Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Japonci - camo barva

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Japonci - camo barva

Příspěvekod worms » 14 čer 2021, 19:35

Zdravím, prosím o radu někoho zkušeného modeláře na Japonce, mám problém s určením camo barvy, jedná se mi o hnědou barvu, která je na modelech, a to barvu od Gunze řady C u modelů Japonců Hyakushiki Shitei III Kai a Mitsubishi Isshikirikko Type 11 Betty, u nich jde zřejmě o stejnou hnědou barvu, pak u té Betty, o jakou zelenou se jedná? Zase mi jde o barvy Gunze řady C, přímo o číslo barvy. Předem děkuji za fundované odpovědi.
Přílohy
IMG_4624.JPG
IMG_4625.JPG
worms

• Odpovědět s citací

Re: Japonci - camo barva

Příspěvekod peteru » 15 čer 2021, 09:29

Betty https://1999.co.jp/eng/10667662
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 15 čer 2021, 12:57

Nevím jestli jsem dostatečně fundovaný, ale tu Bettynu mám v plánu, tak jsem kolem toho trochu zjišťoval co a jak k čemuž jsem použil své znalosti a zdroje týkající se války v Pacifiku. Osobně bych na tu hnědou vzal Tamiya X-64 Red Brown, prostě proto že mám rád Tamiya akryly a tu bych těžce vyšísoval. Pokud chceš Cčkové Gunze, tak bych vyšel z Russetu (C81), protože ho mám doma a nevím co s ním a ten bych namíchal s obyčejnou hnědou a následně rovněž vyšísoval nějakým světlým okrem nebo něčím takovým. Výsledná barva na kterou bych cíloval by byla taková zašlá hnědá s malým náznakem červené, protože to je asi tak nejblíže k tomu jak mohlo japonské letadlo po nějaké době strávené na tropických základnách v dešti a slunci asi vypadat. U té zelené bych pak vyšel z C124rky a postupoval obdobně.
Nic přesnějšího ti k tomu nikdo neřekne, protože cílovat barvy letadel z WWII je vždy problematické a obzvlášť u japonských letadel pak přímo "exercise in futility". Při jakémkoliv studiu historických pramenů zjistíš, že japonská letadla kombinací ne úplně trvanlivých barev a velmi náročného prostředí ve kterém se pohybovaly měly možná vůbec největší odchylky od původních barevných odstinů ze všech válčících armád. Takže za mne bych to pojal jako původně kombinaci red brown a IJN Dark Green, která měla těžký život a je to na ní vidět.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod worms » 15 čer 2021, 15:22

No, mi jde o to, že Gunze má na Japonce konkrétní camo barvy, mám jich několik, ale tu hnědou nemám, takže potřebuji konkrétní číslo autentické hnědé barvy Gunze C. Já vždy používám jen konkrétní autentické odstíny, nikdy jsem nic nedomíchával, již tak 30 let dělám II. válku, a to německé LW, mám všechny odstíny RLM od Gunze, v tom se vyznám, ale nedávno jsem začal dělat Japonce, a tam v těch barvách trochu plavu.
worms

• Odpovědět s citací

Příspěvekod worms » 16 čer 2021, 16:59

Ještě mám dotaz, vyrábí eduard na ten Hyakushiki express mask na kabinku? Nějak to nemůžu dohledat. Dík za odpovědi.
worms

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 16 čer 2021, 17:17

https://www.eduard.com/index.php?lang=2 ... 4%5D=Masky

Masky zde
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 16 čer 2021, 17:45

Zelenou asi nějakou najdeš, ale tu "čajovou" na Ki-46 v Gunze nenajdeš. Být tebou, mrkl bych na AK Real Colors, Japonce mají dobré a práce s nimi je ok, dokonce Gunze ředidlo lze použít.
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 17 čer 2021, 07:08

Tamiya je XF-64 a zesvětlit XF-15.
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse