Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48807 • Stránka 1685 z 3254 • 1 ... 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688 ... 3254
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod lojza4 » 27 črc 2020, 20:53

padre, a stěžoval sis už na příslušných úřadech? protože to bys určitě měl :nuts:
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod padre » 27 črc 2020, 20:55

A myslíš, že to pomůže ???? :grin: :grin: :grin: :grin:
padre

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 27 črc 2020, 22:16

Tak určitě ..., jak říkávají naši "slavní" klasici :wink:
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 28 črc 2020, 06:42

K odlupování laku z dekálů asi tolik: lak se často trhá a jeho opakované podebrání na jiném místě je běžné. Já ho nadzvedával ostrým, špičatým skalpelem. Opatrnosti je třeba veliké aby se člověk nedostal i skrz barvu, lak nemá moc velké přesahy. Barva dekálu na povrchu drží fest a i když jsem po ní jezdil a tlačil palcem tak se nic nestalo. Má zkušenost je z křídla P-51D nastříkaného Tamiyou LP-11, která vytváří velmi hladký povrch. Loupání laku z více "porézních" nástřiků ale asi tak snadné nebude. Zdraví Libor Malý.

DSCN6966.JPG

IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 28 črc 2020, 06:45

A co na nádraží,na lampárně? Tam už jste padre byl?? :wink:
Tak pane půjdeme si zase pěkně lehnout do postele,máte tu ještě prášky a nezapomeňte si je pořádně zapít!! :? :?
Tvl tady už fakt přestává i ho**o smrdět. :grin:
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod padre » 28 črc 2020, 06:49

Koukám, že tady kdo nemá hnědý uši, nestaví čtvrtky, tak se odpovědi nedočká pouze výsměchu a přitroublých keců od místních bouchačů. Tomu říkám diskuzní forum na úrovni.
padre

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 28 črc 2020, 07:06

Tak to je dobrý, ty přitroublý kecy ... a kdo s nima teď na úrovni začal, hm? A když někomu nevyjde termín na den přesně, tak je hned slibotechna? Upřímně někteří jiní výrobci toho slíbili mnohem a mnohem víc než Eduard a skutek utek. Eduardí roky jsou kolikrát delší než ty kalendářní, ale zatím se časem vždy hlavní projekty do konce dotáhly. A ano, je to především čtvrtkařská firma, pač jí to generuje větší zisk jak dvaasedmy a i ten převod čtvrtek do dvaasedmin nějaký ten pátek trvá. Tak nebuď uraženej trouba, vem si tamku a hrej si.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod padre » 28 črc 2020, 07:15

Děkuji za odpověď a doporučení
padre

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 28 črc 2020, 07:18

Děkuji za osvětu ohledně loupáni. (:)
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 28 črc 2020, 07:30

Taky jsem to loupání zkoušel a tak pěkně sloupnout velký kus laku, jako nafotil Libor se mi nikdy nepovedlo. Uspokojivě šel pouze jeden obtisk z osmi aplikovaných.
Upřímně je to dost vopruz a jsou dekály, kde to třeba nejde vůbec (konkrétně bílé "R" v černém čtverci na kýlovku z čatanugy)
Za mě zpět k Wet Transfers, ty jsou mnohem lepší. Ale názor ať si každý udělá sám....
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 28 črc 2020, 07:36

Nevím jestli to už někde bylo zmíněno, ale předpokládám, že použití obtiskových vodiček loupání laku znemožní? Je to tak?
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 28 črc 2020, 08:00

Olda Homola píše:Taky jsem to loupání zkoušel a tak pěkně sloupnout velký kus laku, jako nafotil Libor se mi nikdy nepovedlo. Uspokojivě šel pouze jeden obtisk z osmi aplikovaných

Dekál je taky z Chattanoogy a byla to náhoda když jsem se po zaschnutí snažil dekál víc zatlačit do paneláže tak se mi lak v rohu trochu odchlípnul a tak jsem ho zkusil stáhnout celý. Taky si myslím, že u menších dekálů, neřku-li popisek, to moc nepůjde. A jak jsem psal, hodně záleží na poréznosti podkladu. Mít model zalakovaný dvousložkovým Mr.Paint lakem, který je extrémně lesklý a hladký jak sklo, tam by to mohlo fungovat líp.
IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 28 črc 2020, 08:31

Padre znáte historii fi. Eduard? Pokud ano tak víte že začínali a dlouhá léta to byla firma jen s výrobou modelů 1/72. A to že teď je výroba více orientovaná na čtvrtky bude spíše otázkou priorit obchodní politiky světové firmy kterou bezpochyby fi.Eduard je. Nemyslím si ovšem že by na "úpadkové měřítko " zanevřeli. Bohužel je teď situace kdy každé zásadní rozhodnutí je o nemalé investici peněz a lidských zdrojů v dost nejisté době. Proto bych volil cestu zdravého rozumu místo vyškrabování co kdy "bylo " slíbeno a byl trpělivý. V případě Bf -109 máte k dispozici parádní stavebnice od Finemolds co si ještě pamatuju.
A nejsem žádný místní borec který dělá ramena. Jsem průměrný lepič/spotřebitel který pouze přešel z 1/72 na čtvrtky tak jako spousta jiných lidí. :wink:
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 28 črc 2020, 08:52

Olda Homola píše:Taky jsem to loupání zkoušel a tak pěkně sloupnout velký kus laku, jako nafotil Libor se mi nikdy nepovedlo. Uspokojivě šel pouze jeden obtisk z osmi aplikovaných.
Upřímně je to dost vopruz a jsou dekály, kde to třeba nejde vůbec (konkrétně bílé "R" v černém čtverci na kýlovku z čatanugy)
Za mě zpět k Wet Transfers, ty jsou mnohem lepší. Ale názor ať si každý udělá sám....

Bylo by dobré mít na paměti několik věcí:

- Nikomu neříkáme, že má lak z obtisků sloupávat. Je to dobrovolné a na vlastní nebezpečí.
- Pokud chcete sloupávat, ubezpečte se, že máte ty správné obtisky, kde lak sloupnou lze. - Kupříkladu Chattanooga měla asi polovinu obtisků klasických sítotiskových, kde lak nesloupnete ani kdybyste se poslavili na hlavu a na zadek si nalepili šmirgl.
- Ani "nové" obtisky se nechovají všechny stejně. Obtisky z prvního období tisku, kam patří také ta digitální část obtisků na Chattanoogu, měly slabou vrstvu laku. Zhruba od prosince 2019 byla vrstva laku zesílena, a znovu byla nasílena od letošních srpnových novinek.
- Tloušťka laku je pro možnost sloupnutí laku podstatná. Platí, že čím tlustší lak, tím jde lépe dolů.
- Takže ty obtisky, kde jde lak stáhnout celkem v pohodě, jsou až ty z poslední doby, jak říkám, od srpnových novinek. Půjde to poměrně dobře u Spitfire Story i VLR i u Delfína. A bude to významný rozdíl oproti obtiskům na Chattanoogu Choo Choo.
- A znovu opakuji, zásadní rozdíl oproti Wet Transferu pana Bobka je, že sloupávání laku u našich obtisků je nepovinné, fungují i jako klasický obtisk a fungují tak dobře.
- To, že mluvím o tlustší vrstvě laku neznamená, že by ty obtisky byly nějak objektivně tlusté. Oproti starým sítotiskovým obtiskům jsou stále i se silnější vrstvou laku ty nové tenčí, než byly ty staré sítotiskové.
- Použití vodiček pro aplikaci obtisků nemá na sloupávání laku žádný neagtivní vliv.
- Vrstva barvy po sloupnutí laku drží na modelu poměrně houževnatě, a to i na holém plastu. Proto je nápad pana Zatřepálka na bleskovice z obtisku dobrý.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 28 črc 2020, 09:00

Technická: Zkratka fy je složená z prvního a posledního písmene slova firma, takže historie fy Eduard jako f(irm)y Eduard, případně fa Eduard jako f(irm)a Eduard. Nikdy fi.

(Nechci být za prudiče, ale strašně mě to tahá za oči.)
Radek A

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48807 • Stránka 1685 z 3254 • 1 ... 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688 ... 3254

Zpět na Diskuse