Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letecké muzeum Kbely

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 334 • Stránka 18 z 23 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23
  • Odpovědět s citací

Re: Letecké muzeum Kbely

Příspěvekod Joe Smith » 12 lis 2022, 22:19

jura59 píše:Ve Kbelích jsem byl v roce 2020 a byl jsem docela otřesený stavem některých exponátů, např. tech získaných výměnou v devadesátkách F-4 Phantom ale i naší Mig-23, MiG-21 atd.
Vůbec nechápu proč se nevybírá alespoň symbolické vstupné, když je jasné že by to ekonomicky pomohlo. Ale kdo se podívá na webové stránky muzea, tak mu musí být jasné, že je to marné.
Svět je někde jinde...

Už to bylo někde vysvětlované, případné vstupné není příjmem muzea, ale státního rozpočtu, takže to muzeu nijak nepomůže.
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 12 lis 2022, 22:23

Tak Phantom byl nedávno znovu nastříkán a nyní je pod střechou. MiGy bohužel chátrají dál, na všech u prosvítá původní kamufláž.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Damir » 12 lis 2022, 22:26

Jsem asi největší milovník muzea Kbely mimo ČR. Každý rok alespoň jednou, takže mám nějaký přehled o vývoji rok od roku. Je pravda, že existují věci, které by mohly být lepší, ale to nesouvisí s penězi. Zlepšení stavu letadel a rozvoj chráněných prostor je viditelně přítomen. Rok od roku jsou nějaké dobré zprávy týkající se nových hangárů, některých nově opravených letadel atd. Je to opravdu dobré. To, co ještě chybí, nesouvisí s penězi - je to určitá představa o "příběhu", o čem chce muzeum s lidmi mluvit. Dobré muzeum musí mít výklady a příběh zároveň. V minulosti před 20 lety tam byly vystaveny motory, makety, upomínkové předměty pilotů, nějaké texty o některých exponátech, panely s texty a obrázky o pilotech ČS za 2. světové války atd. Bohužel "příběh" už není dobrý, zdá se, že muzeum nyní přetrvává spíše jako „skladiště exponátů“ (i když je to krásné skladiště!), více než v minulosti. Je to špatné, protože nové Armádní muzeum v Žiškově je v tomto směru vynikající, stejné vedení odvedlo skvělou práci, když toto Armádní muzeum navrhlo jako celý "příběh" lidem. K tomu samému ve Kbelích není potřeba tolik peněz, jen pár nápadů a láska k letadlům a historii...
Damir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 13 lis 2022, 11:34

Souhlasím s Damirem, muzeum je zanedbané po stránce prezentace exponátů a komunikace s veřejností. V porovnání s aktuálním zájmem o muzeum na Žižkově vypadají Kbely z vnějšího pohledu jako trpěné dítě. Možná je to tím, že Kbely jsou součástí VHÚ aniž by měly konkrétní osobu, která by byla odpovědná za správu, koncepci, rozvoj a směřování leteckého muzea. Na stránkách VHÚ jsem nenašel odpovědného zástupce či správce kbelského muzea, třeba jsem ale blbě hledal. Muzeum není příspěvková ani jiná organizace, je jen expozicí, které ústav věnuje pozornost adekvátní zájmům vedení.
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 14 úno 2023, 15:56

Nákup sbírkového předmětu - Letoun Zlín Z-726 K
https://www.hlidacstatu.cz

Expoziční příprava sbírkových předmětů LM Kbely
https://www.hlidacstatu.cz
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sr71 » 15 úno 2023, 20:53

Docela mě překvapila cena za kterou tu 726-ku kupují, není to nějak moc? nebo je to jen můj laický pohled a cena je normální?
sr71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 úno 2023, 09:28

Domnívám se, že ta 726 je stále plně letuschopná, takže mi ta cena přijde OK. Kámoši kupovali z našeho aeroklubu dolétanou 226 jen za cenu motoru, kterému ještě pár hodin zbývalo a i tak za ní dali 200 tis.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tulda » 16 úno 2023, 10:47

Informace o letadle lze čerpat z tohoto rozhovoru: https://www.youtube.com/watch?v=jYqCGtcD-_I

Kbely jej budou mít jako statický exponát ucelené řady.
Postaveno: Pěchotní srub 1:35
Tulda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 úno 2023, 12:10

Tedy chvíli jsem pana odborníka poslouchal a mohl by mu někdo prozradit tajemství, že Trenéry nezačaly stopětkou a že to číslo nemá s výkonem v koních nic společného...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 17 úno 2023, 06:56

Česká aviatická provede do konce února 2024 renovaci letounu NORTHROP F-5E TIGER II
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Damir » 18 úno 2023, 09:31

Zajímavé je, že člověk v aeroklubu dvakrat zapomněl Z-26/C-5.
Je ale velmi dobrou zprávou, že muzeum Kbely dostalo nový krásný a významný Z-726K. Znamená to, že připravuje nějakou novou expozici, věnovanou československým sportovním letounům a civilním letadlům? Může to být krása, zvlášť když tam bude nějaké dioráma.
Damir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 23 úno 2023, 11:10

Já bych se lidí okolo LM Kbely zastal, dělají, co je v jejich silách.
Bohužel teď spolkla hodně peněz rekonstrukce žižkovského muzea. To je prostě fakt. A v nejbližších letech se žádné větší investice tudíž očekávat nedají.
Na druhou stranu v posledních letech spousta letounů dostala nový kabát, že se zrovna na vaše se srdcovky nedostalo, je sice smutné, ale dá se to pochopit. Nejpalčivější problém jsou Migy, na druhou stranu mají spíše nostalgickou a sentimentální hodnotu než muzejní. Vždyť miga má na zahradě každý druhý (pozor nadsázka), kdežto Phantomů moc po Česku nenajdeme.
Problematika je složitá a vždycky to naráží na jednu jedinou věc a to jsou PENÍZE. I kdyby se nakrásně vybíral vstup, to by byla položka v restaurování exponátu naprosto marginální. Navíc by se možná i snížila návštěvnost. Muzeum má nevýhodu, je prostě někde "v polích" a vyrážejí do něj jen fajnšmekři. Není to NTM, zemědělské muzeum, Národní či Armádní muzeum, které jsou v podstatě v centru - na metru, tramvaji. Pokud laická rodinka vyrazí na výlet do Prahy, Kbely nenavštíví, protože cesta tam trvá "půl dne".
Vidím to na sobě, ačkoliv velký milovník letectví, a bydlím od Kbel kousek, dostal jsem se tam za posledních 5 let, s rodinou jen asi dvakrát. Sám tam jezdím častěji, většinou, když mám cestu kolem. Ale s rodinou to je už logisticky náročnější. Do všech ostatních muzeí je cesta jednodušší.
Tolik můj osobní názor.
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod csaero19 » 23 úno 2023, 11:48

No, když je muzejní noc, tak má kbelské muzeum pravidelně největší návštěvnost (což nedává úplně smysl, když toto muzeum je zdarma vždy, zatímco u jiných muzeí platí právě při muzejní noci výhoda vstupu zdarma). Ale je to tak.
csaero19

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 23 úno 2023, 14:09

csaero19 píše:No, když je muzejní noc, tak má kbelské muzeum pravidelně největší návštěvnost (což nedává úplně smysl, když toto muzeum je zdarma vždy, zatímco u jiných muzeí platí právě při muzejní noci výhoda vstupu zdarma). Ale je to tak.

Pak to je možná propagací, že při muzejní noci je i to LM vidět víc. Ale nevím.
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 23 úno 2023, 15:32

Že by do takových Lešan byla cesta jednodušší? Holt to jsou velké exponáty, které se pod Vítkov nevejdou.
Ono je spíš smutné, že hangáry bývají uzavřené bez upozornění (tuším bylo zmíněno loni).
Ad MiGy (Mily, Sůčka...) na zahradě. Dnes je má na zahradě možná "pomalu každý", jak ale budou povětšinou vypadat za 10, 20...let? Potomky třeba nebude bavit cpát do nich prachy, možná zahradu získá nějaký zahradník, kterému kusy kovu budou ukradené a půjdou do šrotu. Možná využije leda tak baky na vodu.
P.S. A najdou se idioti, co se baví "pohřbíváním" letadel.
jenda58

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 334 • Stránka 18 z 23 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23

Zpět na Diskuse