Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nehody a katastrofy

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1912 • Stránka 127 z 128 • 1 ... 124, 125, 126, 127, 128
  • Odpovědět s citací

Re: Nehody a katastrofy

Příspěvekod Degu » 22 dub 2025, 16:41

Tuto neděli 20.4.2025 přibližně okolo 16h. Nouzové přistání kluzáku / větroně do pole u obce Hudčice, nedaleko Březnice, okres Příbram.
Foto jsem nedělal. Na netu podrobnosti nenašel.

Co mě zaujalo - na místě tři vozidla PČR plus jedno hasičské auto.
Stroj na první pohled sednul normálně, nepoškozený, překryt kokpitu standardně otevřený.

Je takhle silná přítomnost IZS běžná?
Přílohy
hudcice.jpg
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 22 dub 2025, 18:12

:lol: :lol: Ja jednou přistál mezi Hradcem a Hořicema s Enstromem protože se v dešti rozsvítila kontrolka třísek v koncovým reduktoru. Do tří minut tam byli hasiči že spadlo letadlo, tak jsem jim řekl že to je jen preventivní přistání, za chvíli policajti, pak druhý hasiči, pak další hasiči. Ja s nima komunikoval jen přes to malinkatý posunovací okýnko protože fakt chcalo. V tu chvíli jel kolem náhodou náš technik - tak čidlo v tom dešti zkontroloval a vše bylo ok. A jim tem policajtum rikal - uz jste tu čtyři auta, nic se neděje - jeďte pryč, než přijedou novináři. No ti už prý jedou. Takže hned jak technik řekl vše ok, spustil jsem to a uletěl jim… no mazec :shock:
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 22 dub 2025, 18:23

Na druhou stranu, mohl jste být hvězdou Novy. Hrdinný pilot zachránil vrtulník. =D> I když ti kašpárci by z toho zajisté udělali větší divadlo...
6. srpna 1945 si američané na japonce důkladně posvítili.
Jirka Pokorný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luky » 23 dub 2025, 05:10

No nevím jestli to u té Březnice nebyl kolega z našeho aeroklubu. Nicméně v Neděli byl taky na poli s větroněm, neb " mu došel vítr :) ". Přijeli 3 vozy HZS, 1 x policie a 1 záchranná služba. Vrtulník se povedlo odvolat a to vše jen proto, že jeden místní viděl "spadnout letadlo" na pole.
Přílohy
IMG-20250420-WA0035.jpg
IMG-20250420-WA0033.jpg
IMG-20250420-WA0032.jpg
Luky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Degu » 23 dub 2025, 06:01

Ano, to jsou Hudčice u Březnice. Děkuji moc!

Když jsem projížděl, byla tam ta dvě auta PČR co jsou na fotce, třeti přijíždělo a za nim ten první největší hasič. Takže pak přijeli ještě další hasiči i záchranka. Neuvěřitelné :)
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 23 dub 2025, 06:51

Zase lepší když tam jsou a nejsou potřeba než aby to bylo obráceně. Myslím, že v ČR funguje celý systém IZS špičkově.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Degu » 23 dub 2025, 11:37

Harous píše:Myslím, že v ČR funguje celý systém IZS špičkově.

To se potom hned líp spí...
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 23 dub 2025, 22:47

Můžeme si tu z toho dělat srandu, ale ona ta auta asi nejedou jen tak. Jestli mají nahlášený pád letadla aniž ví o co v reálu jde tak podle mě posílají samozřejmě PČR, záchranku (možná i víc), hasiče s vybavením pro hašení, hasiče s vybavením pro vyproštění zraněných, hasiče s vybavením pro případ úniku provozních kapalin. To asi v jednom autě všechno nemají. Podle mě standardní postup pro takové hlášení.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Degu » 24 dub 2025, 00:25

No tak myšlenka že si z toho dělám prdel je absolutně mimo mísu!!! Pouze mě silně šokovalo množství lidí, času, techniky.

Někde bude v systému zakopaný pes! A to bez diskuze.
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luky » 24 dub 2025, 06:14

Zakopanej pes není. Pokud se tak stane, že kluzák sedne do pole a pilot zavolá na Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod tak ten je schopný odvolat i rozběhnutou akci. Problém je, že to piloti nemají v podvědomí. Spíš mají starosti typu, kdo pro ně přijede, jestli se tomu nic nestalo, co bude chtít jezedělec za škodu na úrodě ( ano i tokoví jsou) a na UZPLN nikdo nezavolá, protože se vlastně vůbec nic nestalo. Ale pilot netuší, že všímavý, ale neznalý občan již roztočil kola za něj.
Luky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 24 dub 2025, 09:07

No hledím až koukám kam se tohle všecko posunulo..dřív sem sedl do pole i na vránu, zavolal Čmeláka či tranďák a v pohodě...dneska manévry...
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, F6F-3 Eduard, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MichalJ » 24 dub 2025, 09:41

Před pár lety se to kolegovy stalo v německu. Zavřelo ho počasí a musel s ULL sednou do pole, vše OK. Sjela se podobná kolona a po pár týdnech mu přišla faktura (myslím že tenkrát to bylo 500 éček...)
"Nahoru můžeš, dolů musíš."
MichalJ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 24 dub 2025, 12:40

ten zakopaný pes bude v tom hlášení civilní osobou na izs - jak bylo psáno výše, pokud někdo zavolá "spadlo vám tady letadlo" tak chápu že to vyvolá poprask, pokud by ten člověk na tísňovou linku nahlásil "do pole přistál větroň, pilot stojí u letadla" tak by to asi vypadalo jinak 8-)
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 24 dub 2025, 18:13

Asi něco opravdu není úplně dobře: harleyář narazil do značky "Parkoviště" u motelu u libereckého tunelu a místo aby "normálně" ujel, poctivě to nahlásil obsluze; pingl iniciativně volal fízly a za chvilku kromě sanitky přiletěli i hasiči s CASkou a žebříkem(!). Co si o tom má člověk myslet...
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jeňýk » 25 dub 2025, 12:25

U nás na náměstí jednou v zimě doutnal koš na odpadky. Tak volám 150, říkám hoří odpadkový koš, nemám to jak uhasit, pošlete maníka s hasičákem. 20 minut nic. Tak jsem nabral sníh do čepice a asi natřikrát to uhasil. No, přece nezdrhnu, tak jsem čekal. Za dalších asi pět minut siréna, majáky a za rohem se objevila velká cisterna. Z toho vyskákali tři chlapi v zásahovém, no radši bych se v tu chvíli propadl. Tak asi na dispečinku moc neposlouchali, nebo nevím. :-D
Jeňýk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1912 • Stránka 127 z 128 • 1 ... 124, 125, 126, 127, 128

Zpět na Diskuse