Za celou dobu, co se motám u modelařiny, jsem si vždy chtěl postavit hrad. Jenže prvně bylo málo zkušeností, pak bylo hodně stavebnic, co si chtěl člověk posavit a nakonec nebyl čas. Od doby co znám díla pana Lhotského ve mě ta myšlenka začala opět hlodat, hlavně i kvůli tomu, že se období konce raného a vrcholný středověk kryje s mými dalšími zájmy a pracovní náplní. Než se ovšem pustím do rekonstrukcí, tak si chci "osahat" možnosti a tahle stavba je právě takového charakteru. Nejde o žádný skutečně stojící hrad, jen je inspirovaný terénní situací hrádku v Radkově a Dyjici u Telče, kde neznáme kromě terénních pozůstatků téměř nic (kdysi jsem k tomu napsal článek, k dohledání: ZDE. Dioramku ovšem budu směrovat někdy mezi markrabské války na Moravě a dobu předhusitskou.
Koupil jsem si stavebnici Dobývání středověké pevnosti od MiniArtu, která nejen že je poměrně stavebně tragická, pak je hlavně absolutně ahistorická. Takže jsem se rozhodl, že využiji jen základní měřítkové tvary a z části bude tvrz a z části postavím část obléhaného středověkého města.
Přikládám letecký snímek Radkova pro představu a tvrz či dvůr z Bible Václava IV., který slouží k inspiraci.