční část té kapotáže v zadní části , jako skoro plochá, jenom lehce vytočená. Spodní zadní část před chladičem, jako rovná a to docela dost do předu se zaoblením na hranách a pak to na úrovni té bouličky na straně, teprve přechází do klenutí směrem k vrtulovému kuželu, vše je vyduté - zakřivené směrem ven. Na té fotce havarované četnické Avie jsem tu výseč naznačil. Křivky jsem obkreslil a dal pod sebe. na tom modelu 1:72 a 48 je to mezi hlavní částí lapače a těla krytu, jako prošlápnulé dovnitř, podle mě to umocňuje menší bokorysová křivka toho krytu s následným masivním přechodem - radiusem u lapače. Docela v tom tápu

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

další fotky na ten předek

Naposledy upravil Štěpán Stránský dne 05 pro 2014, 22:58, celkově upraveno 1
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Re: Avia B-534 (1/72, Eduard)

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 05 pro 2014, 21:36

A co to rozdielne nasvietenie poloviciek trupov...kde to u 1/72 posuva tu "hranu" okolo vystrelnych kanalov"
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 05 pro 2014, 22:11

Vlado, tady jde přece o něco úplně jinýho 8-) ...Štěpáne díky za fotky. Pro mě tvoje závěry nemají žádnou hodnotu, ale svoje příznivce si určitě najdou. Hlavní přínos těch fotek co jsi sem dal, ale vidím v tom, že jsi hezky ukázal jak ta nová dvaasedma vypadá líp než ta starší čtvrtka a to je pro mě to hlavní ;-I Je detailnější a dokonalejší.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 06 pro 2014, 07:12

To srovnájí 1/72 a 1/48 je bomba! Ta 1/72 vypadá mnohem lépe :P :P Díky za fotku.
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Damir » 06 pro 2014, 09:25

Vidim, ze je zajimava diskuse. Jse jsem se snazil aby prozkoumal, co to je pro mne divne na predni casti trupu. Hral jsem se s nekolika fotkami z priblizne stejnym uhlem. Ackoli existuje problem deskriptivy, zakladne proporce je mozne porovnat. Zajimave je jak dobre mezi sebou sede fotky skutechih letadel ze jsou z rozdylnim uhlem (cerne linki). Cerveny obris z fotke modelu mi ukazal ze "klydni vzhled" modelu je vysledkem tri faktoru: poloha ostreho ohybu horne casti trupu je prilis dopredu, vrtulovy kuzel je kratky a uhel kontury dolni casti je nespravny. Jsou to tri male chyby, ale dohromady daju vetsi problem. Zda se, ze mi modelari nemame stesti s predni casti stihacek (napriklad modeli Bf-109G, Spitfire, Hurricane ruznych vyrobci, taky Eduarduv La-7...) Skoda, ze vyrobci nechce stravit trochu vice casu na prohlizení fotografii. Pocitac a 3D jsou OK, ale by mely byt "zamestne" a lidske oci.

Zda se ze novy model oproti short-run konkurence ma prinos v kvaliti vylisek, kvaliti nekterych drobnich detailu (napriklad kulomet apod), ma nejpeknejsy a zda se spravni prekryt kabyni, moznost pro otevrenu kabynu a predpokladam se se model bude pekne lepit. Bohuzel, stejne jako v konkurence, je to "velmy kvalitny model ze ma nektere chybi". Vsechny predni casti kridel budeme vybrousit (pro odstranit zebra na predku kridel), nedostatek polozebra na smerovce budeme ignorovat, trochu "overkill" velikost zeber a hloubku ryti budeme vyresit nejakim surfacerem... Predek trupu trochu navic prace. Kuzel je mozne relativny jednoduche upravit ak se prida disk styrenu, horny cast se muze vybrousit, ale se budu ztratit horni "grille". Pro predny spodek...tmel a brous..?

Damir

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse