Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Leštiace pasty Tamiya

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Leštiace pasty Tamiya

Příspěvekod David Michalko » 30 led 2007, 10:29

Zdravím.

Chcel by som sa opýtať, či je možné touto pastou leštiť aj nafarbený povrch, alebo iba plast. Nastriekal som totiž model základovkou a zišlo by sa pred farbením trochu vyhladiť povrch.

Ďakujem.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 30 led 2007, 10:37

Ať tě ani nenapadne Tamiyáckejma compoundama leštit barvu! Zůstane ti totiž strašně tý pasty v paneláži a je dost velkej průser to odstranit. Tyhle compoundy jsou vhodný na čirý díly, ale na kamuflážní barvy moc né.

Na to se vyplatí spíše GSI fine a superfine compound, kterej v paneláži vůbec nezůstává. Jak je to možný ale netušim...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 30 led 2007, 10:44

Díky. Tiež som rozmýšlal, či tá pasta neostane v linkách paneláže a či ju potom bude možné odstrániť. Nič sa nedá robiť, musím kúpiť GSI.
Ešte jedna otázka. Nezanechajú pasty na farbe nejaký povlak, ktorý by mohol robiť problémy pri ďalšom farbení?
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 30 led 2007, 11:52

Speciálně ty od GSI ne. Ani compoundy od Tamiye na kabinkách nenechávají žádnej potah, ale zase perfektně vyleští. Jinak Tamiya compoundy jsou pasty a GSI compoundy jsou tekutý.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman Pataj » 30 led 2007, 13:17

Nikdy som nepoužil pasty Tamiya ani GSI, tak nemôžem porovnávať, ale v poslednej dobe (naposledy včera večer) som pracoval s pastami od KPM Bratislava a su skvele. V paneláži nezostávajú a ak, dajú sa ľahko odstrániť. Navyše predpokladám, že aj cenovo su niekde úplne inde - 50Sk za jedno balenie. Používal som ich aj na farbený povrch, či surfacer (GSI).
Roman Pataj

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 31 led 2007, 07:31

Niekde v sekcii rozostavane mam B-17G od Monogramu, kde som lestil ako plast, tak aj surf pripravkami od GSI. Mozem vrelo doporucit. Daju sa tym lestit aj farby.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 31 led 2007, 08:47

Já Compoundama od Tamiye barvu leštím běžně, nicméně nedělám letadla...
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 31 led 2007, 09:27

Všetkým díky. Vidím, že každý preferuje niečo iné a asi budem musieť odskúšať všetko a vybrať si to, čo mi najviac vyhovuje. Keďže mám už zakúpené Tamiyácke pasty, tak to risknem a aj napriek odporúčaniam Jakuba skúsim preleštiť aspoň jedno krídlo. Uvidíme čo to spraví. Prinajhoršom budem čistiť linky paneláže ako žeravý. Leštidlá od KPM Bratislava vyzerajú tiež zaujímavo a pravdepodobne ich vyskúšam tiež. GSI vďaka príliš vysokej cene pôjdu až na koniec.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 09 úno 2007, 13:59

Tak vyleštil som Tamiyami IL-2. Išlo to celkom dobre, až na to,že som jeden večer strávil so špáratkom v ruke a čistil paneláž. Nešlo to zle, ale nabudúce asi vyskúšam niečo tekutejšie.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kure_melancholik » 09 úno 2007, 14:10

NAzdar můžu s zeptat kde jde sehnat ta lešticí pasta od KMP bratislava?
kure_melancholik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 12 úno 2007, 07:43

kure_melancholik píše:NAzdar můžu s zeptat kde jde sehnat ta lešticí pasta od KMP bratislava?

Skús si pozrieť ich stránku http://www.kpmbratislava.sk
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 12 úno 2007, 10:25

David Michalko píše:Tak vyleštil som Tamiyami IL-2. Išlo to celkom dobre, až na to,že som jeden večer strávil so špáratkom v ruke a čistil paneláž. Nešlo to zle, ale nabudúce asi vyskúšam niečo tekutejšie.

Cvičně jsem zkusil vyleštit křídlo Revell Fw190 1/72 pastou Tamyia - Finish:
bez nátěru jen plast
barvu zalakovanou Sidoluxem
Postupoval jsem tak, že jsem nabral malé množství (ale opravdu malé!) na hadřík a leštil. Pasta nesmí na povrchu ani v hadříku úplně "zaschnout" jinak opravdu zůstanou bílé stopy v paneláži (i na hadříku - nepoužívám bílý). Proto namočím hadřík do vody a dolešťuji "pod vodou". Případně ještě před zaschnutím pasty leštěnou plochu opláchnu vodou (lze i měkkým zub. kartáčkem přejet paneláž) a po osušení finálně doleštím suchým hadříkem. V obou případech nezůstaly v paneláži viditelné zbytky pasty. U sidoluxu se mi podařilo srovnat a rozleštit i mirnou krupici (tzv. struktura pomerančové kůry), kterou udělal, do ůplně hladkého lesku. (Zkusím použít až zase někdy budu stavět nějakou tu formulku :-D )

Je to sice pracnější, ale pokud doma nic jiného než Tamyiu nemáte.... :lol:
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 12 úno 2007, 15:42

Milan Holzapfel píše:
David Michalko píše:Tak vyleštil som Tamiyami IL-2. Išlo to celkom dobre, až na to,že som jeden večer strávil so špáratkom v ruke a čistil paneláž. Nešlo to zle, ale nabudúce asi vyskúšam niečo tekutejšie.

Cvičně jsem zkusil vyleštit křídlo Revell Fw190 1/72 pastou Tamyia - Finish:
bez nátěru jen plast
barvu zalakovanou Sidoluxem
Postupoval jsem tak, že jsem nabral malé množství (ale opravdu malé!) na hadřík a leštil. Pasta nesmí na povrchu ani v hadříku úplně "zaschnout" jinak opravdu zůstanou bílé stopy v paneláži (i na hadříku - nepoužívám bílý). Proto namočím hadřík do vody a dolešťuji "pod vodou". Případně ještě před zaschnutím pasty leštěnou plochu opláchnu vodou (lze i měkkým zub. kartáčkem přejet paneláž) a po osušení finálně doleštím suchým hadříkem. V obou případech nezůstaly v paneláži viditelné zbytky pasty. U sidoluxu se mi podařilo srovnat a rozleštit i mirnou krupici (tzv. struktura pomerančové kůry), kterou udělal, do ůplně hladkého lesku. (Zkusím použít až zase někdy budu stavět nějakou tu formulku :-D )

Je to sice pracnější, ale pokud doma nic jiného než Tamyiu nemáte.... :lol:

Ďakujem za tip. Nabudúce skúsim leštiť s navlhčenou handričkou a menším množstvom pasty.
David Michalko

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna