Miroslav Dudek
Barret píše:Truhlík píše:falcon16 píše:Letci z presova su radi ze konecne uz daco prislo. Nakup leteckej techniky je velmi politicka zalezitost. My to neovplyvnime. Ale vyvoj ide do predu a dobre ze sme sa rozhodli pre vyskusany a hlavne odolny vrtulnik. Keby sa ziadali aj s komplet vyzbrojov, ta cena by bola tak vysoka, ze by sme skratka nemali nic. Je to nove, bezpecnejsie pre posadku v pripade nehody. Ano je to drahe, ale uz nema vobec zmysel dalej modernizovat mi 17. Ruske sankcie tiez ovplyvnili vela veci...
Nezapajam sa do tychto debat,ale toto mi neda....vyvoj ide dalej...![]()
Black Hawk a Mi 17 su rovesnici,so 70tych rokov!Cize co lepsie sme dostali?
Niekto z Vás v tej mašine sedel alebo ju pilotoval alebo aspoň má relevantné informácie minimálne od pilotov a technikov? Nie tie kecy čo sú v médiách a od rozdielnych "expertov"...
dovolim si citovať jedneho pilota, ktorý ma minule viezol - rozdiel je asi ako medzi vetrieskou (Mi-17) a novým mercedosom (nový UH-60). Vo finále vás oboje dovezie do cieľa, otázka znie ako kvalitne, rýchlo, bezpečne, atď. Blackhawk ktorý prišiel na SR má spoločné s pôvodným Blackhawkom zo 70tych rokov naozaj málo vecí. To je ako keď porovnávate Mig-29 A (9.12) s novým MiG-35 alebo F-16A s F-16C block 72. Ved vyzerajú skoro rovnako nie?![]()
![]()
![]()
Na margo vyzbroje a podobne, projekt obmeny vrtulnikov predsa este ukoncený nebol. Takze na akékoľvek hodnotenie je zatial priliš zavčasu.
Truhlík píše:Dobre,tak uz chyba len 1/72 a 1/35.Ved kto z nas by nechel mat doma nas ho Black Hawka ?!?
pzero píše:Minister Gajdos, dnes v spravach na JOJke na otazku, ci neplanuju kupit na Blackhawky vyzbroj odpovedal, ze ked bude dostatok financii tak vyzbroj bude postupne dokupena. A doplnil, ze vo vyzbroji by mali byt aj protitankove strely.![]()
Ivan Rohaľ píše:pzero píše:Minister Gajdos, dnes v spravach na JOJke na otazku, ci neplanuju kupit na Blackhawky vyzbroj odpovedal, ze ked bude dostatok financii tak vyzbroj bude postupne dokupena. A doplnil, ze vo vyzbroji by mali byt aj protitankove strely.![]()
Teoreticky možné prakticky vylúčené.
Napriek tomu, že na UH-60 sú otestované APKWS a Hellfire-y na naše Black Hawky pri súčasnom zmluvnom stave nie je možné inštalovať RAKETOVÚ výzbroj (môžme inštalovať door gun, window gun a guľomety na podvesníky - ktoré ešte nemáme) - z vnútorných politických dôvodov v Pentagone. Skrátka vrtuľník musí zodpovedať do bodky štandardu US Army.
Vrtuľníky transportné - utility helicopter má na starosti v Pentagone úrad pre utility helicopters a vrtuľníky bojové ma na starosti úrad pre armed helicopters...
Navzájom si chránia vlastný piesoček a nedovolia jeden druhému prejsť z jednej kompetencie do druhej.
Slovensko má rozsiahlu dohodu z utility helicoters takž ak by sme si napriek tomu vyzbrojili Black Hawky (čo technicky je možné) dohoda padne a budeme bez podpory vrtuľníka Pentagonom čo nás postaví do pozície, že si to budeme musieť organizovať na vlastnú päst (dá sa to) ale to neutiahneme ani organizačne ani finančne.
A ak to spravíme, stratíme certifikát na použitie s US Army a v bojovom použití (v expedičných operáciách alebo inde) nesmie do takto upraveného vrtuľníka sadnúť nikto z US Army...
Uživatelé procházející toto fórum: Pully a 47 návštevníků