Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F4U s dodatečnou výzbrojí

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 28 zář 2007, 07:26

ten gulomet primalovany a vznikolo tak, ze sa inspirovali od pilotov, ktory lietali na TBF Avenger. Tito si tiez na nabezne hrany malovali atrapy gulometov, aby vylakali Japoncikov, ktory si mysleli, ze proti nem leti Hellcat. je to taka psycho hra. Dokonca som to tusim videl aj na nejakom marinackom SBD Dauntless a ten v kridle nemal ziadny gulomet.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 28 zář 2007, 08:14

NO mě by opravdu zajímala skutečná "hodnota" těchto malůvek..
Pokud vezmu rychlosti a vzdálenosti při let.soubojích (trošku to znám z IL-2 Sturomvik 46) tak mě to příjde jako "mlácení prázdné slámy"
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 28 zář 2007, 09:24

Olda Homola píše:NO mě by opravdu zajímala skutečná "hodnota" těchto malůvek..
Pokud vezmu rychlosti a vzdálenosti při let.soubojích (trošku to znám z IL-2 Sturomvik 46) tak mě to příjde jako "mlácení prázdné slámy"

Tak na to sa buses musiet asi spytat niektoreho z marinackych, alebo Japonskych pilotov
:grin: :grin: :grin:
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Čtyři kulomety

Příspěvekod Martin Dytrych » 22 říj 2007, 19:57

Ahoj,
sleduju neutuchající debatu o čtyřech kulometech na Corsairech a začíná mi připomínat debaty o UFO:
První: "Nemáš důkaz, že tam nebyly!"
Druhý: "Nemáš důkaz, že tam byly!"
atd. atd.

Docela rád bych debatu rozseknul, protože se zrovna do jednoho Corsaira pouštím, tak mě to taky docela zajímá. Netvrdím, že mám důkaz, že tam ty čtyři kulomety nebyly, ale předložím jenom nějaká fakta a úvahy, které na 99 % podle mě ukazují, že Corsairy měly pouze tři kulomety, všechno navíc byly opravdu povedené žertíky mariňáků - osobně bych se nechtěl v zeru dívat do zpětného zrcátka na takovou hroznou baterii, která nemá konce a přemýšlet o tom, jestli jsou namalované nebo ne - snažil bych se setsakra rychle zmizet z jejich dosahu! :lol: :lol:

Takže - proč vlastně by měly mít Corsairy víc než tři kanony?
No tady mě upřímně řečeno moc důvodů nenapadá - japonský letadla nebyly bůhvíjak pancéřovaný, právě naopak - proto se ani do amerických letadel nemonotvaly kanony, ale jen kulomety - na japončíky prostě stačily (teď se bavíme o Pacifiku).

Proč by ale neměly být skutečné ale jen namalované?
Tak především psychologický efekt na obou stranách - Japončík strachy podělán, a pilot (mariňák), který zkusí cokoliv, jen když přežije.
Dále - a to je nejzásadnější:
Kulomet navíc - to znamená těžší letadlo, horší obratnost, menší rychlost- a právě v boji s Japonci byla obratnost i rychlost velice potřeba - jejich letadla jsou obratností pověstná (s rychlostí je to už horší).
Další úvaha (skoro fakt) - ten kulomet není prostě kam dát! To není jen o tom, že do křídla frknete něco navíc! To je prostě nemyslitelné: letadlo se projektuje dlouhé měsíce, konstrukce je projektována přesně na míru, jakýkoli zásah tohoto druhu znamená opět několikatýdenní nebo několikaměsíční předělávání plánů. Co byste udělali se žebrovím křídla, s nosníky? S kryty? atd atd. Schválně se podívejte na obrázek, který vám dá představu o tom, jak vlastně byly v křídle uloženy jednotlivé komponenty, pak k závěru dojdete sami.

Podle mne jde jen o malůvky, žádný čtyři kanony - nebo dokonce pět kanonů v křídle....
Přiznám se, že i přes bohaté literární prameny se nedá dost dobře sehnat dostatečné množství důkazů - spousta autorů se navzájem kopíruje, fotky se stále dokola opakují, tu v lepší, tu v horší kvalitě (podle toho, kdo o koho "krade" :). Takže nakonec podle mne zbývá zase jen zdravý selský rozum. :-D :-D
Přílohy
01 White four - F4U-1 VMF-223, Guadalcanal, 1943.jpg
White four - F4U-1 VMF-223, Guadalcanal, 1943. Tentokrát z druhé strany.
02 White four - F4U-1 VMF-223, Guadalcanal, 1943.jpg
White four - F4U-1 VMF-223, Guadalcanal, 1943
ctvrty kulomet.jpg
Tak kam s ním pánové, nalevo? napravo? na zem? :)
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 606_hayes » 28 říj 2007, 00:05

Olda Homola píše:NO mě by opravdu zajímala skutečná "hodnota" těchto malůvek..

viem co si mal na mysli ale zrovna realitu so sturmovikom bys om neporovnaval ani zdaleka, to co sa deje na serveroch v sturmovi, tie zbesile tociace manevre to sa za vojny nerobilo. videl som nejden dokument o stihacoch a casto sa stavalo ze leteli vedla seba me-109 a mustang vo sviecke smerom hore az sa dostali tak blizko veda seba ze jeden na druheho zretelne videli a videli si do kabiny takze gulomety by si vsimli v pohode,
je to sce OFFTOPIC ale nedalo mi to spomenut
Chceš zdravý rozum? Dám ti svůj, Bůh ví, že ho nepoužívám
viewtopic.php?f=57&t=115467
viewtopic.php?f=7&t=106183
viewtopic.php?f=6&t=109830
viewtopic.php?f=7&t=96254
606_hayes

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse