Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Su-7 a Su-22 - podklady

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Su-7 a Su-22 - podklady

Příspěvekod L. Jareš Annetra » 26 čer 2023, 20:40

V leteckém muzeu v Košicích měli oba typy - naši M4 a maďarskou M3.
L. Jareš Annetra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horal90 » 24 črc 2024, 18:23

Modelsvit avizoval novou stavebnici SU 17/22 M4. Bude v ní i česká kamufláž...nebo tedy československá. Podle fotek výlisků na FB by to mohla být fajnová stavebnice.
Horal90

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrCz » 21 srp 2024, 06:28

Ahoj, Dobrý den,

Měl bych velkou prosbu, mám SU-22 od Eduardu (teda verzi M4), a je to jeden z mých největších temelínů, hlavně protože jsem tak nějak nepochopil jak tam mám napasovat vnější závěsníky (díly 96). Nějak jsem nepochopil jak se to tam má dopasovat a hlavně ten krok s ohnutím o 27° - jak jste to v praxi prosím udělali?

Su.PNG

Za radu a pomoc předem moc díky
-God bless this mess-
PetrCz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirie » 21 srp 2024, 07:07

Horal90 píše:Modelsvit avizoval novou stavebnici SU 17/22 M4. Bude v ní i česká kamufláž...nebo tedy československá. Podle fotek výlisků na FB by to mohla být fajnová stavebnice.

Tak včera MN modelář poslal avízo, že už je Su-22M4 skladem =D>
jirie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 srp 2024, 10:30

PetrCz píše:... Nějak jsem nepochopil jak se to tam má dopasovat a hlavně ten krok s ohnutím o 27° ...

Špatně jsi pochopil návod. Hlavně nic neohýbej, závěsníky ohnutý do hokejky jsou nesmysl. :crazy: Značka použitá v návodu (kolečko se siluetou nože) znamená ODŘÍZNOUT (v tomto případě spíš odbrousit) a úhel 27 stupňů je správný úhel hrany upraveného výřezu v závěsníku.

IMG_7915.JPG
Jde o to, že tvar křídelních závěsníků v místě kde je přisazen ke křídlu má špatný tvar. Konkrétně je to hrana označená na fotce červenou šipkou. Tato hrana je kolmá, ale měla by být pod úhlem 27 stupňů aby korespondovala s náběžnou hranou křídla.

IMG_7916.JPG
Na této fotce je to lépe vidět. Křídelní závěsníky ze stavebnice nejdou na křídlo správně nasadit. Aby správně "seděly" na křídle, je potřeba tvar výřezu pro křídlo zakončený kolmou hranou (označenou na předchozí fotce červenou šipkou) upravit. To znamená v části na této fotce označené oranžově šrafovaným trojúhelníkem odbrousit přebytečný materiál tak, aby po přiložení závěsníku na křídlo správně lícoval.

Při práci postupuj pomalu a průběžně kontroluj správný tvar výřezu přikládáním závěsníku ke křídlu. A nezapomeň, že tvar výřezů v závěsnících pro levé a pravé křídlo je zrcadlově obrácený.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrCz » 21 srp 2024, 13:21

Ty vogo fakt jsem to špatně pochopil.

Krasná práce, máš u mě pivo! :-)
-God bless this mess-
PetrCz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fotr » 31 říj 2024, 13:08

Mám dotaz k modelu SU-22 UM3K od Bílka. V návodu je schéma pro letoun "červená 55". Mám opravdu hodně fotek ze sovětského/ ruského letectva, ale na SU-17 UM3 červená 55 nemám ani jednu. Skutečný letoun asi mohl existovat, ale že by byl někde zachycen na fotkách....?! Pokud byste někdo měl nějakou fotku tohoto letounu, uvítám to. Nebo si to rozmístění polí u Bílka kdysi vymysleli? Poradíte?
Díky.
fotr

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse