Taky jsem hledal, ale krásné záběry ... nakonec jsem sledováním dalších videí, která se mi po skončení jaksi sama vnucovala, strávil další tři hodiny ...
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
DUNDR píše:?? Nějak jsem na nic nenarazil. Jen ve 4:40 ten roj bez trupovek....
V 10:45 jsou další záběry, B-33 mají kódy. Na pravém křídle 2. B-33 je jasný rozdíl mezi odstínem na konci křídla a u centroplánu. To by právě potvrzovalo existující názor, že B-33 červené konce křídel neměly. A vše vzniklo chybnou inetrpretací ČB fotek mašin, u kterých došlo ke změně odstínu khaki povětrnostními vlivy, která zřejmě vznikla při zaplachtovaní B-33 mimo hangár kdy vnější část křídla plachtována nebyla.
Jen tak mmch, o jakých červených křídlech je řeč? Červená křídla se uvádějí na 5087, tedy nejdříve v r. 1957 a to jako označení pro manévry a kresleny jsou celé vnější části (nejnovější verze v Jakabu). Tento film je ovšem z r. 1953, kdy platily kódy AA-11 (skutečný kód se mi nepodařilo rozluštit). Taky mi není jasné, proč by v případě plachtování byla plachtována jen půlka křídla, kde krom zbraní nic není a nebyla plachtována část s mechanizmem křidélek, navíc s jejich plátěným potahem. Jedna fotka v Jakabu 2.díl, ukazuje částečně zaplachtovaný stroj na str. 56: motor, kabina, kulomet, hlavně a kola. Na křídle nic. Takže bych to viděl spíše na opravu nátěru.