Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-17

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MiG-17

Příspěvekod ya-gabor » 17 črc 2023, 16:42

jenda58 píše:Ahoj Gabore.
Můžeš napsat, jak je na tom model s geometrií, respektive co se úhlů křídla a ocasních ploch týká? A jak vypadá náběžná hrana křídla?

Ahoj Jenda58!

Back in Moson I did ask the AMMO representatives about the wing and its speciality with the double leading edge angle and also the change in profile. He said that they were following the arguments about this question when the toy Airfix kit was analysed on Brickmodeller. They knew about the special feature of the wing and it was designed into the AMMO kit!
Yes it is there on the kit, I will make some photos to illustrate this. The leading edge sharpness at the root of the wing is in my opinion could be sharper based on photos but it could be only my eyes going off in the extreme heat we have here.

Did some approximate measurements with my analogue instruments and old eyes. This is not exact but shows what the kit is like:
Length 11264 mm which in 48th scale 234.6, on the kit approximately 233.3

Wingspan 9628 mm which in 48th scale would be 200.58mm, on the kit around 200.6

So it is fairly good in my opinion.

No, I did not compare the kit to drawings. Which drawings should I compare them with??? If there was some original MiG OKB design construction plans somewhere then I would compare them to it. But the drawings in different modelling publications are not worth looking at in my opinion.

Zpátky v Mosonu jsem se zeptal zástupců AMMO na křídlo a jeho specialitu s dvojitým úhlem náběžné hrany a také na změnu profilu. Řekl, že sledovali argumenty ohledně této otázky, když byla hračka Airfix analyzována na Brickmodeller. Věděli o zvláštnosti křídla a bylo navrženo do stavebnice AMMO.
Ano, je to tam na stavebnici, udělám pár fotek pro ilustraci. Ostrost náběžné hrany u kořene křídla je podle mého názoru, podle fotek by mohla být ostřejší, ale mohlo by to být jen moje oči v tom extrémním vedru, které tady máme.

Udělal jsem nějaká přibližná měření mými analogovými přístroji a starýma očima. Toto není přesné, ale ukazuje, jaká sada je:
Délka 11264 mm, což ve 48. měřítku 234,6, na stavebnici přibližně 233,3

Rozpětí křídel 9628 mm, což by ve 48. měřítku bylo 200,58 mm, na stavebnici kolem 200,6

Takže podle mého názoru je to docela dobré.

Ne, neporovnával jsem stavebnici s výkresy. S jakými kresbami je mám porovnat??? Pokud by někde existovaly původní konstrukční plány MiG OKB, pak bych je k tomu přirovnal. Ale kresby v různých modelářských publikacích podle mě nestojí za to se na ně dívat.

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 17 črc 2023, 17:30

I think this could be worked with.
Přílohy
1606130741_1905196 (1).jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 17 črc 2023, 18:57

Ahoj standaslechta!

It looks nice. But it is the photo is wrong way around! It is top mirror image of the real aircraft!!! No problem turning around. Like this.
Vypadá to pěkně. Ale to je ta fotka špatně! Je to špičkový zrcadlový obraz skutečného letadla!!! Není problém se otočit. Takhle.

Obrázek

But. . .
The other problem is that it lacks the big air brakes of the MiG-17F!!! Could it be an early MiG-17A with non-afterburning VK-1 engine and small airbrakes on the underside??? Yes it is!
Interesting example since it already had the SRD-1M range finder antenna. Well on the photo only the hump of it is visible. And had no Barija M antenna or the base for it.

Ale. . .
Další problém je, že postrádá velké vzduchové brzdy MiGu-17F!!! Mohl by to být raný MiG-17A s nedopalovacím motorem VK-1 a malými vzduchovými brzdami na spodní straně??? Ano to je!
Zajímavý příklad, protože již měl anténu dálkoměru SRD-1M. No na fotce je vidět jen ten hrb. A neměl žádnou anténu Barija M ani základnu.

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 18 črc 2023, 10:32

Returning to the question of the wing profile. Made few photos today. Well it is difficult to illustrate it, just as on the real aircraft, but hope that I did succeed in a way. Added pencil line which are parallel to the flight direction and can hopefully illustrate the wing profile at the leading edge.

If one looks at the centre line of the wing between the top and the bottom surface then one can see that the more rounded outboard cross section “extends” more to the bottom surface, just like on the real aircraft. While the sharper, more pointed cross section at the wing root ends at the centre line.

Vraťme se k otázce profilu křídla. Dnes jsem udělal pár fotek. Je těžké to ilustrovat, stejně jako na skutečném letadle, ale doufám, že se mi to svým způsobem povedlo. Přidána čára tužkou, která je rovnoběžná se směrem letu a může snad ilustrovat profil křídla na náběžné hraně.

Když se podíváme na středovou linii křídla mezi horní a spodní plochou, můžeme vidět, že zaoblenější vnější průřez „sahá“ více ke spodní ploše, stejně jako u skutečného letadla. Zatímco ostřejší, špičatější průřez u kořene křídla končí na středové čáře.

Obrázek

Obrázek

So looking at it one can say that AMMO did capture correctly the double profile question. As they have said they did follow the discussion few years ago on Brickmodeller about this subject and made the wing as it should be, not like that “famous” Airthick 72nd scale kit.

Takže při pohledu na to lze říci, že AMMO správně zachytil otázku dvojitého profilu. Jak řekli, sledovali diskuzi před několika lety na Brickmodeller na toto téma a vyrobili křídlo tak, jak má být, ne jako onu „slavnou“ stavebnici Airthick 72.

Here is a reminder to anyone who missed it first time around few years ago what all the fuss is about with the wings on the MiG-17. Photos are from a walkaround in America and my own.
Zde je připomínka pro každého, kdo to před několika lety poprvé minul, co všechno je kolem křídel na MiGu-17. Fotky jsou z procházky v Americe a mé vlastní.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Best regards

Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 18 črc 2023, 21:13

Remek munka Gábor !
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 19 črc 2023, 06:51

Hansi píše:Remek munka Gábor !

Ahoj Hansi!

Köszönöm! De én semmi extrát nem csinálok, csak megmutatom a makettet.

I only show the kit parts, there is no special work on my part. Glad you like what you see.

Ukazuji pouze díly stavebnice, žádná speciální práce z mé strany není. Jsem rád, že se ti líbí, co vidíš.

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 22 črc 2023, 11:07

Shodou okolností jsem se v minulých dnech taky dostal k jednomu MiGu-17 a zaměřil jsem se na to jak vypadá profil křídla na vlastní oči. Nějak jsem se to snažil i vyfotit, jak se to moc povedlo, to je otázka. Takže moje poznatky:
- Napojení obou profilů na horní straně křídla je na skutečném letadle naprosto neznatelné. Ano, je tam propad v místě napojení obou profilů, ale musí se to vysloveně hledat. Není to nic, co by bylo na první pohled vidět. Celkově ta "prohlubeň" může být několik milimetrů, odhadl bych to tak na jeden centimetr. Bohužel jsem nemohl přímo k letadlu, abych změřil. V každém případě, to, jak je to udělané ve stavebnici je velmi přehnané.
- Napojení profilů na spodní straně bych řekl, že je velmi výrazné a ve stavebnici to je asi správně. Ono to na skutečném letadle překrývá vysunutý podvozek.
- Stejně jako Gábora mě zaujalo napojení obou náběžných hran, kdy ta kulatější se přizpůsobuje té ostřejší, Jak to je ve stavebnic nevím, protože ji nemám. To bych si musel vystříhat díly, které ani nemám.
- Je zajímavé, že i odtoková hrana by měla být v měřítku cca 5mm ohnutá nahoru (viz třetí fotka). Modelu nic takového není.

Asi je to křídlo lepší než na všech dosud vydaných modelech MiG-17. Ale zcela správně taky není.
Přílohy
IMG_1210.JPG
IMG_1209.JPG
IMG_1208.JPG
IMG_1207.JPG
IMG_1206.JPG
IMG_1205.JPG
IMG_1204.JPG
IMG_1203.JPG
IMG_1202.JPG
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 23 črc 2023, 11:36

Stvárniť ten prechod so zmenou uhla šípovitosti zároveň so zmenou profilu na modeli MiG-17 bude dosť tvrdý oriešok. Niečo podobné je na Su-15TM ( viď priložené foto), kde to prehnutie sa javí z každého uhlu pohľadu inak, aj keď je o dosť výraznejšie ako na MiG-17. Kým si to človek neošahá na skutočnej mašine, tak z fotiek nezíska predstavu o čo tam skutočne ide. A stvárniť to na krídle Su-15TM mi dalo priadnu fušku. Dúfam že to zvládnem aj na MiG-17.
Přílohy
SU.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 28 črc 2023, 12:17

​
I had an idea last week. Why not make a video of the AMMO kit and share it with you. So on the weekend set up some lights on the workbench to record it.

This video is something new for me, hence the name Take One.  I never done this before so the technical background is not perfect but what it all should be about is the actual subject and not what surrounds it. This is brand new territory for me.

I don’t have the technical background for this video, set up a couple of lights and that was it. I know it is a bit rough at the edges, but next time, if there will be a next time, try to do it better.

There are no frills, nothing flashy, pop-up windows, smooth background music, subtitles, fancy graphics, hunting for likes or views . . .  just hard-core plastic facts. : )  : )  But after all this is what this hobby should be about.

What I can show is what you get in the box.

So here is Something completely different: Take One. Part 1

Opinions about the kit? Everyone can make up their own opinion. Make a choice based on what they see and what they want from a kit. This is Part 1 of Take One showing the plastic parts and Part 2 of it will follow shortly (if I manage to upload it) which shows all the rest that is included in the box.

There was lots more to show about the kit, but even this way it turned up a bit long. If there is a next time, try to get it more concise.  : )  : )

Have fun!

https://www.youtube.com/watch?v=4X9eMzIjEn0

Minulý týden jsem měl nápad. Proč nenatočit video sestavy AMMO a nepodělit se o něj s vámi. Takže o víkendu nastavte na pracovním stole nějaká světla, abyste to zaznamenali.

Toto video je pro mě něco nového, odtud název Take One. Nikdy předtím jsem to nedělal, takže technické zázemí není dokonalé, ale o čem by to mělo být, je skutečný předmět a ne to, co ho obklopuje. Tohle je pro mě úplně nové území.

Pro toto video nemám technické zázemí, nastavil jsem pár světel a bylo to. Vím, že je to na okrajích trochu drsné, ale příště, pokud bude příště, zkuste to udělat lépe.

Žádné kudrlinky, nic okázalého, vyskakovací okna, plynulá hudba na pozadí, titulky, efektní grafika, hledání lajků nebo zhlédnutí. . . jen tvrdá plastová fakta. : )  : )  Ale koneckonců o tomhle by tento koníček měl být.

Mohu ukázat to, co dostanete v krabici.

Takže tady je něco úplně jiného: Take One. Part 1

Názory na stavebnici? Názor si může udělat každý sám. Vyberte si podle toho, co vidí a co od sady chtějí. Toto je 1. díl Take One s plastovými díly a zanedlouho bude následovat jeho 2. díl (pokud se mi ho podaří nahrát), který ukazuje zbytek, který je součástí balení.

O stavebnici toho bylo co ukázat, ale i tak to bylo trochu dlouhé. Pokud existuje příště, zkuste to stručněji. :) :)

Bavte se! 

There were some issues with the rotation of the video but eventually I solved it, so hopefully one can see it as it was intended to be.

Vyskytly se nějaké problémy s rotací videa, ale nakonec jsem to vyřešil, takže doufám, že to bude vidět tak, jak to bylo zamýšleno. 

Best regards

Gabor

​
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 30 črc 2023, 14:36

Here in Part 2 of my video review showing everything else in the box apart from the plastic parts. The instructions, the fantastic Cartograf decal sheet, all the extras of this Limited Edition kit: canopy masks, cockpit 3D decals from Red Fox and 3D printed additional parts, like the ejection seat, wheels, pylons, MARS 2 pods or the pilots helmet.

Zde v části 2 mé videorecenze ukazující vše ostatní v krabici kromě plastových dílů. Návod, fantastický obtiskový aršík Cartograf, všechny doplňky této limitované edice: masky kabiny, 3D obtisky kokpitu od Red Fox a 3D tištěné další díly, jako je vystřelovací sedadlo, kola, pylony, podvěsy MARS 2 nebo pilotní helma.

https://www.youtube.com/watch?v=T6wtw5EjKbo

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 30 črc 2023, 23:51

Gábore díky za video. Moc jsem se zasmál, když jsi prezentoval použití telefonu pro pořízení videa a stejně jsme se zasmál při použití stříkací pistole. :-D

Na tom videu mě zarazily ještě dvě věci - barva popisek. Opravdu černá? Nemá být modrá, resp. tmavě modrá? A druhá věc jsou ta tištěná kola, která mi vůbec nepřipomínají ta z MiGu-17. Kdybych nevěděl k čemu mají být, tak bych si tipl nějakou americkou rouru.. třeba Phantom nebo něco z řady F-10x.

Jinak ta stavebnice vypadá hezky. Nevím, jak bych se osobně vypořádal s tím křídlem. Ale pořád lepší než všechno, co tu dosud bylo.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 31 črc 2023, 08:29

Ahoj Martin!

There are some strange things in the kit, of course nothing is perfect! :(
The stencils for the Soviet versions are black and also red. This is an interesting subject, but have to say that for example there were some original MiG-17A versions in the Hodinka “museum”. Actually there were 3 aircraft there in the first years of the museum. Those aircraft were NOT repainted for museum and had all the original markings. The stencils were black!

As for the question of the phone and the “air brush” I wanted to add a little “colour” to the video. :) :)

V sadě jsou nějaké podivné věci, samozřejmě nic není dokonalé! :(
Šablony pro sovětské verze jsou černé a také červené. To je zajímavé téma, ale musím říct, že například v „muzeu Hodinka“ byly nějaké originální verze MiGu-17A. Ve skutečnosti tam v prvních letech muzea byla 3 letadla. Tato letadla NEBYLA přebarvena pro muzeum a měla všechna původní označení. Šablony byly černé!

Pokud jde o otázku telefonu a „air brush“, chtěl jsem do videa přidat trochu „barvy“.
(:) :-D

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 31 črc 2023, 11:59

Pokud jde o otázku telefonu a „air brush“, chtěl jsem do videa přidat trochu „barvy“. (:) :-D
=D>
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 31 črc 2023, 18:06

Raymond Kaňa píše:Pokud jde o otázku telefonu a „air brush“, chtěl jsem do videa přidat trochu „barvy“. (:) :-D
=D>

Thanks Raymond Kaňa!!! Díky Raymond Kaňa!

Best regards

Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 03 srp 2023, 10:57

Martin Janoušek píše:Shodou okolností jsem se v minulých dnech taky dostal k jednomu MiGu-17 a zaměřil jsem se na to jak vypadá profil křídla na vlastní oči. Nějak jsem se to snažil i vyfotit, jak se to moc povedlo, to je otázka. Takže moje poznatky:
- Napojení obou profilů na horní straně křídla je na skutečném letadle naprosto neznatelné. Ano, je tam propad v místě napojení obou profilů, ale musí se to vysloveně hledat. Není to nic, co by bylo na první pohled vidět. Celkově ta "prohlubeň" může být několik milimetrů, odhadl bych to tak na jeden centimetr. Bohužel jsem nemohl přímo k letadlu, abych změřil. V každém případě, to, jak je to udělané ve stavebnici je velmi přehnané.
- Napojení profilů na spodní straně bych řekl, že je velmi výrazné a ve stavebnici to je asi správně. Ono to na skutečném letadle překrývá vysunutý podvozek.
- Stejně jako Gábora mě zaujalo napojení obou náběžných hran, kdy ta kulatější se přizpůsobuje té ostřejší, Jak to je ve stavebnic nevím, protože ji nemám. To bych si musel vystříhat díly, které ani nemám.
- Je zajímavé, že i odtoková hrana by měla být v měřítku cca 5mm ohnutá nahoru (viz třetí fotka). Modelu nic takového není.

Asi je to křídlo lepší než na všech dosud vydaných modelech MiG-17. Ale zcela správně taky není.

Ahoj Martin!

I try to make some comparison photos of the real MiG-17 in the near future.

Pokusím se v blízké době udělat nějaké srovnávací fotografie skutečného MiGu-17.

Best regards
Gabor
ya-gabor

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse