Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Berlín - květen 1945

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 22 pro 2006, 22:44

Petis:
hele tady se bude sádrovat....tak si hnedze zbytku sádry udělej suť na dvorek toho rozbořeného statku...
Jakej poměr sádra x voda chceš použít???
Říkáte nejlepší model?
Epoxyd,plastelína a silikon!!!Jo a abych nezapoměl...SÁDRA!
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 22 pro 2006, 23:18

Honza a Honza píše:Petis:
hele tady se bude sádrovat....tak si hnedze zbytku sádry udělej suť na dvorek toho rozbořeného statku...
Jakej poměr sádra x voda chceš použít???

Zdi jsou už odlitý a schnou :-D
Sádra mi trochu nevyšla - kdo by řek, že kilo je tak málo ? :shock: Jednu zídku jsem musel dodělat Molto tmelem, natož suť. . Ale zkusím ji zítra sehnat. I když teď o vánocích :(
Poměr ? Hmm, aby to byla polotekutá kaše. Nějak jsem to neřešil. .

Při vyndávání mi samo jedna nožka praskla, ještě že je to sádra. .
Přílohy
HPIM5007_resize.JPG
HPIM5006_resize.JPG
HPIM5005_resize.JPG
Petis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 22 pro 2006, 23:36

no nemyslim si ze by sadra nebyla o vanocich k sehnani :lol:
i kdyz tak tri ctyri roky zpatky sem u nas marne shanel jakekoliv lepidlo na modely - jak tehdy fungujici modelarska prodejna tak Globus meli vyprodano a ja byl nahrany az do zacatku ledna ( a to cekani vzhledem k nadilce pod stromkem bylo vazne dlouhe)
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 22 pro 2006, 23:39

Petis:Ideální poměr je 1:1,5 -voda sádra...max 1:2.Pak je to už moc tvrdý a špatn+ě to teče...Jinak co se nožky týče-pokud budeš příště dělat tak tenké díly,tak do té sádry hoď kus gázy jako armování.Bude to líp držet....
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 22 pro 2006, 23:43

Sakra. . A já přemejšlel co tam dát. . :)
S drátama mám špatný zkušenosti, ale tohle mě nenapadlo ](*,) ](*,)
Ten poměr myslím odpovídá. .
Petis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 22 pro 2006, 23:46

Petis: když tak se zeptej.... :wink: Líná huba...
Nějakou dobu jsem v jedné keramičce dělal sádrové formy.za měsíc tak 300-500kg sádry...
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 23 pro 2006, 08:53

Teda pánové, omlouvám se, že se vám sem jako letadýlkář pletu, a ještě navíc s příspěvkem ne k této stavbě, ale na začátku jste někdo dal link na stránky Martina Schustera. No můžu vám říct, neměl jsem na to klikat :evil: Naprosto jsem ztratil řeč, když jsem viděl, co ten člověk dokáže vytvořit :shock: :shock: :shock: Vy to tady určitě dokážete posoudit líp. No ještě jednou sry za OT :wink:
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 23 pro 2006, 12:05

Ráno byl čas, tak jsem něco málo podělal. . .
Ještě je na tom dost práce..
Sádru jsem samozřejmě nesehnal. . . :(
To Honzové: Schody kupodivu vydrželi. . :shock:
Přílohy
HPIM5023s_resize.JPG
HPIM5022_resize.JPG
HPIM5021_resize.JPG
HPIM5014_resize.JPG
HPIM5013_resize.JPG
HPIM5010_resize.JPG
Petis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 23 pro 2006, 14:09

týýýýýý jo, to bude pecka, začínám od tebe chytat inspiraci, eště záleží na tom jak si vyhraješ s povrchovkou ale zatím blahopřeju [-o<
jo a když já nějakou zed třeba odlívám ze sádry tak si dám dvě misky do jedné dám sádru a do druhé dám vodu ve které je naředěný herkules zed je potom pěkně pevná ale myslím na rytí struktury to není dobré protože se mi zdá že jsou tam nepravidelně tuhé a měkké místa a rytí je potom strašně napravidelné.
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod adam červenka » 23 pro 2006, 14:12

no, chtelo by to předělat vazbu cihel, takhle by ty zdi moc nevydržely
°llllll°
I am the end of the world...
adam červenka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 23 pro 2006, 18:18

To Jiří Malchárek:
Díky :-D :-D
S tou povrchovkou se zkusím taky porvat, ale to má ještě čas.
Ta zeď je kupodivu celkem pevná, až mě to překvapuje. Hercula jsem zkoušel kdysi, ale přišlo ni to pak moc tvrdý a křehký ?!
HaH mi poradil zajímavý fígl - dát do sádry gázu na zpevnění :shock: Škoda, že už bylo odlito :cry: Ale v dalších zdech to zkusím - až bude sádra. . .

To adam:
Máš pravdu. Vím na co narážíš. Nastudovaný to mám, ale jak vidno, zedník ze mně nikdy nebude. . :oops:
Petis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 23 pro 2006, 20:14

Ta gáza bude určitě lepší, ale herkules se mi zase nezdá křehký :x i když je fakt že zed k Emilu mi praskla když jsem dělal strukturu, ale bylo to z jedne strany pod hrbolem a já na to dost silně tlačil, ale jinak se mi moc křehké nezdá, ještě to asi budu muset podrobit testům :-D :-D
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 23 pro 2006, 21:26

Jirka Malchárek:
nestejnoměrná tvrdost sádry je dána špatným rozmícháním!!!Prostě nerozmíchaná hrudka je nakonec daleko tvrdší.Chceš-li mňamóziše hebkou a stejnoměrnou sádru,tak zkus tenhle postup:
voda - nejlépe pokojové teploty.Nedokážu vysvětlit proč,ale úplně nejlepší byla voda odstátá aspoň půl dne.V práci jsem si vždycky na konci šichty naplnil padesátilitrovej barel na druhej den.-něco přes rok jsem dělal v jedné keramické dílně sádrové formy na litou keramiku.
Pokud ovšem spěcháš,tak teplou slanou vodu,ale to je pak hukot!!!
Poměr sádry a vody - 1,5:1 až 2:1... 1:1 je tak na hranici kdy ta sádra ještě drží pohromadě a více než 2,5:1 je děsně trvdá a špatně se míchá.Já osobně mám nejraději cca 1,75:1.
Vodu si dej do nějaké široké misky,kde bude co největší plocha hladiny a sádru do ní pomalu nasypej.Snaž se při tom ji rozprostřít po celé hladině,ať to někde neudělá kopec...No a jak bude ve vodě tak na ni tak na 5 minut zapomeň...Pomalu se stejnoměrně provlhčí a klesne ke dnu.
Po té přestávce ji rozmíchej.Pěkně pomalu a s citem,ať do ní nedostaneš hodně vzduchu.Já osobně sádru rozmíchávám zásadně holou rukou.Žádné špachtle,nebo míchadla.Tou rukou je totiž krásně cítit jakou má sádra strukturu a pokud nahmatám nějakou hrudku,tak ji rozemnu prsty.
Jak je rozmíchaná -dlaní to pěkně ucítíš, tak ji naliju do formy.Aby se mi tam nedostával zbytečný vzduch,tak to liju přes tu špinavou ruku do formy.Ruku přiložím ke stěně,nebo dnu formy a na ní liju tu sádru.Oprvdu pomalu!!!Čím míň vzduchu se tam dostane,tím líp.
Když mám nalito asi 3/4 formy,tak to v té formě jemně promíchám,abych "urval případné bublinky,které se drží v hranách formy...No a nakonec to celé doliju tak aby to udělalo "kopeček".Sádra totiž při tuhnutí maličko sedne a horní vrstva je taková řídká - vždycky ji pak seřežu - ještě za mokra,obyčejným ostrým kuchyňákem...
Jinak tu disperzi vždycky naliju do vody ještě před namícháním sádry.jen se musí ve vodě hodně dobře rozmíchat!!!
No a to by bylo asi vše... :wink:

Petis:
Ty vazby cihel si nastuduj.Standardní velikost velké české cihly je 6,5x14x29 cm...
No a jestli ti můžu poradit...Nenaznačuj tam okraj omítky (při škrábání cihel).jen škrábni cihly do "ztracena.Uvědom si,že omítka je až na cihle,tudíž bude vystupovat!!!
Metoda,která se mi osvědčila:
vyškrábat cihly,nabarvit cihly,včetně spár - vpodstatě "načisto". pak to jemně stříkni matným lakem,třeba Ralkou a dodělej omítku.Ten lak tam je,aby ta sádra z omítky nevytáhla vodu - strašně rychle by to schlo!No a o mítku jsem dělal vcelku jednoduše.Bílá tempera přibarvená vodovkou a do ní namíchaný šlikr -jemná keramická hlína,která se používá k lepení jednotlivých dílů na keramice.Seženeš ji v každém keramickém kroužku,je to taková jemňoučká břečka,která zůstává při točení na kruhu.
No a tímhle sajrajtem (tempera ,barva ,šlikr) napatlej přiměřeně tlustou vrstvu omítky,kterou poté,co to trochu zavadne natupuj tvrdším štětcem,čímž získáš perfektní strukturu.
No apoté co to vyschne,to můžeš loupat škrábat či jinak prasit.jen před dalším barvením to zase stříkni vrstvou laku.Jinak ti ta barva tu omítku rozpustí...

Fuj to jsem se zase rozepsal.... :? Už to víckrát neudělám.... :!:
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Pospíšil » 23 pro 2006, 21:51

Mě se taky sem tam něco rozpadlo, tak jsem to normálně slepil a vznikla prasklina jedna radost, povrchovce to celkem přidalo :)
Petr Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 23 pro 2006, 21:59

A jen se rozepisuj, to mají mazlíčci rádi. :grin: :grin:

Perfektní instruktáž - jako vždy. . díky
Nešel by ten šlikr nějak nahradit ? Tady žádná keramická dílna asi není. . :x
Petis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno