Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Výzbroj československých Il-2

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Výzbroj československých Il-2

Příspěvekod StandaK » 05 lis 2020, 13:54

A tady na této fotce, bych si dovolil tvrdit, ty závěsníky vidět nejspíš jsou. Jinak, byť je to notoricky známý snímek, rozhodně neprokazuje B-31 v původní sovětské kamufláži, ale jedná se o mašinu už po přestříkání horních ploch jednoliktou khaki, maximálně oflekatělou následnými opravami laku. Dvojčíslí na kýlovce bylo pokračováním původní sovětské praxe v označování letounů, od které se u B-31, ale také třeba S-95 nebo S-97 hned tak neustoupilo, u jednoho a téhož letounu ale mohlo dojít ke změně barvy takového dvojčíslí, což bylo například zjištěno při renovaci kbelského kusu, kdy poválečné dvojčíslí mělo jinou barvu než to původní sovětské.
Přílohy
B-31_03.jpg
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 05 lis 2020, 16:37

Viliam píše:
alf píše:Ahoj kolegové. V přechodném pominutí mysli jsem vycvakal z rámečku díly Il-2M3 od tamky. Nic ruského mi nesmí do baráku a tak chci postavit nějakou naši poválečnou mašinu. Otázka je- měly tyhle mašiny instalované závěsníky? Lítaly někdy s něčím podvěšeným? Žádnou fotku s výzbrojí jsem nenašel, nechci stavět kravinu. V plánu mám LX-17.
Předem dík za každý názor :wink: .

Nazdar Alf!
Aký máš deadline? Možno by som niečo našiel z toho povojnového obdobia medzi fotkami a letovými zápisníkmi do roku 48. Dávno som to ale nemal v rukách a tak by to chcelo zase všetky podklady prešmejdiť. Skôr ako cez víkend resp.

Skúsim teda niečo pozrieť a ak budem úspešný, tak sa ozvem.
S pozdravom
Viliam

Deadline? Mám vyštípané díly a části interiéru v barvě. Je to tamka tak myslím že tak 8 piv a láhev whisky a mám to v surfu :P . Za jakékoliv info budu rád. Jak jsem říkal do tříbarevného vršku se pouštět nebudu, to by se muselo objevit asi opravdu něco zatím nepublikovaného. Dal bych třeba ale nějaké závěsníky, kdyby byly doloženy. Na té fotce od StandyK fakt něco vyčuhuje (díky).
Jinak všem díky za názory. Měl jsem v plánu udělat tak trochu kačenku pod dojmem toho že Ily po přestříkání toho už asi moc nenalítaly, ale jestli to bylo odfláknuté a opravované otvírá to možnosti to trochu "zprasit".
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 05 lis 2020, 17:57

StandaK:
Docela by mě, prosím, zajímalo, jaké je datování té výše zmíněné objednávky na barvu khaki MNO?
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 06 lis 2020, 17:02

To Jindřich Rosa: Koukám do poznámek a ta objednávka je už z 27. července 1945, nicméně je otázkou, kdy se tak u toho kterého stroje stalo. Objednáno to bylo u letadlového oddělení ČKD, realizováno to mělo být přímo na letištní ploše a evidentně si s tím moc práce nedali. Letouny posléze prošly ještě GO v Olomouci, v rámci které zrejmě došlo i na dílčí opravy nástřiku, zároveň třeba obdržely trofejní radiovybavení...
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 06 lis 2020, 18:00

Takže, když ve 4+ uvádí na spodní plochy Avion 2036.65 je to chyba? Nebo se při zmiňovaných GO a montáži německých radiostanic prováděl i nový nátěr zespodu?
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 06 lis 2020, 19:02

To MartinP: Podle mě to tak mohlo být. Ten první nástřik, z roku 1945, souvisel se špatným stavem horních ploch letounů, způsobených bojovým nasazením a vystavením povětrnostním podmínkám. Proto se nepřestříkavaly spodní plochy, které na tom tak špatně nebyly.
Schválně ale koukněte na ty fotky na letecké badatelně. To je díky havárce nejlépe zdokumentovaná B-31, na druhou stranu ale také zřejmě nejdéle sloužící kus.
Možným poznávacím znakem může být i dvojčíslí na sop, to bylo obnoveno po nástřiku v roce 1945, označení pismeny a čísly ale už bude pozdější a u těchto letounů už je trofejní radiovybavení, tedy stav po GO.
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 06 lis 2020, 21:12

alf píše:
Viliam píše:
alf píše:Ahoj kolegové. V přechodném pominutí mysli jsem vycvakal z rámečku díly Il-2M3 od tamky. Nic ruského mi nesmí do baráku a tak chci postavit nějakou naši poválečnou mašinu. Otázka je- měly tyhle mašiny instalované závěsníky? Lítaly někdy s něčím podvěšeným? Žádnou fotku s výzbrojí jsem nenašel, nechci stavět kravinu. V plánu mám LX-17.
Předem dík za každý názor :wink: .

Nazdar Alf!
Aký máš deadline? Možno by som niečo našiel z toho povojnového obdobia medzi fotkami a letovými zápisníkmi do roku 48. Dávno som to ale nemal v rukách a tak by to chcelo zase všetky podklady prešmejdiť. Skôr ako cez víkend resp.

Skúsim teda niečo pozrieť a ak budem úspešný, tak sa ozvem.
S pozdravom
Viliam

Deadline? Mám vyštípané díly a části interiéru v barvě. Je to tamka tak myslím že tak 8 piv a láhev whisky a mám to v surfu :P . Za jakékoliv info budu rád. Jak jsem říkal do tříbarevného vršku se pouštět nebudu, to by se muselo objevit asi opravdu něco zatím nepublikovaného. Dal bych třeba ale nějaké závěsníky, kdyby byly doloženy. Na té fotce od StandyK fakt něco vyčuhuje (díky).
Jinak všem díky za názory. Měl jsem v plánu udělat tak trochu kačenku pod dojmem toho že Ily po přestříkání toho už asi moc nenalítaly, ale jestli to bylo odfláknuté a opravované otvírá to možnosti to trochu "zprasit".

Nazdar Alf!
Tak som sa dostal k "prešmejdeniu" časti môjho archívu a pokúsim sa odpovedať na niektoré Tvoje otázky:
1) Všetky IL-2, ktoré boli v roku 1945 sústredené na Slovensku na letisku Trennčianske biskupice a ž minimálne do roku 1947 mali všetky krídelné závesníky! Fotky to jasne dokazujú a je to vidieť aj na tom letovom záber mašiny č. 15. Ja ho mám o niečo kvalitnejší od spomínaného pilota klzáku WACO.
2) pred odletom na Slovensko dostali mašiny nové čs. kokardy, pod ktorými krásne vidno tmavšiu farbu, ktorou boli červené hviezdy premalované. Takisto dostali nové červené čísla s bielym lemom na SOP. Tie majú iný tvar a umiestnenie ako pôvodné "frontové" čísla. Rovnako mali mašiny rôzne pomaľované vrtuľové kužele. Známy je kužel vo farbe biela, modrá a červená podobne, ako na slovenských Bf 109. Vyskytuje sa aj kombinácia červená a modrá, červená a zelená, biela a modrá atď. Zatiaľ sa mi nepodarilo vypátrať, či to súviselo s označením letiek alebo rojov. Určite však v tomto období mali mašiny na vrtuľových kužeľoch oproti listom vrtúľ po 2 biele a výrazné šípky , ktoré smerovali k listu vrtule a oproti nim na liste bola ďalšia šípka.
3. Mašiny na letisku TB mali po prílete pôvodnú kamufláž s čs. kokardami a novými číslami na SOP. Vidieť no na viacerých mašinách , určite napríklad na mašine č. 16. Rovnako boli zachované aj biele pruhy pred kabínou pilota.
4. Pôvodná kamufláž sa dochovala na "Šturmovikoch " minimálne do leta 1947. Vidno to aj na mašine z leteckého dňa v Bratislave na Vajnoroch. Paradoxne na jednej zo štartujúcich mašín je iné označenie ako zaužívané písmená 30. LP - LX alebo MW. Na štartujúcej mašine vidieť iné písmeno, z ktorého vidno iba spodnú časť druhého písmena (typujem to na O) a "-10". Ďalšia mašina na zemi nemá žiadne trupové označenie ale podľa odtieňov sa dá usudzovať, že má stále pôvodnú kamufláž. Zaujímavosťou je riadne zošlapaný chodníček na krídle až ku kabíne pilota a tiež slušne odretá časť trupu pod pilotným prekrytom....na tejto mašine zrejme lietali aj spomínaní palubní strelci - bývalí paragáni "padákoví strelci".
5. Výcvik pozemného personálu sa konal pravidelne aj na letisku v TB. Boli to napríklad zbrojári, ktorí boli vyfotení pri rozobratých krídelných kanónoch, atď. Za zmienku určité stojí, že piloti Šturmovikov už v lete 1945 používali trofejné letné nemecké letecké kukly.
Snáď som Ti aspoň trochu pomohol týmito pár riadkami. Pochvál sa potom s fotkami zo stavby modelu. Možno ma inšpiruješ a pustím sa do stavby aj ja. Musím ale dokončiť jeden projekt Pz-III.
Prajem Ti príjemný večer a zostávam s pozdravom
Vilo 8-)
Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 06 lis 2020, 21:25

StandaK: Děkuji.

Tak to je docela "zajímavě brzy".
Přitom na fotkách z přehlídky v Letňanech se nezdá, že by ten nátěr na šturmovicích byl ve špatném stavu... Možná tedy byl jen na některých.

Taky by mě zajímalo, odkud se ta barva už v létě 45 vzala. Obecně se uvádí, že vysočanská TEBASka byla během březnového náletu dost dorasovaná. Ale třeba během toho čtvrtroku už obnovili výrobu.
A nebo si dovolím trochu zaspekulovat... Nějaký reaktivovaný "naftalín" z MNO si během zpracovávání objednávky vzpomněl, že před válkou přece bylo všechno na horních plochách khaki, tak to tam napsal. A v ČKD se podrbali na hlavě, pak mávli rukou a vytáhli nějaké ty pixle s odstíny RLM... (And the winner is... Petr Zatřepálek!) :grin:
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 06 lis 2020, 21:50

Ešte by som chcel doplniť, že bude treba dať pozor na to, ktorú mašinu by si asi chcel postaviť. Určite, ak by to bolo z obdobia roku 45 po prílete pluku na Slovensko do TB, tak bude potrebné myslieť na úprav u ostruhy u niektorých mašín (napr. červená 15) a tiež na prechod farieb na trupe pred VOP. Niektoré mašiny ho mali ostrý, iné zaoblený ...(napr. opäť č. "15"). Rôzne boli aj prechody farieb na podvozkových gondolách na nábežnej hrane krídla. Až mi to pripadá, ako ručná práca a nie úprava po GO ! ...na modely by to vyzeralo minimálne zaujímavo...
Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 06 lis 2020, 22:40

Díky všem za rady a podněty. Jak jsem říkal v plánu mám LX-17. Na snímku mašina závěsníky nemá tak nevím jestli je třeba dávali jen někdy anebo je prostě sundali. I to zbarvení vypadá docela zachovale a pěkně. Takže předpokládám že to už může být po té GO?
Do rozestavěno Ila dávat nebudu, co taky chcete ukazovat na tamce. Jde to do sebe naprosto excelentně.
Teď jsem ještě dohledal že používat znak Ostravy na letadlech Ostrava schválila až 16.5.1949 takže 100% po generálce.
Přílohy
il-2.jpg
il-2.2.jpg
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 07 lis 2020, 10:56

To Viliam: Můžete zveřejnit náhledy fotografií, na které odkazujete? Co se týče toho letového záběru, ten samozřejmě původní sovětské zbarvení neprokazuje, jak již bylo řečeno.
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 07 lis 2020, 12:46

Toto téma mne moc zajímá, protože už desítky let čekám na zázrak - objevení fotky "čtyřbarevné" Il-2 s čs. znaky. Ikdyž ve své publikaci nabízí Máče bokorys č. 16 a rozbor fotky č.15 /s nestandartními modře lemovanými znaky/ - když vezmu v úvahu velikost hvězdy na ocase, tak k jejímu zastříkání by bylo třeba přestříkat skoro celou kýlovku i se směrovkou, ale Máče tady má světle hnědou, což mi nesedí. Ani na trupu žádný "přestřik" hvězdy neřeší.Zkrátka toto téma je pro mne záhadou, stejně jako "čtyřbarevné" Pešky.
Přílohy
vícebarevný.jpg
Máčeho 15.jpg
Il-2 č. 15.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 07 lis 2020, 13:40

To DUNDR1: To jsme na tom stejně:-) Já ty B-31 řeším léta letoucí, podobně jako B-32. Z toho co jsem vyčetl ve VHÚ pro mě plyne, že je - překvapivě - přestříkali hodně rychle, doslova pár týdnů po příletu, dřív, než by na ně někdo stačil namalovat kokardy. Na té “vaší” fotce to proto není nejspíš rozhraní sovětských barev, proto není vidět zatřená hvězda, ale flek po nějaké opravě. B-31 flekaté byly, ale ne jako kamufláž. Ty nastřiky na nich byly pěkně odfláklé a následné opravy laku asi nejspíš také. Zaručených informací o existenci fotek B-31 s čs kokardami a původní sovětskou kamufláží jsem za ta léta slyšel a četl už hodně, i v tomto vláknu, ale stále nikde nic.

B-32, to je jiný příběh, tam je původní sovětské schéma ložené.....
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 07 lis 2020, 13:46

Ještě k tomu modrému lemu kokard. Ten je standardně vidět u mašin v nástřiku hornícch ploch z té objednávky z léta 1945, tedy i s dvojčíslím na sop. Bílý lem na kokardách mají stroje po GO s trofejním radiovybavením.
StandaK

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse