Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48889 • Stránka 1717 z 3260 • 1 ... 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Miroslav Knížek » 11 srp 2020, 19:37

Pavel Šenk píše:
Vl.Šulc píše:
Pavel Šenk píše:V Polsku také vidí, co nemají... https://www.kfs-miniatures.com/1-48-the ... -i-eduard/

Začínám přemýšlet, co vlastně považujete za ten rastr. Ten Polák, jestli mu dobře rozumím, upozorňuje na takové ty fleky na povrchu. Vy tam vidíte rastr tisku, tedy strukturu obdobnou onomu rastru na leptech, nebo máte na mysli tyhle nepravidelnosti v lesku?
Já třeba vidím obojí. Co vidíte vy?

Odesláno z mého Redmi Note 5 pomocí Tapatalk

download/file.php?id=1607496 Já např. vidim toto a ty dekály se mi zdaji OK (:) (:)
Miroslav Knížek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 11 srp 2020, 19:46

Pavel Šenk píše:
Vl.Šulc píše:
Pavel Šenk píše:V Polsku také vidí, co nemají... https://www.kfs-miniatures.com/1-48-the ... -i-eduard/

Začínám přemýšlet, co vlastně považujete za ten rastr. Ten Polák, jestli mu dobře rozumím, upozorňuje na takové ty fleky na povrchu. Vy tam vidíte rastr tisku, tedy strukturu obdobnou onomu rastru na leptech, nebo máte na mysli tyhle nepravidelnosti v lesku?
Já třeba vidím obojí. Co vidíte vy?

Odesláno z mého Redmi Note 5 pomocí Tapatalk

Vidím tu nepravidelnost v lesku. To je normální, způsobuje to krycí papír a po aplikaci to zmizí. A měli jsme to na obtiscích odjakživa, nikomu to nikdy nevadilo, co si pamatuji. Jenomže teď všichni hledají rastr, tak o tom všichni mluví, protože tohle tam opravdu vidět je. Tiskový rastr na tom nevidím, ani silnou lupou. Vidím ho, když zvětším fotku. Hodně. Ještě, abychom si rozumněli, já neříkám, že tam není tiskový rastr. Samozřejmě tam z principu je. Ale říkám, že není prostým okem vidět, a nijak neruší.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 11 srp 2020, 19:53

Pravým okem vidím tohle:
DSC_0621.JPG

levým okem vidím tohle:
DSC_0621_rastr.JPG

Co mám dělat? :shock:
---
Sorry, Miroslave.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 11 srp 2020, 19:58

Vl.Šulc píše:Vidím ho, když zvětším fotku.

Je-li fotka digitální, je z principu rastrová. (A analogová vlastně taky, jen tam se to tuším nazývá velikost zrna filmu.) Tudíž při zvětšování (digitální) fotky bude nakonec rastr vidět, ale není to dáno předlohou, nýbrž samotnou fotografií.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kalimero » 11 srp 2020, 20:03

:lol: :grin:
kalimero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Martinek » 11 srp 2020, 20:21

Já myslím, že už sem chodí medici z psychiatrie na studium.
Může mi někdo prosím dát vědět, až se zde nebude řešit žlutá a šedá? Už to "trvá" 14 stránek, to není normální ani zde...
Petr Martinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 11 srp 2020, 20:56

To bude teplem.... :wink:
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 11 srp 2020, 21:05

jenda58 píše:Zlatej Gábor :grin: .

co Gábor, zlatej Thud ! :grin:
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Knížek » 11 srp 2020, 21:11

Petr Martinek píše:Já myslím, že už sem chodí medici z psychiatrie na studium.
Může mi někdo prosím dát vědět, až se zde nebude řešit žlutá a šedá? Už to "trvá" 14 stránek, to není normální ani zde...

Přesně tak. Mě se Spit líbí, včetně obtisků. Jedinej problémeček jsou ty propadliny na vejfukách, ale věřim že se to podaří Eduardům vyřešit. Navíc jsou k dispozici rezinový a vytmelit je, neni taky takovej problém. Snad bych se jen zeptal zda by bylo možné tisknout historii letadla a popisy k markingům také česky. místa je v návodu dost a překlad je také k dispozici. Já vím český návod je na netu, nebo FB ale přez to , je to český výrobek ( na což jsou naši modeláři určitě hrdi ) a vůbec je to pohodlnější a po ruce, domácímu majiteli stavebnice, kdykoli a hned. Navíc když je známo že velký zlomek vyrobených stavebnic Eduard se prodá u nás ...
Miroslav Knížek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 11 srp 2020, 21:28

Počet stránek v návodu je násobek čtyř. Když přidáme dvě stránky českého úvodu, musíme kvůli tomu přidat další dvě stránky, pro které ale musíme najít obsah. Může se tam samozřejmě přidat leccos, ale vždycky to bude práce navíc. A upřímně řečeno, příprava těchto limitek jako je VLR nebo Spitfire Story je už teď obrovská porce práce. Víc jí tam už přidávat nechci. Teď je to tak nějak vybalancované, že se to dá udělat, dá se to udělat dobře (a pak přežít tu lavinu připomínek, které, jak věřím, kritici myslí dobře a určitě nám chtějí pomoci k větší dokonalosti, ale na nás naopak působí poněkud depresivně (:) ), takže bych to tak nechal, protože to funguje a všeho moc škodí (:)

Kromě úvodního textu je tu ještě problém textu u schémat zbarvení. Text u každého markingu má svůj vymezený prostor, a jen jeden jazyk je tam proto, že ten prostor je ve většině případů přesně naplněn. Druhý text už se tam nevejde, muselo by se to zase celé nějak přeskládat a asi by to bylo na úkor přehlednosti barevných schémat. Ty texty jsou psané tak, aby tam bylo co nejvíc relevantních a zajímavých informací ke každému markingu, ale zároveň nesmíme přesáhnout stanovený rozsah. Si to někdy zkuste napsat. Třeba u Malana nebo Badera je to o zdrcnutí informací z několika stránek do prostoru 12 řádků (:)

Tak bych to nechal být. Naučit se cizí jazyk ještě nikdy nikomu neublížilo, a pokud někdo nechce (že by nemohl o tom bych se vůbec nebavil), tak ať si to stáhne s internetu. To dává jistou výhodu, protože někdy jsou pak ty texty v češtině i delší (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Knížek » 11 srp 2020, 22:02

Rozumim Vašim důvodům, ale nepsal bych to kdybych požadavek českých návodů neslyšel i od jiných modelářů. (:) Dyť by se to písmo dalo zmenšit a podívejme se na modely japonské nebo italské či další, tam také vidíme jejich rodný jazyk. O tom že učit se cizí jazyky je užitečné myslím diskutovat nemusíme, to je jasný. (:) Dokonce si myslím že nastupující generace s Angličtinou nemá problém vůbec. (:)
Neberte to také jako kritiku, spíš jen jako postřeh fandy modelů Eduard (:)
Jo a co ty vejfuky, dá se to poladit? Ať je ten Spit dokonalej (:)
Miroslav Knížek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dipefic » 11 srp 2020, 22:07

Dobrý večer, pane Šulci, kdysi jste v maskách na dvaasedmdesátiny mysleli i na ostruhová kolečka (mám pocit, že např. u Spitů 1:72 Tamiya). Možná po tom poptávka nebyla, ale mně to ulehčilo práci (holt, lepší ruce v krámě nekoupím) a uvítal bych to i u dalších modelů. Nezvážíte opětovné přidávání těchto částí do masek?
Moje online vitrínka
dipefic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Knížek » 11 srp 2020, 22:36

Už jste pane Šulc ve firmě diskutovali plány na výrobu doplňků pro zajímací novinky ICM 1/32 Boeing Stearman a Fiat Cr 42 ? Možná by to zajímalo i ostatní zde na foru (:)
Miroslav Knížek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 12 srp 2020, 08:03

O tom ani moc diskutovat nebudeme, to prostě uděláme (:)

Výfuky se snažíme doladit, bohužel tam jdou jaksi věci proti sobě a to, že jsou tam ty díry na ústí brání tomu, aby se to vylisovalo bez propadu. Nikdo navíc nečekal, že to tam bude dělat takový bordel. Možností, jak to vyřešit je víc, ale vždy to znamená významný zásah do formy, kerý si teď nemůžeme dovolit.

Někdo se tu ptal na díry v hlavních u resinových dílů. To zatím nedokážeme sériově dělat, protože u gumových forem je těžké udržet tu díru v ose. Myslím, že děravé hlavně a jiné děravé věcičky budeme schopni dělat až se přejde na přímý tisk výrobků.

Pokud jsem někomu na něco neodpověděl, tak se zeptejte znovu.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 12 srp 2020, 08:19

Miroslav Knížek píše: podívejme se na modely japonské nebo italské či další, tam také vidíme jejich rodný jazyk.

Ano, to je pravda, ale kolik textu oni o historii typu v návodu mají? U Tamiye je to okolo 12 řádků dvousloupcové sazby, tedy šest řádků jednosloupcové, jakou používá běžně Eduard. Takže kolikrát je toho ještě míň, než kolik má Eduard jen u jedné camo... I když se ten intro text zkrátí na polovinu (ČJ + AJ), tak pak už ty texty budou víceméně o ničem. V daném rozsahu u PP je už teď velký problém dostat do textu u tak košatých typů jako Spit nebo P-51 aspoň to nejdůležitější a nejzajímavější. Jak lidi, co aspoň občas něco napíšou, vědí, udělat na dané téma kratší text bývá obtížnější, než udělat dlouhý. Koneckonců je na to citát jednoho klasika, že... Jak se říká ve vydavatelstvích "Časopis není nafukovací" a o těch návodech to platí taky. Zmenšením fontu a prostrkání si lze pomoct tak o 20 - 30 %, pokud by se zmenšil ještě víc (třeba na 6 b), byl by na hranici čitelnosti a byl by to určitě pro leckoho opět problém... Vaše přání bych proto přirovnal k touze nacpat tu menší krabici do té větší. Ono to jde, ale ne bez deformace té větší krabice... :-D
Richard Plos

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48889 • Stránka 1717 z 3260 • 1 ... 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720 ... 3260

Zpět na Diskuse