Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fiat G-55

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fiat G-55

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 led 2010, 15:10

aero13 píše:ako si ty riesil kamuflazne polia a ake si pouzil farby? ja pracujem stale s humrolami. kuzel bol 1/2 biela a 1/2 zelena a zakladna cela zelena ?

Podivej se sem. viewtopic.php?f=6&t=37885&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Fiat tak sem resil cernou 7 ja

Ja pouzivam Gunze a barvy sem michal podle predstavy co jsme mel (ona totiz nepanuje shoda ani co tam bylo za odstiny barev v reale). Kuzel sem udelal bilou z 1/3.

V italske sekci je prevodnik na Gunze a ten obsahuje akvivalent v FS a podle toho bys humbrolku mohl najit :wink: jinak ti muzu o vikendu vypsat co bych z humbrolu pouzil ja. V jedne knize co mam je info co pouzit za humbroly na taliany :)
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 15 říj 2010, 15:44

Díky, prepáč, nebol som dlho na fóre. Model som už postavil a vo farbách sme sa zhodli.
Iné fotky zatiaľ nemám ...
P6122968m.jpg

Rozostavané 1/32: Tempest V(SH), MC.202 (It), Spit.Mk.ll (Re)
Postavené 1/32: 21
aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 15 říj 2010, 15:51

Ahoj,

v pohode Fiat vypada pekne tesim se na dalsi fota .... =D> :wink:
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Salin01 » 13 čer 2025, 17:47

Tato diskuze je hodně stará, ale plná informací.
Tak bych chtěl jen doplnit něco k šachtám podvozku.

Jsem si jistý, že světle provedená šachta na fotkách od Glocka není původní G.55 ale G.59B z Vigna di Valle

To co tam vykukuje, je turbo Merlinu, něco kolem XX řady. DB 605 je kratší a pokračuje kanonem. Turbo má na straně. Tělo kanonu je výše, a nemuselo by být ve výřezu vidět (myslím tím výřez muzeální přestavby).
Pak by i ta prázdná mezera odpovídala, ale myslím, že minimálně silné hadice k chladiči by tam být měly. A schránka na náboje kanonu, která je vidět na řezu trupu. Jenže to by pak musel být spodní panel mezi šachtami odnímatelný i se schránkou. A ten je na výkresech až za nosníkem (militaria, kagero). Vigna di Valle G 55 má odnímatelý i panel mezi šachtami. G 59 má na půdorysu konstrukce křídla v místě, kde je odnímatelný panel křížovou trubkovou konstrukci. A volné místo právě mezi šachtami. Pokud má G55 stejnou konstrukci křídla jako G59, tak by se jim to asi vytahovalo dost blbě. Pokud né, tak si tu propojovací konstrukci zase nedokážu představit jinde. :? Na výkresu z manuálu to taky vypadá na schránku mezi šachtami.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Něco k vytištění ode mne na Thingiverse
Salin01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Salin01 » 18 čer 2025, 06:56

Pokud to nebude vadit, že se přiživuji na starém tématu, budu sem postupně přidávat ještě nějaké infa.
Dnes přidám ještě něco k šachtám. Nějaké schémata o tom, co všechno by tam asi mohlo být vidět.

Obrázek

Pro úplnost ještě ovládání dvířek šachty a brzdy. Brzdové hadice jsou vedeny křídlem, takže s mezerou mezi šachtami nemají nic společného, tak jen pro info. (:)

Obrázek

K schránce od kanonu: Podle schématu je spodní kryt schránky tvořen plechem s deseti šrouby.
Fiat z Vigna di Valle má plech mezi šachtami přichycen více šrouby a jeho tvar je narušen výřezy pro panty krytu podvozku. Myslím si (ale zatím nemám podloženo, budu hledat dále), že tento plech měl výřez, do kterého teprve zapadl plech krytu schránky. Muzeální přestavba má šrouby podle G59, jen je tam nový plech bez podbradku. U G59 se tudy lezlo k motoru, kanón mezi válci chyběl.

Obrázek

Obrázek
Salin01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Salin01 » 21 čer 2025, 21:41

Ještě jeden odkaz na plechařinu mezi šachtami. Hledal jsem, co jsem mohl a našel jsem jen tyto dva záběry. :(
Na levém obrázku nulté série to vypadá nadějně, ta zadní krytka.

Obrázek

Řešil jsem i výkresy, a zatím jsem porovnal vzpětí křídla.

Obrázek

Na výrobním výkresu je okótovaná osa křídla ze zlomem, plus tabulka výšek jednotlivých žeber, takže toto beru jako fakt.

Kagero Top Dravings: Za čtyři stovky jsem dostal něco, co má do "TOP" hodně daleko. Vzpětí je na obrázku, absence otvorů pro vypadávání nábojnic ve všech spodních pohledech na křídlo, rovný vrch kabiny, podivná rovina za ní, nýtování a spáry nic moc. Nasávání turba stejný průměr po celé délce a dorazilo mě, když jsem kouknul na podvozek zespodu a všiml jsem si pístu vysouvání a jeho ohnutí v místě, kde zajíždí pístnice do válce. :grin: :grin: Dál jsem už nezkoumal, a Kagero svištělo do šuplíku.
Ono Top drawings asi znamená, že jsou to čmáranice k zatopení v krbu.

Militaria: Vzpětí zase moc, podvozek vyřešili šalamounsky-na spodním pohledu není nikde otevřený. Dál jsem zatím nezkoumal.

Ali d’Italia: Podobně jako Militaria.

Všechny tyto výkresy také naznačují, že zlom vzpětí (který je přesně v ose podvozku) je na povrchu ostrý: Ve skutečnosti je krásně plynulý relativně dlouhým rádiusem na horní i dolní straně křídla.
Salin01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 22 čer 2025, 11:13

Jeden Centauro z mojej "dielne"... :wink:
1-1-1-P1030843-001.JPG

Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Salin01 » 28 čer 2025, 07:34

Pěkný bokorys, viděl jsem i ty ostatní ručně kreslené. =D>

Další návrat k mezišachtovému příběhu:

Obrázek

Je to sice jen schéma krytek, ale lecos vysvětluje...

A tady výřez na kolo v plechu šachty a jeho ekvivalent na výkresu krytu podvozku:

Obrázek

Rajče fotky zmenšuje a tak nejsou čitelné kóty... :x Takže zmiňovaný výstupek na krytu podvozku má rádius 328mm
Salin01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 28 čer 2025, 09:13

Diky Saline!
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Salin01 » 28 čer 2025, 17:48

Ještě jednou jsem otevřel Top drawings. A to ten vložený výkres 1/32. Rozpětí dle specifikace je 11 850mm, tj 370,3mm v 1/32
Rozpětí pohledu zepředu a zezadu je 390mm, pohled zespodu má rozpětí 344mm a pohled shora 355mm. Cca 5cm rozdíl. Opravdu velká škoda peněz. Tohle v době CADů snad ani nejde.
I ten největší diletant si pohlídá, aby alespoň základní rozměry byly stejné. Jedno jestli dobře nebo né ale stejné. :nuts: :roll:

Stejný problém je i u výkresů 1/48, jenom o měřítko menší.

Asi někdo zmáčknul čudlik "roztáhnout na plochu" :grin: :grin:
Salin01

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse