Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48889 • Stránka 1213 z 3260 • 1 ... 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Atlis » 22 dub 2019, 18:54

Asi preto, že je to pomerne častý jav na všetkých modeloch Eduard?

Pre mňa non-issue, ale aspoň je o com kecať, nie? (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 22 dub 2019, 19:09

Miloslav píše:Tak tomu rozumim, ale Tamka WNW a další nemažou a taky jedou...... Nebo mažou a pak to vyperou, nebo odmastěj.....????

Mažou taky,jinak to ani nejde.
K mazání forem se používá většinou olej se silikonem.
Pokud se forma lehce vytře jemným štětečkem/štětcem utvoří se slaboučký film který na výlisku není vlastně ani znát a hlavně časem zmizí odpaří se -je nedohledatelný.
Pokud někdo vezme sprej,natvrdo ho tam nastříká,vlastně to zaleje tak pak ............. pak se plast nepouští do dutiny formy,ale spíš do kapaliny.......nepěkný povrch vrásky :bad:

Všechno co je na modelu obdivováno jako hezké rytí,nýty ............ jsou ve formě výstupky působící ........jako suchý zip.
Podle členitosti se prostě jednou za X výlisků musí forma namazat, jinak se výlisek rozštípe/roztrhá ........dolovat zaseknutý díl ......."mazec"/nepříjemnost ...tavenina (plast) se přehřívá naopak forma chladne,lisovací cyklus narušen ............. raději častěji s citem lehce a neznatelně namazat než jednou dolovat.
Jednoduše ten co to lisoval a takhle zalil formu olejem měl několik výlisků než se forma vyčistí hodit do "šmelcu" ,tím že to neudělal přidělal práci několika ostatním..........stane se.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Knížek » 22 dub 2019, 19:11

Nejde jen o mastnotu. Ten model je dle fotek zmetek. navíc se toto děje častěji. Proto asi někdo čeká odpověď od Eduardů proč a jak se to děje a jestli s tím jde něco dělat. Nemyslím že je to myšleno zle . Eduardy máme rádi. (:) Řeší se tu mnohem větší prkotiny....Jasně Eduardi řeší reklamace okamžitě ale co když si takovou zmršenou mastnotu (:) koupí třeba Japonec? Co si pomyslí?... (:) Co jsem slyšel ale i zažil, tak Japonci jsou hodně nároční zákazníci (:) (myslím obecně) Mě se něco podobného např u japonského, nebo čínského modelu nikdy v životě nestalo.......
Jinak už se na nového Fokkera OAW moc těšim, Budou k mání v Mošoni pane Šulc? (:)
Miroslav Knížek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 22 dub 2019, 19:19

DeKa píše:Ty umaštěný výlisky fokkera si snad každý přebíral osobně v Prostějově, ne? Tak proč řešíte mastnotu tady a neřešili jste ji na místě?

Protože každý to měl zabalené a zalepené v kartonové krabici. On má samozdřejmě každý čas na místě rozřezávat krabici a prohlížet výlisky. A pokud to někomu přijde normální,že jsou rámečky od oleje, tak mně to teda normální nepřijde. Jenže tady se holt musí jen chválit, že jo.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 22 dub 2019, 19:22

to Jarda Matt: Díky za odpověď, konečně někdo rozumný pochopil a vysvětlil, jak je tohle možné ;-I
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 22 dub 2019, 21:23

Výlisky samozřejmě mastné být nemají. Proč jsou nedokáži v tuto chvíli říct, důvodem může být rozšíření výroby v lisovně na tři směny, takže je tam část nového a nezkušeného personálu. Proberu to s kolegy po Velikonocích a přijmeme opatření, aby se tento nešvar vymýtil.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeKa » 23 dub 2019, 08:43

ujík píše:
DeKa píše:Ty umaštěný výlisky fokkera si snad každý přebíral osobně v Prostějově, ne? Tak proč řešíte mastnotu tady a neřešili jste ji na místě?

Protože každý to měl zabalené a zalepené v kartonové krabici. On má samozdřejmě každý čas na místě rozřezávat krabici a prohlížet výlisky. A pokud to někomu přijde normální,že jsou rámečky od oleje, tak mně to teda normální nepřijde. Jenže tady se holt musí jen chválit, že jo.

Tak když nedočkavě čekám na nějaký výlisek, tak samozřejmě tu krabici otevřu.
Pokud by šlo o nedostřik, to bych považoval za téma k diskusi, ale separát v případě, že si to přebírám osobně?
Stínování, filtry a rozbíjení povrchu je výmluva patlalů neschopných namalovat model bez fleků a kocourů.
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 23 dub 2019, 09:35

A nechceš si nejdřív prohlédnout ty fotky, co jsem sem dal, než začneš něco psát? Protože ten olej bylo to nejmenší, co mi vadilo. Ale ono je lepší psát o něčem, o čem nic nevím a ani jsem u toho nebyl, ale hlavně, že píšu.
A opravdu nepatřím k těm, co po převzetí balíku začnou hned na místě dolovat obsah zalepené krabice, aby si za kapání slin prohlédli obsah. Ani to nebylo potřeba, když měl výrobce perfektní výlisky Fokkeru k nahlédnutí na stole u výdeje.
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 23 dub 2019, 10:00

Ocenil bych, kdybyste mi ten vylisek poslal.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 23 dub 2019, 12:10

Poslal jsem Vám SZ.
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 23 dub 2019, 13:03

Musím říct, že se mi u modelu od Eduardu nikdy nestalo, že bych měl výlisky od oleje a to jich mám přes 300. Kdybych ale slil veškerý olej z výlisků Amodel, mohl bych na tom večer usmažit rybu.

Ale k věci: kdysi jsem viděl na youtube u nějakého Němce (nedohledal jsem to), že výlisky odmašťoval takovým tím sprejem na monitory. Takže jsem to zkusil a výsledek byl fajn. Ono je to dáno asi tím, že je to z velké části líh a pak asi nějaký saponát, který "rozpustí" olej ve spárách a jako bonus ještě něco, co způsobuje snížení statického náboje. Prostě jsem to nastříkal, otřel, nechal uschnout a je to.
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 24 dub 2019, 06:42

Miloslav 1/32 kdysi dával odkaz na čistič brzd Wurth https://www.fiatdily.cz/odmastovac-brzd ... gIaFPD_BwE

Zkusil jsem ho a dobrý. Zatím teda ne na olej, ale vždyzky pčed barvením. Výhodou he, že nerozpouští surfacer ani barvy, na rozdíl od IPA. Ten olej bych umyl i v jakýmkoliv "jaru", stejně se to před barvením musí odmastit načisto.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 24 dub 2019, 06:48

Jarda Matt píše:
Miloslav píše:Tak tomu rozumim, ale Tamka WNW a další nemažou a taky jedou...... Nebo mažou a pak to vyperou, nebo odmastěj.....????

Mažou taky,jinak to ani nejde.
K mazání forem se používá většinou olej se silikonem.
Pokud se forma lehce vytře jemným štětečkem/štětcem utvoří se slaboučký film který na výlisku není vlastně ani znát a hlavně časem zmizí odpaří se -je nedohledatelný.
Pokud někdo vezme sprej,natvrdo ho tam nastříká,vlastně to zaleje tak pak ............. pak se plast nepouští do dutiny formy,ale spíš do kapaliny.......nepěkný povrch vrásky :bad:

Všechno co je na modelu obdivováno jako hezké rytí,nýty ............ jsou ve formě výstupky působící ........jako suchý zip.
Podle členitosti se prostě jednou za X výlisků musí forma namazat, jinak se výlisek rozštípe/roztrhá ........dolovat zaseknutý díl ......."mazec"/nepříjemnost ...tavenina (plast) se přehřívá naopak forma chladne,lisovací cyklus narušen ............. raději častěji s citem lehce a neznatelně namazat než jednou dolovat.
Jednoduše ten co to lisoval a takhle po zalil formu olejem měl několik výlisků než se forma vyčistí hodit do "šmelcu" ,tím že to neudělal přidělal práci několika ostatním..........stane se.

Perfektní vysvětlení. [-o< [-o< [-o< [-o<
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 24 dub 2019, 09:54

Ano. A hlavně mě uklidnilo, že by ten olej neměl mít negativní vliv na plast.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 24 dub 2019, 10:02

ptlo píše:Miloslav 1/32 kdysi dával odkaz na čistič brzd Wurth https://www.fiatdily.cz/odmastovac-brzd ... gIaFPD_BwE

Zkusil jsem ho a dobrý. Zatím teda ne na olej, ale vždyzky pčed barvením. Výhodou he, že nerozpouští surfacer ani barvy, na rozdíl od IPA. Ten olej bych umyl i v jakýmkoliv "jaru", stejně se to před barvením musí odmastit načisto.

Jelikož to funguje na brzdiče, zamastěné a špinavé od odpadu z brzdového obložení, a to tak že to vyschne a je to odmaštěné a čisté,
musí to fungovat i na trochu oleje na rámečcích. Ten tlak ve spreji, to pomůže dostat do všech záhybů.
Miloslav

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48889 • Stránka 1213 z 3260 • 1 ... 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216 ... 3260

Zpět na Diskuse