Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak na Blocha aneb diskuze nad možnostmi scratch stavby

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak na Blocha aneb diskuze nad možnostmi scratch stavby

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2021, 19:56

Protože se ze stavby Aero MB-200 Bloch od KP a přebalu Směru 1:72 postupně vylíhlo téma na scratch stavbu Blocha v měřítku 1:48, přesunuji debatu sem, ať zbytečně neplevelíme Jimi Xovo vlákno Správným SMĚRem. Pro začátek jsem si dovolil zkopírovat příspěvky na toto téma ze Směrového vlákna sem, ať je to tu pěkně pohromadě.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Jak na Blocha aneb diskuze nad možnostmi scratch stavby

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2021, 21:08

Obsah předchozí diskuze alespoň v textu

od KLuK » úte říj 05, 2021 4:39 pm
JimiX píše:Já zrovna nedávno jsem otáčel v ruce pytlík s nápisem MB.200 a krabici s D.510. Uklidnil jsem se ale ještě na chvilku

MB 200 od KP byla velmi zajímavá stavebnice. Byla celkově tak nějak jiná, než vše ostatní, co dé doby KP vydaly. Jednak členěním a počtem dílů a také velikostí hotového modelu. Jednobarevné zbarvení je tak trochu nudné, ale povrch se dá oživit provozním opotřebením. A taky ta dvoustovka je tak škaredá, až je vlastně hezká. A je to kus naší poválečné historie. Mám MB-200 také zařazenou ve svém dlouhodobém plánu. Zatím jsem se ještě nerozhodl, jestli ji postavím z krabice v dvaasedmdesátině nebo ji scratchnu ve čtvrtce. Ty její krabicovité tvary se ke scratch stavbě přímo nabízí

od Tchert » úte říj 05, 2021 5:36 pm
hlasuju pro scratch

od boticka5 » úte říj 05, 2021 5:58 pm
Tak to bych rád viděl, posunul bych to má konec tohoto roku . No a pak bych to nechal zaformovat, byl bych první kupec

od hansp » úte říj 05, 2021 5:59 pm
Strouhnout si Blocha ve čtvrtce, to by se mi tak líbilo. Jak píše KLuK, svojí jednoduchostí se to nabízí. Zkrachoval jsem ale na profilech. Teď to tahám z paty, byly tam tuším dva druhy profilů zvenku na potahu, trojúhelník a půlkruh. A obojího je potřeba opravdu hodně a v konstantním průřezu. Je to ale i ve čtvrtce tak malé, že to žádný běžný výrobce (třeba Evergreen) nenabízí.

od Dr. zvied » úte říj 05, 2021 6:52 pm
Koukám, že se tu opět rozjela plodná debata. Tak si také přiložím polínko.

MB.200 je možná nevzhledná krabice, ale letadlo je to zajímavé, a to nejen rozměry. Nevím, ve kterém čísle L+K, v rubrice Malé letectvo, vyšel několikadílný článek o MB.200, že jsem neodolal a výkresy jsem si zvětšil do čtvrtkového měřítka. A také mě napadl "scratch". Proč jsem se do něho nepustil? Když pominu trapnou epizodku s nakupováním modelů a jejich potupným zdlouhavým rozprodejem, tak to byly zejména tyto důvody:
1. Čtrnáctiválec Gnome-Rhône měl ve své nabídce Vector (aspoň si to myslím). Než jsem se rozhoupal, motor z nabídky zmizel. Stejně tak i samotný Vector. A to jsou na model potřeba motory dva.
2. Křídlo. To se skládá ze tří částí - obdélníkový centroplán a lichoběžníkové konce. Ale jak na to?

Zatím nejjednodušší se jeví trup. Ale abych něco začal, a potom se zastavil... ? Takových kostlivců mám víc. Navíc mám už postavený model ve dvaasedmdesátce, tak jsem si řekl, jestli by to nebylo nošení dříví do lesa. Hóóódně nanošeného dříví do lesa. Ale třeba se najde nějaký šikula, který si to střihne v 3D tisku.

od PantherG » úte říj 05, 2021 6:58 pm
Chlapi netroškařte..... Když Blocha, tak rovnou 1/32 .... tam už ty výztužné profily půjdou znát

Jinak Malé letectvo L+K ročník 1986

od KLuK » úte říj 05, 2021 11:05 pm
Tchert píše:hlasuju pro scratch

Čím déle nad tím přemýšlím, tim více se scratch zamlouvá.

od KLuK » úte říj 05, 2021 11:21 pm
boticka5 píše:Tak to bych rád viděl, posunul bych to má konec tohoto roku . No a pak bych to nechal zaformovat, byl bych první kupec

Konec roku je pro mě příliš brzo. Mám v plánu jiné projekty, které pro mě mají vyšší prioritu.

Se zaformováním to vidím dost černě. Nemám s tím žádné zkušenosti a ani žádné vybavení. Navíc bych musel promyslet celou konstrukci tak, aby to bylo pro rozumné jak pro zaformování, tak pro stavbu. S tím taky nemám ani nejmenší zkušenost. V tomto směru jsem pole neorané.

od KLuK » úte říj 05, 2021 11:39 pm
hansp píše:Strouhnout si Blocha ve čtvrtce, to by se mi tak líbilo. Jak píše KLuK, svojí jednoduchostí se to nabízí. Zkrachoval jsem ale na profilech. Teď to tahám z paty, byly tam tuším dva druhy profilů zvenku na potahu, trojúhelník a půlkruh. A obojího je potřeba opravdu hodně a v konstantním průřezu. Je to ale i ve čtvrtce tak malé, že to žádný běžný výrobce (třeba Evergreen) nenabízí.

Výztužné profily mohou být problém. Zatím jsem nestudoval dokumentaci, tak nemám přesnou představu. Jenom si pamatuji, že je jich opravdu hodně. Ale možná by to šlo obejít jinak. Něco mě napadlo, ale nejdřív si musim prohlédnout výkresy a pak zkusit, jestli by to fungovalo. Pokud to bude funkční, rád se pochlubím.

od KLuK » stř říj 06, 2021 12:03 am
Dr. zvied píše:... Proč jsem se do něho nepustil? Když pominu trapnou epizodku s nakupováním modelů a jejich potupným zdlouhavým rozprodejem, tak to byly zejména tyto důvody:
1. Čtrnáctiválec Gnome-Rhône měl ve své nabídce Vector (aspoň si to myslím). Než jsem se rozhoupal, motor z nabídky zmizel. Stejně tak i samotný Vector. A to jsou na model potřeba motory dva.
2. Křídlo. To se skládá ze tří částí - obdélníkový centroplán a lichoběžníkové konce. Ale jak na to?

Zatím nejjednodušší se jeví trup. Ale abych něco začal, a potom se zastavil... ? Takových kostlivců mám víc. Navíc mám už postavený model ve dvaasedmdesátce, tak jsem si řekl, jestli by to nebylo nošení dříví do lesa. Hóóódně nanošeného dříví do lesa. Ale třeba se najde nějaký šikula, který si to střihne v 3D tisku.

Myslím, že motory jsou zrovna jedna z věcí, kde by mohl pomoci 3D tisk. Ale při nejhorším půjdou vyrobit i jinak.

Křídla mají celkem jednoduchý tvar a vzhledem k jejich velikosti si myslím, že s jejich výrobou by nemusel být problém. Použil bych mírně upravený postup, který používají modeláři létajících modelů. Na podelník či podélníky bych navlékl žebra a tuto kostru pak potáhl tenkou plastovou fólií. Zatím jsem to zkoušel jen na menším modelu a tam to fungovalo. Tak si myslím, že ve větším provedení by to mělo být i jednodušší.

Ale jak jsem už výše napsal. Zatím je to ve stádiu nápadu na zajímavý model a ještě jsem nad tím moc nedumal.

od standaslechta » stř říj 06, 2021 1:10 am
Motory u Blocha se sehnaz dají ajsou problém spíš finanční 30$ za dva motory nemluvě o poštovným je docela dost.
https://northstarmodelvéhos.ecwiůlkd.com/1-48-Gnome-Rhone-GR-14K-N-M-85-87-88-Engine-Vector-Resin-48-029-p112014716
A nějaké profily ať průřezu půlkruhového nebo trojúhelníkového bych jaksi neřešil, leda možná že bych se zbláznil a pokusil se Blocha sochat ve dvaatřicetině.

od Dr. zvied » stř říj 06, 2021 8:35 am
KLuK píše:Křídla mají celkem jednoduchý tvar a vzhledem k jejich velikosti si myslím, že s jejich výrobou by nemusel být problém. Použil bych mírně upravený postup, který používají modeláři létajících modelů. Na podelník či podélníky bych navlékl žebra a tuto kostru pak potáhl tenkou plastovou fólií. Zatím jsem to zkoušel jen na menším modelu a tam to fungovalo. Tak si myslím, že ve větším provedení by to mělo být i jednodušší.

Jó, tak nad tím jsem také přemýšlel. V podstatě jsem uvažoval o tom, že bych měl asi postavit pevnou konstrukci křídla - hlavní nosník, pomocný nosník a několik žeber, a ty bych potom potáhnul tenkou destičkou. Ale také mě napadlo, jestli tento způsob není příliš komplikovaný. Resp. kolik užít žeber, a potom jestli by se mi ta destička v mezerách mezi žebry a nosníky neprohýbala (jak moc, a kolik by to potom chtělo tmelu?). Tou destičkou potahovat křídlo za studena, nebo ji přede krapet nahřát, aby byla "poddajnější" a tolik se nelámala (zejména na náběžné hraně)? A v neposlední řadě, udrželo by si to křídlo geometrii? Nezkřivilo by se mi křídlo časem? Nebylo by lepší použít třeba křídlo z jiného modelu, kde je již zejména náběžná hrana profilovaná, jen by se to případně upravilo podle tvaru žeber? Ale z jakého modelu potom vycházet? Ne všechna letadla mají obdélníkový centroplán.

Proto jsem nenašel odvahu to vyzkoušet a navíc jsem se místo toho pustil do jiných - hloupějších - projektů.

od Dr. zvied » stř říj 06, 2021 8:53 am
standaslechta píše:Motory u Blocha se sehnaz dají ajsou problém spíš finanční 30$ za dva motory nemluvě o poštovným je docela dost.

Já měl na mysli hlavně tuzemské obchody, resp. e-shopy. I na domácím trhu se nejednalo o levnou záležitost. Mám doma připravený Walter Pegas od CMK pro P.Z.L.-23. Pořizovací cena bratru za 280,- Kč. Za tuhle cenu však Gnome-Rhône 14K od Vectoru neseženete. A dávat cca jednu tisícovku za dva motory vč. poštovného, tak za to si koupíte kvalitní stavebnici, která se staví sama, i s nějakými doplňky. A to potom stojí za úvahu. Zejména, když si chce člověk něco takového pořídit pro scratch, který ještě ani nezačal stavět.

Jinak bych přemýšlel, kdybych měl již model rozestavěný a čekal by na zástavbu motorů. Ale to by zase ty motory musely být běžně sehnatelné, což nejsou. Stavba hvězdicového motoru, je pěkná makačka. Když je to potom dvojhvězdicový motor, tak je to dvojnásobná makačka, a pokud ho potřebuji aspoň dvakrát, tak to abych začal pokukovat po někom, kdo mi ho odlije z resinu.

Co včíl? Stavět, či nestavět? To je to, oč tu běží!

od standaslechta » stř říj 06, 2021 11:01 am
Jo jo stále jsme v teoretické rovině i když kdo ví.

od JimiX » stř říj 06, 2021 12:37 pm
KLuK píše:Čím déle nad tím přemýšlím, tim více se scratch zamlouvá.

Člověk je chvilku offline a takové táma... Ludvíku, držím palce a jsem na Tvůj projekt zvědavej, jak na málo který, tady v plastikových vodách

od Mischio » stř říj 06, 2021 1:50 pm
No nad Blochem 1/48 přemýšlím už dlouho. Resinový hlavní díly + 3D tisk blbinek okolo.

od KLuK » stř říj 06, 2021 2:53 pm
standaslechta píše:... A nějaké profily ať průřezu půlkruhového nebo trojúhelníkového bych jaksi neřešil, leda možná že bych se zbláznil a pokusil se Blocha sochat ve dvaatřicetině.

No já nevím ... a jak bys řešil povrch trupu a křídel ve čtvrtce? Je pravda, že jsem se ještě nedostal k výkresu, tak nemám přesnou představu o rozměru ani průřezu povrchového vyztužení. Že by mohlo stačit nastříkat tmelem, stejně jako se dělají porty?

od KLuK » stř říj 06, 2021 3:11 pm
Dr. zvied píše:Jó, tak nad tím jsem také přemýšlel. V podstatě jsem uvažoval o tom, že bych měl asi postavit pevnou konstrukci křídla - hlavní nosník, pomocný nosník a několik žeber, a ty bych potom potáhnul tenkou destičkou. Ale také mě napadlo, jestli tento způsob není příliš komplikovaný. Resp. kolik užít žeber, a potom jestli by se mi ta destička v mezerách mezi žebry a nosníky neprohýbala (jak moc, a kolik by to potom chtělo tmelu?). Tou destičkou potahovat křídlo za studena, nebo ji přede krapet nahřát, aby byla "poddajnější" a tolik se nelámala (zejména na náběžné hraně)? A v neposlední řadě, udrželo by si to křídlo geometrii? Nezkřivilo by se mi křídlo časem? Nebylo by lepší použít třeba křídlo z jiného modelu, kde je již zejména náběžná hrana profilovaná, jen by se to případně upravilo podle tvaru žeber? Ale z jakého modelu potom vycházet? Ne všechna letadla mají obdélníkový centroplán.
Proto jsem nenašel odvahu to vyzkoušet a navíc jsem se místo toho pustil do jiných - hloupějších - projektů.

Radku, vždy si cením Tvých rozvah. Docela dobře mi pomáhají doplnit ty moje. Já při svých projektech nejdříve hledám a vymýšlím způsoby, jak by to šlo udělat a ty na to jdeš z druhé strany. Zvažuješ všechna možná rizika a možnosti potencionálních problémů - tedy proč by to nešlo. Já jdu do svých projektů po hlavě a Ty nenacházíš odvahu.
My dva dohromady bychom byli skvělý tým

od KLuK » stř říj 06, 2021 3:33 pm
JimiX píše:Člověk je chvilku offline a takové téma... Ludvíku, držím palce a jsem na Tvůj projekt zvědavej, jak na málo který, tady v plastikových vodách

Radku, velmi mě těší Tvá podpora. Ale budeš muset ještě nějaký čas vydržet. To víš, plány jsou velké a času je málo. Bloch je zatím ve stádiu čerstvě zrozeného nápadu. Postavit si ho ve čtvrtce mě napadlo docela nedávno, když v tomto vlákně o něm padla zmínka a mě se vybavily jeho tvary.
Až dotáhnu do konce své rozvrtané MiGy-21, pravděpodobně se pustím do některého ze svých scratch projektů. Jen ještě nevím, který to bude. Zatím mám v plánu tři, (ale ke každému z nich mi ještě něco chybí):
- Savoia Marcheti SM.73
- letadlo Jana Kašpara
- Bloch MB-200

od PantherG » stř říj 06, 2021 4:52 pm
Výkresy MB-200 - L+K 3 - 7 /1986
Jsou tam tuším i zvětšené řezy výztuh.
Kdyžtak stačí říct a dodám....

od standaslechta » stř říj 06, 2021 4:56 pm
Několik slov k čvrtkovýmu Blochoj. Křídlo čistě z plastu asi ne určitě nosník z kovu nebo uhlíková trubka případně kdo se chce patlat v pryskyřici tak jádro z extrahuovanýho a olaminovat. U trupu mám nápad dno, strop a přepážky plast, bočnice kvůli oknům průhledná fólie. A ty výztuhy stříkat surfem by bylo k ničemu, ty výztuhy budou vysoký cca jako vlny v potahu Ju-52 nebo TB-3.

od KLuK » stř říj 06, 2021 4:58 pm
Vašku, díky za nabídku, právě si je skenuji.

od KLuK » stř říj 06, 2021 5:01 pm
standaslechta píše:...A ty výztuhy stříkat surfem by bylo k ničemu, ty výztuhy budou vysoký cca jako vlny v potahu Ju-52 nebo TB-3.

Myslel jsem si to A máš nějaký nápad jak na ně?

od PantherG » stř říj 06, 2021 5:23 pm
No.... polystyren ve stavebnicích by měl mít "tvarovou paměť..... tak na kousku vybrousit potřebný tvar profilu a vytáhnout nad svíčkou....
Jenže to zase naráží na požadavek konstantního rozměru....
P.S. na MB-200 bych měl i něco podkladů.... základ je Triáda.... a pak fotky z netu....

od standaslechta » stř říj 06, 2021 5:41 pm
Mám ale je to dost odpadová technologie. Je víceméně fuk jaký má ten profil průřez ale vezme se plastový profil (třeba evrgrýn) normálně se nad plamenem vytáhne stejně jako nit, kupodivu to má tvarovou paměť takže jestli táhneš obdélník a jiné více hrany i čtvrt či půlkruhy průřez bude vždy odpovídat výchozímu průřezu. Odpadovost je ale daná musíš toho natahat hafo a pak vytřídit.

od standaslechta » stř říj 06, 2021 5:42 pm
Á kocour byl rychlejší.

od KLuK » stř říj 06, 2021 6:09 pm
Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...

od standaslechta » stř říj 06, 2021 6:36 pm
KLuK píše:Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...

Na napínáky držátko od lízátka, ono tyhle u uchošťoury je těžká spotřebka tak ty trubičky dělaj z nějakých nezávadných sraček. Kdysi tady na fóru že něj uchošťoury jsou značky Bel.

od PantherG » stř říj 06, 2021 7:04 pm
A kdysi tady na MF někdo tvrdil, že jediné použitelné trubičky jsou z lízátek Chupa-Chups.....

Sakra ale je to silně nakažlivé téma.... ten Bloch.... já už taky jen tak chvilkama přemýšlím, jak by co by....
A model starých dobrých KP jako "technologická inspirace" je asi jediný možný....
K tomu křídlu třeba mě napadla kacířská myšlenka: jako základ extrudovaný polystyén ( pěnový) a povrch stříkaný tmel a přebrousit...
Pevnostně a hmotnostně by to bylo cajk....jen pořešit upevnění do trupu a motorové gondoly...

od standaslechta » stř říj 06, 2021 7:16 pm
PantherG píše:A kdysi tady na MF někdo tvrdil, že jediné použitelné trubičky jsou z lízátek Chupa-Chups.....

Sakra ale je to silně nakažlivé téma.... ten Bloch.... já už taky jen tak chvilkama přemýšlím, jak by co by....
A model starých dobrých KP jako "technologická inspirace" je asi jediný možný....
K tomu křídlu třeba mě napadla kacířská myšlenka: jako základ extrudovaný polystyén ( pěnový) a povrch stříkaný tmel a přebrousit...
Pevnostně a hmotnostně by to bylo cajk....jen pořešit upevnění do rupu a motoové gondoly...

No co svářecí drát. A jde o to jestli by ten příč kit ten extruďák nežrala.

od Dr. zvied » stř říj 06, 2021 8:04 pm
KLuK píše:Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...

Zkus lízátka. Myslím ty s trubičkou. Lízátka "píšťalky" mají i větší průměr (kvůli pístu, kterým se mění výška tónu).

Jéééé. Ono je to o pár řádků vejš.

od PantherG » stř říj 06, 2021 8:09 pm
U tech "lízátkových trubiček" jde o materiál.... mám pocit, že třeba takové ty zelené byly sad z polyetylénu.... a ten se netáhne, ale trhá...

od pepsini » stř říj 06, 2021 8:16 pm
Pošetilec je docela hezky název, doma na svoji adresu často slyším ,když strouhám v kuchyni plast ..to si ty magore uklidíš ,co se týče těch čupa čups,kdo to má pořád žvýkat, mě se osvědčila prázdná tuha do propisky, natáhneš to nad svíčkou na poprvé a pořádný kus ,jinak mam 15 pokusu s uchoštourem ,než něco pořádného vytáhnu, ale není uchoštour jako uchostour ,fakt je tam rozdíl ,jedny jdou lepe, ale vím prd které.

od Dr. zvied » stř říj 06, 2021 8:23 pm
KLuK píše:Je pravda, že jsem se ještě nedostal k výkresu, tak nemám přesnou představu o rozměru ani průřezu povrchového vyztužení.

Na to Ti odpovím takto. Připrav se na to, že tento "hranatý" krasavec má rozpětí cca 47 cm a na délu to dělá cca 43 cm. Na zbytek Ti pošlu SZ - ono toho bude víc

od Mischio » stř říj 06, 2021 8:55 pm
No myslím,že tvar těch výztuh je písmeno Omega.

od PantherG » čtv říj 07, 2021 6:57 am
Ad SM-73: v modeláři k tomu byl článek..... vpodstatě "hrubý nástin nutných úprav" z SM-81 ( pokud se nepletu)....
Ad MB-200 výztuhy: na výkresu z L+K je, že na trupu měly půlkulatý tvar a na nosných plochách trojúhelník se zakulacenou špičkou

od standaslechta » čtv říj 07, 2021 10:31 am
To by měla tlustší nit z rámečku vlepená do rýhy bohatě stačit.

od PantherG » čtv říj 07, 2021 11:39 am
Ve čtvrtce těžko.... už ve dvaasedmě jsou ty výztuže dost výrazné....
Črtvrtka už bude chtít profil...

od standaslechta » čtv říj 07, 2021 9:39 pm
Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.

od KLuK » čtv říj 07, 2021 9:52 pm
Tak jsem zkusil poměřit výztuhy na trupu a křídlech Blocha z výkresu uveřejněného v L+K (kousek výše ho publikoval PantherG) a pokud jsem správně měřil, vyšlo mi následující:
kulaté výztuhy trupu: šířka 6 mm, výška 5 mm
trojúhelníhové výztuhy křídel: šířka i výška 4 mm
měřeno obyčejným pravítkem přímo na výkresu v měřítku 1:36 otištěném v L+K č.5, strana 28, ročník 1986 .

Z toho mi vychází že ve skutečnosti by byly
- na trupu 216 mm široké a 180 mm vysoké
- na křídle 144 mm široké a 144 mm vysoké
a ve čvrtce by měly být výztuhy
- na trupu 4,5 mm široké a 3,75 mm vysoké
- na křídle 3 mm široké a 3 mm vysoké
Tak nevím, jestli nemám špatný pravítko a nebo jestli soudruzi v L+K neudělali někde chybu. Když se dívám na fotky, přijdou mi ty výztuhy menší

od KLuK » čtv říj 07, 2021 9:57 pm
standaslechta píše:Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.

Tak přesně nad tímhle už nějakou chvíli přemýšlím taky. Jen ještě nevím, jestli tenký plech, nebo tenký plast.

Asi se ze mě stane pivař

od standaslechta » pát říj 08, 2021 12:17 am
Když to porovnám z přezkama na opascích tak jsi měřil víceméně správně

od KLuK » pát říj 08, 2021 8:22 am
No nevím, když šířku výztuhy porovnám s velikostí ruky člověka, nevypadá to, na těch 200 mm...
... jo a ty výztuhy byly nýtovány na povrch, tedy minimálně na francouzkých strojích.
.. a vypadá to, že i na českých strojích byly výztuhy nýtované na povrch. Ve vynačené části fotky je to celkem znatelné.

od standaslechta » pát říj 08, 2021 10:31 am
No když se posune desetinná čárka tak by to na skutečným éru mohlo sedět ale když se 2,5 centimetru převede do čtvrtky tak se mě to zdá hodně mrňavý. Tak sakra kde je jádro pudla? Mudruju mudruju ale ještě jsem si nezvětšil kus výkresu do čtvrtky.

od KLuK » pát říj 08, 2021 11:19 am
standaslechta píše:Pozor mám nápad ty výztuhy jsou podle mě lisované do plechu nepřipadá mě že by byly k povrchu přinýtované. Tak co Blocha postavit z plechovek od piva (pastikový model už by to sice až tak nebyl)? Podle právítka vhodným zakulaceným nástrojem na balíku novin by se ty výztuhy daly vymačkat.

Původně jsem to chtěl zveřejnit, až si vše vyzkouším a budu si jistý, že to funguje, ale když už to Standa nakousl ...

Vytlačit výztuhy do plastu nebo do plechu mě napadlo taky. V podstatě velmi podobnou technologii jsem si už vyzkoušel na Piperovi, kdy jsem naznačil průhyby na zadní části trupu vymačkáním příslušných linií do tenké plastové desitičky a tou následně potáhl trup.

Když jsem přemýšlel nad tím, čím a jak to vytlačit, nejdříve mě napadlo to samé co Standu ... vytlačit výztuhu do plechu nebo tenkého plastu položeného na měkké podložce podle pravítka něčím vhodného vhodného tvaru ...

... v další fázi mě napadlo, žo to něco, čím se daly výztuhy vytlačovat by mohlo být něco na způsob nýtovadla. Jen místo ozubeného kolečka by bylo kolečko s tvarem budoucího profilu zmenšeného o tlouštku materiálu ...

... ale když jsem si počítal velikost výztuh (i když zatím si myslím, že to vyšlo moc velké), napadlo mě, že k tomu, aby lícová plocha vypadala dobře, nebude stačit na vytlačení správného tvaru profilu jen podložení plechu nebo tenké plastové folie měkkou podložkou (třeba balíkem novin). Takže nakonec mě napadlo použít něco na způsob kleští, kde na konci jedné "čelisti" by bylo kolečko s tvarem budoucího profilu zmenšeného o tlouštku materiálu a na konci druhé "čelisti" kolečko s drážkou ve tvaru profilu, v podstatě negativ prvního kolečka. Tím, že by se materiál protáhl mezi těmito dvěma kolečky, by měl být zaručený správný profil výztuhy i lícové strany, tedy z viditelného povrchu.

Zatím je to jen nápad a momentálně bádám nad tím, z čeho a jak přípravek vyrobit, aby byl pokud možno jednoduchý na výrobu a taky funční.

od Tchert » pát říj 08, 2021 11:34 am
KLuK píše:Tak jsem zkusil poměřit výztuhy na trupu a křídlech Blocha z výkresu uveřejněného v L+K (kousek výše ho publikoval PantherG) a pokud jsem správně měřil, vyšlo mi následující:
kulaté výztuhy trupu: šířka 6 mm, výška 5 mm
trojúhelníhové výztuhy křídel: šířka i výška 4 mm
měřeno obyčejným pravítkem přímo na výkresu v měřítku 1:36 otištěném v L+K č.5, strana 28, ročník 1986 .

Z toho mi vychází že ve skutečnosti by byly
- na trupu 216 mm široké a 180 mm vysoké
- na křídle 144 mm široké a 144 mm vysoké
a ve čvrtce by měly být výztuhy
- na trupu 4,5 mm široké a 3,75 mm vysoké
- na křídle 3 mm široké a 3 mm vysoké
Tak nevím, jestli nemám špatný pravítko a nebo jestli soudruzi v L+K neudělali někde chybu. Když se dívám na fotky, přijdou mi ty výztuhy menší

Obávám se, že soudruzi z L+K udělali chybu u měřítka. Trupových 216 mm odpovídá přibližně výšce obličeje, což z fotek odpovídá přibližně výšce okýnek v čumáku...

od KLuK » pát říj 08, 2021 11:43 am
Tchert píše:Obávám se, že soudruzi z L+K udělali chybu u měřítka. Trupových 216 mm odpovídá přibližně výšce obličeje, což z fotek odpovídá přibližně výšce okýnek v čumáku...

Souhlas, taky si myslím, že měřítko uvedené u nákresu profilu výztuh neodpovídá.

od KLuK » pát říj 08, 2021 12:27 pm
Pokud jsem dobře měřil a počítal ...
... tak podle téhle fotky mi vychází šířka trupové výztuhy v reálu nějakých 40 až 45 mm

od standaslechta » pát říj 08, 2021 3:39 pm
KLuK píše:Pokud jsem dobře měřil a počítal ...
... tak podle téhle fotky mi vychází šířka trupové výztuhy v reálu nějakých 40 až 45 mm

A jsme u toho, výška přesky opasku bude taky tak 40 mm.

od standaslechta » pát říj 08, 2021 3:41 pm
http://www.klempirskestroje.cz/stroj-na ... zalbu-z-4u

od standaslechta » pát říj 08, 2021 4:19 pm
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 3706121312

od KLuK » pát říj 08, 2021 6:19 pm
Pěkné ... já to ale nechci stavět 1:1

Ale jako inspirace perfektní

od PantherG » pát říj 08, 2021 6:37 pm
Tak mě napadlo...... co takhle nějaké kopyto a v něm/přes něj třeba z plechu ( a co tak silnější alobal z misek na grilování? ) natvarovat výztuhy a to pak na trup a křídlo dolepit? A nýtovacím kolečkem by šly naznačit i nýty, kterýma se to připevňovalo.....

Jen tak nápad...

P.S. tahle "technologická diskuze" by si snad i zasloužila vlastní téma

od pepsini » pát říj 08, 2021 6:44 pm
Nádherná fotka čumáku ,mohl by mi prosím někdo pomoct ,proč je ten čumak před kompletací takový tmavý ? materiál má byt dural a jakostní ocel a když dam i jinou fotografii hrubé kostry do nějakého programu na barvy , tak mi to ukáže nějakou hnědou žíhanou ,narezlou ...nevim jestli je to nějaký barevny zaklad ,ale rad bych aspoň přibližně znal vzhled před kompletaci éra, nepřijde mi to že by to bylo nějaké čistě kovové ,omlouvám se ře zasíram téma směr ,ale kdyby někdo tušil barvu ,díky moc

od standaslechta » pát říj 08, 2021 7:02 pm
Jediné co mě napadá a bude to asi pravda že plechy jsou eloxované. Vzorník eloxu je přiložen jen ilustračně. U eloxu základovou barvu asi nedáváli takže byl Bloch v interiéru skutečně hliníkově šedý?

od pepsini » pát říj 08, 2021 7:25 pm
Mockrát ti děkuju, je to zvláštní ,ale ten tmavý bronz na dvou fotografiích mi ukazuje naprosto stejný odstín a tenhle čumák spíš černý a nemyslím že by na těch fotografiích jiné barvy nesouhlasily. Ještě jsem našel fotografii blocha 210 ve fabrice i s potezama a zas taková tmavá bronz. a potez světlý kov se zelenou.Ten program není úplně asi nejpřesnější ,ale určitou představu to dá.Díky moc ,zas mám co přemýšlet
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2021, 22:38

Ještě k těm barvám na přídi blocha ... nemůže to být taky světlem a použitým fotomaterálem? Nejsem si jistý, jak který černobílý film a fotografický papír zobrazuje stříbrnou. Přijde mi, že na té fotce jde světlo shora mírně zezadu, to znamená, že přivrácený bok je ve stínu. Na pravé sstraně fotografie je příď osvětlená a znatelně světlejší.
BLOCH200-18.JPG

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 09 říj 2021, 06:38

Já nevím.... ale fakt je blbost, že by to bylo stříknuté nějakou základovkou?
Na druhou stranu: interiér u francouzů byl stříkaný barvou chamois ( slonová kost )....a tím myslím komplet interiér, tedy všehny vnitřní plochy...
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 09 říj 2021, 10:44

Veni, vidi, vi... co? Co to?
Tady se rozjel úplný technologický institut. :lol: Předně Ludvíku, jestli ještě nemáš zvětšené plány, tak to udělej. Ta narážka na začátku byla myšlena k těm profilům na trupu, nakřídlech a na SOP a VOP. Zvětšený výkres ti ukáže jak široké - příp. vysoké by měly ty profily být. Když si vezmu v potaz všechna ta udělátka, která je třeba udělat proto, abys je mohl později použít na práci s plechem (ať už od piva, nebo alu fólie), jak chceš pořešit aby byly dostatečně rovné - v případě použití na trup, kde jsou opravdu dlouhé a o různých rozměrech délek? Nemáš obavu, že by se to mohlo kroutit? A potom na křídle. Tam je to o různé délce profilů stejné, a kromě toho - těch profilů je tam hafo. A pokud bys ty profily dělal z plechu, nemáš obavu, že při nanášení na horní profil žebra by se mohly ty profily deformovat, resp. zplošťovat?

Když jsem přemýšlel před lety, jak bych ty profily na letadle řešil, tak jsem původně myslel (za předpokladu, že lepím výhradně plastikový model), že v místě profilů bych nalepi tenké proužky slabého plastu - destičky 0,2 mm a na to potom nalepit kulatý profil. Jenže v přepočtu do skutečného měřítka by takový plech byl tlustý 9,6 mm, což už je síla pancíře. Pokud bych vycházel z předpokladu, že k výrobě profilu byl užit třeba plech 1,0 mm, potom v přepočtu do čtvrtkového měřítka by to dělalo 0,021 mm. Takhle tlustý není snad ani list papíru. Potom mě napadla ještě jiná věc. V místě profilu udělat rýhu a do té potom příslušný (kliďánko i kulatý) profil vlepit. Pokud předpokládám správně, tak v té rýze by se část kulatého profilu schovala, samotný profil by se snížil, zbytek spáry vyplní lepidlo, něco by mohl vyplnit i surfacer. Vlastně by to potom vypadalo asi tak jako na starém dobrém Aeru od KP, akorát kapku větší. Je to jen nápad. Tedy další do řady "DOBRÝCH" rad. :lol:

Jde o to promyslet, co je jednodušší a efektivnější. Aha! Namítnente ostatní, Jenže každý ten profil má okolo lem (navíc s plynulým a né ostrým přechodem). Hmmmmmm. Když jsem lepil MiGa-17 ze Směru, tak jsem přemýšlel (a stále přemýšlím) o aerodynamických plůtkách na křídle. Teď nemyslím jejich tvar a tloušťku. Myslím ten lemující plech, který je okolo a je onýtovaný. Zpravidla takovou věc výrobci řeší tím, že okolo udělají linku (dříve pozitivní, nýčko negativní). Tak bych to okolo projel žiletkovou pilkou a fertig. Pokud nestavíš soutěžňák, ale jen pro radost, tak někde se ty oje bát musí.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 říj 2021, 10:57

O MB.200 z tlače uvažujem nejaký čas aj ja.

Tie motory od Vectoru pre 72 KP mám, sú fajn. Ak chcete, môžem vám ich odfotiť.

Čo sa farby toho nosa týka - podľa mňa je to farba. Aká je otázne. Ale nemyslím, že by to bol plech, pretože vidieť nity aj miesta, kde je poškriabaná či nenastriekaná tam, kde bol iný diel. No a pásy sú bez úpravy.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 09 říj 2021, 11:12

K té barvě na čumáku: nemohla by to už být kamuflážní?
Jako že by se barvily podsestavy.... francouzské bombardéry té doby byly celkově nabarvené "kaki".... případně noční stroje "chocolat"...
Tak třeba jako že by eventulně.....
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 09 říj 2021, 12:01

Nebyl u zdroje fotky popis odkud je? To by asi mnohé nápovědělo...
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2021, 12:03

JimiX píše:Nebyl u zdroje fotky popis odkud je? To by asi mnohé nápovědělo...

Já mám jen tu fotku, bez popisu
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2021, 12:04

JimiX píše:Nebyl u zdroje fotky popis odkud je? To by asi mnohé nápovědělo...

... a jméno pod kterým ji mám uloženou je: 1035532401.jpg, to moc nepomůže :x
Naposledy upravil KLuK dne 13 říj 2021, 09:08, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 09 říj 2021, 12:20

Já mám jako základ budoucího vysněného projektu tohle... :-D
Přílohy
MB_200.JPG
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2021, 13:55

Radku, díky za další nápady, něco z toho mě už taky napadlo
Dr. zvied píše:Předně Ludvíku, jestli ještě nemáš zvětšené plány, tak to udělej. Ta narážka na začátku byla myšlena k těm profilům na trupu, nakřídlech a na SOP a VOP. Zvětšený výkres ti ukáže jak široké - příp. vysoké by měly ty profily být.

Na to se chystám, jak budu mít trochu času a klidu určitě na to dojde (:)

Dr. zvied píše: Když si vezmu v potaz všechna ta udělátka, která je třeba udělat proto, abys je mohl později použít na práci s plechem (ať už od piva, nebo alu fólie), jak chceš pořešit aby byly dostatečně rovné - v případě použití na trup, kde jsou opravdu dlouhé a o různých rozměrech délek? Nemáš obavu, že by se to mohlo kroutit? A potom na křídle. Tam je to o různé délce profilů stejné, a kromě toho - těch profilů je tam hafo. A pokud bys ty profily dělal z plechu, nemáš obavu, že při nanášení na horní profil žebra by se mohly ty profily deformovat, resp. zplošťovat?

Trochu jsem už nad tím "udělátkem" přemýšlel a zrovna na to, jak udělat prolisy rovné a rovnoběžnéné jsem myslel. Když jsem se ve svém popisu zmiňoval o kleštích, bylo to spíše přirovnání nejlépe vystihující funkci. V reálu by to mohlo vypadat jako pracovní deska se zabudovaným spodním rýhovacím kolečkem a s vodítky pro rovné rýhování a s dorazy pro stejnou délku. K této základně by bylo připevněno odklopné rameno s horním rýhovacím kolečkem. A ta rýhovací kolečka by mohla být výměnná. Právě proto, že je tam těch prolisů hafo, by se mohlo takové udělátko vyplatit. Ale ještě pořád to není konečná verze, ještě se to možná změní (:)
No jestli se budou prolisy při ohýbání do profilu křídla ohýbat, to zatím nevím. Myslím si, že ten ohyb není tak velký, aby to ktomu došlo (náběžná hrana je bez prolisů). Ale bude potřeba to zkusit. Pak se uvidí.

Dr. zvied píše:Když jsem přemýšlel před lety, jak bych ty profily na letadle řešil, tak jsem původně myslel (za předpokladu, že lepím výhradně plastikový model), že v místě profilů bych nalepi tenké proužky slabého plastu - destičky 0,2 mm a na to potom nalepit kulatý profil. Jenže v přepočtu do skutečného měřítka by takový plech byl tlustý 9,6 mm, což už je síla pancíře. Pokud bych vycházel z předpokladu, že k výrobě profilu byl užit třeba plech 1,0 mm, potom v přepočtu do čtvrtkového měřítka by to dělalo 0,021 mm. Takhle tlustý není snad ani list papíru.

Tohle by šlo vyřešit tvarem vytlačovacího kolečka, ale je otázka, jestli to vůbec řešit :?:

Dr. zvied píše: Potom mě napadla ještě jiná věc. V místě profilu udělat rýhu a do té potom příslušný (kliďánko i kulatý) profil vlepit. Pokud předpokládám správně, tak v té rýze by se část kulatého profilu schovala, samotný profil by se snížil, zbytek spáry vyplní lepidlo, něco by mohl vyplnit i surfacer. Vlastně by to potom vypadalo asi tak jako na starém dobrém Aeru od KP, akorát kapku větší. Je to jen nápad. Tedy další do řady "DOBRÝCH" rad. :lol:

I to je cesta, jak ty výztuže udělat. Myslím si ale, že se tím jen nahradí jeden problém druhým. Když pominu velkou pracnost, neřeší to zjednodušení výroby velkého počtu prolisů a je tu jiný problém, sice rovnou drážku uděláš podle pravítka, ale jak zajistíš aby měla po celé délce stejný tvar a hloubku?

Dr. zvied píše:Jde o to promyslet, co je jednodušší a efektivnější. Aha! Namítnente ostatní, Jenže každý ten profil má okolo lem (navíc s plynulým a né ostrým přechodem). Hmmmmmm. Když jsem lepil MiGa-17 ze Směru, tak jsem přemýšlel (a stále přemýšlím) o aerodynamických plůtkách na křídle. Teď nemyslím jejich tvar a tloušťku. Myslím ten lemující plech, který je okolo a je onýtovaný. Zpravidla takovou věc výrobci řeší tím, že okolo udělají linku (dříve pozitivní, nýčko negativní). Tak bych to okolo projel žiletkovou pilkou a fertig. Pokud nestavíš soutěžňák, ale jen pro radost, tak někde se ty oje bát musí.

Ano v tom s Tebou plně souhlasím. Je potřeba zvážit, co ještě má smysl řešit a na co se vykašlat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2021, 13:56

Richard Plos píše:Já mám jako základ budoucího vysněného projektu tohle... :-D

Tak to bude pěknej macek (:)
Naposledy upravil KLuK dne 31 srp 2023, 10:10, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šubr » 09 říj 2021, 16:50

Jo pěknej kousek,mám ho od Answeru.Asi zůstane placatej,lepení podélných pásků je hrůza... :oops:
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 09 říj 2021, 18:18

Asi mám nápad :grin:
Přílohy
KHI002912-05.jpg
KHI002912-05.jpg (8.62 KiB) Zobrazeno 3897 krát
106622.jpg
standaslechta

Další

Odeslat odpověď