Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48869 • Stránka 1614 z 3258 • 1 ... 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617 ... 3258
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod moorwind » 20 kvě 2020, 17:29

U manželky si stačí jen pamatovat poslední otázku kterou položila většinou vaše odpověď která je navíc k věci ukončí jakékoliv debaty protože manželku naserete že vnímáte na co se ptá. Čímž ji vezmete vítr z plachet a 100% naserete. Jen malý offtopic na odlehčení ..
moorwind

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 20 kvě 2020, 21:51

Tak další bod z dotazů pana Chmelíka. Bod 2, Kopírování.

Náš obor je v mnohém specifický, mimo jiné i v problematice kopírováním. Čína, tradičně chápaná jako kopírovací velmoc, v našem oboru moc nekopíruje. Pár podezření u modelů tu bylo, ale nemyslím, že to byly tvrdé kopie. Měli jsme nějaké případy v leptech, ale nevidím to jako nějaké drama. Nějak jsme si to vyříkali, a je klid.

Jak asi čekáte, budu se opakovat. Bohužel, v našem oboru jsou velmocí v kopírování Češi. Je to dáno tím, že v klasické nástrojařině se kopírování v podstatě nevyplatí, nic moc se tím neušetří. Ale dominantní část české produkce jsou short-runy, a tam je to jiné. Tam se to vyplatí, kopírování ušetří hodně času a nákladů. Přerýt starého Hellera nebo upravit a "vylepšit" Hasegawu je celkem brnkačka. Ekonomický efekt je nezanedbatelný. Troufnu si říct, že v Čechách se vyrobilo víc modelů okopírováním a upravením starších modelů než v celém zbytku světa dohromady. Bohuže to není něco, nač bychom mohli být hrdí.

Nejde jen o výrobce. Já celkem důvody těchto výrobců pro tyto postupy chápu. Nechápu zákazníky, kteří to tolerují a plagiáty kupují. Jejich tolerance je podle mě ve skutečnosti základ a důvod, proč se situace s kopírováním nemění a vesele se tady kopíruje dál. Když to zákazník koupí, proč by to výrobci nedělali. Někdy mi to přijde úplně na palici. Kdyby ty kopie byly alespoň levnější než staré originály, ale to nejsou. Kdo ušetří je výrobce. Modelář platí jak mourovatý, a ještě rád. A skvělá je i legenda o tom, že ty kopie jsou "vylepšené" staré modely. To taky moc nejsou. Jsou povětšinou přeryté, ne vždy nějak excelentně, ale co se týče čistoty dílů a pasování modelu, tam to je většinou horší než u originálu. Ale vždycky se najde někdo, jsou to tedy většinou stále stejná jména, kdo nad tím jásá a raduje se, že se takový model zase objevil. To, že to nakonec není nic moc a ani se to moc dobře nestaví nevadí, však zručný modelář dodělá sám, že. Kdo si stěžuje je trouba a neumětel.

Tak jako tak, já to chápu jako naši národní ostudu. Rád bych se dožil stavu, kdy zákazníci tyhle kopie odmítnou, nebudou to kupovat. A také, že naši recenzenti budou mít dost odvahy plagiát pojmenovat, popsat, z čeho vznikl, a na rovinu říct, že je to podvod a levárna a nákup takového modelu je jen podpora podvodníků.

No, nic nového jste se nedozvěděl, že. Říkám to už léta. Jsem optimista, věřím, že tento názor na plagiátorství se jednou stane většinovým.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 21 kvě 2020, 06:20

Tento názor je dlouhodobě znám ve zdejší komunitě, takže opravdu nic nového. Ale víra, či přesvědčení že tento jev ustane a lidé přestanou kupovat takové stavebnice je lichá. Důvodem je, že zdejší komunitu nelze zaměňovat za všechny modeláře, a to jak v rámci našeho pidi státečku tak celosvětově. Většina lidí co lepí takové stravebnice o tom že jde o plagiaát neví, nezná tento názor a troufám si říct, že nezná ani Vás pane Šulci. A to jsou zde určitě tací, co Vás znají, i názor a pravděpodobně i vědí, že lepí plagiáty. Ale je jim to srdečně jedno. Tady by pomohl pouze likvidační žaloba ze strany počkozeného. Jinak tu takový povzdech budeme číst až budu v důchodu (teda pokud ještě v té době náš koníček bude existovat). Hezký den.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 21 kvě 2020, 06:58

Vl.Šulc píše:Tak další bod z dotazů pana Chmelíka. Bod 2, Kopírování.

Rád bych se dožil stavu, kdy zákazníci tyhle kopie odmítnou, nebudou to kupovat. A také, že naši recenzenti budou mít dost odvahy plagiát pojmenovat, popsat, z čeho vznikl, a na rovinu říct, že je to podvod a levárna a nákup takového modelu je jen podpora podvodníků.
...

Obávám se,
že to není jen a pouze o recenzentech, ale z valné části také o ochotě, či spíše "odvaze" daného periodika či média takovouto recenzi otisknout či zveřejnit.
Vím, o čem mluvím. :wink:
Další věc je prokázat nade vší pochybnost, že je něco okopírované, to, že je díl podobný, ještě nemusí nic znamenat.Ano, někde se to dá poznat (například spodek křídla Spitu IXc od AZ je upravený díl z Fujimi, stačí si ty díly dát vedle sebe), jinde to mastrař na sebe "práskne" sám, když ponechá rytí/krytky z kopírovaného dílu, které nemají na "novém" co dělat. Ale jsou i díly a celky, kde je to velmi obtížně rozpoznatelné, ne-li nemožné.
Pak bychom se dostali do filosofického sporu, od kolika dílů/dílků je dílo považováno za plagiát, či kolik % dílů je možné zkopírovat, aby se stavebnice jako celek dala považovat za, řekněme, novinku.
Pamatuji si, jak mne svého času pobavila Avia B.135 od RS, kde jsou kola hlavního podvozku ze Spitu Vb od Helleru/Směru.
Tolik z pohledu již bývalého recenzenta.
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 21 kvě 2020, 07:22

EDIT než jsem to nacvakal koukám že Olda nade mnou píše něco podobného, už to tu nechám ...

A taky je to o důkazech. Osobně bych do recenze nikdy nenapsal, že jde o přerytou kopii pokud to nemůžu jasně dokázat. Já se mohu domnívat, že je to kopie, vše na to ukazuje, každý kdo umí porovnat dva díly vedle sebe to pozná, ale to stále není důkaz. A soudit se v naší banánový republice, to děkuju, mám svý starosti.

A ani se mi nelíbí pane Šulci ten nátlak co děláte na modeláře, aby toto označovali - jak píšete: popsat, z čeho vznikl, a na rovinu říct, že je to podvod a levárna a nákup takového modelu je jen podpora podvodníků. Udělejte to sám.
BTW já sám tyto modely nekupuju. Vím o kopírovači resinů, vašich i Airesu, jednou jsem u něj nakoupil a pro ten blbej pocit, co jsem měl, to nedělám. Čili nijak to nehájím, to naopak!
Naposledy upravil Aleš R. dne 21 kvě 2020, 07:23, celkově upraveno 1
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 21 kvě 2020, 07:23

Já jsem optimista a myslím si, že časem se toto vyřeší díky 3D tisku předloh. A firmy, které na tuto technologii nepřejdou časem zaniknou neb jejich výrobky nebudou konkurence schopné.
Pro představu dávám dva současné modely stejné předlohy, měřítka i výrobní technologie. Rozdíly jsou jasně patrné.
La-5 "VVS" (1/72, Kovozávody Prostějov)
https://www.facebook.com/pg/ChmellScale ... tn__=-UC-R
La-5 early version (1/72, Clear Prop)
https://www.facebook.com/pg/ChmellScale ... tn__=-UC-R

PS: pokud jde o recenze / náhledy. Dle mého názoru nejde v první řadě o chválení nebo hanění, ale především o co nejlepší představení daného výrobku nejlépe na fotografiích. Díky tomu si může potencionální zákazník udělat názor, zda koupit nebo ne. Pak je samozřejmě druhá věc, a to je samotná stavba (fit test), ale té se v poslední době moc lidí nezabývá.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 21 kvě 2020, 07:30

Já si naopak myslím, že fit-test je nedílná součást rozhodovacího procesu o koupi, nebo by měl být . Tím pádem i spolu s představením / náhledem klíčová recenze
Známe to všichni, v krabičce to vypadá úžasně a pak se s tím trápíme při stavbě - za mě v poslední době tímto nešvarem trpí typicky Airfix.
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 21 kvě 2020, 07:43

Pokud by modeláři začali takové "plagiátorské" modely ignorovat, tak na trhu zůstane tipuji jen Eduard a Special Hobby. :lol:
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 21 kvě 2020, 08:05

Martin Černý 'Černoch' píše:Pokud by modeláři začali takové "plagiátorské" modely ignorovat, tak na trhu zůstane tipuji jen Eduard a Special Hobby. :lol:

A je otázka, jestli by to bylo dobře nebo špatně :grin: :grin: :grin:
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav Hochmuth » 21 kvě 2020, 08:27

Čo sa týka porovnania modelov La-5, tipol by som, že KP predá násobne viac modelov ako Clear Prop...
Václav Hochmuth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 21 kvě 2020, 08:56

Velmi zajímavá debata, škoda, že se člověk musí prodírat balastem, než najde relevantní reakce.
Souhlasím se stanoviskem p. Šulce a mám podobné poznatky z jiných oborů, kde se také kopíruje a proto to nemám rád.
Vymahatelnost práva v tomto směru je v naší republice bohužel tristní, takže tímto směrem bych řešení nehledal.
Okopírovali mi výrobky, design i názvy, u všeho to firemní právník vyhodnotil jako obtížně řešitelné, takže se do sporu nešlo.
Snad jen u slovní ochranné známky, tam to bylo nepopiratelné.

Co se týče modelařiny, více jsem namaloval, než vyrobil masterů, ale i u toho mála nejmenovaná ostravská firma neměla vůbec skrupule a vydala některé věci jako doplňkový odlévaný set.
Kolega, pro kterého jsem to dělal, to komentoval něčím ve smyslu "prsty" a "kladivo", ale nakonec se na to také vykašlal.

Osobně preferuji firmy, které dělají modely od nuly a jim patří dík, že udržují řemeslo při životě.
Bez nich by modelařina umřela na úbytě. Ono přece jen kopírovat staré Revelly, Pavly nebo Fujimi nejde donekonečna.
U některých firem, o kterých je obecně známo, že je kopírování živí a nikdy nic nevytvořily od nuly se mi nakupovat prostě ekluje,
a nepřesvědčí mě ani tuna rádobyinfluencerů nebo umně vylepšené fotografie či recenze.
A ti, co to vědí a přesto koupí, by se možná na chvilku mohli vžít do situace, kdy někdo parazituje na jejich práci, ať už se živí jako kuchař,
manažer nebo zedník. Pak by možná uvažovali i při koupi jinak a podpořili ty, na kterých modelařina stojí.
Kopírovači to nejsou.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 21 kvě 2020, 09:04

Pane Šulci,
děkuji za odpověď, v zásadě nepřekvapivou, Váš postoj je všeobecně znám. :)
Ale souhlasím s předchozími příspěvky - myslím, že největší problém je důkazní břemeno. Pokud někdo vědomě kopíruje za účelem vlastního podnikání/obohacení, tak má asi i žaludek na to ustát morální odsouzení a nebude mít problém se bránit pokud nebudou důkazy neprůstřelné. Otázka je, komu bude stát za to do toho jít, resp. tím hlavním by asi měl být primárně poškozený, tj. ten, koho předloha je kopírována (myslím že být žalujícím, pokud se mne to přímo netýká je asi risk s nejistým výsledkem a každý se na to vyprdne). Nebo jsou případy, kdy se to takhle vyhrotilo a viník byl potrestán? To, co píšete o "vyříkání si" je asi o tom, že druhá strana usudí, že se sporu raději vyhne a nechá toho.
Což mne vede k tomu, že asi časným zdrojem pro kopírování jsou vzdálené zahraniční firmy a nebo již neexistující firmy, případně někdo, kdo se z jiných důvodů nemůže bránit a nebo mu to za to nestojí...
Na druhou stranu - jak se stavět k tomu, pokud někdo vezme nějakou zapomenutou předlohu od někoho, kdo už je dávno mimo trh a reinkarnuje ji a vydá znova? Kopírování to bezpochyby je, ale modeláři to spíš přivítají než odsoudí. Je to špatně? Není riziko, že když jde o esoteričtější typ, že nově by nevznikl vůbec? Poctivé to ale samozřemě není.
Setkal jste se s tím, že firma naopak souhlasila, aby se jejich model využil jako předloha jiného výrobce?
Ještě k těm zákazníkům - kopírované modely se ale i v zahraničí poměrně vesele prodávají (nebo se pletu)? Jsme tedy ostuda, že se u nás kopíruje a předpokládám, že se na to leckdo může dívat opovržlivě, ale modely tam kupují zrovna tak. Pak bude šance na změnu malá a souhlasím s příspěvkem výše, že ji může pomoci jen technologický skok např. díky 3D modelování. Ale ani tam bych si nebyl jist...
Ale díky za odpověď!
TCh
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 21 kvě 2020, 09:18

Dobrý den, Airfix vydá v létě reedici 1/48 Javelin.
Uděláte i vy reedici interiérové sady? Případně nová kola a jiné brasinové doplňky?
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andrej_Sk » 21 kvě 2020, 09:24

zaujimava diskusia, suhlasim s nazormi.. aby som si rozsiril obzor v tomto segmente, kto su ti kopirovaci..?
dik
Sovietska technika PVO 1:35, letectvo 1:48

https://www.youtube.com/watch?v=OBkn78q_t_Q&t=5s
Andrej_Sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 21 kvě 2020, 09:35

Tak aby se neodsuzovali jen místní, tak stačí kouknout na část produkce Academy. Něco je podobné Frogům, něco Tamce.... A to prosím nejsou stokusové short-série, leč násobně více.
jenda58

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48869 • Stránka 1614 z 3258 • 1 ... 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617 ... 3258

Zpět na Diskuse