Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spit IX J.Johnson

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spit IX J.Johnson

Příspěvekod jfb » 20 čer 2014, 20:15

MACHR TOM píše:Zrovna u Eduardu bych čekal, že podobnou kamufláž vůbec nepoužijí. Zpětně jsem ji našel v ABC, kde je vzadu uvedeno, že kamufláž je uvedena náhodně. De fakto autor použil FF-M jen jako teoretickou možnost.

Eduard nikdy nepopíral, že je to fiktivní kamufláž, viz popisek z návodu:
Fotografie Spitfiru s podvěšenými pivními sudy zná snad každý příznivec tohoto letounu. Snímků je známo několik, k rekonstrukci barevného kabátu letounu však neposkytují téměř žádné
podstatné informace. Zhruba před třemi desetiletími se rekonstrukce zbarvení objevila v jednom československém časopise. Je známo, že nemá oporu v realitě, nicméně jsme se rozhodli
ji zařadit do našeho výběru. Důvody jsou dva. Letoun nese marking No. 132 Squadrony, které od léta 1943 velel pilot s československými kořeny a reprezentant rakouské větve naší pobělohorské
šlechty S/Ldr hrabě František Ferdinand Colloredo-Mansfeld. Padl 14. ledna 1944, kdy se s letounem MH978 nevrátil z bojové akce nad okupovanou Francií. Připisují se mu tři jisté a čtyři
pravděpodobné sestřely. Další čtyři stroje poškodil. Druhým důvodem je pocta jednomu z významných průkopníků plastikového modelářství v naší vlasti Václavu Šorelovi, protože to právě
on je autorem této rekonstrukce.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 20 čer 2014, 20:52

Dobře, ale letoun Colloredo-Mannsfelda nelétal nikdy s invazními pruhy. Jsem z Dobříše a o tohoto pilota se velmi zajímám, takže to beru jako zbytečnou mystifikaci. Je dobře že je to v návodu uveřejněné, ale byl bych raději kdyby tam rovnou byla uveřejněna i podoba bez invazních pruhů aby si případný zájemce mohl postavit [-X správnou podobu stroje.
SpitIX-MH978 porovnání.jpg

http://knihy-kadlec.webnode.cz
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 21 čer 2014, 04:44

Když už se zde diskutuje tento problém, tak jen připomenu jednu věc, aby nebyl V. Šorel zbytečně napadán (jak se to dnes občas děje mnohými "chytrými", i když na druhou stranu je pravda, že VŠ nakládal s barevnými kresbami k jeho článkům a knihám z dnešního pohledu dosti volně...).
Ale, přátelé, ruku na srdce, jaké jste měli Vy v polovině 80. let informace o Spitfirech a kolik věrohodných invazních kamufláží byste tehdy dali dohromady? Šorel v tomto případě jen (ano, nešťastně) sáhl po jedné starší západní publikaci z roku 1971:
Přílohy
Spit-IX_FF-M_puvod_stopa_x.jpeg
Spit-IX_FF-M_puvod_stopa_x.jpeg (24.76 KiB) Zobrazeno 2793 krát
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 22 čer 2014, 09:21

Tuhle knihu znám, také jsem ji sháněl, protože jsem si bláhově myslel, že tam bude nějaká fotka zmíněného spita, ale nakonec byl bokorys pouze na obálce, uvnitř již nic. Ono je pravděpodobné, že v době invaze 13. sq. spitfire s touto imatrikulací asi používala, ale s jiným sériovým číslem. . Pokud by jste někde viděli fotky Spitfire Mk IXc této squadrony s evropského valčiště, dejte prosím vědět :'-(

Já znám pouze spitfire FF-Y pilota Flt.Lt. VJ Sumptera ten má na boku pod výfuky znak, ale nejde na bokorysu pořádně vidět, nemám lepší náhled k obtiskům. Nemá někdo tento soubor obtisků. Vím, že už je to mimo téma, ale nechce se mi zakládat nové.
Přílohy
X72110 b.jpg
MH737A_zpsb72e1ff3.jpg
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 24 čer 2014, 06:26

Vím, že už tu je, ale tahle je v lepší kvalitě a neodolal jsem :P
Přílohy
johnnie_johnson.dvrxpgvz5hc0w8go8kc0sk4gs.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th.jpeg
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krechi » 30 črc 2014, 20:57

Našel jsem fotku Johnnyho Mk.XIVE MV268 JEJ z trošku jiného pohledu kde je jasné, že má klasické rozpětí křídel než doposud všude udávané "zkrácené" :-) Také barva písmen JEJ vypadá spíše na bílý odstín ...

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Krechi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 11 zář 2016, 17:40

Vrtaje do malého Spita RC, jsem narazil na stejnou otázku. Dovolím si drobnou úvahu, že to s pivními Spity nebude tak jednoduché.

Fotek skutečně není mnoho a žádná přímo neidentifikuje Johnsonův stroj se sudy. Pavel uvádí možnost překlepu MK/MJ, mě napadá prohození čísel v seriálu MK392/MK329. Podle Wiki v červnu 1944, J. E. Johnson zaznamenal 5 sestřelů (25.-29. sestřel), z toho čtyři na Spitfire IXB MK392. Rekonstrukce jeho camo se sudy uvádí červen 1944 a seriál MK329...

Známá fotka letícího Spita se sudy by k této úvaze mohla navádět.

X2a.jpg

Mohl by to být JEoJ?
- seriál začíná M, ale druhé písmeni K nebude
- MK392 je dohledatelný (8MU 12-02-1944 | 441S 13-03-1944 | 443S 27-1944...)
- dle data výroby se přikláním ke křídlu typu "c"
- křídlo je však trochu záhada, ať na to hledím jak chci, nevidím přípravu pro druhé kanóny
- fotka (mizerná) JEoJ s viditelným seriálem MK... existuje. Bonusově s invazními pruhy pouze dole...
Spitfire_JE-J.jpg

Výše zmíněná fotka s "norkem" dokládá jiný Spitfire, podařilo se mi najít v solidní kvalitě.
X3.jpg

Další známá fotka na podvěšené sudy ukazuje na seriál končící trojkou. Tvar polí na motorovém krytu napovídá, že norek to není.
X1.jpg

A detailní foto podvěsu XXX by mohl být další jiný Spit s danou výzbrojí, soudím dle disků kol oproti výše uvedenému.
X5.jpg

Jedinou fotku, co jsem našel a kde je identifikovatelný Spit ve společnosti pivních sudů (nikoliv však podvěšených), je polský ZF-P (NH186) a ZF-T od 308.sq.
X4.jpg

Což bratři Poláci berou jako fakt a spokojeně staví.

Tak kudy z toho ven?
Naposledy upravil Randalf dne 12 zář 2016, 09:33, celkově upraveno 1
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 11 zář 2016, 17:59

Ten letící z pravé strany a ten stojící z levé má stopro výzbroj E krátký kanon a za závěsníkem je vidět pomocný plechy k usměrnění padání nábojnic
Naposledy upravil Tonny dne 11 zář 2016, 18:49, celkově upraveno 2
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 11 zář 2016, 18:03

žádná záhada to není,
křídlo je standardní "C" konfigurace...to, že není vidět "příprava pro druhý pár kanonů" jak jsi to nazval ukazuje pouze na to ,že pahýlek byl odstraněn a zaplechován.
IXB bylo starší označení pro LF.XIc s Merliny 66 (hojně to uvádí třeba Clostermann).
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 11 zář 2016, 18:06

Ten kanon je podle závěsníku stopro na venkovní pozici
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 11 zář 2016, 18:59

Spíše než křídlo mě zajímá pohled na úvahu MK392/MK329.

Zaplechování předpokládám, pokud by to však byl MK392, jak je pravděpodobná (polní) přestavba na křídlo e?
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krechi » 12 zář 2016, 12:33

Randalf píše:Spíše než křídlo mě zajímá pohled na úvahu MK392/MK329.

Zaplechování předpokládám, pokud by to však byl MK392, jak je pravděpodobná (polní) přestavba na křídlo e?

MK392 JE-J je Johnsonova osobní kdy velel 144 a 127 wingu, zpočátku standart křídlo C, později přestavěno na křídlo E. Na operační lety používal výhradně tuhle mašinu, od března 44 do března 45.
Krechi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michael.m » 12 zář 2016, 17:50

Je zaujimave, ze v zaznamoch Spitfire MK392 JE-J nie je ziadna zmienka o konverzii na kridlo E. Dnes sa skor historici priklanaju k tomu, ze to bolo klasicke C a ze Spitfire s kridlom E bol Johnsonov zalozny. Inak oznacenie JE-J JR by naznacovalo, ze slo o zalozny stroj, nie jeho hlavny.
michael.m

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 12 zář 2016, 19:49

výměna křídla nebo zbraní asi nebyl problém v rámci jednotky
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 12 zář 2016, 19:51

no já nevím Pavle, co jsem četl to zas taková brnkačka nebyla...
Olda Homola

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse