To VŠ: když zpětně pročítám dotazy z předešlých tří stran, tak to zkusím ještě jednou: 1. opravdu budete dělat L-39 1/48? 2. Jak je to s tou verzí Bf 109F-1, z limitky tedy nejde postavit?
Jiri, F1 spravne postavit nejde. Ta ma prechod kridlo-trup jako E, tj sroubovana lista prechodoveho plechu na trupu (ten je ve stavebnici jako lept) a mala boule ktera kryje cep spojeni kridla s trupem. Od F-2 uz byla tato boule nahrazena aerodynamicky tvarovanym prechodovym plechem (tak jak je to ve stavebnici na obou trupech). Musel by byt na F1 extra trup, coz se asi nevyplati. Nebo jinak, lept mate a prechod zbrousit a bouli dodelat. Opisovat u nejakeho Ecka. M
Dík, chtěl jsem právě proto odpověď od nejpovolanějšího, když v limitce je kamo A verze F-1 a potom nějaká odpověď že nebude, že to by chtělo jiný trup.
1. O L-39 v 1/48 je předčasné se bavit. My ho dřív nebo později uděláme, ale na podrobnosti je ještě brzy.
2. Bf 109 F-1 z naší stavebnice nelze zcela korektně postavit bez zásahu modeláře. Důvod Vám přesně popsal Michal. Správný je i jím popsaný postup případné úpravy, pokud by Vám to stálo za námahu, a správně je i důvod, proč se tím nebudeme dále zabývat. Ta verze je velmi okrajová, a udělat ji znamená opravdu nový trup, což mi nedává, vzhledem k počtu vyrobených a bojově nasazených strojů, moc smysl. A to těch bojově nasazených strojů je významně méně, než vyrobených strojů Na druhou stranu, pokud si budete chtít postavit Möldersovu Bf 109 F-1, můžete to v klidu podle profilu A udělat.
Naposledy upravil Vl.Šulc dne 07 čer 2023, 22:06, celkově upraveno 2
No, tak super, škoda, že to nemohlo být o 2 nebo 3 stránky dříve, takovou odpověď chápu. Díky MŠ si nějakou tu malou F-1 postavím, ale nyní mi zase tedy není jasné, jestli v návodu máte tedy chybu, že by to měla být verze F-2 /kamo A/. Ten přechodový plíšek bude i v PP? Co se týče L-39, tedy super! 5 let? To bych mohl stihnout. Jinak díky za znovu možnost osobních odběrů, bude se mi to hodit.
Jiří: tak ty osobní odběry jsou tu zpět hlavně díky Vám
Pokud jde o Möldersovy Bf 109 F, to je komplikovaná záležitost. Já se tím trochu zabývám, a pokusím se sepsat nějaké srozumitelné vysvětlení jak to s těmi jeho stroji bylo, ale tady bych se tím moc zabývat nechtěl. Obecně k tomu schématu ve stavebnici lze říct, že pokud si k tomu upravíte ten přechodový plech a nabarvíte to tak, jak je to v návodu, budete mít Möldersovu F-1.
S dovolením sem dám odkaz na stavbu F-1ky W. Möldersa ktorú perfektne previedol Karel Pilát. Je tam všetko - fotky skutočnej mašiny, postup konverzie, atď. https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=105083 Snáď sa tým táto téma uzavrie... mimochodom na e-shope Eduardu, práve prebieha akcia, tak je ideálny čas na nákup doplnku pre túto verziu