Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48891 • Stránka 1602 z 3260 • 1 ... 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod poch » 07 kvě 2020, 22:48

Dobrý večer pane Šulci,
mohl bych se zeptat na plánovanou cenu limitky B-26? Děkuji
poch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 22:57

MC 1200,-Kč
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 23:02

Motor na Mustanga. Nejsou to rendery, ale jen screenshoty konstrukčních souborů.
Přílohy
648555_03.png
648555_02.png
648555_01.png
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 08 kvě 2020, 06:40

Tohle se mi hrozně líbí a obdivuju lidi, co to umí takhle zkonstruovat.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 08 kvě 2020, 07:17

Na ten motor se už teď těším.
Ještě k těm barevným leptům v kokpitu- já osobně tu odlišnost neřeším a vyhovují mi, jak jsou. I barevná odlišnost v odstínu je určitě možná. Viděl jsem třeba kokpit Mig 21 a tam to bylo, co plech, to jiný odstín tyrkysové.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 08 kvě 2020, 08:48

Vl.Šulc píše:Travis:
Proč je těch odchylek více v moderně než ve WWII, je celkem jednoduché: moderní barvy interiérů jsou ve velké většině světlé. A bohužel, čím světlejší barva, tím větší svině to je a je daleko těžší na odladění i na uhlídání.
Nechci teď diskutovat o tom, nakolik jsou barvy standardní. Můžeme to někdy probrat extra, ale z mojí zkušensoti nejsou, a není ani většinový stav, že jsou kokpity a už vůbec ne třeba podvozkové šachty jednolité. I když tam má být jedna barva, v podstatě obvykle se tam vyskytuje ve více odstínech. Nechci nějak machrovat, ale prolezl jsem letadel opravdu nejméně stovky, a tohle téma mě zajímá a vždy zajímalo. Tím chci říct, že nejsem moc citlivý na až moc extrémní lpění na přesném odstínu, protože jsem přesvědčen, že to je blbost. Neberte to jako výmluvu, vezměte to jako vysvětlení mého přístupu k věci. A zároveň to není o tom, že bychom se o správné odstíny nesnažili. Snažíme se.

dobrý deň p. Šulc;
nech čítam ako čítam, vo Vašej odpovedi Travisovi nedokážem nijako nájsť nejaké jasné stanovisko týkajúce sa zmien farieb leptov napr na ruskú modernu a inú, resp. to čo čítam si vysvetľujem tak, že ide o stav, s ktorým sa treba zmieriť alebo nekupovať. Mne osobne sa páči prístup firmy EDUARD voči zákazníkom, snaha počúvať "hlas ulice" a tiež Vaše produkty. Doma mám desiatky Vašich stavebníc a stovky doplnkov k nim. Neriešim či niečo treba tmeliť viac alebo menej, keď je to v mojich silách tak to zatmelím a keď nie,tak zbieram skúsenosti pri iných modeloch a následne sa vrátim k pôvodnému. Tie palubky LOOK sú podľa mňa úžasný vynález....
Ale k veci. Z Vášho vyjadrenia na Travisov výrok chápem tieto skutočnosti:
1. je ťažké z technologického hľadiska trafiť správnu svetlú farbu vo výrobe - otázka je čo to má spoločné s tmavou? Ak je raz niečo tmavo sivo-modré tak nemôže byť približný odtieň svetlo sivo-biely. Ako povedal Travis, ide o úplné iné farby na farbenej škále, nie o pár odtieňov, ale úplne iné.
2. neveríte že existuje nejaký štandard a to zvlášť pri ruských lietadlách a preto nepovažujete za problém, že by tam mali byť lepty s farbou, ktorá sa ani z 10 m nepribližuje na 15% skutočnosti
3. osobne nepotrpíte si na presné určenie odtieňov, lebo je to podľa Vás nepodstatný detail
4. ak vznikne takáto chyba, je v obehu ešte veľké množstvo starých "chybných" leptov, ktoré sa musia predať, až potom môže vzniknúť náprava. To ale znamená, že náprava nikdy nevznikne, lebo takto odlišné lepty kúpi minimum modelárov.

Z nejakého dôvodu sa to celé strhlo len na odtieň tyrkysovej farby v modeloch MiG-21/23/25, ale napr. toto ja nepovažujem za taký problém ako iní - tu fakt ide o iný odtieň. Ale v prípade Vašich Su-27UB/Su-30SM a myslím že aj Su-57 (ale tu to je pochopiteľné, keďže čo kus to predsériový originál) ide o úplne iné farby. Každopádne sa teším na pokračovanie vývoja rady LOOK, bočné palubné pulty a ďalšie vylepšenia, ktoré ste avizoval, a rád by som si prečítal nejaké laicky zrozumiteľné stanovisko k vyššie uvedenej problematike.

ďakujem
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 08 kvě 2020, 08:56

Travis psal o odstínech úplně mimo, daleko od sebe. Bohužel se to týká i německých kokpitů WW2, které Eduard z nějakého důvodu dělá fialové. Shodu s určitou zvolenou modelářskou barvou neřeším a nějaký rozdíl by mě nepřekvapil. Ale divím se, že tak odlišný odstín od tmavě šedé (řekl bych snadná barva) vůbec v Eduardu "projde". Mají asi "produktové procesy" nějak divně nastavené...
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 08 kvě 2020, 09:28

K těm barveným plechům. Problém skutečně nastává, když místo např. modrošedé je v plechu jen světlá šedá apod. Že vyjde barva na leptu světlejší nebo tmavší, to už průšvih není, to se dá v pohodě poladit dotonováním interiérové barvy celého kokpitu podle barvy na plechu, než pracně samodomo tonovat jen ten plech samotný. Myslím, že ideální by ale bylo namísto všech barvených plechů v budoucnu kombinovat 3d dekál s leptem či brassinem. To posune výsledný efekt na maximum. Bude to plastické, dekál navíc odstraní problém s dotonováním interierové barvy dle barveného leptu, protože se v případě dekálů dá použít průhledný lak místo barvy kokpitu co se nedá namíchat na leptu a může být problematická i při tisku samotného dekálu. V případě palubních desek a bočních panelů by ten 3d dekál bylo navíc možné dávat přímo na hladkou plochu a ve výsledku to bude vše méně pracné než v případě barvených plechů a nebo usazování klasických dekálů na členitý povrch. A ještě další věc - ten 3D dekál by se dal krásně použít i pro již stávající resinové kokpity jako dělal a dál dělá třeba aires. Samozřejmě za předpokladu samodomo úpravy těch resinů pomocí pilníku a šmirglu. Těch rezinových kokpitů jsou už za ta léta vyrobený tisíce a většina je jich stejně v krabičkách ve skříních, protože se mj. lidem nechce nebo si netroufají je vybarvovat. A to furt mluvíme o letadlech. Co teprve figurkáři a technikáři nebo dokonce vláčkaři... Ty 3d dekály, se kterými jako první přišla Quinta, jsou prostě naprosto revoluční věc s obrovským potenciálem. Kdo tohle bude mít ve výrobě, má před konkurencí vyhráno.
Petr Zatrepalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 08 kvě 2020, 09:51

Jagermeister: abych to zjednodušil, u Vašiho Suček nejdeo žádnou technologickou chybu nebo odchylku, v tomto případě je ta barva záměrně vybraná na základě dostupné dokumentace. Zatím nemám přesné informace, proč kolegové zavrhli Vámi preferovanou barvou, sám těmto typům nerozumím, takže se k tomu nejsem (zatím) schopen relevantně vyjádřit. A ano, je tu samozřejmě otevřená možnost, že naše analýza byla chybná a Vy máte pravdu. Ale v tuto chvíli je to pro mě otevřená záležitost.

Ty ostatní body jste pochopil možná až moc radikálně. Zkusím to nějak zkorigovat:

ad 1: jde jen o odchylky. Pokud vyleze odlišná barva, je to zmetek a měl by být vyřazen. A ano, může se stát a stává se, že k tomu dojde, a stává se, že takový kus uteče do prodeje. Pak je to oprávněný důvod k reklamaci. V každém případě se to dnes stává zřídka, a bohužel v minulosti se to dělo oproti dnešku častěji.
ad 2: věřím, že existuje standard, a to i u Rusů. Ale říkám, že dochází z mnoha důvodů k odchylkám od standardu. A není to bordelem, to byla nadsázka. Prostě se to stává, všude, nejen v Rusku a nejen v letectví.
ad.3: není to pro mě nepodstatný detail, a naopak určení barev se u nás věnujeme podle mě velmi důsledně. Ale jsem zvyklí na to, že co člověk, to jiná interpretace a jiné vidění. Takže určení té správné barvy je obvykle kompromisem a mixem několika mnohdy diametrálně odlišných názorů, a já jsem si za těch 30 let, co se tím zabývám zvykl A. na to, že nemusí být můj názor akceptovaný a ani objektivně správný B. že dosažený konsensus je při nejbližší možn příležitosti někým zpochybněn.
ad.4: to, co se dostane do oběhu, se nemusí prodat. To co chytneme, obvykle uještě ve skladě před expedicí, stáhneme a zlikvidujeme. To je standardní proces, který se spouští i v jiných případech. To, co už se prodalo a je to mimo firmu, stáhnou dost dobře nedokážeme, už to není v naší moci. Pak už to lze stáhnout pouze přes nějaký typ reklamačního řízení.

Doufám, že to bude srozumitelné (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 08 kvě 2020, 09:58

Pane Zatřepálku, máte pravdu, jen toto nepůjde:

Bude to plastické, dekál navíc odstraní problém s dotonováním interierové barvy dle barveného leptu, protože se v případě dekálů dá použít průhledný lak místo barvy kokpitu

Tam žádný bezbarvý lak není, vyjma zasklení budíků. Ono se tomu sice (u nás) říká vrstvený obtisk, protože se to jako obtisk nanáší, ale to je asi tak jediné, co to má s klasickým obtiskem společného (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 08 kvě 2020, 10:13

Pane Šulci, ještě jednou. Já netvrdím, že máte odstín špatně. Já trvdím, že ho máte jiný než valná část modelářů, kteří pak musí řešit komplikace s tím spojené. A ty by neexistovaly, kdyby lepty byly navržené tak, aby těmto komplikacím předcházely. Netvrďte mi, že na těch panelech nevidíte součásti, které se nedají navrhnout v leptech samostatně, nebo že jsou tak malé, že by se s nimi pak nedalo pracovat. Vždyť i na tom samém leptu máte hned vedle několik samostatných páček a ventilů, které jsou stejně velké nebo menší.
Toto bych poznal i z obrázku, ale já ten lept mám. Tedy, mám starší SS501, i proto jsem nechtěl řešit odstín. Třeba je na novějších leptech lepší.
Ale když už jste mě k tomu přiměl... Tady je (ještě starší!) SS436 a zmiňovaný SS501:
DSC01771.JPG

DSC01773.JPG

Který odstín je tedy ta RAF šedozelená? Na SS436, SS501? Na loňském SS660 nebo na leptu, co vyjde příští rok? To jsou řečnické otázky. Pořád platí, že odstín máte možná +- správně, ale jsem to já, kdo musí řešit, že je jiný, než potřebuji.
Barevné lepty jsou v mnohých ohledech skvělé. Výborně se hodí třeba na složité ovládací panely moderních letadel nebo na různé výrobní štítky a podobně. Jenomže jsou i partie, kde jsou barevné lepty evidentně kontraproduktivní. Tak!
Naposledy upravil Víťa Výmola dne 08 kvě 2020, 10:15, celkově upraveno 1
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 08 kvě 2020, 10:14

No, tak to pak nezbyde než to dávat po malých dílech, tzn přístrojích, nebo znovu hlídat odstíny barvy kokpitu. Ale to půjde určitě líp než na leptech, tedy pokud 3d dekál pojede třeba v Pantone... 8-)
Petr Zatrepalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 08 kvě 2020, 10:24

Olda Výmola: tak to neřešte. Vy jste furt posedlý tím, že tam musíte mít všude úplně stejný odstín barvy. Nemusíte. Tu odchylku v odstínu můžete jednak potlačit nějakým filtrem nebo washem, a jednak jí můžete využít k zvýraznění plasticity prostoru.

Petr Zatřepálek: no, to je podle mě taky nesmysl.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří » 08 kvě 2020, 11:01

VŠ: dobrý den, kdy bude zase možný osobní odběr v Obrnicích?
Jiří

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 08 kvě 2020, 11:11

Pane Šulci, já myslím, že Víťa Výmola (ne Olda (:) ) neřeší ani tolik ten odstín, jako ty už nabarvené integrované doplňky na bočnicích kokpitu. Brašna, budíky apod.
To že jsou k dolepování malé, je pravda, ale součástí leptu jsou i jiné stejné nebo i menší díly k dolepení. Kdyby byla nabarvená bočnice jen plocha zvlášť, dá se upravit i barevně do odstínu, který modelář potřebuje, a následně dolepit právě o ty zbylé drobnosti. Takto se dá dodatečná úprava barvy udělat jen třeba opatrně štětečkem s nějakým filtrem. Dolepování by bylo pracnější (což je ale u leptů vždy a nalepit pár plíšků na plochu je to nejsnazší), ale případná oprava odstínu barvy snazší.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48891 • Stránka 1602 z 3260 • 1 ... 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605 ... 3260

Zpět na Diskuse