Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

simulátor DCS World

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

simulátor DCS World

Příspěvekod Robo76 » 26 čer 2025, 19:58

Když zrovna nelepíte, lítáte někdo i simulátor DCS ? Pokud by měl někdo chuť a čas na poletování na multiplayer serveru, není problém se domluvit na Discordu.

Su-25T (letadlo zdarma) https://www.youtube.com/watch?v=Wqz8leqOabw

Ka-50 https://www.youtube.com/watch?v=8PLS1j0v-fQ

Mi-24P https://www.youtube.com/watch?v=mjkptL0lbAo
Naposledy upravil Robo76 dne 28 čer 2025, 23:20, celkově upraveno 1
Robo76

• Odpovědět s citací

Re: simulátor DCS

Příspěvekod Harous » 26 čer 2025, 22:08

Mám nainstalováno a občas to i spustím. Přiznávám, že na to nemám potřebné vybavení a beru to občas jako odreagování. Mám k základu FC3 koupeno L-39, F-14, Mosquito, Mig-21. Problém je, že ty koupený mody bývají dost náročné na ovládání. Nejjednodušší mi na polet přijde Su-25 (základní z FC3) a L-39. Výzva je přistání s F-14 na letadlovce nebo tankování za letu. Peklo je studený start s Mig-21. Co mě mrzí je, že tam nejsou tréninkové mise pro A-10A a F-5E.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 26 čer 2025, 23:55

Harous píše:Mám nainstalováno a občas to i spustím. Přiznávám, že na to nemám potřebné vybavení a beru to občas jako odreagování. Mám k základu FC3 koupeno L-39, F-14, Mosquito, Mig-21. Problém je, že ty koupený mody bývají dost náročné na ovládání. Nejjednodušší mi na polet přijde Su-25 (základní z FC3) a L-39. Výzva je přistání s F-14 na letadlovce nebo tankování za letu. Peklo je studený start s Mig-21. Co mě mrzí je, že tam nejsou tréninkové mise pro A-10A a F-5E.

Jo, je tam toho hodně k učení (a zapomínání :-). Chce si to pořád pravidelně oživovat, zvlášť, když se lítá více typů mnohdy dost rozdílný. MiG-21 a studený start .... řekl bych, že je to zrovna jeden s nejjednodušších a nejrychlejších startů (stejně jako byl i v reálu), mám ho zrovna tady https://youtu.be/BB6VmSJDYA4
Robo76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 27 čer 2025, 19:50

DCS mám nainstalovaný asi sedm roků (Steam verzi). Mnohokrát jsem do něj "nakouknul", ale vždy mě spolehlivě odradila obtížnost, nebo lépe řečeno reálnost simulátoru. Věnoval jsem se Sturmoviku, který je přece jen jednodušší. Až začátkem letošního roku jsem si DCS opět otevřel - a už jsem u něj zůstal. Co mě dříve odrazovalo, mě nyní naopak láká - je to opravdu výzva, je třeba studovat manuály, letové modely také nejsou procházkou růžovou zahradou. A to je právě na tomto simu to úžasné - ralističnost.
V současnosti létám F/A-18 Horneta + Supercarrier. TrackIr 5, Thrustmaster Warthog (grip F-18), panely a displeje Winwing, pedály Turtle Beach.
V depozitu odpočívá plynovka Thrustmaster F-16, grip F-16 a UFC panel F-16 Winwing (:) . Ale nejdříve chci zvládnout Horneta...
Přílohy
IMG_20250627_202543.jpg
IMG_20250627_202748.jpg
IMG_20250627_202727.jpg
IMG_20250627_202650.jpg
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 27 čer 2025, 19:56

...pravá plynovka od Winwingu v porovnání s originálem (foto je z Daca)...
Přílohy
IMG_20250627_205339.jpg
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 27 čer 2025, 20:20

Od dnešního dne začínají letní slevy až 50% - na webu DCS do 13.7. a na Steamu do 10.7.
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 27 čer 2025, 21:24

Slevy jsou dobrá příležitost, za plné ceny nemá smysl v DCS nakupovat. Než se člověk naučí lítat pořádně v tom, co má, jsou tu hned zase Vánoční slevy :-)
DCS SUMMER SALE 2025
Robo76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 27 čer 2025, 21:47

Richard Dvořák píše:DCS mám nainstalovaný asi sedm roků (Steam verzi). Mnohokrát jsem do něj "nakouknul", ale vždy mě spolehlivě odradila obtížnost, nebo lépe řečeno reálnost simulátoru. Věnoval jsem se Sturmoviku, který je přece jen jednodušší. Až začátkem letošního roku jsem si DCS opět otevřel - a už jsem u něj zůstal. Co mě dříve odrazovalo, mě nyní naopak láká - je to opravdu výzva, je třeba studovat manuály, letové modely také nejsou procházkou růžovou zahradou. A to je právě na tomto simu to úžasné - ralističnost.
V současnosti létám F/A-18 Horneta + Supercarrier. TrackIr 5, Thrustmaster Warthog (grip F-18), panely a displeje Winwing, pedály Turtle Beach.
V depozitu odpočívá plynovka Thrustmaster F-16, grip F-16 a UFC panel F-16 Winwing (:) . Ale nejdříve chci zvládnout Horneta...

Než než jsem se rozhodl pro stroje "červené strany" (lítám Su-25, Su-25T, Su-27, Su-33, MiG-21, MiG-29, L-39, Mi-8, Mi-24, Ka-50, JF-17, AJS-37), začínal jsem s Hornetem a Kamovem. Částečně jsem se obeznámil i s F-16, takže mohu potvrdit doporučení dalších virtuálních pilotů DCS, např. na YouTube , že je nutné lítat buď F/A-18 nebo F-16. Dobře zvládnout a vštípit si do "svalové paměti" oba dost odlišné HOTAS systémy se pořádně nedá. Alespoň tedy pro použití v bojových situacích, vyhlídkové lety se dají lítat na více typech. Osobně mám moduly ve verzi DCS, takže ani nevím, zda se dá se Steam verzí připojovat na stejné online DCS servery ... ?
Robo76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 28 čer 2025, 06:13

Souhlasím, že rozdíl (co se týče hardware) v ovládání F-18 a F-16 je markantní, proto chci na šestnáctku přejít až po zvládnutí Horneta. A začnu opět od nuly :lol: .
Uvažuji nad zakoupením Mi-8 a MiG-21, jak jsi spokojený s těmito moduly - hlavně po grafické stránce?
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 28 čer 2025, 11:12

Dobrá téma. Vie mi niekto, prosím Vás poradiť, kde by som mohol kúpiť F-15E do DCS-ka? Potom, čo produkty RAZBAM boli z shopu ED odstránené.
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 28 čer 2025, 11:38

Také jsem s koupí F-15E otálel, stále jsem čekal až ho RAZBAM dodělá a nakonec ho DCS nedistribuuje, stejně jako ostatní moduly od RAZBAMu. Musíme doufat, že se RAZBAM a Eagle Dynamics nějak domluví. Hýčkám si alespoň Harriera (:)
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 28 čer 2025, 23:14

lubos1364 píše:Dobrá téma. Vie mi niekto, prosím Vás poradiť, kde by som mohol kúpiť F-15E do DCS-ka? Potom, čo produkty RAZBAM boli z shopu ED odstránené.

Aktuálně to nelze. V tuto chvíli nikdo neví, jak dopadne právní spor mezi Eagle Dynamics a Razbam. Eagle Dynamics se dušují, že se budou snažit udržet moduly od Razbam v chodu, aby nepřestaly fungovat. Pokud to dopadne dobře a dohodnou se, moduly MiG-19P, AV-8B Harrier, M-2000C, F-15E se budou zase prodávat a updatovat. Pokud se nedohodnou, časem po nějakém update mohou přestat částečně nebo kompletně fungovat. Problém by pak byl, že ED nebude mít pravděpodobně přístup ke zdrojovým kódům, takže je bude muset držet funkční tím, že neprovede významné změny v jádru DCS. Otázkou ale je, jak dlouho to budou moci dělat, aby tím nebyl brzděn další vývoj jádra DCS.
Robo76

• Odpovědět s citací

Re: simulátor DCS World

Příspěvekod Richard Dvořák » 29 čer 2025, 09:49

Kolegové létáte někdo Phantoma od Heatblur? Můžete se podělit o dojmy?
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 03 črc 2025, 23:00

Richard Dvořák píše:Kolegové létáte někdo Phantoma od Heatblur? Můžete se podělit o dojmy?

když zatím nikdo nepíše, něco od hráčů k F-4 je třeba tady (je možno zapnout titulky s automatickým překladem): https://www.youtube.com/watch?v=bSkJxTPLA24
Robo76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo76 » 04 črc 2025, 00:50

Jinak pro případné zájemce o létání v DCS je ideální pro první seznámení začít s Su-25T a mapou Kavkaz, protože obojí je zdarma včetně DCS. Stačí si zřídit uživatelský účet na http://www.digitalcombatsimulator.com, stáhnou instalátor a vše nainstalovat pokud možno na rychlý SSD M2 disk. DCS potřebují více než 16 GB RAM, jinak by docházelo k velkému zpomalení při načítání dat z diskové mezipaměti. Před nějakou dobou byla zavedena podpora více jádrových procesorů, takže už nejsou potřeba nejrychlejší CPU. Samozřejmě čím jsou procesor, RAM a grafická karta rychlejší, tím je možno dosáhnout většího rozlišení obrazu a jeho plynulosti. Po nastavení detailů zobrazení byste neměli spadnout pod cca 60 snímků/s při letu nad lesem nebo městem, kde je hodně objektů a při útoku na pozemní cíle určitě nepotřebujete propady snímků až zasekávání obrazu. Když vizuálně hledáte nebo sledujete nepřátelské letadlo při souboji, sami zjistíte, proč jsou tak velké požadavky na výborný zrak u pilotů. V DCS to znamená plynulý obraz s velkým rozlišením. Pro ovládání směru letu je třeba do začátku alespoň starší joystick, protože ovládání klávesnicí je nedostatečné, neboť má stav vypnuto-zapnuto a nic mezi tím. Joystick umožňuje snímat velikost vyklonění a tím plynulé ovládání, ale je třeba počítat s tím, že průměrné joysticky nemají takovou přesnost snímání pohybů, takže řízení s nimi bude o něco těžší, ale lze to trochu vylepšit pomocí dodatečného nastavení citlivosti jeho jednotlivých os. Klávesnici samozřejmě využijete pro ovládání hlavních systémů podvozku, klapek, brzd, světlic, atd. Neděste se, když se na vás při nastavování potřebných kláves a klávesových zkratek vyvalí několik desítek (a později u plně ovladatelných kokpitů až stovky kombinací). Na ovládání je jich třeba asi tak kolem 15-30 podle typu stroje a pokud máte například více stíhačů, můžete si nastavení kláves z větší části sjednotit. Ty "nadbytečné" slouží především pro ty, kteří si staví kokpity a potřebují nastavit ovládání všech páček a přepínačů, nebo si nastavují HOTAS, který má hodně ovládacích tlačítek a několik os ovládání. Starší joystick je dobrý i s rotační osou Z, tzn. když jej držíte, můžete kroucením vpravo-vlevo ovládat směrové kormidlo, což ze začátku může částečně nahradit pedály, vrtulníky s ním ale ovládat nelze, k tomu jsou potřebné pedály. Pokud vás to časem přestane bavit, vaše investice za pár stovek nebude tak bolet. Pokud vás to ale chytne, budete potřebovat pro ovládání Headtracking na rozhlížení se a HOTAS, tedy joystick a plynovou páku. Ceny HOTAS začínají u těch obyčejných levných asi na 3000 do 12000 za lepší (kvalitní, např. od Virpil jsou za 20000 a více). Headtracking není třeba kupovat žádný předražený komerční za tisíce, ale dá se pořídit za pár stovek vyráběný nadšenci, který plně dostačuje a snímá pohyb hlavy pomocí webkamery a programu zdarma. A následně už bude na čase pořídit si i nějaké pedály. Ty levné plastové (někdy jsou součástí HOTAS) jsou spíše provizorní, moc "šlapání" nevydrží a celkem rychle se rozbijí. K sehnání jsou bytelnější kovové kutilsky vyráběné za cca 5000 nebo pokud chce někdo opravdu kvalitní za 13000 a více.
K Su-25T je vhodné jako další mezikrok přikoupit některé levné tzv. neklikatelné moduly letadel (vrtulníky nejsou neklikatelné), u kterých nelze ovládat přístroje v kabině myší a nemají detailně propracované systémy a které jednotlivě stojí cca 15$, ve slevě bývají za polovinu), nebo jich lze koupit 11 najednou ve zvýhodněném balíčku, tzv. "Flaming Cliffs". Stačí si na stránkách e-shopu DCS vybrat a zaplatit jednoduše MasterCard kartou. Ověřte si tam, zda stále běží akce 50% slevy na zakoupení prvního modulu od hlavních tvůrců Eagle Dynamics, a to i když nejsou zrovna žádné akce vyhlášené. Pokud do toho dáte více peněz, je vhodné si účet DCS zabezpečit pomocí aplikace Google Authenticator v chytrém telefonu. Za každý nákup získáváte tzv. míle, které slouží jako další malá dodatečná sleva na příští nákup.
Pokud se nechcete trápit, na internetu / Discordu můžete najít tzv. letky, kde vám určitě rádi pomohou s nastavováním ovládání, učením a můžete se tam přihlásit i do pilotní školy DCS, kde vás zasvětí především do těch složitých "klikatelných" letadel a vrtulníků. K učení je toho ve světě DCS opravdu hodně a mnohem rychleji to zvládnete, pokud vás to někdo zkušený naučí. A nejde jen o samotné ovládání, ale pak i o chování a taktiku v bojových situací, abyste zbytečně neumírali. Pokud si tím vším budete chtít projít na vlastní pěst, samozřejmě můžete, ale bude vám to trvat o dost déle, bude to bolestnější a hlavně nezažijete takovou zábavu, jako při společné hře v týmu. To bude k prvotním informacím asi vše, na ostatní se stačí případně zeptat níže.

P.S. nebojte, nemám z toho žádnou provizi, jen mě létání v DCS baví a pokud by chtěl někdo naučit "červená" letadla a vrtulníky, nebyl by problém se domluvit 8-)

levná letadla Flaming Cliffs : https://www.youtube.com/watch?v=jw860xxUfgw

Flaming Cliffs Release trailer : https://www.youtube.com/watch?v=7_dXggNCSW8
Naposledy upravil Robo76 dne 05 črc 2025, 23:45, celkově upraveno 6
Robo76

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse