Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F4U s dodatečnou výzbrojí

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F4U s dodatečnou výzbrojí

Příspěvekod Jarda Rankl » 15 dub 2007, 17:54

Objevil jsem fotografie F4U-1 vyzbrojených nestandartním počtem mašinkvérů ve křídlech. Víte někdo o této praxi něco více? Nějaké veselé historky z natáčení? :lol:
Přílohy
F4U-1.89.jpg
10-50cal-munda.jpg
2.jpg
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 15 dub 2007, 20:42

Podle mých informací byly další kulomety jen naznačený lepenkou nebo barvou. Ustálená praxe u mariňáků.

Kde se dají najít tak pěkný fotky?
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 15 dub 2007, 20:49

tak tak .. .provokace na sikmoocka
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Rankl » 15 dub 2007, 20:55

Chlapi, mě jen nejde do palice, jaký to mělo význam? Pokud se kočkuješ s Zerem, nebo něčím jiným, při tý rychlosti se toho jako nepřítel ani nevšimneš. Takže nějaké zděšení v očích jap. pilotů asi nebylo. Asi to mělo stejný význam jako žraločí tlamy. Anebo to je práce válečné propagandy, ale to bych viděl jako útok do svých řad na povzbudení morálky.
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 16 dub 2007, 18:34

Dodatek k falešným kulometům u Corsaira:
Podle Ospreye (Corsair Aces of WWII) imitaci kulometů vytvářeli mechanici u VMF-124 a protože někteří potom poskytovali servis i VMF-213, tak i u této jednotky se falešné výstřelné otvory objevily. Tahle imitačka měla Japonce přesvědčit, že Corsair je víc vyzbrojený než tomu bylo ve skutečnosti. V tom Ospreyi je i fotka F4U-1 s celkem deseti kulomety! :)
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 26 zář 2007, 09:17

Jarda Rankl mě odkázal sem.Objevil jsem to náhodou a jenom mě napadlo,jestli to vůbec dovoluje konstrukce křídla.Zástavbu dalších kulometů dejme tomu.Ale jestliže by tam opravdu byly,jestli by nemusely být kousek víc ke kraji křídla.
Přílohy
F4U-1-13K Walsh.jpg
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 26 zář 2007, 12:55

Mzslím, že namontovat kulomet navíc někde v džungli je holý nesmylsl. Spíš si všimni, že na jednom křídle to vypadá jakoby skutečně střílel ze 4 kulometů a na druhém to naznačeno není + jiná sytost barvy. Že by hrátky ve fotoshopu?
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Skočil » 26 zář 2007, 13:09

Petře, nějak se mi nechce věřit, že by si někdo hrál v Photoshopu s takovou kravinkou. Ale to co je psaný výše bude nejspíš pravda, protože jsem o tom taky kdysi čet. Jenom kdybyste mě zabili, tak si nevzpomenu kde. :) Mělo to bejt fakt kvůli zmatení nepřátel.
https://mewe.com/profile/5c379adecfccbe1510a2903e Najdete mě na MeWe
Michael Skočil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 26 zář 2007, 16:06

Kulomety navíc se malovaly třeba i na Mustangy,jenže nemám skener,abych to sem hodil. Možná se tím mechanici bavili,stroje pak měli bojovnější vzhled...
Jinak se kolomety spíš sundavaly (Thunderbolty),než přidávaly,v podstatě je to nemožné,místo tam nebylo a křídlo u Corsaira bylo dimenzováno na tři,další by nemuselo vydržet.
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 26 zář 2007, 16:07

Samozřejmě kulomety,né kolomety.
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 26 zář 2007, 16:28

shark píše:Kulomety navíc se malovaly třeba i na Mustangy,jenže nemám skener,abych to sem hodil. Možná se tím mechanici bavili,stroje pak měli bojovnější vzhled...
Jinak se kolomety spíš sundavaly (Thunderbolty),než přidávaly,v podstatě je to nemožné,místo tam nebylo a křídlo u Corsaira bylo dimenzováno na tři,další by nemuselo vydržet.

Přimalovanej kulomet jsem viděl např. u 310.perutě na hurricanu MkII.Bylo jich tam jako 5.
Ono to neni jenom domontovat kulomet,ale i zásobník a ten zabere taky hodně místa.Ale že by to v džungli nedokázali si nemyslím.Spíš bych řek,jestli by to dokázali u tolika strojů.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 26 zář 2007, 18:46

No s tím děláním místa pro kulomet a střelivo je to celkem o hubu. Za prvé by to zavánělo velkou změnou strukturální pevnosti, protože by museli znova provrtat nosník křídla a taky ubrat na pevnosti velké spoustě žeber.
Za druhé by se musel zajistit přístup ke zbraním = další vrtání a nějaký ten sundavací dekl.
Za třetí zajistit vyhřívání zbraní a pásu se střelivem, aby do doby použití nezamrzli.
Na polní dílničku na Guadalcanalu celkem sousto.

To Michal Skočil:
Já jsem nechtěl zpochybnit to co je psáno vejš. O tom žádná, že to dělali kvůli zmatení nepřátel, vždyť jsme se o tom bavili i na klubu v době korzárské horečky. Jenže je mi divný proč na té fotce na pravém křídle mají naznačeno, že střílel i ten falešnej kulomet a na levým to nemaj. To jsem měl na mysli já. Že by jim na ten flíček došla barva :shock:
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 26 zář 2007, 20:49

Teda chlape ,ty máš oči!!
Ale já tam tu dirku na levém křídle vidím,na tu půlku svítí slunce,je to jiný úhel,atd.takže není tak zřetelná.
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 27 zář 2007, 08:53

[quote="pelikan"]No s tím děláním místa pro kulomet a střelivo je to celkem o hubu. Za prvé by to zavánělo velkou změnou strukturální pevnosti, protože by museli znova provrtat nosník křídla a taky ubrat na pevnosti velké spoustě žeber.
Za druhé by se musel zajistit přístup ke zbraním = další vrtání a nějaký ten sundavací dekl.
Za třetí zajistit vyhřívání zbraní a pásu se střelivem, aby do doby použití nezamrzli.
Na polní dílničku na Guadalcanalu celkem sousto.

Ano.Těch zásahů do konstrukce křídla by bylo opravdu hodně a proto bych to taky viděl spíš jako imitaci dalších zbraní.Hlavně u těch 5ti.Taky to mohla být frajeřinka na podráždění personálu ostatních/konkurenčních? perutí.A chtělo by to kouknout na konstrukci křídla ,jestli tam to místo vůbec bylo.
Na Guadalcanalu zase až taková malá polní dílnička asi nebyla,ale budiž.
Na ostrově Makin(nesrovnatelně menší základna využívaná několik málo měsíců na přelomu let 1943/44) si pilot a čtyři mechanici po "šichtě" za několik dnů opravili těžce poničenou v buši havarovanou stíhačku.Spoustu náhradních dílů si byli schopný zhotovit nových na místě.Ano.je to extrém, ale když šlo tohle ,tak pak nějaká zástavba kulometu do křídla,když se chce ,musí jít taky.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 27 zář 2007, 18:48

Tak jsem se konečně dostal domu a mohl se kouknout do nějaké dokumentace.A vychází mi z toho jako velmi málo pravděpodobné,že by se tam do těch míst,kde je naznačen výstřelný otvor, vešel další kulomet.V těch místech už by měly být schránky s nábojema původních zbraní.Podle mě to je bouda buď na Japonce,soudruhy,spolubojovníky,nebo modeláře!Jako manipulaci s fotografií bych to ale neviděl.Mam fotku corsaira,kde jsou dva otvory zalepené a třetí ne a je to v letu ve formaci.
Franta Šrédl

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse