Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

su-24 bilek 1/72

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

su-24 bilek 1/72

Příspěvekod salat » 26 říj 2016, 10:30

Ahoj Chlapi ,
chcel by som sa Vas opytat ako je na to stavebnica SU-24 od Bilka v mierke 1/72 ?
mam za sebou dva tazsie projekty a chcel by som skorej taku neaku ``oddychovku ``bez hodin tmelenia ,brusenia a prerivania :grin:
dik za info [-o<
salat

• Odpovědět s citací

Re: su-24 bilek 1/72

Příspěvekod ferost » 26 říj 2016, 11:22

Ahoj,
skôr než Ti odpovie niekto, kto ho skladal .... teda z hľadiska jednoduchosti resp. zložitosti stavby prípadne presnosti stavebnice ...

Bílek je v podstate línia vývoja kitu :
https://www.scalemates.com/kits/145597- ... 4-fencer-d

Mám ten od Bílka zatiaľ nepostavený. Má (podľa mňa) celkom slušné negatívne rytie, teda mal by sa dať z toho postaviť za lacný peniaz celkom slušný model.
Nekontroloval som presnosť stavebnice.
Dnes už je ale na trhu v 1/72 podstatne detailnejší kit od Trumpeteru. Samozrejme aj cenovo o dosť drahší.

Takže z "prvej vlny" asi tak ...

=;
ferost

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jendam1 » 27 říj 2016, 17:53

Ten model jsem stavěl před léty. Pokud si dobře vzpomínám, sestavit šel celkem pěkně a bez problémů.
Vadou na kráse je dle mého názoru přílišné zjednodušení některých detailů podvozku, kokpitu a sedaček. Použil jsem proto tehdy dostupné lepty, myslím že od Eduardu.
Také povrch si zcela jistě zaslouží doplnit nějaké to nýtování a linky paneláže.
MiG-21F F-5A L-39ZA Ha-200B Al-Kahira MiG-21MF 1/48
jendam1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 28 říj 2016, 10:59

Modely bílek/italery/dragon jsem stavěl asi před patnácit lety, kdy žádný jiný su24 nebylo a jsou k vidění tady http://www.dogfighter.com/Sukhoi-Su-24-Fencer/1632.html a http://www.dogfighter.com/Italeri-Sukho ... /1636.html.

K těm stavebnicím - předně jsou mimo tvarově - čumák, trup - i když jako su24 to vypadá. Paneláž je mimo uplně, takže nutné přerýt. Ta paneláž kitu se na boku a spodku ztrácí a tak jako tak je dorývání nutný. Nulové detaily v kabině - zde možno použít Pavla rezinový kokpit /případně jeho origo vzor Neomegu/. Výzbroj v kitu je tvarově špatná a je jí málo - já tam měl jen baky, bomby a R60ky. Půlky trupu jsou zkroucený, takže se musí dávat do spojů výztuhy, jinak to nedrží tvar. Modely jsem přeryl, onýtoval, výzbroj je od Zlínku a upravený původní dragon /závěsníky a pumy/. Dekály jsou HiDecal plus samodo

V zásadě bych poradil ten Bílkův/dragon/italery model vyhodit a jít do nového 1/72 trumpetýru Su24M - je rozhodně přesnější, s klapkama a slotama, komplet podv. šachtama, s vysunutým nástavcem pro tankování paliva a hlavně s prakticky veškerou používanou výzbrojí a s lepšími dekály ve kterých je i dostatečné množství popisek. Těch cca 900 kč za trumpetu se ti tedy v pohodě vrátí v lepší stavbě a hezkým modelu už "z krabičky". Eduardi k němu dělají už i plechy, takže je možný model ještě o něco líp vyšperkovat. Su24MR od trumpety ale nebrat! Chybí na něm dost podstatný markanty průzkumný verze...
Petr Zatrepalek

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse