Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nové letecké knihy a publikace

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1855 • Stránka 103 z 124 • 1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 124
  • Odpovědět s citací

Re: Nové letecké knihy a publikace

Příspěvekod jenda58 » 24 zář 2022, 21:21

Rovněž vyjde i Si-204/C-3, pro změnu třídílný paperback. Bohužel tam opět nebude téměř nic o originálech.
Síbl.png

jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skirit » 01 říj 2022, 17:49

možná ještě letos od JAPO
Přílohy
bookcover23WIP2.jpg
skirit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 01 říj 2022, 23:36

tak nech uz je cim skor vonku :-D
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Fojtík » 03 říj 2022, 09:07

Dobrý den,
chtěl bych Vás informovat o nové knížce Československé vrtulníky, co právě vyšla v nakladatelství Magnet Press (kde lze i zakoupit online).
Kniha popisuje všechny typy československých vrtulníků. Začíná pochopitelně obdobím průkopníků, které se v mnohém odvolává na práci Pavla Svitáka, jehož LK Speciál je v této oblasti nedostižný. Podařilo se mi nalézt i spoustu informací o dalších průkopnících až do období druhé světové války. Jádrem knihy jsou ale pochopitelně projekty Ing. Šlechty a poté i Ing. Mikuly, tedy XE-I (u nějž jsou k dispozici i kresby z patentových přihlášek), XE-II, HC-2, HC-102, HC-3, HC-4 a XZ-35/135. Všechny létající typy jsou detailně popsány s využitím dobových zkušebních zpráv (vyjma typu XE-II se mi podařilo sehnat všechny zkušební zprávy o HC-2/102, HC-3 a XZ-35/135) a detailů z provozu. Jen pro představu, podkladové materiály čítají asi 4 500 stránek různých dokumentů sesbírané mnou za posledních 15 let (a mnohdy sbírané předtím dalších 30 let těmi, co mi je poskytli). Poslední kapitoly se pak věnují nerealizovaným projektům, amatérským stavbám či výrobě S-76 ve Vodochodech. A dojde i na to, jak to bylo s RVHP a zákazem výroby. Některé materiály byly odtajněny až při sbírání podkladů, tak budou prezentovány vůbec poprvé.
V knize s 224 stranami formátu A4 na křídovém papíře je přes 500 fotografií, z čehož naprostá většina (odhadem téměř 450) nebyla nikdy publikována. Pro Vás modeláře budou jistě zajímavé detaily se zbarvením některých vrtulníků ve stylu ČSA či dobové detaily (ty jsou přímo z období provozu a ne z muzeí). Sazbu zpracoval Petr Kolmann, kterému se podařilo získat i spoustu unikátních fotografií a považuji jej rozsahem pomoci za spoluautora (Peťo díky).
I když jsou v československé letecké historii bílá místa, žádné není tak rozsáhlé jako u tématu čs. vrtulníky. A jsem moc rád, že se to snad podařilo změnit. Pochopitelně v mnoha oblastech je kniha v rozporu s obecně tradovanými zkazkami, ale vše jsem se snažil podpořit odkazy a citacemi na dobové dokumenty.
Takže kdo by nevěděl co k Vánocům a zajímaly ho fotky XE-II nad Vltavou či při zkouškách autorotace za Síblem nebo HC-3 v ozbrojené či zemědělské verzi, má tady inspiraci.
Doufám, že se Vám knížka bude líbit. A chtěl bych poděkovat těm desítkám lidí, co mi pomohli.
Jakub Fojtík

Obrázek
Jakub Fojtík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 03 říj 2022, 10:29

Mohu se zeptat, zda je v knize i liberecká amatérská stavba z let 1946-1950?
Přílohy
Hanychov.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Fojtík » 03 říj 2022, 10:48

Pavel Klouček píše:Mohu se zeptat, zda je v knize i liberecká amatérská stavba z let 1946-1950?

Ano, tento vrtulník je tam pochopitelně také. Byl o něm hezký článek v Aero Hobby. Navíc oproti knize pana Beneše jsou tam i konstrukce pana Hallera (včetně velmi unikátní fotky ze zkoušek) a dalších a také množství projektů chráněných patenty (z nichž většina spadá do raného období a působí dnes spíše úsměvně).
Jakub Fojtík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 03 říj 2022, 10:58

Díky za info, ve znovuobjevení téhle potvory mám tak trochu (dost) prsty, takže potěšilo ;-I Knihu dostanu k narozeninám.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Fojtík » 03 říj 2022, 11:10

Pavel Klouček píše:Díky za info, ve znovuobjevení téhle potvory mám tak trochu (dost) prsty, takže potěšilo ;-I Knihu dostanu k narozeninám.

Super, já to tak nějak tušil:) Ještě jsou tam další amatérské konstrukce. Ale to není jádro knížky, to je skutečně v popisu těch známých typů. Je pak zajímavé vidět, jak třeba HC-2 hodnotili vojáci přímo v závěrečné zprávě z Velké kontrolní zkoušky apod.
Ať se knížka líbíl
KF
Jakub Fojtík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 03 říj 2022, 12:18

Teď ještě ukecat p. Šulce (v rámci výcviku konstruktérů) na HC-102 :P
Jinak drobná pilotní vzpomínka. Létání sólo byl docela opruz, neboť páka kolektivu údajně neměla aretaci. Když sedla na tvář moucha nebo zasvrbělo v nose, nešlo se ani podrbat či vysmrkat.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 06 říj 2022, 17:56

WW2 l Tracks Wheels vydali další knihu o letecké válce na západními Čechami: FIRST OVER PILSEN 22nd February 1944
popisující první leteckou bitvu mezi U.S. Army Air Force a Luftwaffe nad územím jihozápadních Čech dne 22. února 1944.
Kniha je věnována mužům 2/Lt. J. P. Merkla a 1/Lt. G. M. Goddarda, posádkám amerických bombardérů B-24 Liberator
Foto vypůjčeno zde: https://www.facebook.com/vaclav.radimersky
Popis knihy vypůjčen zde: https://www.facebook.com/Ivanhoe1945
Přílohy
FIRST OVER PILSEN  22nd February 1944.jpg
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skirit » 07 říj 2022, 12:58

https://schifferbooks.com/products/myas ... ad10&_ss=r
Přílohy
413fU0+8pzL._SX384_BO1,204,203,200_.jpg
skirit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrik7 » 08 říj 2022, 12:19

Zlákán novinkou Spanish Fury, jsem po roce zase objednal ve Španělsku. Pokud byste čekali, stejně naivně jako já, že španělská publikace o Spanish Fury přinese něco nového, nebo snad nějaký doposud neviděný fotografický materiál, tak budete zklamaní. Republikáni bohužel buď moc nefotili, nebo se fotky poztrácely, protože většina fotek je buď ještě ze zkoušek v Anglii, nebo pak od nacionalistů. V tomto směru jsou další dvě publikace, Bristol Fighter a Supermarine Scarab, daleko přínosnější. Oba letouny byly bojově nasazené v Maroku, fotky a informace ze služby jsou zajímavé.

DSC_0187.JPG

Patrik Meixner
patrik7

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skirit » 20 říj 2022, 10:03

příští Valiant
Přílohy
beaufort.jpg
skirit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 20 říj 2022, 10:35

patrik7 píše:Zlákán novinkou Spanish Fury, jsem po roce zase objednal ve Španělsku. Pokud byste čekali, stejně naivně jako já, že španělská publikace o Spanish Fury přinese něco nového, nebo snad nějaký doposud neviděný fotografický materiál, tak budete zklamaní. Republikáni bohužel buď moc nefotili, nebo se fotky poztrácely, protože většina fotek je buď ještě ze zkoušek v Anglii, nebo pak od nacionalistů. V tomto směru jsou další dvě publikace, Bristol Fighter a Supermarine Scarab, daleko přínosnější. Oba letouny byly bojově nasazené v Maroku, fotky a informace ze služby jsou zajímavé.

DSC_0187.JPG

Jsou v tom Fury aspoň dobrý výkresy kde je vidět ta nádrž v horním křídle? :-D
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tety » 21 říj 2022, 20:57

Ten, kdo se odmala zabývá RAF, asi ohrne nos, ale mně za tenhle peníz přijde publikace famózní. Je tam spousta informací doprovázených zdařilými fotografiemi a je to logicky a přehledně komponováno, za cenu tří piv jsem strávil dva příjemné večery s bombardovacími svazy RAF...
https://www.radostzpoznani.cz/bombardov ... ectvo-raf2
Tety

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1855 • Stránka 103 z 124 • 1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 124

Zpět na Diskuse