Jj Arma to má dobře. Bohužel starší modely (Revell, Hasegawa) vesměs jen starší typ sání. To jenda58, ty výfuky jsou vidět i na dvojkách, třeba hned o stránku zpět, ten Kučerův Mk IIb má stejné výfuky.
A ještě bych měl dotaz na fotokulomet v křídle. Dá se nějak určit pokud není fotka na pravé křídlo jestli fotokulomet měl nebo ne? Třeba podle seriálu? U československých perutí byly fotokulomety běžné? A byl vždycky schovaný pod tím obdélníkovým krytem?
Pánové dnes to na mě vyskočilo na facebooku. Když jsem se ptal jestli jde o havarovaný stroj ,tak napsali že ne ale nic jiného. Víte něco více? To je nový Hurricane? https://www.novinky.cz/clanek/domaci-le ... almQv8nO0f
Horák popsal historii stroje, který muzeum získalo a nechává ho restaurovat: „Osud měl spletitý, vyrobený byl v roce 1939, zúčastnil se bitvy o Francii a potom i bitvy o Británii u jedné z perutí Eagle, v nichž bojovali američtí piloti. Potom byl přestavěn na verzi Mk. II a poskytnut Sovětskému svazu. Sestřelen byl u Murmansku.“
Tam ležel dlouho, než byl na přelomu 80. a 90. let vrak vyzvednut. Pak byl zrestaurován firmou Hawker Restorations specializující se právě na obnovu letuschopných Hawkerů Hurricane. Stávající restaurování už proto není tak složité. I tak ale trvá už jedenáct měsíců.
Tak jde o to že nikde žádná zmínka o tom že by přiletěl nový Hurricane a píší že probíhá rekonstrukce tak mě to zmátlo jestli neopravují ten havarovaný. Je mi jasné že to je jiná verze ale stačilo napsat do článku že letiště Točná získalo nový letoun jako náhradu po zničeném stroji.
Hele nechci tady vést dlouho polemiku, ale kolik myslíš, že použitelného zbylo z toho Hurouše po tom co ho vytáhli u Murmansku nebo kde ho němci tehdy sundali? Koukal jsi někdy jak v americe rekonstruují do letuschopného stavu P-61 Black Widow, kterou vytáhli po 60 letech z jungle? Kolik myslíš, že tam je toho původního. Pár žeber, sedačky a možná něco k podvozku. Jo a hlavně výrobní štítky. Jen chci říct, že nic není nemožné je to jen otázka času a peněz.
Hawker Hurricane NN-D/OO-MKT už je od dnešního odpoledne na Točné. Zaslechl jsem jen Merlina v dálce... Přes slib, že se dozvíme, kdy je plánovaný přelet z Belgie, a že toho budeme moci být součástí, se tak bohužel nestalo.