David-Binky píše:
Já to vidím na "samodomo" klempířskou záležitost z poměrně slabého plechu, jak je vidět v detailu níže.
Pravda, jsem slepejš
David-Binky píše:Snažil jsem se najít StuG, který by se co nejvíce podobal stroji z F-M a narazil jsem na jeden exemplář ze stavu StuG.Brig. 203. Přídavné pancéřovování nástavby bylo řečeno velmi podobně. Pancíř byl mírně přetažen až na morový prostor a byla jím zaslapena i mezera z čela (vylito betenem?). Schürzen kryjící vanu byly ovšem už v houpacím provedení.
Vizuálně opravdu podobné znaky ... trochu jsem uvažoval a hledal, co by mohly mít ty různé jednotky společné a napadl mě nějaký Ersatz und Ausbildungs-Abteilung, jen čistě teoretická úvaha.
Tak třeba 190. a 203.StuG.Brig má společný Sturmgeschütz-Ersatz-Abteilung 200... Info zde
Když jsem hledal vztah k jednotkám vyskytujícím se na našem území 4/5.1945 a Sturmgeschütz-Ersatz-Abteilung 200 vypadlo mi z toho při letmém prolítnutí:
vývojem v čase 270.StuG.Brig aka Panzerjäger-Abteilung 152 aka 1.Skijäger Div. valka.cz
vývojem v čase Sturmgeschütz-Abteilung 192 aka Sturmartillerie-Brigade "Großdeutschland" aka v tom čase podřízena Panzergrenadier-Division Brandenburg Stug.Abt.192
a teoreticky do třetice také StuG.Brig.210, spadající snad do podřízenosti 4.pz.armee, jako Heeres jednotka StuG.Brig.210
Co myslíte? Nebo je to úplně mimo mísu?
Bohužel 3.Geb.Div má Panzerjäger-Ersatz- und Ausbildungs-Abteilung 48 a to pro pz.jg.abt.95 a pz.jg.abt.55, který zase spadal pod 2.Geb.Div., takže tady asi spojitost nebude
Tomáš Muroň, 32 let