Ja jsem oficialni tmel zkusil jednou (jakysi dvouslozkovy z prodejny Mlady technik), ktery ovsem neprijemne hrudkoval. Po teto zkusenosti jsem presel na ramecky rozpustene uz v nevim cem, kde jsem ovsem udelal chybu, ze jsem s tim zkusil uplacat steny podvozkovych sachet, nacez jsem po chvili koukal, jak se na drahem a obtizne sehnanem Spitfire od Revellu potapi presne vymezene casti horni strany kridel dolu do sachet. To ale byla jen posledni kapka, moc dobre se mi s tim nedelalo. Nakonec jsem vetsinu svych modelu zdarne tmelil starsim a tedy hustejsim Lepi M, ktere se samozrejme skvele pojilo s materialem a po relativne rychlem zaschnuti i dobre brousilo.
Tmel vypínací nitrolak+pudr. Občas tím tmelím dodnes ale místo laku vteřiňák na velký ruky to je fajn. Rámečky v toluenu s pudrem to bylo nadlouho než se dalo brousit.
Pánové, zeptám se, čím za dnešních materiálových podmínek tmelíte? Já jsem po objevení Milliputu ničím jiným už netmelil, nicméně, mám za to (alespoň soudě podle fotografií ze stavby modelů), že je spíše používán k výrobě různých detailů (pytle s pískem, plachty, resp. u pozemní techniky) než ke tmelení spár.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
On ten stříbrný bude asi ten šedý. Tamiya dělá v tubě 2 tmely: basic putty (šedostříbrný) a white putty (bílý). Ani jeden není dvousložkový, to je zase jiný výrobek. Oba jsou dobré, chce to vyzkoušet. Já používám každý na něco trochu jiného..
Marina Veneta čekatel a obdivovatel Na stole:P-40, He-162, Mosquito Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2 KPM Apolo Kopřivnice http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Na větší tmelení a následné broušení (a pak třeba i dorývání) je dobrý Tamiya polyester putty, s aktivátorem, docela rychle schne. A pak mají ještě typ Epoxy putty (něco jako Miliput), míchácí do konzistence těsta...z toho se dobře tvarují třeba polstrování sedaček, ale dá se i uhladit v široké spáře plastu.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel Na stole:P-40, He-162, Mosquito Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2 KPM Apolo Kopřivnice http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Nejjemnější dvouslozka od 4CR, nesesychá se a dobře se brousí, nedělá bublinky a drží. Cena nula nula nic za kilovou pixlu. Jednosložkový mi nesmí domů. Neříkám že Tamiya šedivý je špatný, ale připadá se časem. Když si to srovnám s jemným tmelem v tubě od Motip u , tak je to to samé za úplně jiné peníze se stejným efektem. Jednou jsem na trup lodi, který byl ze dvou půlek zkusil vteřinak s bavlněnou drtí ktera se používá na zahuštění epoxidů a taky fajn, vymazl jsem tím spoj zevnitř a drží to taky fajnově. Dělám lakařinu tak sem k tomu došel i na modelech.
Já už nepamatuji ani Britfix ani lepidlo od Matchboxu, proto udělám možná velký skok dopředu. V roce 1986 se objevilo lepidlo Contacta od Revellu za, myslím, 10 Kčs. Někdy ke konci roku 1988 tmel Plasto - 30 Kčs.
Přílohy
plasto.jpg (11.48 KiB) Zobrazeno 2549 krát
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.