Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

vlastní VACU

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

vlastní VACU

Příspěvekod Hrubym » 05 kvě 2006, 11:33

Tak se chystám koupit fólie na vytvoření vacu kabinek. Protože jsem je nikdy nevytahoval (a ani neviděl vytahovat), tak prosím o rady jak na to a jak postupovat.... :wink:

Jako první plánuji vytvořit kabinku na F/A-18C 1/72, vytahovat ji budu podle původní ze stavebnice.

(např. nad čím nahřívat, na co dát pozor, kdy oddělit od kopita, jak zabránit přichycení atd.)
Hrubym

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robi » 26 kvě 2006, 07:53

Moje skúsenosti sú asi tieto:
V prvom rade by si mal originál zafixovať proji nechcenej deformácii vyliatím voľného (dutého) priestoru epoxidom, PUR, sekunďákom, alebo minimálne plastelinou (s tou som to ešte neskúšal, ale počul som aj takú možnosť). Pred zatvrdnutím do toho vpichni nejakú tyčinku za ktorú potom môžeš kopyto uchytiť. Fóliu nahrievam nad plameňom do stavu voľného vlnenia ohrievaného miesta, ktoré potom natiahnem na kopyto. Veľmi môžu pomôcť fixačné rámčeky pôdorysného tvaru kopyta + 1,5-2 mm na každú stranu (ja som bol ale vždy lenivý na ich výrobu). Ešte sa mi nestalo že by sa mi prilepila fólia ku kopytu, no pokiaľ je fólia príliš horúca a dlho sa hrajkáš s ňou na kopyte tak sa môže stať, že povrch kopyta sa jemne zdeformuje. Pri veľkých plochách a zložitejších tvaroch si daj pozor na zvlnenie fólie na okraji kopyta (blbo sa to opravuje no na modely to vyzerá ešte horšie). Pokiaľ je to možné, vyvaruj sa pri väčších dieloch nechcenému zahnutiu na hrane kopyta.
Na záver ešte jeden postreh zo svojich experimentov: Je lepšie si to vyskúšať na menšom a tvarovo jednoduchšom kopyte z vrakoviska a až po zvládnutí a vychytaní múch sa vrhnúť priamo na model.
Robi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Kováč » 26 kvě 2006, 13:33

Aj ja by som chcel začať viťahovať vlastné diely ale neviem zohnať vhodnú fóliu. Aká fólia je najlepšia a kde sa dá zohnať?
"Hlupák je ten čo sa nebojí ničoho a tvrdí že pozná všetko."
Michal Kováč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hrubym » 27 kvě 2006, 14:24

já jsem zkoušel za cca 90,- od Plusmodelu - formát A5, ale zdála se mě hodně tuhá a zbytečně tlustá. Potom jsem zkoušel čiré fólie A4 za cca 14,- v copy centru (používají se na kroužkovou vazbu) a ta je super tenká a nádhrně se s ní pracuje. Nevýhodou je to, že poměrně rychle chládne a je potřeba pracovat hodně rychle !! Jinak už mám vytaženou a nalepenou moji první kabinku - na F/A-18 1/72. Až na to, že je ještě z určitého úhlu mírně zvlněná po stranách (stejně to ve vitríně není vidět), tak je super a nádherně čirá - s orig. kabinkou od Revellu se nedá srovnat!!
Hrubym

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Konečný » 27 kvě 2006, 16:06

jak se daji vytahnout nebo nejak udelat vypoukliny na kabince?dycky se mi to zarovna.prikladam foto aby vsichni vedeli o cem je rec
Přílohy
IMG_49631.jpg
Michal Konečný

• Odpovědět s citací

PREKLAD

Příspěvekod Robert Blaschke » 27 kvě 2006, 16:38

kedysi dávno som si preložil jeden návod na výrobu domáceho stroja na vákuovanie. Ani neviem odkiaľ, možno to bolo na Hyperscale alebo na large scale planes. Tu to ponúkam, ako som to preložil, aj s dvomi obrázkami, ktoré tam boli. Myslím, že takýmto zariadením, ktoré odsáva vzduch spod plastovej fólie, by mohlo ísť vyrobiť tie "vybouleniny" :)
Ale asi by bolo v takom prípade dobré vyvŕtať na kopyte dierky okolo tej boule, aby tam fólia dobre prilnula

---------------------------------
Tipy a techniky v modelárčine

Výroba kabín a iných vecí
napísal Howard Weaver

Domáca výroba kabín sa dá realizovať rôzne. Ja používam dve metódy: Formovanie za tepla a vákuovanie.
Formovanie za tepla spočíva v naťahovaní priehľadnej fólie z plastu ručne cez formu.
Vakuovanie je trochu zložitejšie, ale podľa mňa dáva, hlavne pri väčších mierkach, lepšie výsledky.
Vyžaduje špeciálne vybavenie. Ja som si urobil doma vákuovací prístroj.
Nie je to ťažké, myslím, že to zvládne každý, kto má trochu šikovné ruky. Prístroj pozostáva z vákuovaj komory a dvoch alebo troch úpínacích platní, držiakov plastových fólií.

Najskôr vákuová komora. Urobil som ju z 12mm preglejky a 3mm na spodku a 3mm hliníkovej vrchnej platne.
Škatuľa je 300mm dlhá, 250mm široká a 100mm vysoká. Všetky spoje dreva sú lepené, aby to dobre držalo a tesnilo.
Hliníková doska má veľa 3mm dier, ktorými bude vzduch prúdiť von. Ich umiestnenie nie je dôležité a môžu byť vŕtané ručnou vŕtačkou v ruke. Len dbáme o to, aby boli tesne pri sebe.
Táto doska má byť veľmi odolná, aby vydržala podtlak pri vákuovaní. Môže byť i z iného materiálu.
Táto platňa je priskrutkovaná skrutkami do dreva so zapustenými hlavami. Skrutky musia byť zarovno hornej dosky. Tiež som ich zalial epoxidom, aby vrchná doska dobre tesnila. Potom som vyvŕtal asi 37 mm otvor na boku krabice, kam sa pripojí vysávač. Prípojku k vysávaču som prilepil epoxidom do tejto diery.
Pás 4,5 x 18 mm tesniacej gumy som prilepil okolo vrchnej dosky krabice. Tým je komora dokončená.

A teraz upínacia platňa. Tu sme obmedzení iba veľkosťou sporáka, ktorý máme. Ja používam elektrický sporák.
Nikdy som neskúšal plynový, preto ak to skúsite, dajte pozor. Jednu platňu som si urobil na plast hrúbky 0,8mm, ktorého rozmery sú 325 x 257 mm. Túto som používal na vákuovanie krídel, trupov a podobne. Mám i menšiu na uchytenie 0,35 až 0,5 mm hrubej fólie o rozmeroch 104 x 135 mm na menšie časti ako kabíny atď. Upínacia platňa je z 3mm hliníkového plechu a jej dva plechy sú vzájomne zoskrutkované 6mm skrutkami a krídlovými maticami.

A teraz, ako sa to používa. Vašu formu umiestnite na vákuovú komoru. Vyhrejte sporák asi na 150 stupňov Celzia, vložte plastovú fóliu, prichytenú medzi plechy upínacej platne, do trúby. Zastrčte vysávač do vákuovej komory a zapnite ho.
Sledujete plast, ktorý je vo sporáku. Ruky si chráňte vhodnými rukavicami. Keď sa plast prehýba okolo 35-50mm (väčšia fólia) alebo 12 – 24 mm (menšia fólia), vytiahneme upínaciu platňu zo sporáka a rýchlo ju založíme na formu. Podtlak vytvaruje fóliu podľa tvaru formy. Rýchlo to chladne. Po vychladnutí môžete vybrať kopyto z plastu.

Prikladám dve fotky zariadenia, ktoré som zhotovil. Pamätajte, že toto je iba všeobecný návod. Môžete si urobiť vylepšenia podľa vašich podmienok, i v používaní rôznych materiálov podľa vašich potrieb.
----------------------------------
Přílohy
Clampplate.jpg
Toto je upínacia platňa. Drevená časť je vedenie voči vakuovej komore
VACBOX.JPG
Vákuová komora
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 črc 2006, 16:13

Pěkné elegantní řešení!!!Jen by možná bylo lepší to zhora ořívat nějakým infrazářičem.Odpadl by problém chladnutí.
A těsnění mezi těma deskama udělal z Lukoprenu.Snese dost velkou teplotu.
Honza a Honza

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna