Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HLEDÁNÍ PŘEDKŮ

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HLEDÁNÍ PŘEDKŮ

Příspěvekod Ondra17 » 12 pro 2015, 16:02

Dobrý den,

Jmenuji se O. Fencl a je mi 15 let. Píšu a obracím se na Vás, abych vás poprosil o pomoc nebo alespoň malou radu. Nedávno jsem četl knihu Zlomená křídla a našich čs. letcích ve Francii a ve V. Británii. Když jsem pročítal seznam padlých letců, narazil jsem na jméno František Fencl, který sloužil u 311. bombardovací peruti RAF, jako první v peruti nalétal 200 operačních hodin a pocházel z osady Dominikální Paseky. Ta vesnice je od nás vzdálená asi 20 km. A mě napadlo, jestli by tu nemohl být nějaký příbuzenský vztah. O letectví se zajímám, zvlášť o to druhoválečné a byla by pro mě neskutečná senzace, kdybych objevil někoho, ikdyž jen vzdáleně příbuzného, který bojoval v RAF. Teď se snažíme sehnat co nejvíc materiálu o našich starších příbuzných z otcovy strany, ale jde to pomalu.

Nemáte nějaké zkušenosti s podobnými případy, jako je ten můj? Nevím kam bych se měl potom obrátit, jestli na archiv v Praze nebo někam jinam?

Děkuji za případnou pomoc a předem děkuji.

"Never was so much owed by so many to so few"
Hoši, děkujem !!!
Ondra17

• Odpovědět s citací

Re: HLEDÁNÍ PŘEDKŮ

Příspěvekod Krab » 12 pro 2015, 16:56

Hledání případných předků není žádná sranda. I když je poměrně hodně matrik digitalizováno, je na tom lépe Morava jak Čechy. To co hledáš ty by mělo mít název Bratkovice, Dominikální Paseky. Patří pod farnost Jince a to celé pod Příbram. Mělo by se dát najít v digitalizovaných matrikách Státního oblastního archivu Praha.
Je to detektivní práce, občas u toho tečou nervy ale když se daří potěší to. Ač jsi mlád zkus to najít, chce to jen trpělivost. (:)
Carpe diem
HKPM Prostějov
Krab

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 12 pro 2015, 17:22

https://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs ... &allwords=
Ahoj,já před dvěma rokama sestavoval rodokmen, našel jsem svého praprapradědečka aniž bych znal dědu, (zemřel v 41. roce, za války),našel vzdálené příbuzné(jsme na Kladně 4 stejného jména,136 v celém státě-muži),dozvěděl se mnoho věcí. ALE musíš začít u prarodičů...zajdeš na Matriku,s křestním nebo úmrtním listem,křestní je lepčí....v matrikách je napsán rodič a prarodič jmenovaného...a pak se stačí napojit na Archiv,a číst naskenované matriky list po listu,mě trvalo asi 4 dny to dát dohromady...jsou v zápisech uvedeny i adresy a povolání...a také je dobré prohlížet všechny matriky v dané oblasti,oni se naši předkové stěhovali po okolních vesnicích....je to zdlouhavé,ale VELMI poučné.....a také dřív měli hodně dětí, mnohé umíraly....no uvidíš sám,zkus to....píšeš Příbram, tak to by zdigitalizováno být mohlo,moji předkové pochází od Blatné v jižních Čechách,loni v létě jsme s příbuznýma co jsem na Kladně našel byli v té vesnici,Lnářský Málkov, a navštívili rodný dům společného praprapradědy...jo,a během pátrání jsem dostal info od jistého Daniela Ladmana,kreslil např.do Dikobrazu,že naši předkové přišli do Čech v 15.století z rakouských Korutan,bohužel 14 dnů poté co jsem se s ním po Mailu spojil zemřel.....přeji úspěch při pátrání...jo,a pozor 100 let zpět nejsou matriční knihy v Archivu,ale na úřadech....až po 100 letech jsou přemístěny do Archivu....
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 12 pro 2015, 17:42

Jo,a málem bych zapomněl,a pak musíš ty co najdeš,živé,kontaktovat, s těma lidma komunikovat,každý má nějaké info,z vyprávění předků,a pak to dáš dohromady a vyroste ti obraz rozvětvených rodin...Petr
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod allex » 12 pro 2015, 17:52

Mě to přijde že by Ondru spíš zajímal osud jeho možného příbuzného jako vojáka než sestavování rodokmenu. Možná by měl hledat v nějakých vojenských archivech.
allex

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krab » 12 pro 2015, 19:22

Vážená Allexi napřed musí Ondra zjistit jestli ten co byl u RAF je vůbec rodina. a k tomu slouží jen studium matrik. Může se také stát že půjde jen shodu jmen a rodina nebudou. A jestli jsem dobře četl, chce Ondra zjitit zda nejsou příbuzní. :roll:
Carpe diem
HKPM Prostějov
Krab

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 12 pro 2015, 20:20

Fencl? taky...
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra17 » 12 pro 2015, 20:22

Přesně tak, já nechci sestavovat moc dlouhý rodokmen, zajímá mě spíš, jestli to je skutečně příbuzný a kdy by skutečně byl, teprve potom bych pátral po případných přímých příbuzných kteří ještě žijí. Jinak díky všem za rady, moc mi to pomohlo :)

Hoši, děkujem !!!
Ondra17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra17 » 12 pro 2015, 20:23

Charon:

Vy jste taky Fencl? A odkud jste, jestli se smím ptát?

Hoši, děkujem !!!
Ondra17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 13 pro 2015, 01:46

y som si dal na to pozor!Pri prezentaci stryka co ako porucik CS armady bol v Chebe,potom ako porucik..do Polska a Ruska siel... Tu v UK mi ukradli jeho plaketu so vsetkymiordermi! A to tam bol a ZA TAZENIE NA SOVIETSKE RUSKO
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martain » 13 pro 2015, 07:26

Ondro, treba skusit aj cez vojensky archiv v Prahe. Tam maju spominaneho Fr. Fencla v databaze http://www.vuapraha.cz/soldier/6000968
treba si vypytat jeho zaznam, alebo tam ist si to prestudovat. Mal by tam mat tiez uvedenych svojich pribuznych. Troska to pomoze pri hladani.
martain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 13 pro 2015, 08:25

A co keby sa tak spytal rodiny?Chlap,ktory zomrel v 41 bude rocnik 1900 +-,to je ako moji stary rodicia, v jeho pripade prastary rodicia.To by si v rodine este mohli pamatat....
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 13 pro 2015, 09:40

martain píše:Ondro, treba skusit aj cez vojensky archiv v Prahe. Tam maju spominaneho Fr. Fencla v databaze http://www.vuapraha.cz/soldier/6000968
treba si vypytat jeho zaznam, alebo tam ist si to prestudovat. Mal by tam mat tiez uvedenych svojich pribuznych. Troska to pomoze pri hladani.

Když jsme připravovali printy našich v RAF http://www.tnmc.cz/download/index.php, taky jsme se obrátili na VUA
S VUA to chce hodně trpělivosti.....voni tam mají všechno tak vojensky řízený a hodně dlouho jim to trvá a když jim to nejde, tak Vás posílají od čerta k dáblu, třeba až do archivu v Bratislavě.... [-X Nakonec nám pomohli kluci ze Spitfire klubu a pan Popelka ;-I
Já bych pátral v civilních archivech, tam o příbuzných a "větvích" bude více...... (:)...hodně štěstí a přeji úspěch =;
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 13 pro 2015, 09:52

Náš rodokmen dávali dohromady příbuzní skoro osmdesát let.... ale stojí to za to... (:)

tady je taková malá pomůcka ohledně vyhledání příjmení...

http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Fencl/hustota/
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra17 » 13 pro 2015, 10:12

Díky moc všem. Včera jsem jim do SpitfireClubu posílal mail, tak uvidíme, jestli odpoví...
Jinak já jeho datum narození znám (6.2.1915). Ptal jsem se mého dědy, který je ročník 36, a ten mi dal datum narození jeho otce, tuším že to bylo 1911. Takže přímý předek to pravděpodobně nebude, spíš nějaký vzdálenější příbuzný, když bych už měl to štěstí. Jinak o něm vyšla i kniha - Nad Biskajem čeká smrt, tam jsem vyčetl také mnoho informací. Dokonce jsme navštívili s tátou i paní, které je už 100 let a která byla jeho budoucí snoubenka, bohužel jim to nevyšlo. Ta nám toho o něm také dost řekla...
No tak uvidíme, co z toho vyleze, každopádně by to bylo úžasné, kdyby se to povedlo :)

Hoši, děkujem !!!
Ondra17

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse