Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48869 • Stránka 1500 z 3258 • 1 ... 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503 ... 3258
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Vl.Šulc » 10 úno 2020, 23:52

Martin Černý 'Černoch' píše:To zní skoro jako hozená rukavice. (:)
Když je to tak jednoduché , proč nejde ten obtisk udělat aby neprosvítal tak okatě? Já si myslím, že to má co dočinění s tlouštkou tisku. Na digitálu to bude problém asi vždycky. Leda že by jsi jako první podkladovou barvu pod bílou dal ještě jinou barvu (černou, stříbrnou ?), nebo dát dvojitou bílou? a na to následně až žlutou a červenou.

Kdyby to bylo takto jednoduché, tak by to bylo krásné. Ale není. Je tam spousta ale a každé řešení má svou cenu. A tím nemyslím jen finanční. Ano, kryvost je vždy také funkcí hustoty barvy potažmo tloušťky vrstvy barvy, přesněji objemu barvy na plochu tisku. A z toho plyne, že řešení je vždy otázkou kompromisu, bez ohledu na technologii. U sítotisku můžeš jít na poměrně vysoké objemy barvy, nakonec to bude krýt, ale bude to hnusný, protože to bude tlustý. Dosáhnout stoprocentní kryvosti u některých barev, a nejvíce u žluté, je těžké. A jak už jsem psal, je poměrně obvyklé, že žlutá a obecně světlé barvy na obtiscích dokonale nekryjí. Celkem bych vsadil dobrý peníz, že na Tvých obtiscích to není jinak.

Pokud chcete slyšet, že na řešení pracujeme, tak je to pravda. Pracujeme, a nejen my. Ale budu zcela upřímný, moc nevěřím, že se nějak rychle dosáhne dokonalého výsledku. A pokud dosáhne, tak to bude až v nějaké další generaci digitálních strojů. Což může být nakonec překvapivě rychle.

Jinak ten obtisk zas až tak okatě neprosvítá. Když něco vyfotíš v detailu a pak na to ještě upozorníš, tak to vypadá vždycky dramatičtější, než to opravdu je. To máš jak s českým modelářským bodovacím systémem. My Češi furt hledáme chyby, a kdo hledá, ten najde (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 11 úno 2020, 07:16

Nedalo mi to a znovu, pozorně jsem se podíval na obtisky aplikované panem Zatřepálkem.
A máte pravdu!
Jsou opravdu v pořádku, velmi slušně kryjí a už se těším na jejích aplikaci.
Nevím co jsem prve viděl, omlouvám se asi jsem měl vlčí mlhu.
Takže se těším na další vaše modely s těmito obtisky.

Pěkný sluníčkový den.
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kalimero » 11 úno 2020, 08:00

Další den příjemně strávený s popkornem a kolou.
kalimero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 úno 2020, 08:31

V.Š. - Samozřejmě že žlutá a červená moc dobře nekryjí, ale od toho se dává podkladová barva, nejlépe bílá, která má toto eliminovat v maximální možné míře. Což u obtisku Ejka který zde byl prezentován postrádám - myšleno tu eliminaci prosvítání.
Na tomto modelu jsou aplikovány síto obtisky a bílá (hvězda + číslo) je tisknutá v jedné vrstvě (tloušťku jsem mikrometrem neměřil), žlutá na pruzích má pod sebou bílou. Pokud by platila tvá teorie o prosvítání všech obtisků, tak jak jsi ji napsal, pak by minimálně bílé kolo hvězdy mělo slabý nádech do modra, nebo by v obtisku byly vidět různé namodralé flíčky různé intenzity. Nic takového nevidím. Pokud takto kryje samotná bílá, při nátisku dalších barev ať to bude žlutá nebo červená musí i tyto barvy vykazovat stejný výsledek = bez prosvítání či barevné deformace. Což u dobrých síto obtisků je.
IMG_2891 – kopie.JPG

Nesázím se, nechci lidi zbytečně obírat o peníze. (:)
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 11 úno 2020, 08:47

Kdo touží po F-104J od Hasegawy tak si ji nechá poslat z Japonska kde stojí 378 korun. K tomu si nechá ze stejné země poslat knihu o F-104 u JASFD za 540 korun s dvojnásobným počtem stránek. A ještě zbude na alespoň trochu použitelné obtisky. :)
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 11 úno 2020, 09:59

Martin Černý 'Černoch' píše:V.Š. - Samozřejmě že žlutá a červená moc dobře nekryjí, ale od toho se dává podkladová barva, nejlépe bílá, která má toto eliminovat v maximální možné míře. Což u obtisku Ejka který zde byl prezentován postrádám - myšleno tu eliminaci prosvítání.
Na tomto modelu jsou aplikovány síto obtisky a bílá (hvězda + číslo) je tisknutá v jedné vrstvě (tloušťku jsem mikrometrem neměřil), žlutá na pruzích má pod sebou bílou. Pokud by platila tvá teorie o prosvítání všech obtisků, tak jak jsi ji napsal, pak by minimálně bílé kolo hvězdy mělo slabý nádech do modra, nebo by v obtisku byly vidět různé namodralé flíčky různé intenzity. Nic takového nevidím. Pokud takto kryje samotná bílá, při nátisku dalších barev ať to bude žlutá nebo červená musí i tyto barvy vykazovat stejný výsledek = bez prosvítání či barevné deformace. Což u dobrých síto obtisků je.
IMG_2891 – kopie.JPG

Nesázím se, nechci lidi zbytečně obírat o peníze. (:)

Dej si tu hvězdu na rozhraní bílé a černé a uvidíme. Nádech bych tam nehledal, to, co tam hraje roli, je kontrast barev podkladu, ne barva jako taková.

U Eika stejně jako u jiných našich obtisků jsou všechny motivy podloženy bílou. Chyba je v tom, že ta žlutá by potřebovala tu bílou zdvojit, což jsme si při konstrukci neuvědomili.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 11 úno 2020, 10:03

Michal Dub píše:
Martin Černý 'Černoch' píše: Add bany, jo, mučedníky mám nejraději, kdopak ještě další do řady, mimo Zdenála ??

Přidej si mě Martine - dnes jsem veřejně prohlásil, že se na MF hádáte jako kokoti...

Myslím, že nechat si udělit jen tak ban není řešení. Naopak, nastal čas udělit něco jako ban adminům Modelfora za jejich přístup. Už delší dobu se mi nelíbí kam to tu spěje všeobecně. Na protest proti tomu jsem se rozhodl nepřispívat na nějaký delší čas zde do galerie modelů a nepresentovat postavené modely. To je asi tak nejvíc co mohu udělat. Ale právo vyjádřit jakýkoliv svůj názor, nebo postoj si dobrovolně banem vzít nenechám. Pardon za částečný OT.

Pane Šulci, nedávno jsem řešil kvalitu dekálů s jedním subjektem (ne Eduard). Slušně jsem napsal že se mi to nelíbí a dotaz čím je to způsobeno. Odpovědˇ byla ve stylu, že se ten problém řeší apod. Vaše reakce zde na podobné téma u mně spíše vyvolává pocit, že je to Váš záměr rozmazávat "lejno" a vyvolat bouřlivou diskuzi podle pravidel ""férovosti"" které jste si sám definoval tak jak se Vám hodí.

Soudě dle předposledního příspěvku máte přeci jen nějakou snahu problém s kryvostí řešit interně, tak přeji hodně zdaru a snad se zadaří.
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 11 úno 2020, 10:11

Pane Šulci, ale těch fotek s obtisky na rozhraní barev tu bylo dost. Nebo ne?
Přílohy
WhatsApp Image 2020-02-09 at 11.03.52.jpeg
IMG_20190319_205912.jpg
IMG_20190319_205836.jpg
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jbr » 11 úno 2020, 10:12

No, původně jsem sem nechtěl nic psát, ale když už tu Martin dával fotku postaveného modelu... Zajišťoval jsem obtisky pro jednu várku nových stavebnic Miniwing, tisklo se u Eduardu. Jeden ze vzorků má kamo, takže by na něm teoreticky mohlo být prosvítání znát, ale já ho na fotkách nevidím -- http://www.miniwing.cz/percival-provost-t-52.html

Tím samozřejmě nechci říct, že ty obtisky neprosvítají. Nicméně... Na přiložené fotce (omlouvám se za kvalitu, je to mobilem) jsou na černobílém rozhraní aplikované obtisky Eduard a BOA. Osobně BOA považuju za takový etalon kvality sítotiskových obtisků pro "běžného" obtiskáře. Velký výsostný znak je síto BOA, dole je schválně naruby, aby bylo vidět, že je podtištěný. A teď si zkuste zahádat, co je na tom obtisku od BOA a co od Eduardu? Obtisky od BOA na fotce jsou ze 4 různých aršíků tištěných v různých letech. A ano, překvapilo mě to, protože na modelech to samozřejmě znát nikdy nebylo.
Přílohy
eda_boa.jpg
jbr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 úno 2020, 10:19

Ok Davide , taky řešení, tak si dáme BAN = zavřeme MF a až budou lidi vzteklý tak jim řeknu..jděte za panem Koktavým, on je strůjcem té myšlenky Asi budeš mít před domeme veselo. :lol:
Pokud se tě tu nelíbí, nebo nesouhlasíš s tím jak se to tu vede, ssvobodně jsi přišel, svobodně odejdi a nedělaje internetovýho hrdinu takovým vyhrožováním.

V.Š. - za dobu co máte tu novou tiskárnu, probíhají zkušební testy obtisků na kryvost? Jak jsme se dozvěděl, v případě subdodávky, není problém vytisknout arch s celolakem at si to vyzkouším a případně pak se doupraví konstrukce.... Dělá to někdo u Vás? Pro mě z celé této debaty by byl největší přínos, kdyby se doladil tisk, případně změnila konstrukce a modeláři dostali opět výborné dekály Printed by Eduard do ruky.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harry77 » 11 úno 2020, 10:25

,,Kolegové "David Hényk a Tišnovský modelář, ale i mnozí ostatní :SLUŠNOST, říká vám to něco? Tím, že se zde budete předhánět ve vulgarismech tomuto tématu, ani problematice nepomůžete. Prosím zachovávejte si alespoň špetku rozdílu mezi clověkem a dobytkem. Děkuji.
Harry77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 11 úno 2020, 10:27

Pan Šulc připustil, že tiskárna resp. proces umí i 2 vrstvy podkladu, takže řešení je blízko. J.Vilingr razí teorii (která se mi ale úplně nepotvrdila), že bílá kryje nejlépe na černé, takže by za zkoušku stál třeba i podklad černá+bílá.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 11 úno 2020, 10:31

JimiX píše:Vím že je to zbytečný a nikdo si to nepustí, protože je to moc dlouhý a raději budu přemýšlet, kdo má větší pravdu, ale přece... stačí od 08:15 min. Všem hezký večer.
https://www.youtube.com/watch?v=STpzGbiNC5c

Díky, tohle by si měl poslechnout každý!! Krásně to vysvětluje zdejší dění a konečně sem pochopil, proč se zde diskutéři chovají tak jinak (hůř), než třeba na E-day nebo dalších setkáních modelářů. A přitom jsou to většinou ti stejní lidé?!?
A jen se bojím, že bude hůř a dodatečně se omlouvám Martinovi "Černochovi", že jsem bojoval proti cenzuře a kritizoval mazání příspěvků.
[-o<
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 11 úno 2020, 11:19

To ptlo, taky mě ta myšlenka s vrstvou černý a pak bílý podkladový vrstvy napadla.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 11 úno 2020, 11:22

JBR, dobré srovnání,
hlouběji jsem to nezkoumal,takže na první zkouknutí polský znak je ED.

Jimi, video s Cílkem je zajímavé,
Ona ta jeho celá série je poměrně zajímavá,vše popisuje tak jak to vidí a vnímá a interpretuje to zcela obyčejnou formou vláčného vyprávění, žádné vědecké elaboráty kterých má za chvilku každý dost.
Ovšem ten kdo má v sobě tři piva (znalí vědí) si to moc nepustí neb jsou možná již alkoholici :grin:
:grin: Jsem chytrý,před časem jsem zpět přešel na hloupý telefon................kolik času to ušetří :shock: :grin: :grin: :grin:
Jarda Matt

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48869 • Stránka 1500 z 3258 • 1 ... 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503 ... 3258

Zpět na Diskuse