Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hurricane Mk.IIC v ZSSR

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Hurricane Mk.IIC v ZSSR

Příspěvekod zoidberg » 29 led 2012, 22:29

U toho bílého Hurriho se mi silně nepozdává to seriové číslo, dost netypicky umístěné na britskou mašinu a za další pochybuju že by Ivany zrovna zajímalo vymaskování britského sériového čísla při nanášení zimní kamufláže (ač pravděpodobně smytelné), jen takový můj názor....třeba uplně zcestný :)
zoidberg

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 30 led 2012, 01:46

Libor Jekl píše:To Jaque: nevím odkud jsi čerpal informace, ale Geust s Petrovem v Red Stars 4 uvádí následující čísla pocházející ze sovětských a britských archívů:

- celkový počet dodaných Hurricanů 3082:
- Mk.IIA 210ks
- Mk.IIB 15ks
- Mk.IIC 786 ks (!!!)
- Mk.IID 45ks
- Mk.X 40+340+149 ks
- Mk.XI 150 ks
- Mk.XII 248 (vč. 39 Mk.I modifikovaných na Mk.IIA)
K dispozici jsou i seriály.
Jinak fotky se dajít v příslušné literatuře.

O tom že bolo IIb len 15 ks a 786 IIc ???....skôr by to pasovalo naopak. Najviac fotiek hurricanov vo VVS poukazujú verziu IIb...aspoň v literatúre su tak popisované (priznám sa nepreveroval som či je to pravda, niekedy zvykne byť chyba v tom čo na obrazku skutočne je a čo je v popisku pod ním), dokonca aj v ruskej...a bolo by veľmi nepravdepodobné keby tých XX fotiek čo existujú bolo len o tých 15 strojov. Len tých fotiek "vraj IIb" mám viac než tych "vraj 15 kusov". Takže neviem či sa už literatúra mýli v popiskoch, alebo je ta tabuľka nepresná. Je tam jeden faktor ktorý to mohol pomiešať. Mnohé Mk.II boli pôvodne prerobenými Mk.I už v Británii. A nejde pritom len o Mk.XII u ktorých bolo 39 modofikovaných. Tejto upravy sa dočkali stovky hurricanov. V lend-lease je ten problém, že ak tomu chce človek dostatočne rozumieť, musí ovládať obe letectvá, a ja teda nejaký extra RAF odborník nie som. Teda len vzdialene si vybavujem, čo taká modifikacia na Mk.II predstavuje ak nepočítam zbrane. Už samotné Mk.IIb boli označované ako Mk.Ia serie 2, a Mk.IIc ako Mk.IIb serie 2, resp. Mk.IIa serie 3. Stretol som sa už aj s takýmto označením (pretože sa počas vojny menilo)...Teda ak niektoré stroje IIb zapísali ešte pod IIa alebo už do IIc tak je to gulaš....snaď sa to nestalo....
Ďalej dodám, že drvivá väčšina, ak nie aj všetky hurikány mali sovietsku výzbroj, tak je teda identifikácia IIb a IIc veľmi sťažená. Nechcem sa ale teraz zase hádať, lebo aj ja britsko-ruským lend-lease archívom dosť verím pri všetkých lietadlách, práve aj pre uvedené sériové čísla, ale fotky ma dosť pletú. Ajkeď myslím, že keď už niekto niečo niekomu daruje tak hodnotné, tak si dobré spočíta čo mu vlastne dáva, a príjemca detto, najmä ak je to na medzinárodnej urovni. To nie je výmena pušiek medzi dvoma rotami. Literatúra ktorú mám poukazuje na celokových 2952 (mimochodom, mimo ine aj Red Stars 1), a už len ten rozdiel ma znepokojuje, lebo rád mám v tom poriadok. Rozdiely zvyknú byť v počte odoslaných kusov, dorazených kusov, a kusov ktoré sa potom realne dostali k jednotkám. Knihu RS 4 neviem zohnať, asi musím aktualizovať moju lend-lease knižnicu....vidno že si niektoré veci musim opäť preštudovať nanovo....
Každopádne sa zhodneme na jednom zásadnom....Hispanové hurricany vo VVS nevidieť tak často (skoro vôbec) ako ostatné verzie (pre demontáž kanonov). Či tie "field mod." hurricany sú v skutočnosti Mk.IIa,b,c je predmetom ďalšieho štúdia, lebo párkrát som sa už popálil na tom že som veril tabuľkám....
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 30 led 2012, 07:56

OBSAH smazán moderátorem pro VULGARITU.

Mirek "glock" Říha
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lepič obyčajný » 30 led 2012, 13:51

Nuz ono to tak vyzera, ze tu "blbne" akurat jeden diskutujuci.

Libore, stacilo len napisat titul knihy a stranu, nikto tu po Vas nechce skan - nejako by som si to u kamaratov v kniznici pohladal. Aj u nas si mnohi knihy kupuju a niektori moji kamarati ich maju plne police. Ked som robil mig-a z Koreje tak mi nedavno jeden z nich nezistne zapozical na studium ozaj drahe tituly-originaly (Mirec díky).
Kazdy mame nejake osobne ci pracovne problemy ale neprenasame to sem tak mi prosim nenicte vlakno vulgarizmami.
Jacque venoval dost casu napisaniu obsiahlejsieho mailu ku diskusnej teme a dal mi namety na premyslanie.
Podla jeho prispevkov viem, ze sa ruskemu letectvu venuje dlhsie a aj na jeho prispevok som bol zvedavy.

Od Vas sme sa zatial dozvedeli len to, ze si kupujete drahe knihy, nikomu z nich neporadite a ze nadavate na vsetkych ktori mali menej stastia a narodili sa na vychod od Vas.

To Argonaut : Ano, ta fotka Jaku je kolorovana panom Tessitorim. Podla toho co je zname tak sice Agfa vyvinula pouzitelny farebny film uz v 1935 ale od Rusi to asi tak skoro nezvladli a tak je od nich vojnovych farebnych fotiek zrejme ozaj minimum. Hoci v tomto pripade tie farby asi nejako podobne aj mohli realne vyzerat.

To Zoidberg : suhlasim, poloha serioveho cisla je na nestandardnom mieste a tiez sa mi nezda preco by Rusom nejako zalezalo na jeho zachovani a nepremalovali ho.
Podobne ako pripad tejto "45" je aj bokorys AK-G a aj Kuttelwascherovho JX-E v "polodennej" kamo- vsetky uvedene casto diskutovane podoby kamo su uvedene v Profile publication cislo 24 vydanej asi este v sestdesiatych rokoch. Neviem posudit nakolko vtedy maliar popustil uzdu fantazii ale asi prave z tohto zdroja pochadzaju aj neskorsie inspiracie.

Doslo mi viacero SZ od mnohych tuto z fora ku danej teme, ktori sa snazili vecne poradit. Dakujem.

Takze to zhrniem : hoci kanonovych hurikanov bolo v Rusku (udajne) pomerne dost tak bezne dostupnych podkladov je minimum. Podobne to skonstatovali aj na nejakom zapadnom diskusnom fore, ktore som vcera v noci pozrel.
Zrejme kolega Libor vie kde nejake fotky su ale podla vsetkeho nam neporadi kde ich hladat.
Nevadi, Hurikana si spravim v inej kamuflazi.

Dakujem vsetkym diskutujucim a dovolil by som si tymto tuto diskusiu uzavriet.
Pekny den vsetkym a nech vam to na oboch brehoch rieky Moravy "dobre lepi". :)
„Národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá budúcnosť.“ W. Churchill
Lepič obyčajný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Argonaut » 30 led 2012, 17:43

172flogger píše:A ta fotka vypadá jako černobílá a ručně kolorovaná.

přeskočím pár stránek divných příspěvků a odpovím, jj. je to ručně kolorované - viz.: http://mig3.sovietwarplanes.com/colorized/colorized.html. A když ted pořádně koukám do popisu, je to Jak-1:)
Stát, který se zdráhá živit vlastní armádu, bude brzy živit cizí!
Argonaut

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 30 led 2012, 19:44

Ludek Spunda - veciam ktoré ste popísali sa vyhýbam. Neklesnem na takú uroveň, a podobné internetové urážky ignorujem...nezaujímajú ma cudzie citové výpady...

Teraz k veci:
Udaje lend-lease britsko-sovietskej výmeny nemusia byť presné. O to mi celý čas ide. Pán Jekl mi vložil do ust, že neverím odborníkom ako Guest a Petrov, hoci som to nepovedal. Už samotný zoznam lietadiel vyhotovený počas vojny je nepresný, títo autori za to nemôžu. Vysvetlím pre čo. Tabuľka ktorá je v knihe Red Stars 4 (ale aj iných pramenoch) a ktorou sa pán Jekl tak vehementne oháňa za jedinú správnu, ma značnú matematicku chybu.

"According to Russian archives the total number of Hurricanes received in USSR was 3082, including following subtypes: Mk.IIA (210), Mk.IIB (15), Mk.IIC (786), Mk.IID (45), Mk.IV (30), Mk.X (40+340+149), Mk.XI (150), Mk.XII (248), Mk.XIIA (and 39 Mk.Is modified to Mk.IIA status)."
Spočítajte si pekne spolu, súčet kusov všetkých verzií....a netreba vam ani maturitu, aby ste zistili že do počtu 3082 dobrá tisícovka a nejake drobné CHYBA!!! Ak skuste si tipnúť, kte tie stratene stroje sú...ano je to Mk.IIb....počet 15 kusov je totiž uplna somarina...Tento nedúh vznikol v zlom čítaní verzií...

"P5195 (Mk.X), Z2310...5480 (Mk.IIA, IIB and IIC), V6881 (Sea Hurricane), AE958...977 (Mk.X), AF945...AG344 (Mk.X), AG665...684 (Mk.IIB, Mk.X), AM271...369 (Mk.X), AP517...879 (Mk.IIB), BD697...959 (Mk.IIB and IIC), BE162...711 (MkIIB and IIC), BG674...BH360 (Mk.IIB), BM932...959 (Mk.IIB and IIC), BN105_481 (Mk.IIB and IIC), BP268...657 (Mk.IIB and IIC), BV165 (Mk.I to IIA conversion), BW835...984 (Sea Hurricane, Mk.X, Mk.XI), BX102...124 (Mk.IIB to IIC conversions, Mk.X), DR339...391 (MkI to IIA conversions), HL549...994 (Mk.IIB and IIC), HV279...880 (Mk.IIB and IIC), HW117...879 (Mk.IIB, IIC and IID), JS219...468 (Mk.IIB to IIC conversions, Mk.XII), KW113...777 (Mk.IIC and IID), KX125...888 (Mk.IIC, IID and IV), KZ234...858 (Mk.IIC and IID), LB991 (Mk.IIC), LD205 (Mk.IIC), LE529 (Mk.IIC), LF223...596 (Mk.IIC and IV), PJ660...872 (Mk.IIB to IIC conversions, Mk.XII), PS 444...790 (Mk IID)."

Ked si dobre všimnete, niektoré výrobné verzie su zlučené, modifikované, konvertované. Nehovoriac o tom, že pár čisiel je tam neexistujucich....Číslo 15, vyšlo autorom keď spočítali všetky Mk.IIb uvedené v zátvorke. Neuvedomili si však že ide o intervaly kusov, nie o jeden kus. Informácie, ktoré mam ja, poukazujú na 1557 kusov Mk.IIb, ale takisto to nemusí byť pravda. Je tam vidieť že sa prechadzalo od béčka k céčku, a nedá sa určiť presný pomer b/c...A o TOTO mi celý čas v diskusii ide, že su tu važne nedostatky a nepresnosti. Ale pre pana Jekla som dement, a toto su len nepodložené žvásty....tož, rad sa nechám poučiť...ako to s tými Mk.IIb naozaj je...
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 30 led 2012, 21:00

Tak přece se někdo slitoval... Nicméně, mohli ti poslat i pokračování na straně 193 (druhé vydání), tam by ses dověděl víc.
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 30 led 2012, 22:26

Nie, ja čakam odpoveď od vás, že nás riadne poučíte koľko presne je tých Mk.IIb kusov...
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 30 led 2012, 23:12

Jacque píše:Ďalej dodám, že drvivá väčšina, ak nie aj všetky hurikány mali sovietsku výzbroj

A total of some 1200 Hurricanes were re-equipped with Soviet armaments. - takže méně než třetina dodaných...
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 30 led 2012, 23:13

172flogger píše:A ta fotka vypadá jako černobílá a ručně kolorovaná.

nevypadá, je...
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 30 led 2012, 23:21

Zaujímavé. Môžem ale požiadať o bližšie vysvetlenie tej vety? Je to myslené tak, že tých 1000 chybajúcich kusov z onej tabuľky knihy RS4 sú prezbrojené na sovietsku výzbroj, teda naschval nezarátané, medzi britské verzie a,b,c ? Alebo je to reakcia na to že z celkového počtu cca 3000 hurrikov sa dočkalo 1200 následneho prezbrojenia....a prezbrojenia ktoré bolo vykonané hned po obdržaní, alebo až po nejakej dobe, keď im došlo original dovažané strelivo....
vďaka za odpoveď
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 30 led 2012, 23:26

je to myšlené tak, že celkem (= ze všech 3082 dodaných kusů) bylo přezbrojeno na ruské zbraně cca 1200 ks...
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 30 led 2012, 23:40

Rozumiem. Stále ma však zaujíma počet Mk.IIb...veľa kníh sa zhoduje na čísle okolo 1557 ks, čo robí túto verziu najpoužívanejšiou vo VVS ....podľa fotiek ktoré sa dochovali, je vidieť že veľa z nich je naozaj IIb, a prezbrojená s ruskými zbraňami...
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 31 led 2012, 07:16

Zdravim vsechny.

Tu vyhrocenost uz tu resime, respektive byla uz poresena. Co se tyka promazani, na tom se dela.

EDIT 7:30 31.1.2012. Odstranil jsem vsechny rasisticke a vulgarni posty a reakce na ne. Tema zamykat nebudu ale prosim zdrzte se vsech OT komentaru. Diky.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 31 led 2012, 07:48

Děkuji Mirku :) je to krásný koníček, tak si jej užívejme - myslím, že starostí máme každý více než dost... tak lepte bando modelářská :D
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse