Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aero MB 200 - nýťák

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Aero MB 200 - nýťák

Příspěvekod Miško » 16 bře 2010, 10:07

Parádní fotečky pánové, super. Mohlo by to být ve walkaroundech.
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod famo9 » 18 lis 2010, 09:03

Rozhodol som sa objednať si ten Aero MB 200 v novom prebale od KP model. Odcenil by som keby niake informácie o lietadle. Bolo ich vyrobené len 12 kusov? Počul som ze lietalal jeden aj vo farbách slovenského statu, niake vo farbách Bulharska a dokonca niake ale MB 200 aj v Španielskich farbách. Mám tuež dotaz na teie vráta v prednej casti trupu v podlahe nakoľko na modeli asi nič také nieje. Taktiež som si povšimol otvor v zadnej časti podlahy za dolnou streleckou vezou model to tiez neobsahuje. Mali to aj aera lebo to lietadlo co je tu nafotene hore nohamy je asi vo francúzkych farbách. Francúzi ho používali v rokoch 1934-?. Diki za info a vykresy by som odcenil ako aj hlavne ten kopletni nitovaci vykres. Je to pekna nostalgia.
famo9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 18 lis 2010, 10:07

Na něco zkusím odpovědět tak z hlavy, jak jsem řešil úpravu forem:
Přední dvířka: - u čs. verze je ponechán sice původní díl podlahy z šedého plastiku, ale čirý je v rámečku, takže stačí jen odříznout podobně jako u "Frantíka" v naznačené drážce (původně se totiž plánovala podlaha nechat u čs. verze beze změn pak na základě shromážděných podkladů se přístup změnil, ale do formy se už znovu nezasahovalo) . Dvířka byla prosklená pro potřeby bombometčíka, zevnitř je chránil rošt, je to patrné na pérovkách vTriádě (vyplatí se ji sehnat, je v ní dost požadovaných informací, na burzách se občas ještě objeví a obvykle za velmi příznivou cenu), nouzový průlez za spodní střeleckou věží, resp. jeho naznačení, je doplněno, stejně jako dvířka pumovnice naznačena znovu v negativu. Boční dvířka jsou u upravené stavebnice samostatná, takže lze model postavit i s otevřenými. Žebřík pro nastupování byl zaháknut o hranu dveří, takže při zavřených by na modelu, stejně jako za letu, neměl být
Ještě pozor na to, že MB.200 československé výroby a původní francouzské se vzhledově hlavně v oblasti předku trupu dost lišily, takže československý, slovenský, bulharský a kořistní německý lze postavit ze stavebnice Aero MB.200 a francouzský, vzorvý pro čs. licenční výrobu a španělský(?) z druhé stavebnice představující původní francouské provedení a obsahující potřebné díly, jako jsou jiné kapoty motorů a motorových gondol, střelecké věže, předek trupu a zbraně.
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šedivák » 01 čer 2013, 10:56

Zdravím..zneužiji toto téma a vznesu dotaz na nabídku doplňků na tenhle model..chtěl bych se do něj ve výhledové době pustit a zatím vím jen o leptech extratech..docela by se šikly i nějaké odlévané motory :-k ..předem díky
ObrázekMOJE DOKONČENÉ
Šedivák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuča » 01 čer 2013, 17:47

Šedivák píše:Zdravím..zneužiji toto téma a vznesu dotaz na nabídku doplňků na tenhle model..chtěl bych se do něj ve výhledové době pustit a zatím vím jen o leptech extratech..docela by se šikly i nějaké odlévané motory :-k ..předem díky

Ahoj.
Zkus napsat Michalovi,ten mi motory prodával.A moc pěkné :shock:
viewtopic.php?f=324&t=6660
Jinak pod značkou KP Models se dají koupit masky+plechy(made by Eduard).A Kopro dělá nové obtisky.
Tomáš Kučera, 39 let
Kuča

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 01 čer 2013, 17:52

Jestli myslíš tyto dekály: http://www.hobbyshop.cz/shop/1-72-decal ... decal.html, tak to jsou původní, co jsou i ve stavebnici
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 01 čer 2013, 17:58

Zdravim,
O MB200 jsem se toho za poslednich nekolik mesicu dozvedel celkem dost, protoze jsem tu stavebnici vysochaval. Ani jsem puvodne nevedel, ze je k dispozici nekolik verzi toho modelu. Jako kluk jsem to delal, kdyz byl Bloch cerstve vydany od Kovozavodu a ted jsem mel doma asi totoznou stavebnici jen na krabicce byla kresba nemecke MB200 s backorovymi kryty na podvozku (nerealne). Je zajimave, ze jsem byl schopen pouzit ty prastare obtisky (M7) co mi zbyly pred 30 lety (ty novejsi se ve vode naprosto rozpadly). Takze u teto stavebnice byl predek soucasti trupu v sedem plastu a dalsi ramecek s polopruzracnymi okenky, zadne nahradni dvere nebo vyznacena vrata ci nouzovy vychod na spodku trupu. Mel jsem sadu leptu (Extratech) a jinak co dum dal. Strucny vycet uprav: vyrezani a vyvrtani rady otvoru v trupu, nove vyvazovaci plosky na smerovce, vyskovce, kridelkach, nove prekryty kabiny a sreleckych vezi (ramovani jsem si velice zjednodusil, stejne z fotek je tezko rict, jak to ma byt spravne), nova vystrizena okna z folie jedno po druhem. Nakonec jsem s tim spokojeny, ikdyz k dokonalosti to ma daleko.
Pro zpestreni jsem udelal levou stranu "po vymene motoru a vrtule" (zdokumentovane to nemam) a taky kliny pod kola.
Timto dekuji panum Pavlu Soukupovi a Zdenku Skopalovi za pomoc se shanenim podkladu. Taky kolektivu Kovozavodu Prostejov za vydani tehle zajimave stavebnice. Amici budou valit bulvy na francouzsky bombarder, vyrobeny v Ceskoslovensku a s nemeckymi znaky.
Jeste jsem si vsimnul neceho na fotkach, o cem se tu zatim nemluvilo. Obcas na horni strane motorovych krytu jsou (asi) prinytovane dodatecne kryty ve tvaru jakoby krovek. Na nekterych fotkach je to videt a nejlip je to na te fotce bulharske MB200 ze predu, jak tam stoji pred ni nekolik maniku. Ta masina ma totiz prikryta kola pulkou vyrazenho krytu motoru.
Dale je zajimave, jak vetsina fotek ukazuje naprosto za$#ane pneumatiky hlavniho podvozku od motoroveho oleje. Chtel jsem to taky znazornit, ale me ta kola vysla moc vzadu. Tak si na to pri stavbe dejte pozor. Kdyz MB200 sedi na zemi, tak asi 1/4 kola precuhuje pred zadni hranu krytu motoru.
Jinak, kdo chtel ten nytovaci vykres, tak ten nejlepsi je na prvni strance tohoto tematu. Hodne zdaru v nytovani mezi zebry na trupu.
Přílohy
DSC02776.JPG
DSC02772.JPG
DSC02780.JPG
DSC02787.JPG
DSC02785.JPG
Naposledy upravil liborcio dne 01 čer 2013, 21:29, celkově upraveno 4
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuča » 01 čer 2013, 17:59

Jirka Látal píše:Jestli myslíš tyto dekály: http://www.hobbyshop.cz/shop/1-72-decal ... decal.html, tak to jsou původní, co jsou i ve stavebnici

Díky za upřesnění.Já mám doma původní KP Prostějov a obtisky jsou nejspíš nepoužitelné,takže,když jsem si obstarával doplňky,rovnou jsem vzal aj tyto dekle.
Jinak jsem se chystal ho loni stavět ve skupinovce,ale žel času k tomu nebylo mi přáno...
Tomáš Kučera, 39 let
Kuča

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 01 čer 2013, 18:15

Obtisky v odkazu jsou původní KP-Kopro Prostějov ze srpna 2005. Nový tisk je akorát v KP-Models
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HlavaXXII » 02 čer 2013, 19:22

liborcio píše:Jeste jsem si vsimnul neceho na fotkach, o cem se tu zatim nemluvilo. Obcas na horni strane motorovych krytu jsou (asi) prinytovane dodatecne kryty ve tvaru jakoby krovek..

Nazdar. Toto som si všimol aj ja. Podarilo sa mi zistiť, že kryty sa montovali za účelom znižovania teplôt horných hláv valcov. Znížilo sa tým vírenie za motorom a zabezpečilo sa zväčšenie prietokovej rýchlosti chladiaceho vzduchu, čím sa znížila teplota aj spotreba paliva.
HlavaXXII

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse