Sorry Miloslave, ale popiska u detailu/ řezu je "čtyři kapkovité krytky na spodku trupu jen u série ll". A celý výkres spodku je na II. srs. Rozdíly mezi srs. jsou na 1.srs kresleny jen jako výřezy ( kanóny, výztuhy spoje trupu, kola), označené tím černo-bílým kolečkem. A další zajímavostí je zde kreslená boulička na horním přechodovém plechu 1.srs. Dělá to na mě dojem, že na 1.srs byly ty krycí plechy trochu odlišné nebo se nepatrně změnilo umístění závěsů.
Pro nevěřící Miloslavy foto v "in Action 1102, Typhoon/Tempest", strana 31, foto vlevo dole, JN729 (jestli teda nebude vadit, že oproti kresbě je foto na levý bok). Porovnej s SN117 na str. 35, který tu bouličku už nemá. Na pravé straně je to hůře patrné, na fotce na str. 34, RoB, JN751. P.S. Když budete koukat do toho iA, tak na té straně 31 je fotka z výroby, série SN. Netvrdím, že se lesknou jak psí ko.le, ale do matu to má daleko.
JN729 Je první Mk.V , já ti dal fotku I.série, s jasně vyditelnými boulemi. Tvoje dedukce jsou už opravdu na hraně normálnost, když dokážeš napsat, že asi se změnilo umístění závěsá křídla v centroplánu. To není jako uříznout chleba. Nejdřív dírky, teď boule, to už je opravdu posedlost.
Víš, je to jednoduchý jako nitě. Nevím jakou máš profesi, ale mě to jako leteckému mechanikovi,je docela jasný. První tři kusy to neměli a při zkušebních letech to asi dělalo problém, potah byl blízko kování a mohl vrzat, drnnčet nebo podobnou neplechu. Tak tam dali boule, aby tam bylo víc místa. Bohužel netušiliu Hawkerů, co s tím Tempestem spustí mezi modeláři, za 75 let Kdyby si prohledl fotky v tomto vláknu, tak by si to věděl hned.
Řekl bych, že je to ještě jednodušší, než uříznout ten kus chleba. 4+, Hawker Tempest: "První sériové letouny využívaly upravený trup z letounu Typhoon s odlišným upevněním zadního křídelního nosníku ke trupu, které bylo charakterizováno malým výstupkem na horní straně přechodu křídla do trupu. V souvislosti se změnou konstrukce upevnění tohoto nosníku (ocelové trubky nahrazeny odlitkem) výstupky zmizely, ale naopak se malé výstupky objevily na spodní části trupu.". (sic) (Hmm, takže se nezměnilo jenom umístění závěsu v centroplánu, on se změnil rovnou celý závěs (možná i přední). Překvapení, pane letecký mechaniku, co? Říká ti něco výraz konstrukční úpravy,....?) Kolik jich asi bylo, když ještě takový JN766 (to je nějaký 38? kus) ty horní boule má? (prostřední dvoulist ve 4+). Tím ovšem nechci tvrdit, že ty spodní boule nemá. Ale mohl je dostat při opravě, když ty závěsy měnili ( což se, předpokládám dělo, vzhledem k namáhání této části). Horní plech měnit nemuseli, tam místo navíc ještě přibylo. A ještě pár postřehů z uvedené publikace: U 1.série je sekce trupu se sekcí ocasní části spojená napevno (zvnějšku je spoj zesílen přeplátováním), u dalších je to demontovatelné. To byly nejspíš ty Tajfuní trupy, otázkou je, zda celá stovka? Stroje 2.série mohly nést přídavné nádrže. Při opravách byly zpětně na standard 2.s upraveny i dříve vyrobené stroje. Takže 1.s zpočátku nemohla nést příd. nádrže? Vyzbrojování Tempestů neřízenými raketami bylo schváleno až v únoru 1945. A tabulka podvěsů píše toto: "Note: Tempest Mk.V Srs.1 could not carry fuel tanks or RPs." Víš kolego, mě jde spíš o technickou stránku věci, tj. proč to tak je. Ne, že jim tam "asi chrastily plechy". To samé i ty "dírky". Proč by je tam nechávali jen tak, když to zhoršovalo aerodynamiku? (pravda, na spodku křídla to tolik nevadí) Proč si asi R.B. nechal přestříkat invazní pruhy? (předchozí stránka) Ono je jasné, že spousty věcí se už asi nedopátráme, ale můžeme se o to alespoň pokusit. Jinak stavíš hezky (Nymburk), o tom žádná
1.Ano, jedná se o JN729, 730, 731, takže testovací stroje. 2. trup z Typhoona je opravdu nesmysl, pouze střední část. Přední část je delší, Tempest má hlubší křídlo s laminárním profilem. Má jiné motorové lože. Na prototypy ano, ale sériová verze ne. No a ta horní boule tam byla proč? Odborníku přes dírky.
Zadní boule byla větší, protože zezdola se dávala matka, kolem musí být místo, z důvodů, které jsem již psal. Nemůže se dotýkat potahu. Dobře se podívej na fotky, to je lepší, než si cokoliv přečíst.
Přílohy
I zde je to vidět, u namontovanýho křídla
Zde je jasně vidět, proč tam musí být boule, a že to nemá nic s trupem, ale s křídlem
Obr. 2 je samozřejmě Tempest Mk.V 8 a 9 jsem dal pro porovnání velikosti ůchytú křídla (obr. , a dílu truou který je shodný pro oba typa. Průměrně inteligentní šlověk to pochopí, stačí číst. Ty si to nastuduj, jinak budeš za hlupáka.
Naposledy upravil Miloslav dne 05 pro 2018, 19:23, celkově upraveno 1