Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 82 z 92 • 1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod Yippee » 09 čer 2020, 12:08

Povrch plastiku ve stavebnicích Plasticartu reagoval na nitro barvy takovým specifickým způsobem - po zaschnutí barvy se vytvořila něco jako krupička a to docela pravidelná. U modelů KP nebo Směr plast na nitro nereagoval (teda pokud nebyla silná vrstva barvy).
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 09 čer 2020, 13:59

No asi jsem už starý, ale já pamatuji Plasticart Caravelle, když měla kromě nastříkaného části povrchu z výroby stříbřenkou i nastříkaný modrý pás oken. A měli jsme ji postavenou doma .....
Nejde mi stáhnout obrázek, tak dávám odkaz - je to tam jasně vidět.
Jinak už stříkaná spodní polovina z výroby byla i Tu-114 a Il-14 a mám za to, že i některé další modely. Teprve v při pozdější výrobě byla stavebnice buď bílá nebo stříbrná (Mi-1 zelená) ....

https://www.ebay.com/itm/Caravelle-AIR-FRANCE-1962-1-100-VEB-KVZ-Plasticart-DDR-ZSCHOPAU-OVP-RARE-/273800018224
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 09 čer 2020, 14:11

Josef Maier píše:No asi jsem už starý, ale já pamatuji Plasticart Caravelle, když měla kromě nastříkaného části povrchu z výroby stříbřenkou i nastříkaný modrý pás oken. A měli jsme ji postavenou doma .....
Nejde mi stáhnout obrázek, tak dávám odkaz - je to tam jasně vidět.
Jinak už stříkaná spodní polovina z výroby byla i Tu-114 a Il-14 a mám za to, že i některé další modely. Teprve v při pozdější výrobě byla stavebnice buď bílá nebo stříbrná (Mi-1 zelená) ....

https://www.ebay.com/itm/Caravelle-AIR-FRANCE-1962-1-100-VEB-KVZ-Plasticart-DDR-ZSCHOPAU-OVP-RARE-/273800018224

Tak to pamatujete minimálně první polovinu 60. let. Takto nastříkaný IL-18 již od výrobce byl kdysi v nabídce KITBAZARU.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 09 čer 2020, 17:19

Yippee píše:Povrch plastiku ve stavebnicích Plasticartu reagoval na nitro barvy takovým specifickým způsobem - po zaschnutí barvy se vytvořila něco jako krupička a to docela pravidelná. U modelů KP nebo Směr plast na nitro nereagoval (teda pokud nebyla silná vrstva barvy).

Áno opatrný nástrek pôvodných acetónových UNICOLIEK bol ako, tak prijateľný na modely SMĚR. Keď som podľa odporúčaní v L+k vyskúšal Duplicolorku v spreji na spodok Tu-144, tak ťažko definovať ten výsledok ako len krupičkou. Skôr ako zle vyrobená hovädzia koža. Tým bola Tu-144 odpísaná.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 09 čer 2020, 20:27

Unicol znám někdy od 1983 jen jako syntetiku.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 09 čer 2020, 21:54

Aleš R. píše:Unicol znám někdy od 1983 jen jako syntetiku.

Do roku 1973 sa vyrábali farby UNICOL ako acetónky v základnej rade. Bolo ich tam 5, alebo 6, už presne nepamätám. Nebola tam zelená, ale bol tam návod na miešanie zelenej z modrej a žltej, na khaki sa pridala čierna a červená. Potom boli asi 3 roky pauza a my sme si mohli pískať a experimentovať s čím sa len dalo. Niekedy v roku 1976 začali vyrábať v podobných fľaštičkách syntetiky UNICOL MODEL, kde už bola aj zelená a strieborná. Nebola to kvalita humbroliek, ale dalo sa.
Čo sa týka tej striebrenky na "kouřovody", tak tá bola zložená z hustého tmavého základu a hliníkového prášku. Dalo sa to natierať len v hrubšej vrstve, na plechu klesla tá tmavá dolu a hliník vystúpil. Rúry nad kachlami sa javili ako strieborné. Na plastoch akoby elektrostaticky pritiahlo hliník dolu a ku povrchu vystúpila tá čiernohnedá. Vyzeralo to otrasne. Naleptávalo to plast a bolo to na modely prakticky nepoužiteľné.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 09 čer 2020, 22:18

Aha tak to jsem nevěděl. =D>
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 10 čer 2020, 08:13

K těm Unicolkám vzpomínám, že jsem používal s bráchou už ty syntetické. Slepili jsme model a hned ho natřeli, do rána uschnul.
Pak vydali nějakou inovovanou řadu a ty barvy byly ve skleničkách evidentně výrazně světlejší. Přesně si vzpomínám, že jsem měl Avii S-199 natřenou tou tmavě zelenou přímo z lahvičky. Pak jsem tou novější barvou natřel Il-10 a byl takový hráškově zářivě zelený. Mně se to líbilo, že mám něco jiného. Postavil jsem ho po nátěru na televizi, ráno přišel a model byl zase celý tmavý, stejně jako ty předchozí odstíny. Pamatuju si na to dodnes, že jsem byl hrozně zklamaný :grin:
Později jsme koupili místo Unicolek Indrustrolky, vydali je taky v sadě v malých barvičkách, ale bylo to v zásadě asi totéž. Do syntetických barev jsme přidávali dětský zásyp, povrch byl sice drsnější, ale zato zmatněl.. :P
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 10 čer 2020, 08:27

fresco píše:
Aleš R. píše:Do roku 1973 sa vyrábali farby UNICOL ako acetónky v základnej rade.

Z toho bych usuzoval, že původní barvy Unicol nebyly primárně určeny na plastikové modely, ale pro kutily všeho druhu na nátěry malých výrobků.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 10 čer 2020, 08:28

Když jsem byl malý, tak jsem z kluků co jsme lepili uměl natřít model tak, že povrch byl super. Tou dobou jsme přecházeli s Humbrolek a Revellek na Agamy, které měly spoustu autentických odstínů, které nám dost pomohli v rozlišení barev na jednotlivý letectva. Si pamatuji, jak kamarád postavil Spita IX od KP a já Fw-190A od Academy a ty modely s těmi barvami vypadaly fakt autenticky. Navíc kvalita těch Agama nebyla špatná a pro nás kluky byla cena lidová. V Legato modelář na Praze-4 Hájích stály 18,- Kč. To až později to šlo do kytek a to i s Humbrolkou. Dnes už s těmi novými nenatřu vůbec nic.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 10 čer 2020, 08:34

Filip Tomči píše:Když jsem byl malý, tak jsem z kluků co jsme lepili uměl natřít model tak, že povrch byl super. To až později to šlo do kytek a to i s Humbrolkou. Dnes už s těmi novými nenatřu vůbec nic.

To byly nejspíš Humbrolky a Revellky s obsahem olova, které kromě toho, že vydržely léta i při macešském zacházení, šly nanést štětcem ve velmi slušné kvalitě.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 10 čer 2020, 08:43

Filipe, já s původními Agamami štětcoval taky úplně suprově, a hlavně s lihovkami. Někdy začátkem 90. let to byly nejlepší barvy na štětec. Šly s tím krásně plochy. Syntetickami taky, ale mně vyhovovaly lihovky kvůli rychlému schnutí. Vypadalo to docela uvěřitelně i na Luftwaffe kamuflážích při tupování flíčků. Na tu dobu spokojenost, i když stříkání to nemohlo konkurovat. Dnes na plochu nejdou ani ty lihovky a syntetiky se mi pak už mazaly.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 10 čer 2020, 09:02

Vazeni, ako som si vyrabal "Humbrolky" z Unikoliek v praveku kitarcenia? Nechal som usadit pigment vo flastickach, co trvalo cca. 1-2 tyzdne. Potom som tu olejnatu zlozku farieb zlial, a nechal len minimalne mnozstvo, ako pojivo pigmentu, a mal som "cs. humbroly". Stetcom sa to krasne natieralo bez smuh, a v tenkej vrstve! Uschnutu farbu som izolepou skusal z plastu strhavat, ale ta drzala ako pribita!
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 10 čer 2020, 09:36

Ty lihovky od Agamy používal kamarádův táta na roury a vrtulníky. Pamatuju si, že mi dal dva odstíny ve skleničkách na zkoušku. Ty barvy měli úplně jinou vůni než lihovky co používám dnes. Já jsem s nima natíral tehdy F-18A od Helleru a táta mi do tý lihovky při barvení nalil syntetický ředidlo a úplně mi jí zkazil a já už to nedodělal. Byly opravdu jako rychleschnoucí syntetiky. Akorát, že pro mě byly nedostupný. Myslím, že se tehdy dali koupit v OD Kotva, ale já do Prahy sám nejezdil.
Přílohy
Heller80338_grande.jpg
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 10 čer 2020, 10:05

Martinicky Vladimir píše:Vazeni, ako som si vyrabal "Humbrolky" z Unikoliek v praveku kitarcenia?

Jaký byl konečný povrch - mat, polomat nebo lesk?
Yippee

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 82 z 92 • 1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 92

Zpět na Diskuse