Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

I - 153

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: I - 153

Příspěvekod Lahita Imrich » 29 lis 2018, 14:24

Inak ďakujem za pomoc. Ešte jedna otázka. Nezdá sa aj vám, že tá 28 má čierne lemovanie?
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 29 lis 2018, 18:00

Na britmodeller fore som nasiel este toto, mozno to pomoze:

"While looking through a lot of modelling sites I came across a reference to Humbrol 147 Matt Light grey as being a good match for AE-9, but as this is matt I went with the satin version which is Humbrol 196 Satin Light Grey."

Ak to cislo bolo malovane tmavou cervenou/bordovou, tak cierny lem by nedaval zmysel. Tie tmavsie okraje mozu byt napr. jpg artefakty z kompresie obrazku.

Interier mohol byt svetlomodry ako spodna strana kridiel, alebo sedy, alebo strieborny. V tom sa rozne zdroje rozchadzaju.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 30 lis 2018, 16:17

"Ak to cislo bolo malovane tmavou cervenou/bordovou"

Tohle by mě zajímalo - to se s nějakou rozumnou mírou jistoty ví, že se používala nějaká jiná, tmavší červená?
Já jsem totiž tenhle stroj taky chvíli zvažoval a nakonec jsem to vzdal i proto, že jsem nepřišel na to, jakou barvou by ta číslice a pilotka mohla být. Tmavě červená? Tmavě modrá? Nebo dokonce černá?
Celkově by mě zajímala nějaká pravděpodobná "paleta" používaná v té době. Mám pěknou fotku I-15bis, kterou bych chtěl stavět, a taky tam netuším, jakou barvou pilotku a číslo dělat.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 30 lis 2018, 16:25

Imrichu, s tou šedou neumím poradit konkrétní značku a odstín - já použil světle šedou akrylku od Tamiye (sky grey tuším), ale hodně jsem ji zesvětloval bílou.
Ale obecně jsem na to šel tak, že jsem měl stříknutou stříbrnou a snažil jsem se udělat šedou tak světlou, aby byla od stříbrné skoro k nerozeznání. Ona se někdy zdá tmavší, někdy světlější, podle toho jak se na stříbrné odráží světlo, ale každopádně by se neměla lišit moc. Měla by být hodně světlá, já do ní nalil bílé nakonec asi půl skleničky.

Tady je pro porovnání, na Čajce předtím jsem ji zesvětlil jen málo a bylo to hrozně tmavé:

DSC_0050.jpg

Tady už správně (nebo správněji). Na černobílé fotce skoro k nerozeznání.

IMG_2932.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 30 lis 2018, 16:39

Ano, vie sa to s dost velkou mierou istoty, vid foto tejto MiG-3 zo zaciatku vojny - s predvojnovym znacenim (chyba hviezda na smerovke):
Obrázek
Inak, vsimni si zlte odreniny - nitrotmel pouzivany na drevene a platene povrchy ako podklad pod kamuflaznou farbou. To plati aj pre I-153 a inde VVS lietadla tej doby.

Co sa tyka palety farieb pouzivanych na oznacovanie pred vojnou a na zaciatku vojny, pozri si toto http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/colors/mark-colors/mark-colors.html

Ohladom I-15bis si ako inspiraciu pozri toto http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/i15/i15bis/tapani/tapani.htm, tie profily su dost hodnoverne.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 30 lis 2018, 16:48

Díky, ty stránky M. Tessitori znám, ale nikdy jsem si je neproklikal komplet.
Ta fotka MiGu-3 je každopádně super. Popravdě řečeno na tu tmavší červenou mi to nepřijde tolik průkazné (ale beru to), ovšem ty žluté odřeniny jsou hodně zajímavé. Kdybych neviděl, neuvěřím.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 30 lis 2018, 16:51

mimochodem jde o tuhle fotku (v pozadí je i Čajka, tak to není tolik offtopic :))

Nějaký odhad?

Russland Flieger Flugzeug Plane Bomber Jäger.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 30 lis 2018, 17:19

Este jadna foto na tu tmavsiu cervenu, aby si tomu uveril uplne :wink:
MiG-3.jpg

K tej Tvojej foto som nenasiel ziadne info:
Obrázek
Moj odhad - ak ten vrch smerovky a cislo nebola hodne spinava a/alebo zatienená biela, podla zvyklosti by som odhadol zltu, alebo svetlo modru (podobnu ako spodok kridiel), pricom pas pod svetlym vrchom smerovky by som odhadol cerveny s tenkym ciernym lemom.
Vo VVS pocas vojny pouzivali na oznacovanie letiek standardne cervenu, bielu a zltu alebo svetlomodru farbu.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 02 pro 2018, 18:04

66misos píše:Na britmodeller fore som nasiel este toto, mozno to pomoze:

"While looking through a lot of modelling sites I came across a reference to Humbrol 147 Matt Light grey as being a good match for AE-9, but as this is matt I went with the satin version which is Humbrol 196 Satin Light Grey."

Ak to cislo bolo malovane tmavou cervenou/bordovou, tak cierny lem by nedaval zmysel. Tie tmavsie okraje mozu byt napr. jpg artefakty z kompresie obrazku.

Interier mohol byt svetlomodry ako spodna strana kridiel, alebo sedy, alebo strieborny. V tom sa rozne zdroje rozchadzaju.

Ďakujem za tip. Humbrolu síce doma nemám, no mám Gunze alternatívu a dosť sa mi to pozdáva.
Ešte mám jednu prosbu. Nemáte niekto fotky interiéru, ale originál, nie renovovaných mašín + priestoru za sedačkou? Ďakujem
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse