Tak jak je to s naším Havocem. Příprava modelu pochází od HPH, kde Jirka Hodan je jeden z nejtalentovanějších lidí, které česká modelařina má. Problém ale je, že Jirka má rád hezká letadla, je to stále aktivní pilot a je pro něj naprosto nepřijatelná představa, že je něco ušmudlané. Já zase naopak miluji, když je něco otřískané a odřené, tak nějak skoro po smrti, ale furt to ještě setrvačností a s pomocí lepící pásky funguje. Ostatně, až mě někde uvidíte na mojí motorce, tak si ji prohlédněte... Tak tedy nad Jirkovou prací bdím "metodicky" a pořád mu říkám, že by to chtělo ještě o něco víc pomuchlat. Tady na těch fotkách je křídlo zespoda, seshora to bude ještě o něco víc ošklivé. Nějak prostě věřím tomu, že se za války ti mechanici snažili, aby ty motory dobře vrčely, zbraně střílely když mají a aby osádce za letu moc nepršelo do obličeje a na nějaké narovnávání promačkaných a vytahaných plechů moc neměli čas. Koneckonců, v 80.letech jsem sám sloužil u letectva, byl jsem na základně v Chotusicích a studoval jsem patinu na tehdy používaných strojích a kdybych postavil SU-7 tak, jak si ho z té doby pamatuji, snad by mi to asi ani nevzali do soutěže.... Této části mástru jsem si nechal udělat hejno odlitků, chci na tom dělat pokusy s povrchovou úpravou, prostě vymyslet to nějak tak, aby se nám ta krásná ošklivost nějakým přílišným leštěním a stříkáním neztratila. Tak už to mám nastříkáno řerným surfacerem a pořád po tom šmrdlám 4000 houdbičkou a čím to dělám déle, tím víc se mi to líbí. Dám sem přes Vánoce nějaké fotky, pokud se mi to ovšem podaří vyfotit. Tak tedy tohoto Havoca asi 2-3 roky připravujeme jako resinový model, prostě ve standardu HPH. Vyjít to má pod labelem HGW. Před nedávnou dobou se tu objevila možnost vydat to jako stříkaný kit, bude to sice trvat o nějakou tu chvílku déle a sežere to ještě trochu peněz a energie, no, dlouho jsme neváhali a po této možnosti skočili. Mělo by to být o tom, že v základní krabici bude všechno pochystané na slepení rychlým špuntem, tzn. všechno z plastu. Samozřejmě k tomu budou hejna doplňků, ať už plechy, resiny, pásy, Wet Transfery atd. Ceny ničeho zatím neznám a ani se je netroufám odhadovat, nemělo by to ale být nijak dramaticky vykolejené. Tak nám fanděte.
Havoc je urcite zaujimava masina mna by vsak v plaste v 32jke viac potesil FW 189 Ram alebo Lietajuca tuzka Dornier 17/215/217. Ono je toho viac co by nas asi potesilo... Budme vdacny za to co je...
Může se stát, že Asiati "předběhnou" nicméně určitě projekt neohrozí, vzhledem k tomu, co za poslední období předvádějí (Lib. , P-40F atd.) Hodně elánu a zdraví do roku 2019.