Pustil jsem se do úpravy la-5 fn 1:48 Zvezda na verzi la-5 f. I když jsem měl predstavu, že podkladů mam docela dost, opak je jako obvykle pravdou a narazil jsem hned z kraje na docela dost nejasností. Nějak si třeba nemůžu ujasnit jak vypadal přechod trup-křídlo. Mám na mysli tvar spáry, paneláž. Kdyby jste někdo měl nejaky tip na vypovídající podklad, budu zavázán a podle možností oplatím.
Přechod křídlo - trup je bez jakékoliv linky, je to celé z té jejich překližky. Tedy kromě oblasti náběžky křídla, u motoru. Tam je to oplechované. Hned na obálce publikace La-5 od MBI je kreslený obrázek, kde je toto pěkně vidět. Dále na stránkách č. 21, 22 a 36 jsou fotky s tímto přechodem...
asi nějak tak to bude jak pišete, bez linek a paneláže. ten plech v oblasti naběžné hrany je součástí odklapecího krytu motoru, alespon myslím, to bych ještě chápal. co mi není jasné je způsob výroby a montáže. křídlo a trup se smontovalo a pak se to potahlo plátnem a přetmelilo?? přijde mi to docela složitý způsob na dobu a misto kde ta letadla vznikala...ale kdo vi?
když se na to ale znovu divam...strana 20 publikace MBI, na kresbe uprostred je pod panelem za vyfukem na leve strane trupu naznacena na prechodu kridlo-trup jakasi linka, tak nevim. na fotkach to uplne zretelne nevidim, jako by tam opravdu nic nebylo. ale mozna jsem prilis detailista.
Ta nakreslená linka bude asi chyba, na straně 22 je fotka zblízka a tam není vidět žádná linka. Plechy motoru jsou, ale viditelné dobře, tak si myslím, že tam nic nebylo.
proč složité?? už se to používalo za I.sv např. u Pfalz D.III atd....dřevěná kostra a na to dvě skořepiny v tomto případě dvě půlky (jako trup u plat.modelu), ty se dělaly na kopitech z březových dýh a fenolové pryskyřice. Jediná technologie se kterou se dají udělat libovolné tvary, různé druhy oblouků , záhybů atd.....a přitom je to lehké, nehořlavé,pevné a výrazně jednoduší na výrobu oproti duralové skořepině - nemluvě o materiálu. "Plechový" přechod trup-centroplán má až FN. V.V.
nemel jsem na mysli vlastni konstrukci, tzn. drevenou kostru a pres ni skorepinu, zarazil me ale prave tvar skorepiny v tomhle miste (prechod kridlo trup). skorepina na me pusobi tak jako by byla jednolita od prekrytu kokpitu az za hrdlo kridelni palivove nadrze. byl to opravdu jednolity dil nebo zde nekde byl ve skorepine spoj, ktery byl nasledne pretmelen?
"Plechový" přechod trup-centroplán - mel jsem za to ze i FN mela stejnou konstukci prechodu trup-kridlo (drevena konstrukce plus skorepina) pouze byla doplnena o kryci plechy v tomto miste. nebo se pletu a na drevene kostre byly pouze plechy? ale to uz asi moc zabiham do podrobnosti...