Vl.Šulc píše:Záleží, zda chcete opravdu přelétat mezi muzeii, nebo zda byste někam letěl, půjčil si auto a udělal si trip po muzeích a dalších zajímavých destinacích cestou do finální destinace, odkud poletíte domů. Tohle pořádám já, a bývá to dobré![]()
Jedna z možností je jihovýchod. Můžete letět do Atlanty, kam je dobré spojení. Autem pak jet do Pensacoly na západě Floridy, kde je námořní letecké muzeum US Navy. Ověřte si ale, zda je otevřené. Bylo to tam zavřené a návštěva byla možná jen po předchozí registraci. Doporučil bych Vám vzít to přes Mobile v Alabamě, to je kousek. Tam je krásné námořní muzeum kolem bitevní lodi USS Alabama, mají tam i celkem hodně letadel, je tam ponorka atd. Ta USS Alabama je v perfektním stavu, krásná loď to je! Z Pensacoly pak do Savanah v Georgii, do Museum of the Mighty Eighth Air Force, muzea 8. letecké armády. Tam máme kamarády, věhlasné kapacity. Byli u nás tento týden a pěkně jsme probrali TrumpaOdtud je to kousek do Charlestonu, kde na Patriotic Poin kotví letadlová loď USS Yorktown, ta má zajímavou kolekci letadel a vedle ní kotví i slavný torpédobrec USS Laffey, známý několika zásahy od letců Kamikaze. Charleston je krásné město, s úžasnou Dixie atmosférou, zajímavými hospodami a bary, tam bych Vám doporučil strávit alespoň dva dny - já osobně bych tam někdy chtěl zůstat aspoň týden! Odtud můžete pokračovat do Virginia Beach, tam celkem stačí si najít nějaký hotel na pláži, sednout na balkón nebo na terasu nad plážovou promenádou a sledovat cvrkot. Vedle je NAS Oceana, a kolem pláže tam furt něco lítá, většinou ve formacích - F-18, E-2C Hawkeye, teď už tam asi budou i F-35. Na Oceanu se dělali i Visitors tour, dala se navštívit. Kus vedle je museum se sbírkou létajících letadel Jerryho Yeagena, to je taky úchvatná záležitost, má tam třeba létající Mosquito, nějaká sovětská letadla, I-153, La-11, Mustanga, P-40 a spuustu dalších kousků, většinou v perfektním letuschopném stavu. Můžete se tam i v něčem svést, letěl jsem tam ve Stearmanu na Oceanou a bylo to nezapomenutelné. Fredy tam lerěl tutéž trasu v Mustangu, ten to měl rychlejší
Je to hned vedle Norfolku, kde je muzejní bitevní loď USS Visconsin, vedle je základna Atlantické flotily, vždy tam kotví několik letadlovek a je tam čilý letecký provoz. Za vodou je Hapton,jsou tam loděnice v Newport News, a na druhé straně za městěm je základna Langley AFB s F-22. To je celé tak zajímavá oblast, že se tam vyplatí být týden, bez nadsázky. A je tam i nějaké kulturní vyžití, jsou tam různá památná místa jako třeba pevnost Fort Monroe. Ta je kromě vlastní historie zajímavá tím, že kolem plují lodě do základny Norfolk Naval Station, lodě plují blízko a když vidíte proplouvat letadlovou loď, tak je to taky nezapomenutelné.
Z Virginia Beach nebo Hamptonu pak můžete pokračovat dál do Washingtonu DC. Cestou je spousta zajímavostí, která by vydala na stejně dlouhý text jako to, co už jsem napsal - pokud budete mít zájem, doplním Vám to. V DC jsou dvě zásadní muzea, dole ve městě je NASM, a na letišti Dulles je Steven F. Udwar-Hazy Center, jedno z neúžasnějších leteckých muzeí jaké jsem kdy viděl, mají tam naprosté unikáty jako například Enolu Gay (snad ji nepřejmenovali, kolekci kořistních japonských a německých letadel, opravdu unikátní, nebo třeba SR-71, který hrál ve filmu Transformers
. DC je taky na týden, a je to také krásné město a je tam toho hodně, ale opravdu hodně k vidění i mimo letectví. Můžete v něm zakončit svou cestu v nějaké dobré restauraci, třeba někde v Georgetownu, a odletět domů
![]()
Pokud chcete další tipy, tak je tu ještě Texas, Arizona, samozřejmě Dayton v Ohiu...ale vidíte, že i to první je na dlouho