Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letecká muzea v USA

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Letecká muzea v USA

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:25

Vl.Šulc píše:Záleží, zda chcete opravdu přelétat mezi muzeii, nebo zda byste někam letěl, půjčil si auto a udělal si trip po muzeích a dalších zajímavých destinacích cestou do finální destinace, odkud poletíte domů. Tohle pořádám já, a bývá to dobré (:)

Jedna z možností je jihovýchod. Můžete letět do Atlanty, kam je dobré spojení. Autem pak jet do Pensacoly na západě Floridy, kde je námořní letecké muzeum US Navy. Ověřte si ale, zda je otevřené. Bylo to tam zavřené a návštěva byla možná jen po předchozí registraci. Doporučil bych Vám vzít to přes Mobile v Alabamě, to je kousek. Tam je krásné námořní muzeum kolem bitevní lodi USS Alabama, mají tam i celkem hodně letadel, je tam ponorka atd. Ta USS Alabama je v perfektním stavu, krásná loď to je! Z Pensacoly pak do Savanah v Georgii, do Museum of the Mighty Eighth Air Force, muzea 8. letecké armády. Tam máme kamarády, věhlasné kapacity. Byli u nás tento týden a pěkně jsme probrali Trumpa (:) Odtud je to kousek do Charlestonu, kde na Patriotic Poin kotví letadlová loď USS Yorktown, ta má zajímavou kolekci letadel a vedle ní kotví i slavný torpédobrec USS Laffey, známý několika zásahy od letců Kamikaze. Charleston je krásné město, s úžasnou Dixie atmosférou, zajímavými hospodami a bary, tam bych Vám doporučil strávit alespoň dva dny - já osobně bych tam někdy chtěl zůstat aspoň týden! Odtud můžete pokračovat do Virginia Beach, tam celkem stačí si najít nějaký hotel na pláži, sednout na balkón nebo na terasu nad plážovou promenádou a sledovat cvrkot. Vedle je NAS Oceana, a kolem pláže tam furt něco lítá, většinou ve formacích - F-18, E-2C Hawkeye, teď už tam asi budou i F-35. Na Oceanu se dělali i Visitors tour, dala se navštívit. Kus vedle je museum se sbírkou létajících letadel Jerryho Yeagena, to je taky úchvatná záležitost, má tam třeba létající Mosquito, nějaká sovětská letadla, I-153, La-11, Mustanga, P-40 a spuustu dalších kousků, většinou v perfektním letuschopném stavu. Můžete se tam i v něčem svést, letěl jsem tam ve Stearmanu na Oceanou a bylo to nezapomenutelné. Fredy tam lerěl tutéž trasu v Mustangu, ten to měl rychlejší (:) Je to hned vedle Norfolku, kde je muzejní bitevní loď USS Visconsin, vedle je základna Atlantické flotily, vždy tam kotví několik letadlovek a je tam čilý letecký provoz. Za vodou je Hapton,jsou tam loděnice v Newport News, a na druhé straně za městěm je základna Langley AFB s F-22. To je celé tak zajímavá oblast, že se tam vyplatí být týden, bez nadsázky. A je tam i nějaké kulturní vyžití, jsou tam různá památná místa jako třeba pevnost Fort Monroe. Ta je kromě vlastní historie zajímavá tím, že kolem plují lodě do základny Norfolk Naval Station, lodě plují blízko a když vidíte proplouvat letadlovou loď, tak je to taky nezapomenutelné.

Z Virginia Beach nebo Hamptonu pak můžete pokračovat dál do Washingtonu DC. Cestou je spousta zajímavostí, která by vydala na stejně dlouhý text jako to, co už jsem napsal - pokud budete mít zájem, doplním Vám to. V DC jsou dvě zásadní muzea, dole ve městě je NASM, a na letišti Dulles je Steven F. Udwar-Hazy Center, jedno z neúžasnějších leteckých muzeí jaké jsem kdy viděl, mají tam naprosté unikáty jako například Enolu Gay (snad ji nepřejmenovali (:) , kolekci kořistních japonských a německých letadel, opravdu unikátní, nebo třeba SR-71, který hrál ve filmu Transformers (:). DC je taky na týden, a je to také krásné město a je tam toho hodně, ale opravdu hodně k vidění i mimo letectví. Můžete v něm zakončit svou cestu v nějaké dobré restauraci, třeba někde v Georgetownu, a odletět domů (:)

Pokud chcete další tipy, tak je tu ještě Texas, Arizona, samozřejmě Dayton v Ohiu...ale vidíte, že i to první je na dlouho (:)

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Re: Letecká muzea v USA

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:26

Gorby píše:Krásný plán, klobouk dolů.

Ještě si dovolím doplnit, že na půl cesty mezi Charlestonem a Norfolkem / Virginia Beach je Wilmington, kde kotví bitevní loď USS North Carolina.

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:26

gelindo píše:
Woody48 píše:Dobrý den pane Šulci, předpokládám, že máte zmapována a zcestována americká letecká muzea jako málokdo jiný. Chtěl bych se Vás proto zeptat, která muzea (3-4) byste Vy doporučil. Plánuji prázdninovou cestu a rád bych si do programu jedno nebo dvě dal. Ale měla by stát za to. Nagoogleno toho mám dost, mám i nějakou svoji představu, ale přeci jen na Vaše doporučení dám. Nelétám do USA často, tak ať navštívím alespoň to nejlepší, co se dá vidět. Počítám, že budu po státech přelétávat, takže trochu flexibilní jsem. Díky předem. Díky i ostatním, pokud mi něco doporučíte nebo naopak dáte vědět, že něco nestojí za návštěvu.

Zdravím,
já doporučuji Dayton v Ohio. Největší letecké muzeum na světě, rodiště bratří Wrightů.
Od I.světové po současnost a něco málo z kosmonautiky. A vstupné zdarma (:)

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:27

Vl.Šulc píše:To jistě, Daytonské muzeum je úchvatné a troufnu si říci, že je to absolutní top mezi leteckými muzei nejen v USA, ale na celé téhle planetě. Skoro by stačilo jen tohle jediné, aby z toho byl zážitek na celý život. Za mě je tam trochu problém, že kolem nic moc dalšího není, takže do dalšího muzea by to asi chtělo zase letět. Což Woody plánuje, jak píše. Pokud by se ale Woodyho termín trefil do leteckého dne, který v Daytonu pořádá USAF, tak to by stálo za vidění tuplem, to bývá sakra dobré a je tam hodně k věcí k vidění naživo a často vás do toho nechají vlézt. Já tam svého času takhle prolézal kanadského Lancastera a lezl jsem do F-22 třeba. Pokud Vám to vyjde, kupte si klobouk a silný opalovací krém. Vedle je Indinapolis a slavná závodní dráha, to stojí přinejmenším za vidění, ale s tím jste za dvě hodiny hotoví. Pak by se dalo třeba jet do Chicaga, tam je ponorka U-505, U-Boot Typ IX, krásně zrenovovaný unikát s velice zajímavou expozicí kolem, a mají tam ve stejném muzeu (Museum of Science & Industry) Spitfira Mk.II a jednu z tuším tří nebo snad jen dvou zachovalých Stuk, v romto případě je to myslím Ju 87R a je velmi autentická, stejně jako ten Spitfire. Bohužel je to proto, že už pár desítek let visí obě letadla na lanech pod kopulí muzea...chtěl bych být u toho, až je jednou sundají! (:)

Kolem Chicaga jsou nějaké menší sbírky, stejně jako v Ohiu i v Indianě, takové jsou po celých státech. Kde budete a zagooglíte, něco zajímavého najdete. Ale je to většinou o jednom unikátu a pár takových normálních letadlech. Z Chicaga by se dalo jet na sever do Visconsinu do Oshkoshe, což by zase stálo za námahu pokud by Woody jel v termínu leteckého dne, v tomto případě tedy týdne, ten je naprosto famózní. Nic podobného nikde jinde neuvidíte. Tamní muzeum není velké, ale je extrémně zajímavé, mají tam řadu naprostých unikátů. Většinou jsou to ale civilní letadla, 99% sbírky jsou civilní letadla. Ale v hangátech v letištním areálu najdete i vojenská letadla, unikátní. Třeba Mosquito, Lightninga, nějaké Mustangy, spoustu Mentorů...Leccos z toho parkuje i na letištích v okolí, třeba Dauntless v Fond du Lac, letuschopný, můžete si zaplatit vyhlídkový let. No a v okolí Velkých jezer bych měl ještě tipy na lodě, hlavně ponorky, kdyby byl zájem.

Ještě k Daytonu. Doporučuji letět do Columbusu, to je do Daytonu asi hodina a půl cesty autem po pohodlné dálnici. Columbus je hezké město, má dobré hotely i restaurace, mohu leccos doporučit a je tam velká modelářská komunita. Takže bych tam asi případně dokázal zajistit i nějaký doprovod a průvodce. A je tam bezpečno. Dayton nemá dobrou pověst, dokonce jsem četl že je snad na druhém místě v žebříčku kriminality v USA. Moje osobní zkušenost tedy není špatná, spali jsme tam a žádnou špatnost jsme tam nezažili. Naopak, když jsme na parkovišti před muzeem driftovali s půjčeným Mustangem, tak tam na nás přijelo policejní auto. Čekal jsem průšvih, pokutu případně zatčení a deportaci, ale vylezla z toho usmívající se policistka a povídá "hele, chlapi, už to zabalte, za čtvrt hodiny tady zavřou závoru a už byste odtud neodjeli" (:) Víc bych se tedy bál v Indianopolis, tam jsme taky spali, loni, a tam se přiznám, že jsem se tedy večer bál hodně a byli jsme všichni rádi, že jsme tam odtad vypadli se zdravou kůží (:)

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:27

vavricekj píše:Chlapi když budete v americe a zavítáte do saň francisca nezapomeňte na USs Hornet A když zavítáte do Santiaga nezapomeňte na uss Midway a Dvě ponorky ruská a americká.
Fakt skvělý záležitosti
Pěkný den všem
H

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:28

Radek A píše:A pokud zavítáte do Austinu, nevynechejte Camp Mabry. Je to normální živá vojenská základna, kam je ale přístup pro veřejnost a je tam muzeum texaských ozbrojených sil. Které jsou zajímavé tím, že nejsou regulerní součástí americké armády a připojují se k ní jen v konkrétních případech na základě prezidentského dekretu, i když z hlediska výzbroje a organizace jsou s ní jednotné. Je tam pár pěkných letadel, ale hlavně obrovské množství pozemní techniky.

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

majos píše:Len pre upresnenie. SF nie je male:) USS Hornet je pri Oakland-e, cast Alameda. V SF je USS Jeremiah O Brien a USS Gato. A vela civilnych peknych veci (Fishermans Wharf). A este bol minimalne do roku 2009 na Mare Island jeden Mighty Midget (https://en.wikipedia.org/wiki/USS_LCS(L)(3)-102). Vsetko osobne prelezene. Odporucam. Aj majakovu lod Relief v Oakland-e.

vavricekj píše:Chlapi když budete v americe a zavítáte do saň francisca nezapomeňte na USs Hornet A když zavítáte do Santiaga nezapomeňte na uss Midway a Dvě ponorky ruská a americká.
Fakt skvělý záležitosti
Pěkný den všem
H

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Dancin píše:Byli jste někdo v Museum of Flight v Seattle? Za sebe mohu doporučit také, úžasný zážitek...

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:29

Martin_L. píše:Pro zajímavost a případnou referenci kam se vypravit , některá americká , kanadská a evropská muzea mám nafoceny zde : https://martinlo.rajce.idnes.cz/

Daytona se také dá dojet autem z Detroitu , který nemá špatné letecké spojeni s Evropou , bezpečnost raději nebudu komentovat

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:29

Tomáš Macourek píše:O tomhle tématu se dá debatovat a dávat tipy hrozně dlouho a je to skoro i na samostatné téma. Záleží, co chceš vidět, kolik máš času a také kolik na to máš. Po muzeích jezdím s nepravidelnou pravidelností už dlouho, už jsem kdeco viděl, na mnoho míst jsem se i několikrát rád vracel a itineráře včetně všeho ostatního si dělám hrozně rád sám. My jezdíme ve čtyřech, cestu vždy máme na 23-24 dní, máme auto z půjčovny a obvykle jedeme trasu od 3000 do 5000 mil. Krom muzeí, kterých je po státech docela plno, máme ještě i nějaké historické nebo přírodní památky nebo také jen samotné památníky nebo piedestaly s letadly někde u silnice jako "kouřové zastávky". Za pár dnů se zase chystáme k odletu na okruh po středozápadě.

Přílohy
Snímek obrazovky 2025-04-21 202640.jpg
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 05:31

SaTo píše:Mohu-li přispět svoji zkušeností do tohoto tématu tak návštěvu muzea USAF také vřele doporučuji, letěli jsme odpoledne z letiště Dulles po návštěvě Steven F. Udwar-Hazy Center - v Dayton vše proběhlo v pohodě (ubytování, hromadná doprava, podvečerní ochutnávka místních piv) - měli jsme na prohlídku celý den a druhý den ráno jsme letěli zpátky a navštívili ještě letecké muzeum přímo ve městě Washingtonu DC - to ale bylo minulý rok v rekonstrukci, takže byla jeho část uzavřena. Lodičkářům mohu doporučit Philadelphia s USS Olympia, USS Becuna a USS New Jersey, dále Boston s USS Constitution a USS Cassin Young, také z Bostnu hromadnou dopravou dosažitlný jediný těžký křižník USS Salem a též hromadnou dopravou z Bostonu dosažitelný Fall River s USS Massachusetts, USS Lionfish, USS Joseph P. Kennedy Jr. K leteckému muzeu US Navy bych je podotkl, že se údajně do něho dá dostat jedině v doprovodu občana USA, ale třeba někdo upřesní.

Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Woody48 » 23 dub 2025, 09:16

Pánové, všem díky za skvělé příspěvky, vidím, že si budu muset příští rok sám sobě k 60. narozeninám dát cestu do US ještě jednou a to jen čistě letecky/modelářsky zaměřenou. Je toho opravdu hodně, co se ve státech asi dá vidět. Každopádně teď, protože tam pojedu se synem a bude to muset být i trochu poznávací zájezd, zkusím zařadit ten Washington (tam už jsem jednou byl, ale jen v National Air and Space Museum v centru, teď bych chtěl zvládnout obě muzea) a zkusím přidat Dayton, i když ten mě při tom googlení až tak neoslovil, ale dám na vaše doporučení. Plus asi letadlovou loď USS Hornet v San Franciscu, víc toho nestihneme. Ještě dotaz na Pima Air and Space Muzeum a jeho okolí - dají se nějak shlédnout ty obrovské plochy s odstavenými letadly? Na google mapách se zdá, že to moc přístupné ani viditelné není. A co muzeum? Ještě jednou díky za vaše příspěvky a přenechávám téma zpátky modelům... :)
Woody48

• Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Vl.Šulc » 23 dub 2025, 09:33

Když budte v Pimě, tak si tam můžete koupit tour po Davis-Monthan AFB, to jsou ta odstavená letadla. Je to busem, ven vás nepustí, ale stojí to za to. Jinak se tam dá očumovat přes plot, ale to není ono.

Do SF se kvůli Hornetu netahejte, to je zbytečně daleko. Jinak kolem DC a v DC je dost zajímavostí i mimo letadla. Hned naproti Udwar-Hazy máte bojiště z Občanské války, dvě bitvy u Manassasu. V Manassasu je taky docela dobrý nákupní court, pro dárky z US. Jestli tam teda ještě něco budou mít, když te´d vedou tu slavnou celní válku (:) A kousek je to třeba do Harpers Ferry, to je tam, kde John Brown přepadl armádní skladiště. Za mě je to krásné a zajímavé místo, i když v létě je tam všude pekelný vedro. DC je v létě skoro k nepřežití (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 dub 2025, 09:57

Pima Air and Space Museum určitě stojí za návštěvu, doporučuji, byl jsem dvakrát v rozmezí 20 let a je na co koukat. Po návštěvě těch úložišť jsem pátral a pokud si pamatuji, byla nějaká možnost se tam podívat jako organizovaná skupina (objet busem nebo něco takového). Ale totálně bez záruky...
V dosahu Tucsonu je ale k vidění taková nenápadná, ale hodně zajímavá věc - Titan Missile Silo museum. Možnost navštívit podzemní raketové silo s raketou Titan. Komentovaná prohlídka. Průvodce dělal člověk, který tam sloužil a bylo to hodně zajímavé, muselo být dost šílené se nechat zavřít pod zem s rukou na tlačítku odpalu rakety s tím, že informace o tom, co se děje venku, byly předávány omezeným komunikačním kanálem. S vědomím toho, že když by došlo na odpal ostré rakety, reciproční reakce SSSR by z povrchu nahoře udělala neobyvatelné místo. I proto měla osádka k dispozici osobní zbraň ať už pro situaci kdy někomu z týmu rupne v bedně (a stresu si užili nadbytek) nebo pro situaci kdy už je po všem a venku je mrtvo a radiace... muselo to být dost na palici.
Raketa samotná je pod skleněným deklem aby sověti / rusové mohli z družic monitorovat že není využita pro vojenské účely v rámci dohody o omezení jaderných zbraní.
Rozhodně doporučuji.
T.Chmelík
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 dub 2025, 11:29

Autobusové projížďky po AMARCu se od Covidu už nepořádají. Resp. před 2,5 roky se nepořádaly.
Martin Janoušek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse