Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48890 • Stránka 1601 z 3260 • 1 ... 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod David Čech » 07 kvě 2020, 09:40

....tak ty varianty Fw-190G mě zajímají také, ale na vypráskání variant A-F bych nečekal :)
KPM Brněnec
David Čech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 09:55

Ano, rádi bychom. ale je to složité téma. Zatím se jeví jako nedostatečně zpracované.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 07 kvě 2020, 11:33

pán Šulc nejaké náhľady (rendery) z konštrukcie motora na P-51 by neboli ? plís (:)
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 12:17

Zkusím ho získat.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 kvě 2020, 16:02

Nebudu citovat.....
Ptal jsem se, jestli tu barvu leptů řeší i jinde, než tady u nás.
Na nikoho jsem neútočil, nikomu jsem nic nevytýkal..... jen jsem se zeptal. Oběma kolegům, co reagovali děkuju.
Takže není to jen o "domácím písečku"....ale asi je to stejné po celém světě: kdo chce mít vše "tip-ťop", řeší každý detail. Běžný "lepič" použije to, co má....
Obojí řešení má své zastánce i odpůrce. A jak napsal o kousek dřív Martin Černoch ( snad jsem to dobře pochopil): pokud budou Eduardi dávat možnosti na výběr ( palubní deska lept nebo plast + obtisk), bude to relativně v pohodě a bude možno uspokojit valnou většinu.....
Nezbývá, než se těšit na další modely.... :P
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 07 kvě 2020, 16:21

2PantherG: to je sice pěkný, ale takhle bys vyřešil pouze Edí kity. Co kity ostatních firem?
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 kvě 2020, 17:01

Travisi sorry, ale.... jiné firmy dávají ke svým modelům barvené lepty jako Eduard ? :wink:

Mno pak už zbývá jediné.... nedělat barvené lepty .... a jeden každý soudruh si je nabarví sám....
...no a nebo ještě jedna možnost..... pro lenivé dělat barvené lepty a pro nelenivé ty samé ale bez barev....
Akorát teda asi by to nebylo až tak jednoduché....to by ty nebarvené zase musely mít fólii s číselníky....jako kdysi v začátcích.

Doufám, že nevyvolám "handrkování jak na tržišti".... jen tak veřejně přemýšlím.... v rovině ČISTĚ TEORETICKÉ.... :roll:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kraken135 » 07 kvě 2020, 17:10

Dobrý den p. Šulci,
možná je to otázka mimo možnosti. Avšak rád bych se zeptal, zda je šance, ze byste v budoucnu vydali sadu vlaječek RBF v měřítku 1/144. Nemyslím tím vyrábět pro každou národnost (USA, ISR, RAF) jejich vlastní. Byly tím myšleny nějaké třeba v základní barvě (př. červené), které by si každý dobarvil dle sebe.
Předem děkuji za odpověď.
kraken135

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 07 kvě 2020, 17:30

Vl.Šulc píše:
Jděte se vycpat s těmi řečmi o nekritických a nechutných obdivovatelích Eduardu. Beru to jako ostrakizování lidí s opačným názorem. Nikdo Vás nenapadá, můžete si tady své názory vyjadřovat svobodně, zrovna Vy si servítky neberete, a nepamatuji si, že by Vás tady někdy někdo okřikoval. Na druhou stranu ale Vy nebudete nikomu brát právo svobodně vyjádřit opačný názor.

Takže myslím, že bychom asi oba mohli trochu vychladnout. Napadán za své názory někdy jsem, někdy ne. Netýká se to jenom mne, ale velmi často když si projedete diskusi tu bývá jiný názor potlačován, nedivte se tedy, že zmiňuji "nekritické obdivovatele". Neříkám, že Vámi, ale prostě se to děje, a tam padlo to slovo "nechutně". To je prostě fakt. Servítky si neberu a do budoucna brát ani nebudu. Politická korektnost ni nikdy moc nešla a pojmenování problému hned a na plnou hubu šetří dost času a třídí lidi. I když to možná vnímáte jako napadání, za mne je to sice tvrdší, ale stále diskuse. Stejně tak vnímám i Vaše vyjádření o tom, že nebudu nikomu brát právo svobodně vyjádřit opačný názor. Nikomu jsem toto právo neupřel a i když bych si to mohl brát jinak, beru že diskutujeme. Takže zpět k diskusi a doufám, že i Vy to tak také vnímáte. Pokud to berete jako útok na sebe, tak dál ani nečtěte.

Vl.Šulc píše: Co se těch barev týče, Eduard se netváří a nikdy se netvářil, že ten problém neexistuje. Naopak, snažíme se ho co nejlépe řešit, mimo jiné proto, že reagujeme na námitky modelářů. Já si ale zase dovolím tvrdit, že problém správnosti barev v modelařině je ve své podstatě neřešitelný, optimu se lze pouze přiblížit, nelze ho dosáhnout. Myslím si, že víra ve správnost nějakého odstínu je právě jen víra, mnohdy, jak už to tak u víry bývá, podložená velmi složitými rozbory a analýzami.

Rozumím pohledu správnosti, nebo "správnosti" barev v modelařině. Rozumím, že se někdy lze jen přiblížit. Ale naprosto neberu tuto argumentaci jako omluvu pro diametrálně odlišné provedení relativně slušně definovaného standardu. Více viz níže.

Vl.Šulc píše:Jedovatá zelená má reálně velkou škálu odstínů použitou na reálných letadlech, a stejně tak i namíchanou v lahvičkách různých výrobců. I tady na fóru máte fotky, dokládající, že i v jednom kokpitu je použito několik odstínů této barvy. Je pravda, že my se snažíme držet odstín, který je v lahvičce Gunze, a je také pravda, že ne vždy se ho podaří trefit, a to přesto, že nastavení barev na strojích pravidelně kalibrujeme. Bohužel to tak je, a obávám se, že to tak i zůstane.

Víte, z třech věcí, které jsem psal v mém příspěvku jste si vzal v podstatě jen jedinou. Nejproblémovější, ale přitom tu, která se Eduardu paradoxně ze všech těch třech povedla relativně nejlépe. Když jsem psal o stavbě MiGu 21, použil jsem právě tu jedovatou zelenou od MRP (Gunze ji tenkrát ještě nemělo) a výsledek byl poměrně velmi slušný. V podstatě jen stačilo lept přestříkat velmi zředěnou barvou a barevně "zapadl". Mimochodem, složeninu odstínů, které uvádíte v návodu jsem sice míchal, ale výsledek byl šílený. To ale není výtka na Edu, přikládám to spíše své nešikovnosti. Nicméně, a nezávisle mi to v jiném příspěvku výše potvrdil i jiný uživatel, relativně přesně dané odstíny kokpitů ruské nebo americké moderny prostě vůbec trefit nedokážete. Nebavím se zde o přiblížení se optimu, odstín či dva až tři mimo.. Říkám, že jde ve stupnici barevné škály o barvy diametrálně od sebe vzdálené. Nehodnotím modely z WWI ani WWII, tyto nedělám, nerozumím jim, nedokážu zhodnotit, jestli tam ten problém je taky, ale v moderně problém s naprosto ujetými barvami prostě dlouhodobě máte. Já sám jej řeším tak, že se snažím plechy vymalovat a šplíchnout barvou kokpitu. Někde to jde (Gripen od Revellu, F-15E Strike Eagle od Academy, atd.), někde to nejde a zkouším štětovat (převážně heliny), někde to prostě nejde a o to víc mne to štve. Řešení? Obtiskem to občas řešit lze - typicky (a znovu) je to Vaše MiG-21 (ne, nesnažím se teď provozovat rektální alpinismus), některé modely od Hasegawa. Někde to naprosto nejde (např. takřka cokoliv od Italeri). Uznávám, že například v minulosti problémová černá barva ve Vašem pojetí je dnes nesrovnatelná. Pokud instaluji plechy s černým podkladem do černého kokpitu (např. AH-64D), tak pak stačí fouknout lakem a je takřka sjednoceno. Super.
Osobně by se mi líbilo řešení barevných leptů v podobě samostatných přístrojových panelů, nebo nějaká forma "ohýbacích" plechů tak, abych si mohl vybarvit podklad po svém.

Pokud nejsem zrovna příjemný, tak se snažte pochopit proč příjemný nejsem. Pokud si koupím model za nějakou hodnotu k němu si CHCI koupit další doplňky, kdy mnohdy jejich hodnota několikanásobně převyšuje základní cenu toho modelu, tak za své peníze CHCI něco, co mi nepřidělává zbytečně práci navíc, která by být nemusela.

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 07 kvě 2020, 19:03

PantherG píše:Travisi sorry, ale.... jiné firmy dávají ke svým modelům barvené lepty jako Eduard ? :wink:

Mno pak už zbývá jediné.... nedělat barvené lepty .... a jeden každý soudruh si je nabarví sám....
...no a nebo ještě jedna možnost..... pro lenivé dělat barvené lepty a pro nelenivé ty samé ale bez barev....
Akorát teda asi by to nebylo až tak jednoduché....to by ty nebarvené zase musely mít fólii s číselníky....jako kdysi v začátcích.

Doufám, že nevyvolám "handrkování jak na tržišti".... jen tak veřejně přemýšlím.... v rovině ČISTĚ TEORETICKÉ.... :roll:

Ale to přece není důležité, jestli jsou ty lepty u modelu nebo si je dokupuji samostatně. Dělat dvojí lepty taky není řešení, aspoň určitě ne jednoduché a ekonomické.

travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 kvě 2020, 20:15

Travisi: já to myslel jako když teda výrobce "není schopný použít přesný odstín" - bez urážky pane Šulci.....
Pořád se bavím v rovině teoretické ....
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skyd » 07 kvě 2020, 20:25

Když mám možnost a vesměs ji mám tak u eduardu použiji radši obtisky na palubky a panely .. a vzhledem k vodičkám se to i daří . No a plechy na palubku mě zůstanou do overtreesu ... no vymalovat ty plasty mě prostě nejdou a plechy v zavřené kabině to službu taky udělaji. Při použití obtisku mám i stejnou barvu takže pohoda .
Ale kdyby byla možnost si ten plech nabarvit sám .. určitě bych ji využil :)
Skyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 21:21

Travis:

Dobrý příspěvek, myslím, že si můžeme rozumět. Pokud jde o rozsah diskuse a témata, nemám problém, diskutuji o všem, což, jak předpokládám, víte. Co je pro mě za hranicí, jsou osobní ataky, kdy je hodnota nějakého názoru snižována tím, že je jeho nositel označen za příznivce Eduardu, nebo rovnou řiťolezce a podobně. Asi víte, o čem mluvím. Jednak to považuji za nefér snahu o zastrašení a vyřazení dotyčného z diskuse, a jednak beru velmi osobně to, že tímto způsobem je vlastně příznivec Eduardu cejchován jako někdo, kdo nepatří do slušné společnosti, a de facto se tím říká, že Eduard není slušná firma. Neberte to osobně, využívám této příležitosti k tomu, abych tuto premisu znovu definoval a znovu upozornil všechny, kdo mají tendenci to dělat, že proti této praktice budu postupovat nekompromisně. A zároveň doufám, že si všichni rozumíme, a nebude to třeba.
Co se přístupu k diskusi týče, jestli jste tvrdý nebo ne je na Vás. Vaše vyjadřování je Vaše vizitka, když to přeženete, jste za vola Vy, ne já (:)

Co se barev týče, v podstatě máte pravdu, ono není o čem moc diskutovat. Byl bych jen nerad, kdyby mé snahy o vysvětlení byly brány jako výmluva. Já chápu, že zvenčí věci vždy vypadají jinak než zevnitř, a zvenčí to může působit tak, že nic neděláme a nesnažíme se o nápravu chyb. To je mimo jiné tím, že v oběhu je stále hodně starších sad, a je pravda, že byla doba, kdy naše výkony byly opravdu na pováženou. Takže ať děláme, co děláme, tahle zátěž tady zůstává. Ale hodně se změnilo. Vyměnili jsme stroje, došlo k personální výměně jak v konstrukci, tak ve výrobě i ve vedení těchto procesů, mimo jiné se výroba personálně oddělila od konstrukce. To může vypadat nepodstatně, ale pro výsledek je to důležité. Věnujeme daleko větší pozornost jak definici barev, tak kalibraci, tak vlastní výrobě. Ale, samozřejmě, stále může docházet k odchylkám. Jakákoli práce s barvami je velmi choulostivá záležitost, k chybě a odchylce dochází až nepříjemně snadno. Ale už delší dobu je jich méně a jsou menší, než bývaly ještě před nějakými 5-7 lety.

Proč je těch odchylek více v moderně než ve WWII, je celkem jednoduché: moderní barvy interiérů jsou ve velké většině světlé. A bohužel, čím světlejší barva, tím větší svině to je a je daleko těžší na odladění i na uhlídání.

Nechci teď diskutovat o tom, nakolik jsou barvy standardní. Můžeme to někdy probrat extra, ale z mojí zkušensoti nejsou, a není ani většinový stav, že jsou kokpity a už vůbec ne třeba podvozkové šachty jednolité. I když tam má být jedna barva, v podstatě obvykle se tam vyskytuje ve více odstínech. Nechci nějak machrovat, ale prolezl jsem letadel opravdu nejméně stovky, a tohle téma mě zajímá a vždy zajímalo. Tím chci říct, že nejsem moc citlivý na až moc extrémní lpění na přesném odstínu, protože jsem přesvědčen, že to je blbost. Neberte to jako výmluvu, vezměte to jako vysvětlení mého přístupu k věci. A zároveň to není o tom, že bychom se o správné odstíny nesnažili. Snažíme se.

Je tu ještě jeden důvod, proč není snadné chytit na tiskárně přesně odstín barvy z lahvičky. Ty dvě barvy, z lahvičky a s tiskárny, jsou chemicky a technologicky dva naprosto odlišné světy, a trefit se naprosto přesně je téměř nemožné. Jsme schopni se velmi přiblížit, ale jen málokdy být v naprosté shodě. A nejhorší je to, opakuji, na světlých odstínech. Vezměte to tak, že děláme co můžeme. A snažíme se zlepšovat, a jak přibývá zkušeností, tak si myslím, že se i zlepšujeme.

Ještě k Vašemu poslednímu odstavci, že za své peníze chcete dostat něco, co zbytečně nepřidělává práci. To chápu, ale předpokládám, že se shodneme, že použití doplňků práci implicitně přidělává. Ovšem ano, je tam otázka definice té zbytečnosti (:) Podle mě doplňky budou vždy s prací navíc spojeny. A budou lidi, kteří to nebudou nikdy akceptovat. My se snažíme naše věci dělat tak, aby vyhověly co největšímu procentu uživatelů. Ale vždy tady budou lidi, jako je pan Výmola, kteří budou mimo obálku toho, co jsme schopni nabídnout. S tím nic neuděláme.

Nicméně, myslím si, že technologický pokrok brzy změní poměry i tady. Očekávám třeba významný vývoj u brassinu, kde si myslím že se řádově posuneme v přesnosti i v míře detailu. Hodně čekám od vrstvených obtisků, to je to, co tady je prezentováno od těch Rusů, Quinty. To je technologie, která má potenciál částečně nahradit lepty i resiny, pro palubky i boční panely to bude něco, co spojí výhody těchto dvou procesů, a je to opravdu snadno aplikovatelné. To by mohlo být něco, co přinese velkou změnu. Někde jsem zachytil takový radostný jásot, že až to ti Rusové rozjedou, tak Eduard nebude mít co žrát. Hezká myšlenka. Problém s Ruskem je ale v tom, že je to země plná příslibů, kde se málokdy něco opravdu pořádně rozjede, a problém s Eduardem je zase v tom, že se naopak pořádně rozjet umíme (:) Příští týden by se měla po prototypech spustit konstrukce první sériové sady, tak uvidíme, co to přinese.

Sorry za dlouhou odpověď.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 07 kvě 2020, 21:52

Já jenom, aby nedošlo k nedorozumění. Nejsem žádný purista. Nepatřím k těm, kteří vyžadují ten nejpřesnější odstín na světě. V mnoha případech ostatně neco jako přesný osdstín ani neexistuje.
Ten problém je jiný: Odstín na plechu se zkrátka neshoduje s odstínem modelářských barev, které používám nebo které používají jiní modeláři. Ani ty odstíny nejsou přesné, jsou zkrátka jiné. S tím nemůžete nic udělat. Pak je ale třeba plechy přestříkávat, filtrovat a podobně, což je komplikace s nejistým výsledkem. Nebo to nechat být, ale to nevypadá dobře.
No a pak je tu ještě ta záležitost s rastrem. Chápu, že s tím se taky dá těžko něco dělat.
Proto jsem toho názoru, který jsem včera popisoval, totiž že řešením je oddělovat jednotlivé detaily od ploch. Jde to, ostatně tak to má řada vašich plechů. Vím, že kvůli tomu nepředěláte celou produkci nebo strategii návrhu, ale berte to jako ohlas z modelářského lidu, i když třeba ne většinový. :)
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 kvě 2020, 22:33

Pan Výmola: Já jsem si ten plech vytáhl dnes ze skladu a mám ho tady před sebou. Na té věci není co měnit, ten lept je velmi pěkně udělaný a je to přesně to, co chci, abychom vyráběli. Vůbec nechápu, co byste tam chtěl oddělovat za detaily. Detaily, které mělo smysl oddělit oddělené jsou, a to, co je natištěné na těch bočnicích by bylo oddělené tak titěrné, že by byl sakra oříšek to čistě přilepit. Navíc by to pak bylo už humpolácké, protože by to bylo moc tlusté a nemodelově by to z té bočnice vystupovalo. Ten lept má jemný tisk, grafika budíků je moc hezká. Často někde čtu nebo slyším nářky, jak byl staráý tampónový tisk lepší než současný - tak se podívejte na tenhle lept, tam je ten tisk přinejmenším stejně dobrý!

Rastru se zbavíte celkem jednoduše přelakováním leptu bezbarvým lakem. A co se týče odstínu barvy, já tam vidím britskou interiérovou, troufnu si říct, že bude velmi blízká barvě z lahvičky. Z mého pohledu tady není Vaše kritika na místě, ta věc je dobrá, a když se podívám na prodej, tak je sakra dobrý. Tak asi to až tak špztné nebude.

Vy ten lept máte, nebo jste ho hodnotil podle náhledu na webu?
Vl.Šulc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48890 • Stránka 1601 z 3260 • 1 ... 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604 ... 3260

Zpět na Diskuse