Kaba píše: Teraz som na rozpakoch , čo je podstata súťaží v našej odbornosti. Mám zato , že by to mala byť zhoda so vzorom. Alebo je to už len" blízke stretnutie tretieho druhu ".
Môj osobný názor je ten, že cieľom každého modelu je to, aby autorovi prinášal radosť. No a čo sa týka ,,odborného,, cieľa, tak tým je podľa mňa snaha čo najviac sa priblížiť reálu. A u mňa osobne ide o jeden rozdiel, ak modelár vypiplá svoj model do posledného detailíku a má ho na milimeter presne zmenšený a pritom ho dokončí tým, že ho nastrieka a zalakuje, tak na tom modeli pre mňa osobne nie je nič, čo by mi zobralo dych. Pokiaľ nie som odborník na daný typ, tak všetky úpravy a dorábky na stavebnici si ani nevšimnem. Pokiaľ niekto model pekne a realisticky namaľuje, tak model osloví aj hocakého diváka na súťaži, ktorý sa do danej tematiky napríklad vôbec nerozumie. A to nemusí byť model vôbec do posledného nitu a madla zhodný s predlohou. Krásne nafarbená krabička môže osloviť omnoho viac ako antikrabička s nejakým základným nástrekom.... Súhlasím však, že tí, ktorí vedia zladiť oba tieto prvky dohromady, sú skutoční Páni modelári.